Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Dubai

Intro

Upplev shopping i Dubai

Det finns en särskilt bra anledning att resa till Dubai. Shopping! Här har vi sammanställt en Dubai-shoppingguide med tips om sådant som du inte vill missa när du besöker staden. Oavsett om du reser över en helg, ett veckoslut eller stannar lite längre, kommer du att kunna njuta av ett fantastiskt utbud av shoppingcenter, varuhus och butiker. Dubais shopping är något alldeles extra, eftersom många av de enorma köpcentren inte bara har massor av butiker utan även andra attraktioner som lockar besökare från hela världen. På vilken annan plats i världen skulle du till exempel kunna gå in i ett shoppingcenter och ta en åktur i en skidbacke eller roa dig på ett nöjesfält? I Dubai hittar du även det till ytan största shoppingcentret i världen – så stort att du kanske blir tvungen att använda karta för att inte komma vilse!

continued

Dubai kan skryta med att världens största shoppingcenter ligger där, och det är inte vilket shoppingcenter som helst – här hittar du förutom massor av shopping även ett av världens största akvarier med massor av fiskar och andra vattenlevande djur, och en hockeyrink! Eller varför inte handla på ett mer traditionellt sätt och söka upp en lokal marknad. Här hittar du kryddor, guld, tyger och mycket, mycket mer. Resor till Dubai har blivit mer och mer populära på senare år och det är verkligen inte svårt att förstå varför. Detta är ett resmål som kombinerar allt man kan önska sig – sol, bad, shopping, bra service, fantastiska lyxhotell, sightseeing och spännande upplevelser på ett sätt som är svårt att hinna med på andra ställen i världen. Oavsett vad som lockar just dig, kommer du att kunna hitta det i Dubai.

Top things to Do

Vad du behöver veta om shopping i Dubai

Shopping har blivit något av Dubais kännetecken. Hit kommer årligen mängder av turister för att njuta av de många olika spännande shoppingcenter, varuhus, butiker och marknader som staden har att erbjuda. I Dubai finns många lyxiga shoppingcenter som alla har sin speciella atmosfär och bjuder på någonting alldeles extra; här följer en lista över några av de mest spektakulära.

Åk skidor i Dubais största shoppingcenter

Mall of the Emirates är Dubais största köpcentrum, med mer än 700 butiker fördelade på fyra våningar. Här finns inte bara affärer och varuhus utan även biograf, teater, restauranger, kaféer och – tro det eller ej – ett berg med skidanläggning! Bland butikerna hittar du klassiska varuhus som Debenham's och Marks & Spencer samt modebutiker i olika prisklasser, som till exempel H&M, Mango och Stella McCartney. Blir du hungrig eller törstig är det bara att söka upp någon av de över 90 olika restaurangerna eller kaféerna och ta en välförtjänt paus.

Skidanläggningen som ligger i Mall of the Emirates är öppen året runt och utgörs av ett 85 meter högt berg med konstgjord snö och en konstant temperatur på mellan 2 och 4 minusgrader. Det finns fem backar att välja på med olika svårighetsgrad, och självklart även liftar för att ta sig upp i dem. Dessutom finns lekområden, klättertorn, isgrottor och många andra spännande attraktioner. Miljön är spektakulär och du behöver inte välja att åka skidor för att uppskatta den. Kontrasten mot den heta öknen utanför kunde inte vara större! Självklart kan du boka lektioner och lära dig åka skidor eller snowboard om du inte är van sedan tidigare. Eller varför inte bara slå dig ned på något av kaféerna med en varm kopp choklad och njuta av utsikten och miljöombytet efter en dag av shopping i Dubai?

Världens största shoppingcenter

Dubai Mall är världens största köpcentrum sett till kvadratmeteryta. Det ligger alldeles intill världens högsta byggnad, Burj Khalifa, en 828 meter hög skyskrapa med 164 våningar. Dubai Mall har cirka 1 200 olika butiker och självklart många restauranger och kaféer. Eftersom det är så stort kan det vara lätt att tappa orienteringen och gå vilse, men oroa dig inte – det finns många informationsdiskar utspridda över hela shoppingcentret med kartor och personal som hjälper dig till rätta. Liksom i Mall of the Emirates finns här inte bara butiker, det finns till exempel ett gigantiskt akvarium där du kan beskåda mer än 33 000 vattenlevande djur genom en glasskiva och som hör till världens största akvariekonstruktioner. Det finns även en park med nöjesattraktioner och spel, SEGA Republic, och en ishockeyrink! Intill köpcentret ligger Dubai Fountain som är världens största koreograferade fontänsystem där det hålls spektakulära ljus- och musikshower varje dag, både på dagen och på kvällen.

Wafi Mall är ett av Dubais lyxigaste shoppingcenter. Det ligger i Wafi City, ett komplex med köpcentrum, underjordisk marknad, hotell, restauranger, spa, nattklubb och bostadshus. Det är byggt för att efterlikna det gamla Egypten, med pyramider och sandstenskonstruktioner som ger ett antikt intryck. Här öppnade det berömda lyxhotellet Raffles sin första filial i mellanöstern år 2007, i en pyramidformad byggnad.

Inte bara shopping

Dubai är namnet på både ett av de sju emiraten som utgör Förenade Arabemiraten, och på huvudstaden i emiratet Dubai. När man talar om Dubai menar man nästan alltid själva staden. Den har cirka 1,4 miljoner invånare och är den största staden i hela Förenade Arabemiraten. Dubai ligger vackert vid persiska vikens kust och som besökare har du alltid nära till sol, bad och vattenäventyr. Till skillnad från de övriga emiraten i Förenade Arabemiraten, har Dubai en öppen inställning till turism och andra kulturer. Staden välkomnar utländska besökare och har en utpräglat internationell atmosfär med ett myllrande folkliv, spännande nöjesevenemang och underhållning samt shopping i världsklass.

Dubai satsar medvetet på att bli en betydande turistort, och som besökare har du massor att välja på. Fokus ligger på sol, bad, nöjen, shopping, lyx, utflykter, fiske och sportaktiviteter. Du kan till exempel åka på ökensafari, sandskidåkning eller ta en ridtur på kameler. Om du tycker om att spela golf har Dubai flera fina golfbanor av hög standard och här anordnas flera viktiga internationella golftävlingar varje år. Man satsar också mycket på olika äventyrs- och upplevelseanläggningar. Till exempel finns Wild Wadi, en gigantisk vattenpark med inspiration från arabisk mytologi, som rymmer några av världens högsta och längsta vattenrutschkanor.

Did you know that?

Visste du att ...

... Dubai har flera konstgjorda öar? Den kanske mest berömda, Palm Jumeirah, är formad som ett palmträd. Här ligger ett av Dubais mest kända landmärken, det berömda lyxhotellet Atlantis. Tillsammans med öarna Palm Jebel Ali och Palm Deira, ingår Palm Jumeirah i ett byggprojekt i tre delar som påbörjades i Dubai 2001. Palm Jumeirah, som är den mittersta av öarna, sträcker sig 5 kilometer ut i havet. Den var världens största konstgjorda ö tills Palm Jebel Ali (7,5 kilometer i sydvästra Dubai) byggdes. När Palm Deira i centrala Dubai färdigställts, kommer den att vara ännu större, med cirka 12,5 kilometer.

… Var fjärde lyftkran i världen finns i Dubai? Det byggs så mycket i Dubai att 24 % av världens alla lyftkraner kan hittas där.

… Dubais polis satsar stort på sina bilar? Exempel på bilar man återfinner i deras bilflotta är Ferrari FF (4,4 miljoner kr), Lamborghini Aventador (3,5 miljoner kr) och en Aston Martin One-77 (15,6 miljoner kr).

… Staden Dubai (som ligger i emiratets nordligaste del) är den vad gäller befolkningen överlägset största staden i Förenande Arabemiraten? Den är nästan dubbelt så stor som Abu Dhabi (staden), och emiratet Dubai har även den största befolkningen, trots att emiratet Abu Dhabi är flera gånger större till sin yta. Omkring 75 % av stadens befolkning är män, vilket har sin förklaring i de många manliga gästarbetare som kommer hit för att arbeta, ofta som byggnadsarbetare.

Find things you can do in Dubai

The local perspective

Lokal shopping i Dubai på souk

När du är redo för att lämna galleriorna kan du besöka några av de många marknaderna. Här får du shopping ur ett mer lokalt perspektiv. Ordet för marknad är souk och det finns en souk för alla upptänkliga typer av varor. Till exempel kryddsouken, guldsouken, tygsouken och så vidare … Den mest berömda är kanske guldsouken. Guld är populärt att köpa i Dubai, bland annat för att det är skattebefriat. Det finns siffror som säger att mer än 90 procent av alla turister köper med sig guld hem från Dubai. I guldsouken finns cirka 700 olika försäljare och om du lyckas pruta bra kan du göra ett riktigt fynd här. Priset på själva guldet är fast, så det du prutar på är kostnaden för smidesarbetet. Guldhandeln står under strikt myndighetskontroll och risken att bli lurad eller att råka köpa guld av låg kvalitet är så gott som obefintlig. Kanske blir ett vackert smycke det bästa du får med dig hem efter några dagars fantastisk shopping i Dubai?

När ska du besöka Dubai?

Den bästa tiden att besöka Dubai brukar sägas vara mellan oktober och april. I januari och februari äger den årliga shoppingfestivalen Dubai Shopping Festival rum, vilket gör den här perioden till en perfekt tidpunkt att besöka Dubai. I oktober, november, mars och april är vädret ungefär som på sommaren i medelhavsländer som Grekland och Italien. Mellan december och februari kan du räkna med att vädret är ungefär som på sommaren i Sverige. Kvällarna kan bli svala, och det kan komma en del regn. Under sommarmånaderna blir det riktigt hett och det är inte ovanligt med temperaturer på upp till 50 grader. I kombination med en mycket hög luftfuktighet kan klimatet upplevas som jobbigt, men det finns luftkonditionering nästan överallt och havet och stränderna finns alltid nära till hands. Om du reser framförallt för att njuta av shopping i Dubai, kan du lugnt räkna med att alla de stora galleriorna, varuhusen och butikerna är luftkonditionerade.