Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Borås

Intro

Shopping i Borås – Sjuhäradsbygdens pärla!

För de allra flesta svenskar är Borås förknippat med kläder, textil och postorderfirmor. Det var här företag som Ellos och de andra postordergiganterna hade sitt ursprung, så det är kanske inte någon stor överraskning att det just finns en hel del klädes- och textilbutiker i staden. Du kanske dock inte kände till att det även finns ett textilmuseum. Det finns gott om shopping i Borås, både inne i stadskärnan och utanför Borås, i det stora shoppingcentret Knalleland. Borås shopping kan erbjuda de stora välkända märkena, små lokala butiker, konsthanteverk av högsta kvalitet och dessutom mysiga kaféer när du behöver ta en paus och sätta dig ner med en fika och ta det lugnt en stund. Om kläder och textilier är din grej, så är Borås helt rätt ställe för dig – börja planera din resa till Borås redan idag!

continued

Du har säkert hört talas om det stora shoppingcentret Borås Knalleland som lockar besökare från när och fjärran med sina många olika butiker. Från början var det mer inriktat på kläder, men på senare år har utbudet blivit bredare och nu kan man hitta det mesta här, från kläder till elektronik och mycket annat. Shoppingcentret har stor attraktionskraft och lockar miljontals besökare varje år. I närheten av Knalleland finns också Borås Arena, om du vill variera ditt besök i Borås med något annat än shopping, som till exempel fotboll. Borås närhet till andra städer gör dessutom att det finns massor av shopping och annat att sysselsätta sig med inom räckhåll för en dagsutflykt eller två. Så, styr kosan till Sjuhäradsbygdens pärla och shoppa loss på allt mellan himmel och jord! Kanske hinner du med en fika eller två också …

Top things to Do

Bästa shoppingen i Borås

Shopping i Borås är mer eller mindre indelat i två delar: innerstaden och det stora shoppingcentret Knalleland, som ligger lite utanför stadskärnan. Men vi börjar med det förstnämnda, nämligen Borås city.

Här kretsar affärslivet kring gatorna runt Stora torget och kyrkan. I närheten av Stora torget finns Stora Brogatan, Lilla Brogatan, Österlånggatan, Lilla Kyrkogatan, Torpagatan och Torggatan, som alla är delvis bilfria gågator. Andra gator att besöka för den som vill ägna sig åt shopping i Borås är exempelvis Västerlånggatan, Skolgatan och Allégatan. Här inne i city finns många av de stora butikskedjorna, som Gina Tricot (som för övrigt är ett Borås-företag), H&M och Lindex, men även många små lokala butiker. Några exempel här är leksaksbutiken Kurragömma, som inriktat sig på kvalitetsleksaker, delikatessbutiken Cassise och hemelektronikbutiken Rydéns Radio & TV. Givetvis finns det även ett stort utbud av kaféer och restauranger för alla olika smaklökar, där Café Tant Grön och Café Bakgården är två exempel.

För den som vill fördjupa sig mer i det textila finns det goda möjligheter till detta. På Västerbrogatan, utmed Viskan, ligger Vävkompaniet. Där har sju handvävare gått samman och driver en konsthantverksbutik, där du kan shoppa textil, garn och trasmattor, men även annat konsthantverk som keramik och smide. De har också ett litet galleri med textilrelaterade utställningar. Någon kilometer norr om stadskärnan, i det gamla industriområdet Simonsland, ligger dessutom Textile Fashion Center, som är något av ett kreativt centrum för mode, textil och design. Här bedrivs forskning och utbildning, och inom anläggningen finns även Textilmuséet och entreprenörsassistans. I Fashion Gallery, som har öppet två dagar i veckan, kan du ägna dig åt exklusiv shopping direkt från designern.

Norr om stadskärnan ligger så det enorma shoppingcentret i Borås, Knalleland, med omkring 100 butiker utplacerade i olika byggnader, som exempelvis StorKnallen och Knallerian. Knalleland har funnits sedan mitten av 70-talet, och då hade många av de klassiska postorderföretagen från Borås, som exempelvis Ellos, Josefssons och Haléns, egna butiker här. Nu finns inga av dessa butiker kvar, men istället kan man shoppa hos exempelvis Elgiganten, Cassels, H&M, Teknikmagasinet och Mekonomen. Knallelands motto är ”shopping som nöje”, och det verkar onekligen ha lyckats för varje år besöks området av sju miljoner shoppare. Du kan även passa på att äta på något av alla matställen som finns här, eller så gör man det till en heldag med shopping och ett besök på Borås Djurpark, som ligger alldeles i närheten av Knalleland. På djurparkens 40 hektar kan man framförallt se de stora afrikanska djuren, men även nordiska vilda djur. Här finns även lekplatser och grillstugor. På andra sidan Knalleland ligger stadens sport- och arenaanläggningar, så varför inte ta chansen och se Borås fotbollsstoltheter Elfsborgs IF spela hemmamatch på Borås Arena?

Resa till Borås

Det är enkelt att ta sig till Borås. Staden ligger utmed riksväg 40, som går mellan Göteborg och Jönköping, och 4 mil från E20, som går mellan Göteborg och Stockholm. Lika långt, det vill säga 4 mil, västerut ligger Landvetters flygplats. Tågen går från bland annat från Göteborg, Varberg och Kalmar till Borås, och stannar vid den byggnadsminnesmärkta centralstationen från 1894. Det finns även bra bussförbindelser med bland annat Göteborg.

Did you know that?

Visste du att ...

… den populära Brämhults-juicen tillverkas i förorten med samma namn, som ligger strax öster om Borås city? Allt började 1947 med morotsjuice, och sedan dess har företaget vuxit och vuxit. Nu finns deras nypressade juice i stort sett över hela Sverige (och i våra grannländer), och sortimentet utökas med nya smaker hela tiden. Inte minst det svenska kungahuset gillar juicerna från Västergötland – 2005 blev Brämhults Kunglig hovleverantör.

… Borås grundades av Gustav II Adolf 1621, mestadels för att legalisera en omfattande gårdfarihandel och så att de så kallade knallarnas intäkter skulle kunna beskattas av Kronan? Ingen tull hade nämligen betalats på varorna, vilket retade både köpmansgillen i andra städer och Kronan.

… namnet Borås förmodas komma sig av att det låg fäbodar på åsen där staden ligger? Fäbodaråsen, Bodaråsen, så småningom Borås. Sitt smeknamn ”Textilstaden” har Borås fått på grund av alla postorderföretagen som kommer härifrån.

The local perspective

Lokalbefolkningens smultronställen

Ungefär 1 mil sydväst om Borås ligger samhället Viskafors. Där, i en herrgård från 1700-talet, ligger gårdsbutiken och gårdskaféet Zebeda Chocolate, som säljer choklad i alla dess former. Fokus ligger på kvalitetschoklad, och de har bland annat provsmakningar och föreläsningar om choklad och kakao. De säljer även kakaoråvaror för den som vill göra egen choklad eller tillverka praliner. En perfekt butik för dig som letar efter den ultimata presenten, eller som kanske bara vill skämma bort dig själv en smula.

Strax väster om Borås stadskärna ligger den stora Ramnaparken, som bland annat består av Ramnasjön med tillhörande fågelkoloni, och Borås museum. Det sistnämnda är ett kulturhistoriskt friluftsmuseum som består av 15 byggnader från 1600-talet fram till tidigt 1900-tal, däribland Ramnakyrkan, en träkyrka från sent 1600-tal. Under sommarhalvåret bedrivs det kaféverksamhet i Gästgiveriet från 1700-talet, och det går även att titta på olika utställningar, både permanenta och tillfälliga, de sistnämnda ofta med textilinriktning. Muséet har även en butik på sommaren.

Annat att göra under en paus från shopping i Borås är kanske en omgång äventyrsgolf. I Stadsparken, på andra sidan Viskan från city sett, finns Borås Äventyrsgolf, som öppnade 2014. Här får man testa sin förmåga att putta långt på 12 hål med olika svårighetsgrad, och det är inte alltid det lättaste att förhindra bollen från att hamna i vattnet eller i bunkern. Vinnaren får sedan bjuda alla i gänget på glass i det intilliggande glasskaféet. Och medan glassen avnjuts passar det bra med en promenad på shoppinggatorna bort mot den vackra Caroli kyrka, som även är Borås äldsta bevarade byggnad (1669).

Dagsutflykter från Borås

4 mil nordväst om Borås ligger Alingsås, där det finns mycket goda möjligheter till shopping och andra nöjen. På Kungsgatan, mitt i staden, ligger shoppingcentret Storken, med ett 40-tal butiker där du kan köpa allt från kläder och leksaker till heminredning och hemelektronik. Där finns det även bemannad barnpassning två dagar i veckan. I övrigt finns det gott om butiker, både de stora kedjorna och lokala småbutiker, utmed stadens gator. I södra utkanten av Alingsås, vid väg 180 tillbaka till Borås, finns handelsområdet Vimpeln med ett 20-tal butiker, som exempelvis Clas Ohlson, ICA Maxi och Stadium Outlet. Om man istället kör norrut på samma väg passerar du snart ett annat handelsområde, Bolltorp. Här har ett 30-tal företag etablerat sig, och du kan bland annat shoppa hos kedjor som Mio, ÖoB, Jysk och Flügger Färg, men även hos lokala aktörer som Marieborgs Bageri och Fitnessbutiken.

Drygt 3 mil sydväst om Borås, utmed riksväg 41, ligger Kinna. Här finns det ett antal fabriksbutiker för textil, däribland det kända Almedahls (dukar, gardiner, handdukar m.m.), Ludvig Svensson (frotté och morgonrockar), och Textil AB Olle Winters (metervaror, möbeltyger, gardiner m.m.). I utkanten av Kinna hittar du också Kasthall, kända för sina exklusiva mattor.

Om du kör en dryg mil söderut på riksväg 157 hamnar du i det lilla samhället Gällstad. Här i byn, som bara har knappt 500 invånare, ligger ett 10-tal outlets som saluför kända varumärken som Adidas, Cheap Monday och Lacoste. Ett måste för dig som gillar klädshopping!

Drygt 8 mil söder om Borås, ungefär 90 minuter med bil, ligger Shoppingparadiset med stort S: Ullared och varuhuset GeKås. Här går det att fynda allt mellan himmel och jord, och runt omkring det gigantiska varuhuset växer det upp fler och fler butiker som drar nytta av de vallfärdande shoppare som kommer hit från när och fjärran. Så gör som 4,5 miljoner andra och styr kosan till de halländska skogarna!