Need Some Inspiration?

Select a Theme
Romantisk weekend
Romantisk weekend

Intro

Romantisk weekend

Man kan inte åka iväg på en romantisk weekend för ofta. Få tid för varandra och släppa vardagen är viktigt – och härligt! Att checka in på romantiska hotell eller anlända till romantiska resmål är något som alla par borde unna sig lite då och då. Du kanske känner igen uttrycket ”kvalitetstid”? Det är faktiskt ett ganska nytt påfund som började användas flitigt först runt 1970. På engelska dök det upp i skrift första gången i en artikel av nyhetstidningen The Capital, ”How To Be Liberated”. Uttrycket förklaras som en stund tillsammans med sin familj, vän eller partner där man lägger ifrån sig allt annat och bara fokuserar på varandra. Vissa anser att kvalitetstid med sin partner är en av de absolut viktigaste byggstenarna i ett förhållande. Planera in en romantisk weekend med din partner, eller ännu bättre, gör det till en överraskning!

continued

Hela världen är fylld av romantiska resmål. Allt ifrån ishotellet i Jukkasjärvi, där ni kan åka hundspann tillsammans, till en vacker vit sandstrand i Thailand, med drinkar och svalkande bad i kristallklart vatten. Thailand är ett mycket populärt resmål för oss svenskar, vilket inte är så konstigt med tanke på de underbara stränderna och det fördelaktiga klimatet. Men högklassiga hotell och den goda maten är också starka anledningar till att välja Thailand för sin romantiska resa. Sedan har vi hela Europa som vimlar av romantiska platser att besöka. Vad sägs om Paris, Venedig, Prag eller en vacker ö i den grekiska övärlden? Moderna storstadshotell, mysiga pensionat eller pampiga slott – vad ni än väljer finns det alla möjligheter till en romantisk weekend, både nära och långt bort.

Types

Olika typer av romantiska resmål

Det bästa med en romantisk weekend är att få tid för varandra, men naturligtvis spelar även den plats ni spenderar er weekend på en stor roll. Europa eller världen – vart ni styr kosan för er romantiska weekend är upp till er. Sinnebilden för vad en romantisk weekend är varierar från person till person, och här finns inga rätt eller fel. Utgå från era intressen och behov och utforma er resa precis så som ni vill ha den. Vill ni ha en resa med äventyr och aktiviteter, eller bara lugn och ro? Vill ni umgås på fina restauranger eller på en picknickfilt i en park? Vill ni kanske passa på att koppla av och ligga tillsammans på en solig strand? En romantisk resa kan utformas i princip hur som helst, och naturligtvis helt efter varje pars eget tycke och smak. Det råder ingen brist på romantiska resmål – varken i Sverige, Europa eller i någon annan världsdel. De flesta av oss har en plånbok och en kalender att anpassa oss efter, men vem har sagt att man behöver åka långt bort? Ibland kan det räcka med att bara åka några minuter bort från där man bor för att upptäcka nya ställen att spendera tid med sin älskade på.

Precis som resmålet kan variera kan färdmedlet göra detsamma. Vill ni ta flyget till ert romantiska resmål, eller kanske hoppa ombord på en båt och låta färden bli en större del av er upplevelse tillsammans? Även en bilresa kan vara väldigt romantisk, och då är det enkelt att stanna till vid en rastplats med utsikt över den vackra omgivningen eller vid en enslig sjö för ett dopp mitt på dagen (om ni reser under sommaren). Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp för hur er resa ska se ut och med Expedias hjälp kan ni få både resa och boende till ett bra pris!

Suggestions/Where

Romantiska resmål i Europa

När ni funderat ut vilken typ av resa ni vill ha är det dags att planera mer i detalj. Här kommer några förslag på romantiska resmål som passar utmärkt för en romantisk weekend. Vi håller oss denna gång i Europa, som har så mycket romantik att erbjuda!

Vi börjar i Sverige!

Besöker man Stockholm finns det gott om fina restauranger där man blir bortskämd med lyxig mat om kvällarna. På dagen bjuder Stockholm på många mysiga kaféer, som Fåfängan, där man får slå sig ned i en vacker paviljong och njuta av god fika. Eller varför inte åka dit på alla hjärtans dag? Då dukar personalen upp med kandelabrar, vita dukar och en riktigt romantisk meny.

Lämna storstadsmiljön och ta en tur ut på vattnet med en färja till Gotland. De avgår från Nynäshamn och Oskarshamn, och resan tar bara 3 timmar. Visst, man kan flyga också, men det kanske inte är riktigt lika romantiskt som en tur på vackra Östersjön. Väl på Gotland finns en rad olika hotell, till exempel Hotell Slottsbacken och TOTT Hotel Visby i Visby. Staden myllrar av små kaféer och restauranger, och även shopping om man är sugen på det.

Sveriges näst största stad, Göteborg, osar av sjöfartsromantik. Som Håkan Hellström uttrycker det: ”… och i Azalea kan man inte undgå att bli kär”. Han talar om Azaleadalen i Slottsskogen, som breder ut sig mellan stadsdelarna Majorna och Linnéstaden. Här finns fina promenadvägar och även en restaurang vid en liten sjö, där man kan slå sig ner för att ta ett svalkande glas i solen på den stora uteserveringen. Hotellutbudet i Göteborg är stort så det finns mycket att välja mellan. Gothia Towers Hotel, Radisson Blu Scandinavia Hotel och Hotel Opera är några alternativ.

Vi flyger söderut

Vill ni komma lite längre bort är Paris ett självskrivet romantiskt resmål. Det finns förstås en anledning till att så många väljer att åka till just Paris. Det vilar nämligen en stämning av kärlek och passion över hela staden och här kan man promenera hand i hand från den ena sevärdheten till den andra. Ta er upp i Eiffeltornet och njut av en fantastisk utsikt och kanske en bit mat i tornets två restauranger. I Paris räcker det annars bara med att slinka in på en bistro för en bit god fransk mat och härlig stämning, eller att slå sig ner vid ett kafébord och avnjuta en café au lait.

Sevilla är Spaniens fjärde största stad, och väl ansedd när det kommer till romantiska resmål. Här kan man besöka den berömda katedralen Catedral de Santa Maria de la Sede, som är världens största romersk-katolska katedral. Bygget påbörjades 1402 och avslutades först i slutet av 1500-talet. Katedralen är numera utsedd till ett världsarv och är definitivt något man inte får missa när man besöker staden. Men det räcker faktiskt med att ta en promenad längs med stadens gator och torg för att uppleva magin här.

Find things you can do

Tips

Tips för en romantisk weekend

Även om en romantisk weekend kan utformas på många olika sätt, finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Genom att planera er resa väl i förväg får ni mer kvalitetstid tillsammans och ni slipper bli besvikna över fullbokade hotell och långa väntetider för att få bord på den där speciella restaurangen ni så gärna vill till. Välj boende med omsorg. Att bo på ett riktigt mysigt och avkopplande ställe är nästan huvudpoängen med en romantisk weekend och att få vakna upp utvilade gör att ni har gott om energi att upptäcka ert resmål tillsammans. Många hotell erbjuder romantisk weekend-paket, vilket kan vara en bra idé om ni vill lägga mer tid på er själva och mindre tid på att boka och styra upp resan. Då ingår ofta middagar och välkomstdrink på hotellrummet, till exempel.

Låt inte väder och årstid styra sätta käppar i hjulet för er. En storstadstripp kan vara underbar i både regn och solsken. Att ta en promenad tätt omslingrade under ett paraply och slinka in på en trevlig restaurang medan regnet strömmar ned över fönsterrutorna kan vara nog så romantiskt som att sitta på en uteservering i vårsolen. Reser ni med en stramare budget kan det vara perfekt att resa när det är lågsäsong eftersom många hotell och liknande då erbjuder rabatterade priser.

Låt det finnas utrymme för spontanitet under er resa. En välplanerad resa behöver inte betyda att varenda minut är uppbokad, utan att stommen för resan är färdig. Sedan kan ni fylla resan med det som faller er in när ni väl är på plats. Fråga hotellet om tips när det kommer till mysiga restauranger, trevliga utflyktsmål och annat som ert resmål har att erbjuda och se vart dagen för er.

Did you know that

Visste du att ...

… ordet bröllop har sitt ursprung i fornsvenskans ”brudlopp”, som hänvisade till dem som följde bruden från hennes hem till det nya hemmet.

… en man från Gotland friade till sin flickvän på det ovanliga sättet att (på gotländska) skriva ”Vill du gifte di me mi Marie” på en åker med hjälp av en skördetröska? Den blivande bruden lockades med på en flygtur och väl uppe i luften kunde hon se mannens frieri genom fönstret – och till mannens lycka tackade hon ja.