Need Some Inspiration?

Select a Theme
Jul och nyår
Stockholm

Intro

Skåla in det nya året i Stockholm

Stockholm är en av världens vackraste huvudstäder, med en promenadvänlig innerstad, vatten och broar överallt, och fantastiska utsiktspunkter – och lika ljuvlig som en sommardag i Stockholm kan vara, lika fantastiskt blir ett nyårsfirande i Stockholm. Här hittar du shower, restauranger och klubbar som håller igång hela natten, medan glitter och glamour sprider sig över stadens hotell, salonger och verandor. När du blir hungrig hittar du lätt restauranger som serverar mat från världens alla kök, allt från falafel och stekt strömming i en av saluhallarna, till en femrättersmeny på exklusiva Grand Hôtel. Om du behöver komplettera garderoben inför nyårsfesten, kan du shoppa i gallerior och unika småbutiker. Boka sedan en avslappnande massage efter shoppingrundan, så är du redo att fira årets sista dag och skåla in det nya året med stil.

continued

Var du än är under kvällen, kanske du gör som stockholmarna själva när tolvslaget kommer: tar champagneglaset i ena handen och bordsgrannen i den andra, och söker upp närmaste höjd där du kan njuta av fyrverkerierna över vattnet. Snart är det är dags att fundera på hur du vill fira i Stockholm över nyår, och köpa biljett och boka hotell i god tid så att du slipper fira hela natten ute i kylan. Det finns många olika övernattningsalternativ att välja mellan, allt från vandrarhem på båt till lyx i slottsmiljö. Blir det ett nyårsfirande med glitter och glamour, klassiskt på Skansen, eller ett helhetspaket med mat, bubbel och övernattning? Oavsett vad du väljer kan Expedia hjälpa dig att hitta rätt bland olika nyårsalternativ. Här följer några exempel på kul och intressanta alternativ för ditt nyårsfirande i Stockholm.

Top things to Do

Mycket händer på nyårsafton i Stockholm

Om du har bestämt dig för att fira nyår i Stockholm, har du riktigt mycket att välja mellan.

Glamorösa nyårspaket i Stockholm

Vill du fira nyår i Stockholm och är sugen på att gå på nattklubb? Du är inte ensam! Är du ute i god tid kan du se fram emot ett spektakulärt firande på någon av Stureplansgruppens krogar som alla brukar anordna nyårsfester. Glamour garanteras ända fram på morgonkvisten.

Om du vill ha hela nyårspaketet, och avnjuta en klassisk nyårsmeny under glittrande takkronor är Berns ett perfekt alternativ. Här brukar du kunna välja mellan olika menypaket, och vill du ha en helkväll – eller snarare en helnatt – kan du även avsluta nyårsafton i en av deras hotellsängar.

Nyårsfirande på Wallmans innebär en förstklassig nyårssupé, god dryck och champagne på tolvslaget, allt ackompanjerat av ett fyrverkeri av otrolig underhållning. En showbiljett inkluderar vanligtvis entré, välkomstdrink, nyårsmeny, nattklubb och show.

Sprakande Skansen och dekadent burlesk

På klassiska Skansen firas nyårsafton traditionsenligt. Först läses Nyårsklockan på Sollidenscenen, och sedan blir det festligt firande med sång och musik.

Är du sugen på nyår i Stockholm med glittrande maskeradbal med dekadens, vintage och masker som nyckelord? Då är Nalen rätt ställe att fira nyår på. Här håller nämligen burlesk- och kabaréklubben Fröken Frauke Presenterar till sedan några år. Förvänta dig en överdådig och vintageinspirerad fest med trerättersmiddag och bubbel. På scenen bjuds det på burlesk, jazz, dans och överdådig glamour. En nyårsafton som doftar dekadent commedia dell'arte.

Fira på restaurang

Ytterligare ett alternativ för en lyckad nyårsafton i Stockholm är att leta upp en lämplig restaurang. De flesta av Stockholms restauranger tar fram lockande nyårserbjudanden med supé som ofta kompletteras av dryckespaket – och förstås ett glas med bubbel till tolvslaget.

Supé på första parkett erbjuds på Södra Teatern där man brukar fira in det nya året med nyårssupé och bubbel på Mosebacke Etablissement med utsikt över nyårsfyrverkerierna. Förvänta dig en spännande fyrarättersmeny, musik och drinkar i champagnebaren.

Vill du ha ett mer högtravande nyårsfirande rekommenderas en nyårsmiddag i Kaknästornet där du får Stockholms bästa utsikt över fyrverkerierna. Inled kvällen med en drink och snittar i baren, och fortsätt med en trerätters supé och tillhörande dryck. På tolvslaget blir det champagne med en magisk utsikt över Stockholm och alla fyrverkerier.

I den gamla silversmedsverkstaden på Kungsholmen håller Restaurang AG till, i coola industrilokaler med speciell atmosfär som är perfekt för en nyårsafton i Stockholm. Här kan du vänta dig en spännande nyårsmeny med både klassiska och innovativa inslag. Festen fortsätter garanterat i baren efter att det nya året har skålats in.

Did you know that?

Nyårskuriosa

Nytt år – och då skiljer vi oss. Tyvärr verkar nyårshelgernas intensiva festligheter även vara påfrestande för relationer. I Storbritannien kallas första arbetsdagen i januari för ”divorce day”, alltså skilsmässodagen. Men även i Sverige är januari en stor skilsmässomånad; efter helgerna väljer hundratals stockholmspar att gå skilda vägar. Här toppar januari skilsmässostatistiken, som ligger mellan 5 och 50 procent högre än övriga månader. För resten av Sverige är det oktober som är den månad då flest par väljer att skilja sig, allt enligt statistik från Domstolsverket.

Dikten Nyårsklockan eller ”Ring klocka ring” har lästs i tv från Skansens nyårsfirande sedan 1977. Malena Ernman är den sjätte uppläsaren i raden, efter Georg Rydeberg, Jarl Kulle, Margaretha Krook, Jan Malmsjö och Loa Falkman. Dikten är en tolkning av ett avsnitt i Alfred Tennysons 131 verser långa diktverk In Memoriam. Den svenske poeten Nils Edvard Fredin gjorde den svenska tolkningen i slutet av 1800-talet.

Traditionen att skjuta raketer och smällare sägs ha sitt ursprung i gamla tider då man ägnade sig åt så kallad ”nyårsskjutning” med bössor, för att skrämma bort ondskan från det nya året.

The local perspective

Stockholmarna skålar in året med utsikt

Vid tolvslaget avfyrar Stockholms stad tillsammans med Skansen det traditionsenliga nyårsfyrverkeriet från en båt i Saltsjön. Så gör som stockholmarna själva, greppa champagneflaskan, ta med dig några glas och en varm jacka, och bege dig ut i Stockholmskvällen för att fira in det nya året tillsammans med tusentals andra.

Ett av de populäraste ställena att stå på för att se fyrverkerierna på bästa sätt är Skinnarviksberget, den högsta punkten inom tullarna och en perfekt plats att stå på med fin utsikt över Riddarfjärden, Kungsholmen och stora delar av staden – plus naturligtvis alla fyrverkerier. Här samlas hundratals stockholmare för att skåla in det nya året tillsammans. Även Katarinaberget, Fåfängan, Monteliusvägen på Mariaberget och Stadsgårdskajen är bra platser att stå på om du vill fira in det nya året i glansen från fyrverkerierna.

Nyårsövernattning i Stockholm

Vill du ha ett romantiskt och mysigt nyårsfirande i Stockholm med afternoon tea, femrätters och en fantastisk miljö, är Häringe Slott ett bra alternativ. Här erbjuds en festlig stämning med livemusik, och tolvslag med bubblande champagne.

Extravaganta Hotel Sheraton serverar exotiska smaker från hela världen, samtidigt som du kan njuta av en fin utsikt över Riddarfjärdens fyrverkerier. Här kan du prova utsökt mat från många olika kök, perfekt om du vill äta klassiska rätter som hummer och samtidigt är sugen på lite mer annorlunda alternativ.

Ta på dig dina finaste festkläder och fira nyår i klassisk miljö i Vinterträdgården på Grand Hôtel! Vill du slå på stort rekommenderas nyårssupé på ett av Stockholms lyxigaste hotell med utsikt över Strömmen och slottet. Naturligtvis firas det nya året in med champagne och sprakande fyrverkerier.

Vill du hellre fira nyårsafton i Stockholm med lugn och ro som ledord, och allt inramat av en minimalistisk och stilren japansk omgivning? Då rekommenderas Yasuragi som ordnar nyårsfirande i en underbart vacker skärgårdsmiljö. Nyårsmenyn är inspirerad av fräsch japansk gastronomi, och det nya året välkomnas med en tibetansk ceremonigong. Passa även på att boka någon av alla spabehandlingar för en komplett upplevelse.

Några mil norr om Stockholm ligger mysiga 1909 Sigtuna Stads Hotell som firar klassisk nyårsafton med alla tillbehör. Avrunda kvällen med att se de spektakulära nyårsfyrverkerierna över Mälaren.

Budgettips inför din nyårsweekend

Vill du fira nyår i Stockholm med stil men samtidigt ha koll på vart pengarna tar vägen? Inga problem, men precis som för de flesta resor är det planering som gäller, om du ska få ut så mycket som möjligt av din nyårsresa till Stockholm. Låt kreativiteten flöda, och boka gärna hotell och transporter i god tid, så har du bäst chans att få den upplevelse du sett fram emot.

Börja med att leta upp ett prisvärt hotell, bed and breakfast eller vandrarhem, så slipper du spendera hela semesterkassan på boende, och får pengar över till nyårsbubbel och annat kul. I Stockholm finns det förstås en mängd olika vandrarhem och hostels, men vill du hellre tillbringa natten på en båt finns det även flera olika alternativ för det, exempelvis Red Boat som ligger ankrad vid Söder Mälarstrand eller STF af Chapman Hostel som ligger vid Skeppsholmen.

Vill du spara in pengar på mat och kan tänka dig att skippa nyårssupén till förmån för fler drinkar, är Falafelbaren på Hornsgatan ett prisvärt alternativ där stockholmarna samlas för att mumsa i sig väldigt god och billig falafel. Annars rekommenderas ett besök på någon av Stockholms saluhallar där du kan botanisera bland godsakerna, och antingen äta dem på plats, eller ta med dem till hotellet och avnjuta dem samtidigt som kvällsplanerna finslipas. Prova exempelvis Hötorgshallen där du hittar det mesta i matväg; här samsas italiensk skinka med grekisk feta och ungerska korvar.

Juni 2015