Need Some Inspiration?

Select a Theme
Romantisk weekend
Göteborg

Intro

Romantisk weekend i Göteborg

Glöm Paris och Venedig! Du behöver inte åka långt för att njuta av en romantisk weekend full av mysiga paraktiviteter och god mat. Sveriges framsida bjuder på allt man kan önska, och Göteborg är ett självklart resmål för par som vill uppleva det romantiska stadslivet. Här finns lyxiga restauranger, lummiga promenadstråk och spaupplevelser utöver det vanliga. Om du väljer att spendera en romantisk weekend i Göteborg finns det en rad möjligheter att kombinera både stadsliv och avkoppling. Du kan till exempel välja att boka en paketresa mitt i staden och samtidigt få en smak av kusten genom att ta dig ut till skärgården en dag. I Göteborg är vattnet alltid nära till hands. Hamnstaden är uppbyggd enligt nederländsk förebild med många kanaler, vilket bidrar till Göteborgs charm.

continued

Man kan boka en romantisk weekend i Göteborg året runt, men staden är utan tvekan mysigast under sommaren då alla uteserveringar är öppna och det är varmt och skönt ute. Göteborg är på många sätt väldigt fotgängarvänligt, och just därför är det särskilt trevligt att ta till vara på de varma månaderna och grönskan i parker och alléer. Det kan bli kallt under hösten och våren då havsvindarna blåser in över kusten, men att kura ihop sig i mörker och kyla kan även det ha sin charm. I regn och rusk kan det vara mysigt att sitta på en av Göteborgs alla restauranger och titta varandra djupt i ögonen i skenet av levande ljus. Teater och bio råder det heller ingen brist på, något som är trevligt i alla väder. Under vintern lyser Göteborg upp av juleljus och girlanger, så en romantisk weekend i Göteborg kan definitivt pigga upp i vintermörkret.

Top things to Do

Romantiska upplevelser i Göteborg

Den lättaste vägen till din partners hjärta sägs ju gå via magen. Italienarna anses vara experter på allt som har med kärlek att göra, och därför kan en middag på en klassisk italiensk restaurang vara en bra idé. La Gondola på Kungsportsavenyn mitt i centrum bjuder på just detta. Detta är en av Göteborgs äldsta italienska restauranger, och här kan man njuta av traditionella pasta- och kötträtter i en rustik men samtidigt uppdaterad miljö, och den varma stämningen säkerställer romantiken för kvällen.

Om du är mer sugen på det franska köket och din budget tål lite extra lyx kan ett besök på restaurangen Atelier högst upp i Hotel Pigalle vara perfekt. Här kan man till exempel njuta av ostron och champagne, men också à la carte som bjuder på det bästa från det franska köket, inspirerat av inhemska råvaror. Restaurangen har en luftig design, men det finns också mer intima krypin för paret som vill ha lite utrymme för sig själva. Uteterassen med utsikt över Göteborgs takåsar gör så klart också sitt för stämningen.

Även det svenska köket har mycket att erbjuda för en exklusiv romantisk weekend i Göteborg. Prisbelönta krogen Koka på Viktoriagatan utsågs till Årets krog 2014. Menyn är fylld av det som restaurangen själv kallar för ”modern västsvensk gastronomi”, och här kan man beställa spännande avsmakningsmenyer som anpassas efter säsong och råvaror. Restaurangen är modernt inredd, och tillsammans med de intressanta avsmakningsmenyerna erbjuder detta en upplevelse lite utöver det vanliga för paret som gillar det enkla och stilrena.

Om en påkostad brunch lockar mer än middag på en romantisk weekend i Göteborg kan man boka bord på Hagabadets restaurang Pure Bistro på Södra Allégatan. Menyn innehåller både kött och fisk och har ett bra utbud av vegetarisk mat. Här kan det hälsomedvetna paret som helst äter raw food också äta sig mätta. Om man vill går det även att kombinera brunch med spavistelse och relax, och då ingår handdukar och morgonrock samt tillgång till spaets relaxavdelning.

Did you know that?

Visste du att …

... det på Naturhistoriska Museet i Slottsskogen finns en hel, uppstoppad blåval? År 1865 strandade en blåval i Askimsviken som med hjälp av pråmar och ett flertal ångbåtar bogserades från grundet. Valen stoppades upp och donerades till Naturhistoriska Museet, och därefter tapetserade man insidan av kroppen och satte konstigt nog upp bänkar där det gick att sitta. Ingången till det som blivit en liten salong inuti valens kropp gick genom gapet som hade försetts med gångjärn. Till en början var valen öppen för allmänheten, men idag öppnas bara valens gap endast vid speciella tillfällen som Valborg, i sann ordvitsig Göteborgsanda.

... ”Svettekörka” är Göteborgs nya spektakulära bastu? Den har byggts till stor del av återvunnet material, bland annat gamla glasflaskor. Det vitsiga göteborgsklingande namnet vann överlägset i en omröstning. Bastun ligger i Frihamnen, har fritt inträde och är öppen för allmänheten.

... att Göteborg har en särskild picknickfestival? Det är en gratisfestival som anordnas varje år på nationaldagen med musik och matvagnar för den som inte vill ta med sig egen mat.

The local perspective

Lokalbefolkningens smultronställen

Rosenkaféet i Trädgårdsföreningens park mitt i Göteborg är en klar favorit för göteborgaren som vill göra något särskilt av sin fikastund. Trädgårdsföreningen anlades redan 1842 och är en av Sveriges äldsta offentliga parker. Platsen är även förklarad som byggnadsminne. Parken är i sig värd ett besök, och om man dessutom har tid med en fika på kaféet sätter det definitivt guldkant på en romantisk weekend i Göteborg. Kaféet ligger i en gammal charmig 1800-talsbyggnad som tidigare fungerade som stall, och här fanns tidigare också ett fähus, vagnar, verkstad och ett höloft. Stora delar av byggnaden förstördes i en brand 1967, och under restaureringen bestämde man sig för att skapa ett kafé på platsen. Här kan man både äta lunch och ta en uppiggande kopp kaffe.

Förutom att gå är faktiskt spårvagnen ett av de bästa sätten att se Göteborg. Spårvagnarna kör över hela staden och går tillräckligt långsamt för att man skall hinna få en ordentlig titt på staden. Brunnsparken är ett bra ställe att börja på eftersom alla spårvagnar stannar där. Ser du en spännande plats är det bara att kliva av och ta en titt. Linje 6 tar dig förbi många sevärdheter, bland annat Frihamnen, Domkyrkan, Järntorget, Hagakyrkan och Ullevi. Sätt dig vid fönstret och njut av färden.

Göteborgarna gillar att ta med sig picknick till något av stadens alla fina grönområden. Några trevliga och populära platser att ha sin picknick på är till exempel Slottsskogen, bergen runt Masthuggskyrkan eller varför inte vid Skansen Kronan som ligger på Risåsberget med fin utsikt över staden. Det är även lätt att hyra cykel i Göteborg om du vill ta dig fram som en riktig lokalbo. Du får cykla gratis i en halvtimme, sedan kostar det en mindre summa.

Andra aktiviteter i Göteborg

Mat och dryck är självklart inte det enda receptet på en romantisk weekend i Göteborg. Du vill säkert också uppleva något lite extra och skapa andra, fina minnen tillsammans med din partner.

En komplett spaupplevelse är ett bra sätt att koppla av på, gärna tillsammans med någon du tycker särskilt mycket om. Arken Hotel & Art Garden Spa på Nordatlanten 100 i Göteborg är ett perfekt mål. Spaets utformning har inspirerats av årstiderna och de fem elementen, och här kan du och din partner njuta av bad i varma källor, ångbastu och massage. Arken Hotel & Art Garden Spa ligger i hamninloppet i Skandiahamnen, ungefär 12 kilometer utanför Göteborg. Om du vill kan du spendera hela din weekend i Göteborg här med övernattning på Arken, men du kan också boka en paketresa med övernattning på systerhotellet Hotell Eggers, som ligger mitt i Göteborgs centrum, och på så sätt få ut det bästa av både stad och avkoppling under en och samma weekend.

För paret med barnasinnet i behåll som vill varva de romantiska middagarna med sockervadd kan en tur till Liseberg vara ett kul alternativ. Liseberg är en av Göteborgs främsta attraktioner och bjuder på en hel del åkturer som passar såväl vuxna som barn. Här kan man till exempel boka en helhetsupplevelse med konsertpaket på sommaren, boende och åkkort till attraktionerna. På Liseberg finns också ett flertal trevliga restauranger för den som inte vill lämna nöjesfältet. På Hamnkrogen kan man njuta av havets alla läckerheter, från ostron till fina fiskrätter, och även Lisebergs Wärdshus är ett bra alternativ, speciellt för den som vill ha lite herrgårdsstämning på en romantisk weekend i Göteborg.

Den som hellre vill uppleva den vackra naturen runt Göteborg kan gärna boka en kvällskryssning via Strömma Kanalbolag. Det går exempelvis att åka på en middagskryssning på vackra Göta Älv, Nordre Älv och Björköfjorden med avslutning i Göteborgs hamn. På vägen passerar ni fantastiska kulturlandskap och gröna ängar, medan en guide berättar mer om de historiska platserna som ni i långsam takt flyter förbi. Kryssningen pågår i fyra timmar, och ombord kan man välja mellan att bara sitta i baren och ta en drink eller äta en fin middag i fartygets matsal. Det går både att köpa enstaka rätter och beställa ett komplett menyförslag.