Need Some Inspiration?

Select a Theme
Romantisk weekend
Sverige

Intro

Åk på en romantisk weekend i Sverige!

Att åka på en romantisk weekend är något som de flesta par mår bra av, vare sig de har barn eller inte. Att släppa vardagens bestyr och i stället upptäcka nya platser och bara koppla av tillsammans är verkligen välgörande. Har ni blivit en familj, med kanske ett eller flera barn, kan det vara både skönt och välbehövligt att ta en weekend och åka iväg någonstans, bara ni två. Vad gillar ni att göra? Vill ni ha en weekend med storstadspuls eller en vilsam weekend på landet? I staden finns lyxiga hotell i både modernare och äldre stil, och är ni mer sugna på en lantlig vistelse finns det både bekväma hotell och romantiska herrgårdar att välja mellan. Ta en härlig långfrukost, gå på en långpromenad, upptäck sevärdheter, avnjut en romantisk och god middag i skenet av levande ljus och njut av att bara vara på två. Unna er en helg fylld av lyx och romantik!

continued

Och ni behöver inte ens åka särskilt långt – det finns massor av bra och romantiska ställen inom Sveriges gränser. Sveriges enorma mångsidighet är en av dess stora fördelar när det gäller att hitta bra platser att åka till för att tillbringa en romantisk weekend med den du tycker allra mest om. Här finns storstäder, stränder, fjäll, skog och dramatiska kuster – kort sagt allt du kan önska dig! Fartfyllda Stockholm eller trivsamma Göteborg, klosterhotellet i Vadstena eller ishotellet i Jukkasjärvi. Shopping, spa, kultur eller god mat. Aktivitet eller bara vila – vilken inriktning ni vill ha på er romantiska weekend är upp till er. Släpp alla måsten, be farfar eller mormor att sitta barnvakt och boka in er weekend nu! Här kommer vi att tipsa om några av de bästa ställena för en romantisk weekend i Sverige för att ge er lite inspiration.

Top things to Do

Romantiska platser och romantiska hotell i Sverige

Givetvis finns det massor av romantiska saker att göra i Stockholm, men även i Göteborg finns det självklart massor att ägna sig åt på en romantisk weekend i Sverige! Ta en promenad i vackra Slottsskogen, åk en rundtur med den klassiska sightseeingbåten Paddan eller strosa runt i de mysiga stadsdelarna Haga och Majorna, där det finns massor av små intressanta butiker och kaféer. Om vädret inte är på er sida går det dessutom bra att smyga in på Hagabion och titta på en bra film. Har ni barnasinnet kvar? Då är ett besök på nöjesfältet Liseberg ett måste! Här finns mängder av roliga och hisnande åkattraktioner, och även om ni inte vill åka så mycket är parken i sig väl värd ett besök. Givetvis finns det gott om romantiska hotell i Göteborg, och till exempel har Gothia Towers kärleks- och romantikpaket med bland annat frukostservering på rummet och tillgång till hotellets spa på 20:e våningen.

Men allt är som sagt inte storstäder om ni vill ha en romantisk stämning. Ute i landet finns hur många mysiga och romantiska hotell som helst. Åk till exempel till den lilla staden Vadstena i Östergötland, strax intill Vättern, som är mest känt för sitt kloster. Där, på samma klosterområde som den heliga Birgitta en gång i tiden bodde, finns Vadstena Klosterhotel med anor  från 1200-talet. De har romantiska hotellpaket, och här är du omgiven av den svenska historien, den vackra östgötska naturen och Vättern. Staden i sig är även den väl värd ett besök, och glöm inte att även titta in i Vadstena Slott, som ligger alldeles intill stadskärnan.

Nästan så långt upp du kommer i Sverige, utanför Kiruna, ligger berömda Icehotel i  Jukkasjärvi. Här är varje rum och varje svit ett eget litet konstverk, och att övernatta här är en helt unik upplevelse. Det finns även möjlighet att gifta sig i Iskyrkan, med efterföljande bröllopsnatt i någon av issviterna (de har specialkonstruerade sovsäckar för två att låna ut). Ishotellet återskapas i december varje år, för att sedan smälta och återförenas med Torne älv framåt april. Varje år är alltså hotellet något helt unikt, och ett perfekt resmål för en romantisk weekend i Sverige!

Halmstad är för många starkt förknippat med sommaren. Namn som Tylösand, Haverdal och Steninge är för evigt sammankopplade med sol och bad, på gnistrande sandstränder och släta klipphällar. Inne i stadskärnan är det myllrande kvälls- och nattliv under sommarmånaderna. Men Halmstad är mycket mer än en sommarstad. Det är onekligen något visst med att boka en weekend på romantiska hotell i Sverige, som klassiska Hotel Tylösand med sitt unika läge alldeles intill de dramatiska sanddynerna. Här kan du boka ett rum med utsikt över Kattegatt och sedan njuta till fullo på hotellets mycket väl ansedda spaavdelning. Om du bokar en romantisk weekend här på hösten kommer du att se hur havets krafter formar sanddynerna och kustremsan samtidigt som ni sitter ute i en uppvärmd pool med ett glas champagne i handen!

Did you know that?

Visste du att …

… det går åt cirka 30 000 kubikmeter ”snis” och 1 000 ton is för att bygga Icehotel i Jukkasjärvi? Snis är en kombination av exakt kalkylerad mängd vatten från Torne älv och luft. Sammansättningen reflekterar solstrålarna och förhindrar därmed hotellet från att smälta ihop till en stor pöl.

... tändsticksmiljonären Torsten Kreuger lät bygga en utomhuspool med en rutschkana direkt från andra våningen i sitt slott, Häringe Slott, utanför Stockholm?

… det på 1920-talet fanns en busslinje i Halmstad som hade sträckningen Kärleken–Lasarettet–Kyrkogården? Denna busslinje har idag blivit något av en legend, eftersom det på något vis sammanfattar hela livet i en liten busslinje. Kärleken är för övrigt en förort till Halmstad som ligger alldeles intill den norra infarten till staden från motorvägen E6. Vad namnet kommer från är inte känt, även om det finns en del skrönor i ämnet.

Find things you can do in Sverige

The local perspective

Lokalbefolkningens smultronställen

Något som inte alla känner till är att det i Hälsingland finns fantastiska gamla gårdar, hälsingegårdar, varav sju världsarvsgårdar har valts ut då de anses vara ett unikt kulturarv i världen. Gårdarna härstammar ofta från 1600-talet och hade sin absoluta storhetstid på 1800-talet. Rika utsmyckningar i färg och eleganta och skickligt utförda snickerier är hälsingegårdarnas kännetecken. Alla gårdar har något att erbjuda, som till exempel guidade turer, kafé eller gårdsbutik. På sommaren anordnas ofta spelmansträffar där folkmusiker framträder, bakstugor lockar med nybakt bröd och många gårdar har även djurhållning. Några gårdar erbjuder även boende, vilket är en unik och spännande möjlighet att uppleva ett svenskt kulturarv.

Många Stockholmare tar ofta själva en dagstur till Stockholms närmaste skärgårdsö: Fjäderholmarna. Dit går det båtar i tät trafik (resan tar cirka 25 minuter) och väl framme kan ni strosa runt på den vackra ön och äta en bit god mat i den välrenommerade restaurangen. Det finns flera restauranger, kaféer och hantverksbutiker att besöka. Och för den som gillar whiskey kan man här passa på att göra något mer udda och ta en guidad rundtur i den svenska whiskeytillverkaren Mackmyras skärgårdslager som ligger här på ön. Givetvis har de även provningar …

I närheten av Strängnäs vid Mälaren ligger Mariefred, som är en liten idyllisk stad med närhet till både vatten och vacker natur. Mariefred är mest känt för Gripsholms Slott, ett kungligt slott som grundlades i mitten av 1500-talet. Mariefred och Gripsholm är ett perfekt resmål för en romantisk weekend. Missa inte att ta en promenad i naturreservatet Hjorthagen, som är ett inhägnat område med gamla ekar och frigående dovhjortar. Alldeles intill slottet ligger Gripsholms Värdshus, som bland annat erbjuder romantikpaket (där exempelvis morgonrockar, champagne och praliner ingår i priset).

Romantiska Trosa

På östkusten, mellan Stockholm och Norrköping, ligger den lilla idylliska staden Trosa. Trosa är fullt av gamla fina trähus och lockar med lugna promenader längs Trosaån, mysiga kafébesök och shopping i de små specialiserade butikerna, som säljer allt från böcker och kläder till ost och marsipan. Det går även att ta sig ut med båt till den närliggande skärgården, med alla sina små kobbar och skär, utmed kusten söder om staden ligger det stora naturreservatet Stendörren. Det klassiska boendet i Trosa är Trosa Stadshotell & Spa, som ligger  mitt i staden och har anor från 1800-talet. Hotellets påkostade spaavdelning erbjuder ansiktsbehandlingar, massage, gym, bastu och bubbelbad under bar himmel. Om ni vill lyxa till det riktigt rejält på en romantisk weekend i Sverige kan det vara läge att boka hotellets etagesvit. Här får ni tillgång till en egen jacuzzi och egen balkong! Hotellets romantikpaket inkluderar bland annat afternoon tea, tillträde till spaavdelningen, fyrarättersmiddag med utvalda viner och morgonrock på rummet. Staden Trosa har den något skämtsamma sloganen ”Världens ände”, och en av förklaringarna är att staden under sina tidigare år endast hade en tillfartsväg. För att komma hit var man alltså tvungen att svänga av riksvägen och ta den långa vägen hit och sedan ta samma väg tillbaka igen.