Need Some Inspiration?

Select a Theme
Road Trip
Route 66

Intro

Route 66 - bila genom USA

Det är en dröm för många, unga som gamla, att ge sig iväg på en roadtrip i USA. En roadtrip innebär en lång bilresa där själva resan är målet. En av de mest populära bilvägarna att köra är legendariska Route 66, som ibland även kallas för ”Main Street of America” (ungefär ”Amerikas storgata”). Vägen sträcker sig mellan storstäderna Chicago i nordöst och Los Angeles i sydväst och går rakt genom USA:s inland och hjärta. Vägen fick sitt berömda namn redan 1926. Under drygt ett decennium pågick arbetet med att asfaltera, och 1938 var hela vägen belagd. Om du gör en roadtrip längs Route 66 kommer du att passera såväl ökenlandskap och små byar som stora städer. Det finns många spännande avstickare att göra och det blir garanterat en upplevelse för livet.

continued

Route 66 är en väg fylld av drömmar och har blivit en symbol för den amerikanska friheten. Route 66 används inte längre som landsväg i USA utan räknas numera som en ”nationell naturskön omväg” och kallas Historic Route 66. Längs vägen finns bl.a. exceptionella naturupplevelser, blomstrande storstäder och övergivna samhällen. Det finns sevärda restaurerade miljöer för resenärer som vill få en känsla av den gamla vägens storhetstid. Vägen har fyllt en mycket viktig funktion i USA:s historia. Många är människorna som har färdats längs Route 66. Under 1930-talet vallfärdade människor längs vägen på flykt från svåra sandstormar och dåliga skördar för att hitta nya möjligheter längre västerut, och under 1960-talet liftade sig hippiefolken västerut längs Route 66 mot friheten i Kalifornien.

Top things to Do

Köra Route 66 idag

Vägen togs ur bruk 1985. Vägen togs bort från alla kartor, och vägskyltarna togs ned. Det är dock fortfarande möjligt att köra sträckan Chicago till Los Angeles, men om du vill köra route 66 idag finns det lite att tänka på. Delar av sträckan är skyltade med ”Historic Route 66”, medan vissa delar inte alls är skyltade eller har fått nya vägnamn. Delar av vägen är i mycket dåligt skick och kan vara oframkomliga, så det gäller att planera sin resa. Det finns särskilda Route 66-kartor där du får detaljerad information om alternativa vägrutter där Route 66 inte är framkomlig, och en hel del tips om vad du bör se längs vägen.

För den som börjar i Chicago går sträckan diagonalt genom delstaterna Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona och till sist Kalifornien. Här kommer några tips om vad du inte får missa på din resa genom USA.

Missouri

Mississippifloden utgör en naturlig gräns mellan Illinois och Missouri. Den ursprungliga Route 66 gick över floden med hjälp av bron Chain of Rocks Bridge. Bron kännetecknas av att den har en 22-gradig kurva i mitten, vilket är mycket ovanligt. Bron är idag endast öppen för fotgängare och cyklister. Vill du korsa floden med bil gäller det att hitta en alternativ rutt, vilket det såklart finns gott om. Bron tar dig in till St Louis och där, längs Route 66, kan du till exempel stanna till vid Ted Drewes Frozen Custard, som legat på samma plats sedan 1941.

Kansas

Kansas har den kortaste sträckan av Route 66, men här finns flera välbevarade gamla byggnader utmed vägen. I den lilla byn Galena finns det gamla, och ibland övergivna, bensinstationer och verkstäder som vittnar om den täta trafiken längs Route 66 förr i tiden. Byggnaderna här ligger till grund för samhället Kylarköping i Disneys storfilm Bilar, och skulle du vara på roadtrip med hela familjen är den här platsen garanterat en fullträff!

Oklahoma

I Clinton ligger Oklahoma Route 66 Museum, där du får en överblick över kanske världens mest kända vägs historia. Du kan dessutom lyssna till ljud som varit vanliga längs Route 66 under särskilda epoker, som ljudet av tunga lastbilar eller ljudet av hemvändande soldater som välkomnas hem efter andra världskriget.

Texas

I Adrian kan du fira att du är halvvägs mellan Chicago och Los Angeles med en kopp kaffe på The Midpoint Café. Kaféet öppnade upp redan 1928, och var då ett enkelt kafé med packat jordgolv. Idag kan du förvänta dig en något mer modern inrättning i härlig amerikansk diner-anda. Utanför Amarillo ligger The Cadillac Ranch. I början av 70-talet grävdes 10 stycken Cadillac-modeller ned till hälften. Besökarna uppmanas att måla graffitti på bilarna och på så sätt bidra till detta konstverk.

Kalifornien

Kalifornien har varit slutdestinationen för många av resenärerna längs Route 66, och skylten över piren i Santa Monica har blivit ett symboliskt slut för vägen. På samma sätt som Route 66 har stått för frihet och möjligheter, står Kalifornien för detsamma.

Did you know that?

Lokalbefolkningens smultronställen

Om du väljer att köra hela Route 66 kommer du under din tur att färdas genom åtta delstater och oräkneliga städer och samhällen. Reseböcker och förhandstips i all ära, men det finns inga som vet så mycket om vad du bör äta, vilka hotell du bör ta in på och vilka landmärken du inte får missa, som de som bor utmed Route 66. Amerikanerna är oftast mycket glada över att kunna hjälpa till, så tveka inte att fråga efter vägen eller att få de häftigaste platserna utmarkerade på din Route 66-karta. Om du befinner dig i de södra trakterna kanske du får tipset om att göra en liten avstickare från Route 66 och besöka Grand Canyon. Detta ökenlandskap är upptaget på UNESCO:s världsarvslista och är väl värt ett besök. Bergsplatån har under miljontals år urholkats av Coloradofloden som flyter fram, och det rekommenderas att bevittna solens upp- och nedgång här. Är du längre norrut, i Chicago till exempel, kanske årstiden styr mer vad du vill göra. Njut av vackra parker och strandpromenaden längs Michigansjön när det är fint väder, och gör som lokalinvånarna när vädret mulnar: Se en kvalitetsfilm på den alternativa biografen Century Centre Cinema. Runt omkring biografen ligger prisbelönta restauranger, så här kan du även passa på att få en bit mat i magen. Om du frågar en Chicagobo om tips och denne får reda på att du är från Sverige, rekommenderas du säkert att besöka Svea Restaurant i området Andersonville. Där serveras det svensk mat och deras svenska pannkakor ska tydligen vara en riktig hit!

Find things you can do in Route 66

The local perspective

Se de äldsta bitarna av Route 66 i New Mexico

I New Mexico ligger en av de äldsta bitarna av gamla Route 66 utmed La Bajida Hills. Vägsträckan är idag i princip oframkomlig med bil, men de som vill röra lite på sig kan vandra längs den slingriga vägen. Det kan dock vara en tuff vandring, så var beredd på att svettas i New Mexicos hetta! Vägsträckan var för länge sedan en gammal indianstig. Om du håller ögonen öppna kan du ha tur att se hällristningar av indianerna som bodde här för flera tusen år sedan.