Need Some Inspiration?

Select a Theme
Road Trip
Road Trip

Intro

Roadtrip - bila i Sverige eller utomlands

Att boka en paketresa med ”all inclusive”, allt packat och klart, är det perfekta valet för många människor, och framförallt om du har barn kan det vara skönt att bara kunna åka iväg och slippa bekymmer. Men för många är det en stor dröm att någon gång få ta bilen och bara åka iväg och låta känslan styra och bestämma vart det bär hän dag för dag. Att susa iväg på en bred motorväg eller slingrande småvägar, att se landskapets skiftningar, att stanna och fika på ett mysigt kafé eller äta sin medhavda matsäck, allt detta har ett frihetens skimmer över sig. Fördelen med att göra en roadtrip är också att det finns massor att upptäcka som man oftast inte hade en aning om. Resan kan här vara målet i sig, men även ett stundande resmål, kanske ett hemtrevligt pensionat där du kan få en skön natts vila, kan vara nog så lockande.

continued

Det första man tänker på när man hör ordet roadtrip är kanske USA, och den välbekanta vägen Route 66 – en klassisk roadtrip som finns förevigad i ett otal filmer och även i musik. Med motorn brummande och vinden fladdrande i håret är detta sinnebilden för frihet. Men det går ju alldeles utmärkt att åka på en roadtrip i till exempel Sverige och Europa också! Här finns mycket att upptäcka och många fina vägar att åka på. Att göra en roadtrip kräver förvisso en del tid, men samtidigt kommer en sådan att ge dig mängder av otroliga upplevelser av olika slag. Olika typer av boenden ingår också i en roadtrip och hör till resans nöjen. I den här artikeln kommer vi att ge lite tips, både om vad du ska tänka på innan avresan och vart du kan bege dig på din roadtrip.

Types

Hur planerar man en roadtrip med bil?

Det första du ska komma fram till är givetvis vart du vill åka. Vill du kanske upptäcka ditt hemland genom att ta en roadtrip genom Sverige, från Norrland till Skåne? Eller bila ner genom Europa, för att avsluta med en vecka i ett soligt land vid Medelhavet, som till exempel Spanien, Italien eller Kroatien? Eller kanske göra en roadtrip i USA på klassiska Route 66? Egentligen behöver du inte ens bestämma så långt, eftersom en del av tjusningen med att göra just en roadtrip är att man kan låta dagens känsla avgöra vart kosan ska styras. En dag kanske du inte alls känner för att besöka en stad, och då är det bara att ratta ut bilen på en landsväg och njuta av öppna landskap, skogar och sjöar. Kanske hittar du en liten mysig by där du kan äta god lokal mat på en genuin restaurang. Eller varför inte stanna till och ta ett svalkande dopp i en liten enslig sjö om solen visar sig? Möjligheterna är oändliga, och det är nog därför så många lockas av den här typen av resor!

Även om du inte vill planera din roadtrip alls, kan det ändå vara bra att ha några hållpunkter för bilsemestern. Det kan vara några bokade boenden, någon stad du gärna vill se eller en grotta du gärna vill gå en rundtur i. Om du har dessa hållpunkter med ett antal dagars mellanrum så har du gott om utrymme för att improvisera däremellan. Se bara till att vara realistisk i planeringen, så att du inte blir tvungen att sträckköra 100 mil för att hinna fram i tid till ett bokat boende. En roadtrip ska vara avslappnande och stressfri, och resan ska vara ett nöje – inte en transport.

Suggestions/Where

Vart ska man åka på roadtrip?

Att åka genom Sverige, från norr till söder, är en populär rundresa. De svenska vägarna är generellt sett av mycket hög klass. En resa genom Sverige kan gå antingen genom orörd natur eller via alla de städer som finns längsmed vägen. Eller varför inte en kombination? Om du reser med barn kanske några dagar i exempelvis Stockholm eller Göteborg, med ett stort utbud av barnvänliga attraktioner, kan vara aktuellt. Det finns även många historiska sevärdheter över hela landet, så om du är historieintresserad kan du lätt fylla en roadtrip med fina upplevelser, med allt från pampiga slott och herrgårdar till runstenar och ruiner. Det finns runt 1 000 campingplatser i Sverige, och därutöver mängder av hotell, bed & breakfast och vandrarhem, så det lär inte bli något problem att hitta ett boende. Dock är det ett populärt land att turista i på sommaren, så det är klokt att boka åtminstone några övernattningar i förväg.

Om du har Sverige som utgångspunkt för en rundresa i Europa finns det två huvudsakliga vägar söderut – antingen via Öresundsbron och Själland ned till Tyskland, eller via färja från Trelleborg till Tyskland eller Polen. Därifrån är det sedan bara att köra på. Det finns massor av bra motorvägar om du vill komma fram snabbt till något delmål, men ännu fler vackra småvägar att köra på. För en roadtrip handlar som sagt mer om resan än om själva resmålet! Genom hela Europa finns det massor av bergspass med slingrande vägar, vackra sjöar med hänförande vägar utmed strandkanten och mysiga byar där du kan få en glimt av det genuina vardagslivet i landet du besöker. Utnyttja fördelarna med att åka bil och kör spontant av vid skyltningar till sevärdheter och andra utflyktsmål. Låt resan ta tid och ta många pauser, både för att det är trevligt och för att bilföraren ska få en rast.

I USA är som sagt den klassiska vägen Route 66 mellan Chicago och Kalifornien ett populärt roadtripresmål. Men eftersom den bitvis är i dåligt skick och inte är i bruk sedan 30 år, finns det betydligt bättre vägsträckor för den som vill uppleva delar av det stora landet i väst. Att beta av hela USA är ett projekt som tar lång tid, så det är nog smartast att fokusera på en viss landsdel. Ett populärt område för just en roadtrip i USA är den amerikanska västkusten, med Kalifornien som det givna huvudnumret. Här finns massor av vackra kustvägar och många intressanta städer, som exempelvis Los Angeles, Santa Barbara, Monterey och San Francisco. En populär avstickare är även vägen in till Nevada för ett besök i Las Vegas och nationalparken Death Valley. Motorvägen Interstate 5 går dessutom mellan Los Angeles i söder upp till den kanadensiska gränsen i norr, och passerar bland annat Portland och Seattle på sin väg. Så varför inte passa på att besöka både navet för världens alla hipsters och grungens huvudstad på samma resa?

Find things you can do

Tips

On the road – tips för din roadtrip

Ta med ditt pass om du ska utanför Norden, samt ditt körkort och registreringsbevis för bilen (den blå delen, del 1). Se även till så att bilen och en eventuell husvagn är märkta med ett S-märke någonstans på baksidan. Ibland finns det redan ett på nummerplåten och då behövs det inget extra. Glöm inte heller reservnycklar till bilen och en bra vägkarta eller uppdaterad GPS om du istället använder en sådan. Precis innan avresan är det klokt att låta göra en grundlig besiktning av bilen, så att den är i verklig topptrim inför det stundande kraftprovet!

Det kan vara en god idé att kolla upp vad som gäller i de olika länder som du kommer att besöka på din rundresa. Vilka vägar kostar det att köra på? Har London trängselavgift? Vad har de för hastighetsbegränsningar i Polen? Får man campa var man vill i Tyskland? Vad gör du om bilen går sönder? Ska du ha halvljuset på under dagtid i Belgien? Alla sådana här frågor kan vara bra att ha koll på innan du påbörjar din bilresa och det finns gott om information att tillgå på internet, till exempel på organisationen Motormännens hemsida. Om det är USA som hägrar, finns det ytterligare några saker att tänka på inför avfärden. Den amerikanska polisen är inte skyldig att känna igen ditt svenska körkort, så det kan vara bra att skaffa ett internationellt sådant (ansökan görs hos Motormännen). Om din roadtrip ska vara längre än 3 månader måste du däremot skaffa ett amerikanskt körkort. I övrigt fungerar trafiken mer eller mindre som i Sverige, men alla delstater har sina egna trafikregler, så det kan vara klokt att se över detta innan avfärd för att vara på den säkra sidan.

Did you know that

Visste du att …

Öresundsbron, som förbinder Sverige och Danmark, är Sveriges högsta byggnad? Bropelarna är 203,5 meter höga och hela bron är 7 845 meter lång.

… franska Wifirst sedan 1 juli 2015 levererar wi-fi på 1 GB/s till tio bensinstationer längs den stora motorvägen A8 mellan Aix-en-Provence och Nice?

… alpvägen Silveretta-Hochalpenstrasse i Österrike med en högsta punkt på 2 032 m bjuder på både panoramautsikt och 32 stycken spektakulära kurvor? Här körs klassikerrallyt Silveretta, men du bör förstås köra i lugnare tempo.