Början av huvudsektionen

Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Budapest

Intro

Budapest, shopping och nöjesliv i världsklass!

Budapest är en fantastiskt vacker stad som ligger mitt i hjärtat av Europa. Hit kan du enkelt resa över en weekend, då flygresan bara tar knappa två timmar om du flyger direkt. Vill du stanna längre, kommer du inte ha problem att hitta saker att göra. Budapest är en gammal kulturstad där öst möter väst i en alldeles speciell atmosfär. Här pågår alltid spännande evenemang, utställningar och festivaler. Budapest har också ett sprudlande och internationellt nöjesliv, med restauranger, barer, kaféer och klubbar för alla smaker. Du kan njuta av shopping i världsklass på något av de många shoppingcentren i staden, på någon marknad eller på den exklusiva gågatan där märkesbutikerna trängs med vackert hantverk och exotiska souvenirer. Är du sugen på shopping i kombination med sightseeing i en av Europas vackraste städer? Kom till Budapest!

continued

Budapest är en stad med både lokal och internationell prägel, något du märker så fort du kommer till staden. Här blandas klassiska ungerska specialiteter med de allra bästa internationella kvalitetsvarorna. Om du är matintresserad är det här definitivt en stad du inte får missa. Här trängs delikatesserna sida vid sida om du väljer att till exempel besöka en traditionell ungersk marknad eller den klassiska saluhallen Nagy Vasarcsarnok. I Budapest finns många shoppingcenter av samma typ som vi är vana vid från Sverige och Västeuropa, med massor av olika butiker under ett och samma tak. Här kan du hitta allt du letar efter, som kläder, skor, accessoarer, smycken, elektronik och så vidare, både internationella märken och ungerska produkter. Skulle du råka resa i juletid finns det även flera mysiga julmarknader som är väl värda ett besök.

Top things to Do

Shopping i Budapest

I city hittar du alla de stora och välkända märkesbutikerna med lyxiga produkter inom mode, skönhet, klockor, skor och så vidare. Om du vill uppleva ett mer lokalt färgat gatuliv, kan du besöka någon av de populära marknaderna, där lokalbefolkningen handlar mat och basvaror till låga priser. Här kan du botanisera bland färsk frukt och grönsaker, bakverk, konditorivaror, korvar, ostar, inläggningar, kryddor, svamp, fisk … listan kan göras hur lång som helst! Och du behöver inte resa utanför staden för att hitta lokalt producerade ungerska varor.

Några typiskt ungerska produkter som är populära souvenirer att ta med sig hem är till exempel handmålat porslin, vackra broderade dukar, Tokajervin och charkuteriprodukter – gärna smaksatta med den ungerska ”nationalkryddan” paprika! Shopping i Budapest är alltid roligt, oavsett om du letar efter något till dig själv eller efter presenter till nära och kära. För kultur- och musikälskaren finns också mycket att välja på. Ungern har många berömda kompositörer, författare och konstnärer vars verk kan köpas eller beskådas i Budapest.

Budapest ligger i Centraleuropa och har ett kontinentalt klimat med kalla, fuktiga vintrar och varma somrar. Vädret är kanske som mest behagligt under sen vår och tidig höst, men även sommar och vinter har sin charm i Budapest. Somrarna är ofta varma och sköna men det förekommer också värmeböljor med temperaturer över 30 grader, ofta i juli och augusti. Augusti är också den mest populära tiden att besöka staden, så det kan vara bra att vara ute i god tid med bokning av resa och boende om du planerar att resa då. Vintrarna kan vara ordentligt fuktiga och kalla och ibland, men inte alltid, faller snö. Runt jul och nyår är staden magiskt vacker och julmarknaderna i Budapest är mycket populära. Då kan du njuta av shopping av riktigt traditionellt slag och beundra staden som glittrar av sagolikt vackra ljusdekorationer.

Shopping i Budapest är en spännande upplevelse och du kommer garanterat att få med dig roliga minnen hem. Avsätt gärna tid för att upptäcka de många exklusiva butikerna som ligger på båda sidor om floden Donau. Pest är den större delen av staden, där det mesta av shopping och nöjesliv finns, men Budasidan har sina egna pärlor som du inte vill missa. Framförallt är Buda mycket vackert, med sina lummiga parker, mysiga kvarterskrogar och underbara arkitektur. Här ligger också slottet och det berömda Gellertbadet, bland mycket annat.

Shoppingcenter i Budapest

West End Citycenter är ett av de största och mest populära shoppingcentren i Budapest. Det ligger centralt på Pestsidan och är lätt att nå till fots eller med tunnelbana. Här finns över 400 olika butiker med kläder, accessoarer, smycken, sportartiklar, pappersvaror och mycket mer. I West End Citycenter ligger också en biograf där vissa filmer visas med engelskt tal – i vanliga fall är de flesta filmer som visas dubbade till ungerska, så se alltid efter om du blir sugen på att gå på bio. Här finns också många restauranger och kaféer där du kan sitta ned och vila fötterna och ta en kopp kaffe eller en bit mat. Till West End Citycenter kommer du enklast till fots eller med tunnelbanan, station Nyugati Pályaudvar.

Mammut (I och II) är ett modernt shoppingcenter i två delar (I och II) som ligger på Budasidan av Donau. Här ligger många olika butiker i fräscha, luftiga omgivningar och här hittar du internationella märken likväl som ungerska och priserna varierar från exklusivt till budgetvänligt. Allt från mode, parfym och kosmetik till elektronik och heminredning finns här. Här ligger också många restauranger och kaféer, bland annat ett av Budapests flera Starbucks. Om du i stället vill sitta ned utomhus kan du med fördel besöka den sprudlande marknaden på baksidan av Mammut I. Här hittar du flera öppna våningsplan med lokalt producerade varor, som grönsaker, frukt, charkuterier med mera och några små enkla men mysiga kaféer och stånd där du kan ta dig en bit mat på stående fot. Till Mammut kommer du med spårvagn eller tunnelbana till station Széll Kálmán tér.

MOM Park ligger på Budasidan och är ett shoppingcenter med cirka 180 olika butiker och mysig stämning. Här ligger till exempel en tehandel och ett bryggeri där du kan pröva spännande drycker. När du har bekantat dig med utbudet av butiker kan du dricka kaffe på något av de trevliga kaféerna eller äta en italiensk pizza eller pasta på någon av restaurangerna, till exempel Vapiano eller TG Piccolino. I MOM Park finns också ett biografkomplex. Hit kommer du enklast med spårvagn 61.

Did you know that?

Visste du att …

... Budapest har fler varma källor än någon annan huvudstad i världen? Det varma mineralrika vattnet som stiger till ytan inom stadens gränser har gett upphov till en badkultur som är lika gammal som den i antikens rom, och ett stort antal medicinalbad är fortfarande aktiva i staden.

… Budapest i själva verket brukade bestå av de tre separata städerna Buda (väster om Donau), Pest (öster om Donau) och Óbuda? De tre städerna slogs samman först 1873. Buda och Pest var två större städer som långsamt växt samman, och Óbuda var en mindre stad.

… Budapest började sitt liv som en keltisk bosättningsplats som sedan blev en del av det romerska riket? Det romerska namnet på staden var Aquincum, och den växte upp runt en romersk militärbas och låg i Budapests Óbuda-område. Ungrarna anlände först på 800-talet. I Óbuda-området och även andra platser i staden kan man fortfarande se romerska ruiner som bevarats till våra dagar, bland annat två amfiteatrar.

Find things you can do in Budapest

The local perspective

Lokalbornas favoriter för shopping i Budapest

Saluhallen (Nagy Vasarcsarnok) är en typisk saluhall i gammal stil, som är ett absolut måste för dig som gillar marknader och klassiska handelsplatser. Byggnaden är från 1897 och öppnades på nytt efter en renovering 1994. Marknadshallarna upptar tre våningsplan och här hittar du klassisk ungersk husmanskost och alla ingredienser som hör till. Paprika i alla dess former, charkuterier, gåslever, fisk, kryddor ... listan kan göras hur lång som helst. Här i saluhallen kan du också passa på att smaka på delikatesser som till exempel äkta ungersk langos. Saluhallen ligger vid torget Fövám tér, närmaste tunnelbanestation är Kálvin tér.

Marknaden vid Lehel Tér är ännu en traditionell ungersk marknad. Här finns allt du kan tänka dig i matväg, som råvaror att smaka på i olika stånd och små kaféer. Här levs också typiskt vardagsliv, med umgänge över en kopp kaffe och kanske ett schackspel gamla vänner emellan. Saluhallen ligger vid torget Lehel tér och du kommer enkelt dit med tunnelbanan till stationen med samma namn som torget.

Váci utca är den största och mest populära gågatan i Budapests centrum. Här hittar du massor av populära butiker, restauranger och kaféer i alla prisklasser. Här finns alla stora internationella märken representerade och du kan shoppa till exempel kläder, skor, souvenirer, antikviteter, delikatesser och mycket mer. Priserna kan ligga lite högre än på andra ställen i staden, men här har du å andra sidan nära till allt. I området på, och runt omkring Váci utca ligger många uteserveringar där du kan njuta av gott ungerskt öl, vin och såväl inhemsk som internationell mat. Närmaste tunnelbanestation är Vörösmarty Utca eller Ferenciek Tere.