Need Some Inspiration?

Select a Theme
Romantisk weekend
Stockholm

Intro

Romantisk weekend i Stockholm

Promenera hand i hand med din älskade längs med Djurgårdskanalen under ljumma sommarkvällar, åk på skärgårdskryssning med isbrytare under de kallaste vintermånaderna, strosa genom frasiga löv på hösten eller besök Rosendals café när våren är som skirast och vackrast. Att fly vardagen för en stund och åka på romantisk weekend i Stockholm passar året runt. Stockholm har kallats för Nordens Venedig, och även om det kanske är att ta i en aning så är liknelsen inte allt för långsökt. Stockholm omges av vatten. Staden är byggd på fjorton öar i det som räknas som innerstaden. Den ständiga närheten till vattnet skapar oändliga vackra vyer som blir en vackert glittrande bakgrund till er weekend. Här finns mängder av aktiviteter, och storstadens anonymitet gör staden till en perfekt plats för en liten romantisk getaway.

continued

Vad finns att upptäcka och se under en romantisk weekend i Stockholm? Här finns havet och vattnet alltid nära, men här finns också grönskande natur och promenadstråk där du och din partner kan förlora er i varandra under timmar. Även om den vackra svenska naturen är närvarande i staden finns det många natursköna pärlor att besöka lite utanför Stockholms centrum. Ge er ut på en romantisk utflykt och upptäck avskilda höjdpunkter. Stockholms olika stadsdelar har alla något att erbjuda med charmiga parker och utsiktsplatser. Här finns trevliga områden att shoppa i och museum i världsklass. Självklart erbjuder huvudstaden också en mängd bra restauranger där ni kan smita in och ta er en bit när magen börjar kurra, och mysiga barer där ni kan avsluta dagen med en sista cocktail. När du bokar en weekend i Stockholm är romantiken aldrig långt borta.

Top things to Do

Planera en romantisk weekend i Stockholm beroende på årstid

Stockholm är vackert under alla årstider, men den som inte är bekant med staden, och som kanske bara varit här under sommaren, kan lätt bli förvånad om man kommer under den mörkaste vintern. Men oroa dig inte, här finns något att göra och se under alla årstider, även om aktiviteterna kan te sig lite olika beroende på klimatet.

Stockholm i vinterskrud – vilken skönhet!

Under december till mars är Stockholm oftast täckt av snö och is, och det kan ibland vara svårt att föreställa sig staden som den är om sommaren. Under den kallaste delen av året håller sig de flesta av stadsborna inomhus. De kurar ihop sig på barer och kaféer eller umgås hemma vid middagsbordet i goda vänners lag. Men det finns faktiskt en mängd aktiviteter under vinterhalvåret också. I Östersjöns inlopp till staden hittar ni Stockholms skärgård. Under vinterhalvåret kan ni ta en vintertur i skärgården med en isbrytare. Vinterturen avgår från Strömkajen, utanför Grand Hotel och under den dryga timmen som rundan tar får ni en guidad tur av Stockholms innerskärgård samtidigt som ni kan äta traditionell ärtsoppa och dricka varm punsch till. Rundturen är perfekt för en romantisk weekend i Stockholm.

Under december månad lever Stockholm upp med allt som hör julen till. Varför inte åka på en romantisk weekend till Stockholm under juletid? Upplev staden när julmarknaderna och julpyntet intar staden. På Stortorget i Gamla Stan hålls den mest traditionella julmarknaden i Stockholm, och med Storkyrkan runt hörnet fylls ni med den romantiska känslan som julen för med sig. Ni kan också ta Djurgårdsfärjan från Slussen över till Djurgården och besöka Skansens julmarknad. Härifrån har ni utsikt över Saltsjön, Gamla Stan och Södermalm. Ett stenkast från Skansen ligger den prisbelönta restaurangen Oaxen krog och slip. Deras bakficka, Slipen, är ett perfekt val för den som vill ha en fantastisk restaurangupplevelse. Med snön liggandes tät utanför de höga fönstren har ni vintern tätt inpå, även då ni sitter inne i värmen.

Frasigt under fötterna – romantisk weekend i Stockholm om hösten

När hösten börjar tränga sig på har stockholmarna ofta svårt att medge att vintern är på intågande. Människor dröjer sig kvar på uteserveringarna och trängs under filtar och infravärme. Runt Stureplan finns många trevliga restauranger med uteserveringar. Dela på en filt och kura ihop er med ett glas vin på Sturehofs uteservering och dela på ett par ostron innan ni tar er vidare i staden. Humlegården, en liten bit från Stureplan, är fantastiskt vacker under höstmånaderna när löven skiftar färg och börjar falla till marken. Parken är inte särskilt stor, men bidrar en romantisk höstkänsla under er romantiska weekend i Stockholm.

Söder om tullarna, på tunnelbanelinje 18, ligger världsarvet Skogskyrkogården. Under allhelgonahelgen vallfärdar människor hit, och kyrkogården lyser upp i höstmörkret av alla lyktor som folk lämnar till sina nära och kära. En promenad genom den upplysta kyrkogården blir ett praktfullt inslag under din romantiska weekend i Stockholm.

Did you know that?

Stockholmarnas romantiska favoriter

Gör som lokalbefolkningen och besök någon av deras lite mindre kända favoritplatser. I Stockholm finns många intressanta och sevärda museer och Stockholmarna tar gärna med sig sin partner på ett romantiskt museibesök. Moderna museet på Skeppsholmen, mellan Djurgården och Gamla Stan, är väl värt ett besök. Förutom basutställningen, med bland andra Picasso, Matisse och Andy Warhol, har museet också växlande utställningar med konstnärer från hela världen. Från panoramautsikten i museets restaurang har ni utsikt mot strandvägen, Vasamuseet och vackra Nordiska museet. Med en av Stockholm vackraste vyer utanför fönstren skapas ett oförglömligt ögonblick under er romantiska weekend i Stockholm.

Ovanför Söder Mälarstrand, på det som brukar kallas ”Söders höjder”, går promenadstråket Monteliusvägen, som invigdes 1998. Vägen, som fått sitt namn efter Oscar Montelius (arkeolog, historiker och ledamot av Svenska Akademien), är 416 meter lång och börjar vid Kattgränd i väst och slutar vid Skolgränd i öst. Härifrån har du en magnifik utsikt över Riddarfjärden och Stockholms innerstad, och utmed vägen finns det flera bänkar och terrasser där ni kan sitta ned och njuta av vyerna. Var dock beredd på att vägen inte sandas vintertid, vilket gör att det kan bli ganska slirigt bitvis. Men det är ju bara att hålla varandra i handen …

Om du har tillgång till bil under din vistelse i Stockholm finns det många trevliga och romantiska utflykter att göra! Under sommaren rekommenderar vi ett besök i naturreservatet Velamsund, som ligger i Nacka, öster om Stockholms innerstad. Reservatet är beläget mellan Östersjön på norra sidan och sjön Insjön på andra, och här finns en badstrand på sjösidan och en småbåtshamn på havssidan. Under sommarhalvåret har restaurangen öppet, och om du till exempel vill fira den svenska nationaldagen den 6:e juni är detta ett ypperligt ställe att göra det på! I de omgivande skogarna finns det fina promenadstigar, och på området har även Nacka Ridklubb sitt ridhus, där det arrangeras tävlingar och prova på-dagar. Det är enklast att ta sig hit med bil (kör mot Gustavsberg), men det går även att ta en buss från Slussen om du inte är bilburen.

Find things you can do in Stockholm

The local perspective

En kyss och sen gå man sakta igen, sakta en tur genom stan – romantisk weekend i Stockholm om sommaren

Höst och vinter i all ära, men om sommaren visar sig Stockholm från sin allra bästa sida. Då kan du göra allt det som du kan göra under andra årstider, men ännu lite mer. Under sommaren erbjuds en mängd skärgårdskryssningar och andra turer med båt, där bolaget Strömma erbjuder en mängd båtturer, med allt från timslånga kryssningar i skärgården till kortare guidade turer på vattnet i Stockholms innerstad. Hoppa på en båt och upplev Stockholm från vattnet! Turen tar er längs med Stockholms kanaler under Stockholms broar, och det går även många båtar ut till skärgårdens öar så att ni kan ta er ut på egen hand och lägga er på en het klipphäll och njuta av det svalkande vattnet. Åk ut till Fjäderholmarna och njut av en dag vid vattnet! På Fjäderholmarna finns även en prisbelönt krog där man kan avrunda sin dag med en trevlig middag. En dag på Fjäderholmarna är ett perfekt val av aktivitet under er romantiska weekend i Stockholm.

Vårt älskade Stockholm om våren

När våren tar sina första försiktiga steg blir stockholmarna alldeles till sig. Människorna tar sig ut från sina skrymslen och vrår, och staden lever än en gång upp. Gör som stadens invånare och ta en värmande promenad i någon av stadens alla parker. Hagaparken, norr om Stockholm, är en del av kungliga nationalstadsparken. Här kan du promenera över stora gräsytor, skogsdungar och vandra längs med Brunnsvikens strandkant. Ett annat promenadstråk som passar er romantiska weekend i Stockholm, ute på Kungliga Djurgården, är Rosendals trädgård. Hoppa på spårvagnen från City och promenera från Djurgårdsbron till gemytliga Rosendals trädgårdskafé. Här sitter många kärlekspar och njuter av att våren är på intåg.