Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Arlanda

Intro

Tiden flyger på Arlanda med shopping och nöjen

Arlanda är Sveriges största flygplats med runt 20 miljoner resenärer om året och en minst sagt livlig och aktiv plats. Oavsett om du väntar på ditt flyg eller bara har lust att gå runt bland butikerna finns här gott om utmärkta möjligheter till spännande shopping – både på själva flygplatsen och strax intill. Utmed E4:an ligger shoppingcentret Arlandastad som har butiker och restauranger av många olika slag, och på själva flygplatsen finns gott om små och stora affärer, såväl före som efter säkerhetskontrollen. Med andra ord finns alla förutsättningar för riktigt härlig shopping på Arlanda – många anser faktiskt att det här är ett av Stockholms allra trevligaste och mest spännande shoppingområden. Inte blir det sämre av att Arlanda ligger i ett mycket vackert landskap med idylliska lantbruk, utmärkta golfbanor och underbara skogar.

continued

Från att tidigare bara ha varit en flygplats har Arlanda numera blivit så mycket mer. Med ett stort och varierat utbud av såväl exklusiva märkesbutiker som mysiga småbutiker samt härliga restauranger och kaféer kan Arlanda och Arlandastad bjuda på shoppingupplevelser i världsklass. Du behöver aldrig oroa dig för att få långtråkigt i väntan på flyget och många som reser hit ska inte ens ut och flyga. De vill bara uppleva Arlandas härliga shopping och besöka butiker som erbjuder ett sortiment de inte hittar någon annanstans. Med bara 3,5 mil till centrala Stockholm och 2,5 mil till Uppsala ligger Arlanda även mycket bra placerat, och då Arlanda är ett stort och viktigt transportnav för hela Mellansverige är kommunikationerna hit förträffliga. Året om erbjuder Arlanda shopping av högsta kvalitet och med ett mycket bra och spännande utbud!

Top things to Do

Nöjen och shopping på Arlanda du inte vill missa

Shoppingcentret Arlandastad ligger, precis som flygplatsen, i Sigtuna kommun och kan lätt nås både via E4:an och med tåg. Här hittar du bland annat köpcentret Eurostop Arlanda, som är en av landets fyra Eurostop-anläggningar. Är du sugen på trevlig shopping i Arlandastad tar det inte mer än 10 minuter att ta sig hit från flygplatsen eller en dryg halvtimme från Stockholm med bil. Oroa dig inte för parkeringen! Här står cirka 1 400 parkeringsplatser och bara väntar på dig.

Eurostop Arlanda invigdes 1992 och det första spadtaget togs av ingen mindre än prins Bertil. Här finns förutom ett stort antal butiker även kontor, restauranger och hotell. Vid sidan om stora och välkända klädkedjor som H&M, Lindex och KappAhl finns det exempelvis ett par sportaffärer som säljer kläder och utrusning för massor av olika sporter – allt från löpning och fotboll till fiske och alpin utförsåkning.

Vill du i stället shoppa på själva Arlanda flygplats – eller Stockholm-Arlanda Airport som flygplatsen egentligen heter – finns det ett stort utbud av butiker även här. Vissa av butikerna når du bara om du har en giltig flygbiljett och kan passera säkerhetskontrollen in till de olika terminalerna, men många butiker ligger även före säkerhetskontrollen. I flera fall har de mycket generösa öppettider.

En stor del av butikerna före säkerhetskontrollen ligger i SkyCity, som även rymmer hotell, valutaväxlingskontor och ett stort antal restauranger. De enorma panoramafönstren i SkyCity är berömda och här har du chans att se flygplanstrafiken från flera av terminalerna, vilket faktiskt är en del av själva charmen vid shopping på Arlanda.

Även vid sidan om shoppingen finns det mycket att göra på Arlanda. För de som gillar golf är Arlandastad Golfs golfbanor berömda för den höga standarden och här har flera större golftävlingar hållits. Två av banorna är öppna för gäster och golfklubbor finns att hyra. Det går även utmärkt att åka in till den idylliska staden Sigtuna som bara ligger lite drygt en mil västerut. Även här finns chans till shopping, men i det här fallet rör det sig om mysiga små bokhandlar och hantverksbutiker längs charmiga och stillsamma kullerstensgator.

Gör gärna även en utflykt till Steninge Slott som ligger cirka 10 minuter från Arlanda med bil. Här kan du gå på en guidad visning av det vackra 1600-talsslottet, njuta av den underbara slottsparken eller besöka slottsbutikerna. Vad sägs till exempel om att kunna köpa egenstöpta ljus som färgas efter säsong eller honung från slottets egen biodling? Om du besöker Arlanda under november eller december har du chans att besöka den stora julmarknaden på slottet – det blir garanterat en stämningsfull utflykt!

Did you know that?

Spännande fakta om Arlanda

Visste du att Sigtuna, i vars kommun Arlanda ligger, var Sveriges första stad? Den grundades redan runt år 980 av den svenske kungen Erik Segersäll, som var far till den förste kristne kungen Olof Skötkonung. Därför är det inte förvånande att trakterna runt Arlanda är rika på historia och här finns bland annat runstenar och gravfält att utforska för den historieintresserade.

En intressant sak med själva flygplatsen Arlanda, som du kanske har funderat över någon gång, är vad som egentligen hände med Terminal 1. Som bekant används Terminal 2 och 5 för utrikestrafik och Terminal 3 och 4 för inrikestrafik, men hur är det med Terminal 1? Vissa tror att den har lagts ned eller bytt namn, men den har i själva verket aldrig funnits. Enligt en teori reserverades siffran för en framtida terminal bredvid Terminal 2 (för att de skulle hamna i nummerordning) som senare aldrig byggdes. Andra hävdar att det är Bromma flygplats som är Terminal 1 enligt Luftfartsverkets förteckning över Stockholms flygterminaler. Det finns till och med rykten som säger att VIP-delen på Arlanda inofficiellt kallas Terminal 1. Hur det egentligen ligger till får vi kanske aldrig veta. Flygplatsen öppnades redan 1959, så det har gått ett bra tag sedan beslutet fattades att kalla den första flygterminalen för Terminal 2.

Det nya kontrolltornet, Arlandatornet, som blev klart år 2001 är också en intressant del av flygplatsen. Det är hela 83 meter högt (90 meter inklusive masten) och det sträcker sig även 11 meter under jord. Uppe i Arlandatornet vistas normalt bara flygledarna och deras personal, men det finns faktiskt möjlighet att gifta sig här och det finns även guidade turer. Härifrån är utsikten fantastisk och vid bra väder kan man se både Globen i Stockholm och Uppsala domkyrka! Beundra gärna även tornets fascinerande arkitektur som har fått sin inspiration från flygplansvärlden. Taket i själva entrén är undersidan av en flygplansvinge och fönsterjalusierna är vingklaffar. Utbyggnaderna högst upp i tornet ska symbolisera Hugin och Mumin – Odens korpar i den fornnordiska mytologin. Det passar faktiskt rätt bra att dessa fåglar som vakade över jorden nu får vaka över flygtrafiken vid Sveriges största flygplats.

The local perspective

Shoppa och roa dig med lokalborna

Alldeles i närheten av Arlanda finns flera mindre samhällen, till exempel Märsta och Rosersberg. Även invånarna där tar förstås chansen till lite spännande shopping i Arlandastad och på själva flygplatsen, men det finns också en väletablerad tradition av bakluckeloppisar. Vill du för en stund lämna de välkända märkena och de stora klädbutikerna är du välkommen att besöka någon av dessa loppisar som anordnas i området kring Arlanda. Under vår, sommar och höst arrangeras de med jämna mellanrum, och vem som helst får ställa ut sina varor till försäljning. Många lokalbor uppskattar verkligen detta nöje och det finns stora chanser att fynda för den som har den rätta blicken. Loppisarna hittar du bland annat på Eurostop Arlandas parkering eller i Lunda-Arlanda, som ligger knappt 15 minuters bilväg från Arlandastad. Den sistnämnda loppisen har blivit utsedd till Sveriges trevligaste bakluckeloppis och är ett spännande inslag i Arlandas shoppingutbud.

Lokalbefolkningen brukar även ägna sig åt en hel del friluftsliv. Man tänker kanske inte på det, men Arlanda ligger faktiskt alldeles i närheten av Mälaren och här finns såväl vackra motionsspår som härliga badplatser och många ställen med utmärkt fiske. Vintertid går det, när isarna frusit på ordentligt, att ge sig ut på turer med långfärdsskridskor eller skidor över vattnen.

Populärt är också att besöka någon av biograferna – Biokällan i Märsta eller Gröna Ladan i Sigtuna – eller något av områdets alla museer. Sigtuna museum ligger vid Lilla torg i Sigtuna och även om museet visar utställningar inom många olika områden har det ett särskilt fokus på arkeologi. Som kuriosa kan nämnas att det var Sveriges tidigare statsminister Olof Palmes farbror – som faktiskt också hette Olof Palme och var historiker – som tog initiativ till museet 1916. Precis som sin namne fick han dessvärre en alltför tidig död och fick aldrig se sin dröm om museet uppfyllas fullt ut. 1918 dog han, bara 33 år gammal, vid stormningen av Tammerfors i Finland där han kämpade för den ”vita” sidan i inbördeskriget.