Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Shopping

Intro

Spännande shopping bland butiker världen över

Shopping har verkligen blivit något av ett folknöje i vår tid. Att vandra runt bland butiker, shoppingcenter och outlets kan vara både avkopplande och roligt, och shoppingresor till olika resmål över hela världen blir alltmer populära. Är det egentligen så konstigt? Tänk vad underbart det är att kunna åka iväg någonstans bara för att shoppa – till en stad eller plats som har något unikt att erbjuda! Det kan röra sig om ett alldeles speciellt utbud, riktigt bra priser, exklusiva butiker eller möjlighet att shoppa på en outlet för att bara nämna några exempel. Eller så är det själva miljön och atmosfären som lockar. Vad väcker lusten till en shoppingresa hos dig? Är det drömmen om att göra ett riktigt fynd, eller är du på jakt efter den där speciella klockan, klänningen eller delikatessen som helt enkelt inte går att få tag på någon annanstans?

continued

Spännande resmål som lockar med bra shopping hittar du både i Sverige och utomlands. Beroende på vad du är ute efter kan du skräddarsy din egen shoppingresa, precis som du vill ha den. Du väljer själv hur länge du vill vara borta, hur långt bort du kan tänka dig att resa och vad det hela får kosta. Det finns faktiskt mängder av roliga shoppingdestinationer på bara några timmars avstånd, oavsett om du reser med flyg, tåg eller bil. Så sätt igång att planera din shoppingresa, inom eller utanför landet. Vad är det du är ute efter eller vill uppleva? Vill du vara först med den senaste elektroniska prylen, som inte kommer till Sverige än på några månader? Eller är det inte vad du köper som är det viktiga, utan bara känslan att gå runt i en av Europas eller världens bästa shoppingstäder? Låt oss vara din shoppingguide inför din spännande och roliga resa!

Types

Planera din shoppingresa – alla typer av shopping

Det första du behöver bestämma dig för när du ska planera din shoppingresa är hur länge du vill vara borta och vilken typ av shopping du är intresserad av. Kan du bara vara borta över en dag eller en helg kan det vara lämpligt att hålla dig inom Europa – eller kanske stanna kvar inom landet för en härlig shoppingresa i Sverige – men har du mer gott om tid finns det inte några sådana gränser. Många fantastiska storstäder med härlig shopping ligger faktiskt inom mindre än tre timmars flygresa från Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Är du ute efter de riktigt billiga priserna och vill jaga fynd kan det vara en bra idé att satsa på en shoppingresa till en plats där det finns outlets eller riktiga lågprisvaruhus. På en outlet kan du köpa de vanliga märkesprodukterna till en kostnad som ofta är betydligt lägre än de normala priserna ute i butikerna. Det finns gott om outlets såväl i Sverige som utomlands. Tänk bara på att vissa av dem är fokuserade på några få varumärken eller bara en viss typ av produkter, så se till att resa till en plats med outlets som säljer just de produkter och märken som du är intresserad av. Sveriges mest kända outlet är Stockholm Quality Outlet i Barkarby utanför Stockholm. Lågprisvaruhusen kan även de ofta erbjuda billigare priser än de vanliga butikspriserna, men ibland kan sortimentet vara begränsat inom vissa områden – beroende på vad de har fått in.

Om det i stället är de lyxiga butikerna och exklusiva varumärkena som lockar, är det ofta storstäderna som gäller. I Sverige passar det perfekt att åka till Stockholm, Göteborg eller Malmö, men sträcker du dig till övriga Europa har du alla chanser att hitta lyx vid en shoppingresa till London, Berlin – eller varför inte Paris?

Är det den mysiga shoppingupplevelsen du önskar, snarare än ett visst prissegment, finns det många trevliga städer att välja mellan. Kanske vill du besöka en riktigt härlig julmarknad i Wien, Gdansk eller Budapest? Eller vill du hellre gå på en uppsluppen och solig matmarknad i Riga eller Barcelona? Möjligheterna är många och spännande!

Suggestions/Where

Vilket resmål passar bäst för dig?

Nästa steg i planeringen är att bestämma ditt resmål. Här kommer det in fler aspekter: Finns det något annat du också vill göra under resan? Kanske se en musikal eller en operaföreställning? Eller vill du bo nära havet om du reser sommartid för härliga badutflykter? Du bör även titta på om du kan kombinera din shopping med trevliga restaurangbesök eller kanske ett spännande nattliv.

Det finns många svenska resmål att välja bland. Allra störst utbud hittar du vid en shoppingresa till Stockholm, men det finns även härlig shopping i Malmö, Luleå och Göteborg för att bara nämna några städer. Sveriges största varuhus är Gekås Ullared i Ullared som fått något av kultstatus genom en tv-serie och mycket uppmärksamhet i medierna. Med nästan 5 miljoner besökare om året kallar sig varuhuset även ”Sveriges största utflyktmål” och trots själva stadens lilla storlek (knappt 800 invånare) väntar stora upplevelser vid shopping i Ullared.

Tittar du ut över Europa är de riktigt stora shoppingstäderna Berlin, Paris och London. På närmare håll hittar du även Köpenhamn som är en alldeles utmärkt stad för shopping och dessutom väldigt trevlig att besöka med fantastiska restauranger och vacker miljö. Väljer du att åka på en shoppingresa till Prag, Budapest, Warszawa eller någon annan av de forna öststaternas huvudstäder väntar förutom nya spännande kulturella upplevelser och – i många fall – fantastiskt god mat även riktigt spännande shopping. Här kan du vid sidan av de vanliga varumärkena och produkterna även göra nya bekantskaper och i vissa fall har de närproducerade varorna ett betydligt lägre pris.

Har du möjlighet att resa ännu längre väntar några av världens allra främsta shoppingstäder i USA. Mest berömd är kanske New Yorks shopping, men även städer som Miami och Orlando har massor att erbjuda. Vill du lära känna nya kulturer – och i vissa fall få chans till riktiga kap – är andra spännande shoppingstäder Istanbul, Bangkok och Dubai.

Find things you can do

Tips

Tips inför din shoppingresa

Tänk på att anpassa din shoppingresa efter årstiden. Även om du kanske mest har tänkt strosa runt i butikerna på jakt efter det perfekta kapet, spelar ändå väder och temperatur en stor roll. Det är exempelvis härligt att efter en lång dag med shopping kunna sitta på ett utekafé i Berlin och njuta av en kopp kaffe eller en öl. Å andra sidan kan vintern vara den perfekta årstiden för en shoppingresa till Luleå med vacker vit snö och stämningsfull belysning och i många städer hålls härliga julmarknader. Reser du på en shoppingresa till Barcelona kan det vara perfekt att åka på våren eller hösten. För många kan det bli väl varmt i den värsta sommarhettan och det är knappt man orkar ta sig till butikerna.

Planera gärna även din shopping i förväg. Det kan låta onödigt, men ägnar du en stund åt att i lugn och ro titta ut på nätet vilka butiker du inte vill missa och vilka shoppingdistrikt du gärna vill besöka blir allt mycket enklare när du väl är på plats. Den systematiske kan sedan beta av listan områdesvis och på så sätt slippa onödigt resande fram och tillbaka i staden.

Särskilt om du reser till mer exotiska länder bör du tänka på vad du får ta med hem till Sverige. Till exempel bör du vara tänka efter med – eller noga kolla upp i förväg vad som gäller – animaliska produkter samt vissa typer av knivar, läkemedel, piratkopior och så vidare. Likaså kan du för vissa dyrare föremål, som hemelektronik, behöva betala tull och skatt om priset överstiger en viss summa. Kontrollera gärna med Tullverket i förväg vad som gäller. När det gäller hemelektronik bör du även vara uppmärksam på saker som regionlåsning och liknande. Det är tråkigt om dvd-spelaren du har köpt i USA inte kan spela svenska dvd-skivor eller om det nya spelet du har köpt i Japan inte kan spelas på din svenska spelkonsol.

Did you know that

Spännande att veta om shopping

Det första riktiga varuhuset, där man kunde köpa alla slags produkter på ett och samma ställe, anses vara Harding, Howell & Co som öppnades i London 1796. Det lyckades dock inte hålla öppet längre än till 1820.

Flera shoppingcenter tävlar om titeln ”världens största”. Ett av de mest berömda är Mall of America i Bloomington, Minnesota i USA på 258 000 m2, men ännu större är exempelvis The Dubai Mall i Dubai där butiksytan är på 350 000 m2 och hela anläggningen är på drygt en miljon kvadratmeter. Störst av alla sett till butiksytan är dock New South China Mall i Dongguan på 659 000 m2 som öppnades 2005. Problemet har bara varit att fylla det med butiker. Under de första tio åren stod periodvis 99 % av ytan outhyrd!