Need Some Inspiration?

Select a Theme
Jul och nyår
Jul och nyår Resor över jul

Intro

Resor över jul: lämna julstressen hemma

Funderar du på att resa i jul? Resa för din egen skull, inte bara förflytta dig mellan familjemedlemmar i olika delar av landet. Du kanske rent av funderar på att fly fältet och fira jul utomlands? För många är julen en särskilt härlig tid, fylld av gemenskap, traditioner och glädje. De kan inte få nog av dofterna, ljusen, dekorationerna, musiken och stämningen! För andra är det precis tvärtom: julen står för stress, krav och dåligt väder – ja, ibland vill de helst av allt gå och gömma sig tills i början av januari. Oavsett hur du känner inför julen, kan det vara skönt att resa bort några dagar under den mörkaste tiden på året. Allt fler svenskar reser till sol och värme över jul, för att fylla på med solsken och D vitamin, men kanske främst för att få rå om familjen på vita stränder under en klarblå himmel.

continued

Den som inte kan få nog av julen styr med fördel sin resa i jul mot en traditionell julmarknad. Upplev riktig julstämning med allt vad det innebär av julens dofter – kanel, ingefära, glögg, apelsin, granris och knäck – traditionell julhandel, pyntade marknadsstånd, klädda granar och brinnande ljus. Julhandla på gammaldags vis genom att botanisera bland torghandlarnas stånd, långt från varuhusens hetsiga julklappsjakt! Väljer du rätt resmål kan julmarknaden också vara perfekt för barn. Tänk att få träffa tomten, sätta tänderna i ett nygjort knäckäpple eller åka skridskor bland granris och julljus …Det spelar ingen roll, om du vill resa till mer julstämning, eller bort från den – det finns en hel del att välja bland för den som är sugen på att resa i jul.

Types

Olika typer av julresor

När du har bestämt dig för att åka bort över jul, har du nästan obegränsade valmöjligheter. Om du föredrar att stanna kvar i Sverige, kan några härliga nätter på en herrgård vara ett tänkbart alternativ. Om du vill bli lite extra omhändertagen, kan du välja ett ställe med spa.

Om du har tänkt att åka lite längre bort, så är det är något speciellt med att se klassiska resmål som London och New York i julskepnad. Här kan du uppleva jul i stor skala, med gigantiska julgranar och full julskyltning både ute och inne. Du kan även varva ned med mer stämningsfulla aktiviteter – vad sägs om en julkonsert eller en promenad med en skridskotur i en vintrig stadspark?

För en del är julmarknader en viktig del av julen; är du en av dem? Här koncentreras allt det bästa med julen. Dofterna, färgerna och smakerna. Du kan känna dig som barn på nytt, och samtidigt hitta unika julklappar. Stora julmarknader finns på många ställen, och är väl värda ett besök.

Om du tycker att det blir för mycket jul, kanske du tar tillfället i akt att resa bort några dagar under helgerna. Då slipper du allt som har med julen därhemma att göra, och kan i stället njuta av solvarma stränder och svalkande vågor – eller gnistrande vita skidbackar, om det är vad du föredrar.

Var hittar jag det mest imponerande jul- eller nyårsfirandet?

Några av de mest spännande platserna att fira jul och nyår, hittar du kanske i de pulserande storstäderna: New York är storfavoriten, och här kan du passa på att julshoppa bland glittrande julpynt och snövita gator. Det är spännande att fira nyårsafton på Times Square tillsammans med hundratusentals andra – en magisk upplevelse. I Europa väljer många att fira nyår i Berlin, där runt en miljon personer samlas på gatufesten nyårsafton.

 

Suggestions/Where

Vart vill du resa i jul?

Julmarknader

Stora julmarknader i Sverige, hittar vi bland annat i Gamla stan i Stockholm, där Stortorgets julmarknad anordnas. Här bjuds det på svenska delikatesser som lax eller hjortronsylt, och hantverk som sameslöjd, keramik och hemstöpta ljus. Även på Skansen hålls julmarknad där du kan uppleva gamla tiders jular, hälsa på djuren eller gå på julkonsert i kyrkan.Om du verkligen vill gå in för det här med julmarknad, är annars Tyskland, julmarknadens hemland, en given kandidat som resmål. En favorit hos många svenskar är Lübeck i norra Tyskland. Söker du en lite mer originell destination för julmarknadsresan? Testa Prag! Staden har flera marknader, varav den kanske vackraste är belägen i de äldre stadsdelarna. Här kan du prova tjeckiska delikatesser och hitta hantverk som knyppling, keramik och snidade leksaker.

Storstadsresor

I London kan du beskåda den stora granen på Trafalgar Square, där du också kan höra julmusik. Stadens välkända shoppingstråk – Oxford Street, Regent Street, Bond Street m.fl. – bjuder på fantastisk julskyltning och fönstershopping. Juldekorationerna på Carnaby Street brukar vara något alldeles extra. New York är alltid storslaget och glittrande, men i juletider lägger man i en extra växel. Det finns oerhört mycket att se och välja på här, men en naturlig startpunkt kan kanske vara Rockefeller Centerpå Manhattan. Här reses varje år en gigantisk julgran, som dekoreras med en 8 km lång ljusslinga. Julskyltningen och fönstershoppingen är naturligtvis överdådig i New York. Särskilt Fifth Avenue är känt för fin julskyltning, och affärer som Henri Bendel, Lord & Taylor, Saks Fifth Avenue ochTiffany’s har traditioner att leva upp till när det gäller vackra julfönster. På varuhuset Macy’s inreder man varje år ett ”Santaland” som tar upp ett helt våningsplan.En annan klassisk julupplevelse i New York är att gå på en julshow – mest berömd är the Radio City Christmas Spectacular med danstruppen the Rockettes. Glittrigt!

Solresor

Medelhavet är alltid ett säkert kort! Tänk dock på att du inte utan vidare kan räkna med badtemperaturer i Grekland eller Spanien så här års. På exempelvis Kanarieöarna är temperaturerna i luften dock fortfarande behagliga, och badtemperaturen i närheten av 20-strecket. Säker på att få det varmt och skönt kan du naturligtvis också vara om du reser ännu längre, till exempelvis Dubai eller Thailand.Om du räknar ut hur mycket du kan spendera och vilka datum du kan tänka dig att resa, kan du sedan leta efter sista minuten-erbjudanden som passar just dig – något för den som söker en billig resa över jul.

Snöresor

Om du är sugen på snö över helgdagarna, men vill skippa det traditionella julfirandet så finns det också många alternativ. Du kan hålla dig inom Sverige, men resa norrut för att garanterat få den vita jul du drömt om, vare sig du är ute efter en avslappnande spaweekend eller mer sportiga aktiviteter som skidåkning i de svenska fjällen. Alperna är också ett alternativ för den som hellre söker sig utomlands över julen.

 

Tips

Tips för resor vid jul

Funderar du på om du verkligen har råd att resa bort över jul? Varför inte ta julklappspengarna och spara dem till en resa? Om du diskuterar med familj och vänner, kanske ni kan komma överens om ett gemensamt resmål – och sparmål. När ni har sparat ett tag, har ni möjlighet att äntligen komma i väg på ett gemensamt äventyr som i längden ger mycket mer än de allra flesta julklappar!

Om du planerar att resa i jul, gör du klokt i att undersöka vilka dagar som är röda på orten du ska resa till, och när butiker, restauranger och marknader håller stängt. I Sverige är juldagen en dag när många går ut och tar ett glas med sina vänner, medan mycket är stängt it.ex. Paris. I New York kan det vara svårt att boka ett bord på en bra restaurang på juldagen, medan trycket är mycket mindre på julafton.

Även om november och december på ett sätt ligger utanför den stora turistsäsongen, är till exempel julmarknaderna i Berlin och Köpenhamn otroligt populära, med många besökare som reser långt för att få uppleva dem. Ha det i åtanke när du planerar din resa, eftersom det kan vara svårt att få tag i såväl biljetter som bra boende vid en spontanresa.

När det gällerjul- och nyårsresor, gör du klokt i att även titta lite närmare på resor som påbörjas på själva julafton eller nyårsafton. Att flyga på obekväma tider, är ett annat alternativ som kan ge ett bättre pris, liksom att lägga till en mellanlandning. Tänk dock på att planera för hur du ska bo innan du åker iväg, annars kan hotellrummet snabbt äta upp alla pengar du sparat på den billigare flygbiljetten. Expedia har en rad olika hotellalternativ att välja mellan för alla typer av plånböcker.

Tänk även på att vart du reser kan ha stor betydelse för priset. Om du kan tänka dig en annan destination än klassiker som Kanarieöarna, Thailand, London, Paris osv. kan du spara mycket. Varför inte prova något mer annorlunda, som en julresa till Tallinn eller Gdańsk? Då har du också garanterat något nytt att berätta om för dina vänner när du kommer hem igen.

Did you know that

Visste du att...

… vi blir fler och fler som vill resa under julen? 2014 var ett rekordår när det gäller julresor, och alltfler svenskar kan tänka sig att fira jul utomlands – eller kanske undvika att fira jul, beroende på resans syfte.

... smällkaramellen uppfanns av britten Thomas Smith runt 1847? Tanken att slå in godis i vackert papper hade han hämtat från Frankrike, där han sett franska ”bonbons”, och idén att de skulle smälla när man drar isär dem, lär han ha fått hemma vid en sprakande brasa.