Början av huvudsektionen

Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Florida Orlando

Intro

Shoppingtur i Orlando, Florida

Om du säger Orlando tänker de allra flesta svenskar på Walt Disney och hans enorma nöjesfält Disney World, strax utanför staden. 2014 lockade det, och andra attraktioner i Orlando, till sig över 62 miljoner besökare, vilket gör Orlando till en av de mest besökta amerikanska städerna, även om den bara är USA:s 77:e största stad med sina knappa 240 000 invånare. Denna strida ström av turister gör att det finns massor av Orlando-shopping, framförallt i stadens alla shoppingcenter. Här kan hela familjen roa sig kungligt – på Disney World, rundturer i filmstudion Universals anläggningar och på alla shoppingcenter i Orlando. Kom ihåg att inte packa för mycket i väskan när du åker hemifrån, du måste ju ha plats att ta med dig allt du handlar hem! Så, ta fram reseplanen och låt oss hjälpa dig på traven med denna Orlando-shoppingguide!

continued

Som i många storstäder i USA finns det mesta av shoppingen i Orlando i stora shoppingcenter, även om det såklart också finns mindre butiker. Fördelen med shoppingcenter är att du har allt på en och samma plats. Blir du trött i benen och hungrig, är det aldrig långt till ett matställe där du kan fylla på med energi igen. På en del shoppingcenter finns det till och med biograf, om det hunnit bli kväll och du vill avsluta kvällen med en film. Förutom shopping finns det dock mycket annat att göra i och runt Orlando. Är du den äventyrliga typen? Då kanske zipline över en damm med alligatorer är något som lockar? Eller ett fallskärmshopp? Om barnen är med kanske en förställning med sjöjungfrur under vatten kan vara något, eller en magisk kväll med Cirque du Soleil, om barnen är lite äldre. Eller varför inte ta ett bad på stranden?

Top things to Do

Det bästa av shopping-Florida – Orlando

Det största shoppingcentret i Orlando heter The Florida Mall, och är ett av USA:s största shoppingcenter med bara ett våningsplan. Det täcker en yta på ungefär 171 000 kvadratmeter, och i shoppingcentret, som har cirka 20 miljoner besökare varje år, finns fler än 250 butiker med något för alla! Här hittar du exempelvis The Disney Store, M&M’s World (en av fem butiker i hela världen), Dillard’s, Macy’s, Clarks, Michael Kors, American Girl och Apple Store. Om du skulle sakna det svenska finns det även en H&M-butik här.

Alldeles intill shoppingcentret ligger det en del fristående butiker, som leksaksaffären Toys’R’Us elektronikaffären Best Buy samt bokhandeln Barnes & Nobles. Här finns även ytterligare ett shoppingcenter, The Terrace at The Florida Mall. Detta är utomhus, och här kan du ägna dig åt shopping hos bland andra Target, Marshall’s och American Signature Furniture.

The Florida Mall ligger i närheten av både Orlandos internationella flygplats och Disney World, och det finns även flera hotell med konferensmöjligheter nära shoppingcentret. Det enklaste sättet att ta sig hit är med lokalbuss, och det är många olika linjer som går hit. Om du kommer med bil, går Florida State Road 528 alldeles bredvid The Florida Mall.

Det mest centralt belägna shoppingcentret i Orlando heter Orlando Fashion Square, och öppnade för första gången redan 1973. På shoppingcentrets två våningar finns butiker som Foot Locker, GameStop, Dillard’s, JCPenney, Macy’s, Sears och Vans. Här kan du också ta en paus i shoppingen och kolla in en ny film på biografen som drivs av Premiere Cinemas, eller spela lite bowling i det nyöppnade StrikeOuts. Du hittar Orlando Fashion Square på East Colonial Drive i området Colonial Town Centre.

Utmed den nästan 18 kilometer långa gatan International Drive, eller I-Drive som den brukar kallas, ligger i stort sett alla Orlandos stora turistattraktioner (dock inte Disney World), och här hittar du även shoppincentret Artegon Marketplace. Utspridda på 80 000 kvadratmeter finns massor av butiker, med namn som Bass Pro Shops, Ron Jon Surf Shop, Book Warehouse, Gods & Monsters (en av världens största serie- och spelbutiker) och Sheplers. Givetvis finns det även en biograf även här. Denna gång är det Cinemarks stora komplex, områdets största, som står för underhållningen. Ett lite mer annorlunda inslag på Artegon Marketplace är avdelningen The Village at Artegon, Orlandos enda marknadsplats för hantverk. Här kan du handla lokalt hantverk och mat, och det är det perfekta stället att gå till om du vill köpa med dig en annorlunda souvenir eller present hem! Mittemot Artegon Marketplace ligger även Orlando Premium Outlets, för dig som vill fortsätta shoppa till ännu lägre priser. Artegon Marketplace ligger sydväst om centrala Orlando, ungefär 15 minuter bilresa bort.

Did you know that?

Visste du att ...

… det finns fler än 100 sjöar i Orlando? En av dessa, Lake Eola, är egentligen ett stort slukhål, vars lägsta punkt ligger på 23 meters djup. I samma sjö finns det fler än 50 svanar av 5 olika underarter. Det är också här du hittar fontänen Linton E Allen Memorial Fountain som är Orlandos officiella symbol. Lake Baldwin, och den intilliggande Baldwin Park, har inte tagit namn efter den kända skådespelarfamiljen, utan från den forne militärmannen Robert H. B. Baldwin.

… Orlando har haft många olika smeknamn genom åren? De inkluderar bland annat City Phenomenal och City of Light. Orlando är för närvarande känt som The City Beautiful, och även som O-Town.

… att över 2 miljoner av de beräknade cirka 50 miljoner turister som besöker Orlando varje år är internationella besökare? Majoriteten av dessa kommer från Storbritannien.

… Orlando är residensstad för Orange County i Florida? De stora citrusodlingarna som detta county fått sitt namn efter finns dock inte längre kvar. Det var bland annat en ovanligt kall vinter 1894–1895 som förstörde mycket av odlingarna och gjorde att man flyttade många av dem till varmare trakter.

… Orlando inte alltid legat i Orange County? Samma county bar innan Florida blev en stat det annorlunda, men lika passande, namnet Mosquito County.

… Orlando är känt för alla de nya restauranger som öppnar där praktiskt taget varje vecka? Du kan äta på en ny restaurang varje dag, tre gånger om dagen, och ändå skulle det ta dig fem år att äta på varenda restaurang i Orlando.

Find things you can do in Florida Orlando

The local perspective

Lokalbornas tips

Cocoa Beach ligger 45 minuters bilväg från staden på Atlantkusten, och här finns gratis parkering vid Ron Jon Surf Shop. När du är här och badar kan du även passa på att göra ett fallskärmshopp på Sky Dive Space Center, där du kan hoppa från en av de högsta höjderna i världen – nästan 5,5 km!

På Gatorland kan den äventyrlige åka zipline över en damm full av hungriga alligatorer! Här finns tusentals alligatorer och krokodiler att se upp för, inklusive några mycket ovanliga vita alligatorer.

Om du inte har något emot att köra en bit kan du få se ”riktiga” sjöjungfrur i Weeki Wachee Springs! Föreställningarna äger rum 2-3 gånger om dagen, beroende på om det är vardag eller helg. Kolla upp schemat innan du åker, eftersom det kan ändras.

Om du är sugen på en genuint amerikansk upplevelse, vad kan vara mer typiskt än att se en film på en drive-in-biograf? På Silver Moon Drive-In kan du se två nya filmer till ett mycket rimligt pris.

Vill du sakta ner på farten lite och ta det lugnt en eftermiddag, varför inte besöka den pittoreska lilla orten Mount Dora norr om Orlando. Här är man bland annat kända för sina årliga hantverksfestivaler och små lokala butiker. Här har folk tid att småprata, och du kommer garanterat att känna dig välkommen!

Om du skulle känna för lite cirkus av det annorlunda slaget har du chansen i Orlando. Cirque du Soleil har nämligen en av sina permanenta förställningar här – det blir garanterat en annorlunda kväll på cirkus som du aldrig kommer att glömma.

Shopping vid Disney World

Givetvis är det svårt att undvika Disney World vid ett besök i Orlando, och även där finns det möjligheter till shopping. I Downtown Disney, som tidigare kallades Lake Buena Vista Shopping Centre, hittar du fler än 40 butiker utmed vattnet, tillsammans med restauranger och nöjesanläggningar. Självklart finns här många butiker med Disney-inriktning, som världens största Disney Store, men det finns dock en del annat också, som Fit2Run, Chapel Hats, Harley-Davidson, LeatherGoods och Lego Store. Bland nöjesanläggningarna ser vi bland annat en biograf med 24 salonger och en bowlingbana.

Här finns gratis parkeringsplatser för dig som kommer med egen bil. Om du bor på något av alla de hotell som finns i Disney World-området kan du åka gratis buss och sjötaxi till och från Downtown Disney, plus att du då även kan åka med gratisbussar till och från Orlandos internationella flygplats.