Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Gdansk

Intro

Charmiga Gdańsk, shopping och mycket annat

Utmed Östersjöns södra strand hittar du staden Gdańsk. Den har en lång och brokig historia och har tillhört flera olika länder under årens lopp, men sedan andra världskriget tillhör staden Polen. Gdańsk har även en lång historia som handelsstad, som går tillbaka ända till medeltiden. Gdańsk är en underbar stad fylld med vackra gamla byggnader och utmärkt shopping. För den som är på jakt efter bra shopping i Gdańsk finns det ett stort antal shoppingcenter, mängder av butiker längs shoppinggatorna och traditionella marknader på stadens torg. I Gdańsks shoppingutbud kan du hitta exklusiva varumärken i lyxbutiker och mängder av billiga kläder i både internationella klädkedjor och polska klädaffärer. Priserna på kläder och skor är vanligtvis något lägre här än i Sverige, vilket gör att det är lätt att fynda.

continued

Shoppingen i Gdańsk är varierad och naturligtvis kan du shoppa mer än enbart kläder och skor. En specialitet för staden är bärnsten, som även kallas för ”Nordens guld”. Redan på medeltiden var Gdańsk ett viktigt center för bärnsten och idag finns bärnsten till försäljning på en rad platser runt om i staden. Gdańsk är trevligt att besöka under hela året, och alla fyra årstider tar fram något unikt i staden. När snön faller över de gamla byggnaderna i hansastil råder till exempel en sagolik stämning över Gdańsk, så varför inte besöka den årliga julmarknaden om du kommer hit i juletid. Under sommarens heta månader sjuder det av liv på stadens gatuserveringar och stränder, och shoppingen går då även bra att kombinera med avslappnat strandliv. Så oavsett vilken tid på året det är, är det alltid en bra tid att shoppa i Gdańsk!

Top things to Do

Upplev shopping - Gdańsk

Stadsdelen Wrzeszcz ligger i de centrala delarna av Gdańsk och här hittar du två av stadens shoppingcenter: Galeria Bałtycka och Manhattan. Galeria Bałtycka är det största shoppingcenter Gdańsk har och här finns fler än 200 affärer och butiker. Utbudet här är varierat och du hittar allt från kända varumärken som Tommy Hilfiger, Lacoste och Marc O’Polo till surf- och sportmärken som Quicksilver, Nike och Jack Wolfskin. Det finns också ett enormt utbud av sko- och accessoarbutiker där du kan shoppa skor och väskor av finaste skinn. Den tyska affärskedjan Peek & Cloppenberg har en outlet i Gdańsk och även den hittar du i Galeria Bałtycka. Med 15 olika restauranger och kaféer är shoppingcentret ett utmärkt ställe att tillbringa dagen. Bara ett stenkast från Galeria Bałtycka ligger shoppingcentret Manhattan och här hittar du flera av Europas främsta butikskedjor. Några av namnen känner du säkert igen hemifrån, som H&M och KappAhl, men passa på att kika in i några av de butiker du inte känner till, som franska Promod och en hel del polska varumärken. På taket hittar du en uteservering där du kan njuta av en kopp kaffe och en panoramavy över Gdańsk innerstad. Ett annat shoppingcenter i Gdańsk är Madison, som ligger alldeles i utkanten av Stare Miastro, det vill säga Gamla stan. Här hittar du cirka 100 butiker, där du kan utforska både kända och okända varumärken.

Gamla stan är den del av Gdańsk som anses vara den absoluta stadskärnan. Området är otroligt vackert och under ditt besök till Gdańsk bör du avsätta tid för att promenera runt bland de gamla byggnaderna. Här finns det gott om små pittoreska butiker med udda varor till försäljning och det finns en uppsjö av restauranger och barer. Gamla stan är så pass stor att stadsdelen i själva verket består av flera olika områden, och områdena har alla sin egen atmosfär. Stora delar av Gamla stan förstördes tragiskt nog under andra världskriget, men stadsdelen är återuppbyggd i gammal stil och gatunätet är i princip identiskt med det som fanns redan på medeltiden. I hjärtat av Gamla stan hittar du Długi Targ, som betyder ”Lång marknad” på polska. Gatan sträcker sig från Koltorget (Targ Weglowy) och hela vägen till kanalen vid Gröna porten (Zielona Brama). Gatan blev en handelsgata redan på 1200-talet och idag är den ett populärt turistmål. Utmed gatan finns en mängd restauranger och barer med uteserveringar på sommaren. Vill du prova på några mer undangömda barer dit lokalborna gärna går kan du testa någon av de barer som ligger på Długi Targs kors- och tvärgator. För den som vill shoppa finns det mängder av marknadsstånd där allt från kläder till bärnsten säljs. Var dock uppmärksam på att det tyvärr förekommer en del försäljning av oäkta bärnsten. Inte långt därifrån, längs gatan Mariacka, ligger dock flera av Gdańsk främsta bärnstensbutiker samlade. De är så många till antalet att gatan anses vara hela Polens centrum för bärnsten.

Shopping i Gdańsk grannstäder

Gdańsk är en av de tre städer som, tillsammans med grannstäderna Gdynia och Sopot, kallas för Trestaden. Mitt emellan de större städerna Gdańsk och Gdynia ligger Sopot, som är som en liten fransk sommarby. Den lilla staden är en bad- och kurort med sandstränder och spabad, och den har även ett blomstrande nattliv. På stadens huvudgata ligger Outlet Sopot, där du hittar kläder från Ralph Lauren och Tod’s till exempel. Gdynia är en hamnstad som bland annat är känd för sin arkitektoniska monumentalism och tidiga funktionalism. Här kan du hitta shoppingcentret Klif, som är ett av de första shoppingcentren i Polen.

Did you know that?

Visste du att …

… Gdańsk var en hantverkar- och fiskarby redan på 600-talet? Arkeologiska utgrävningar visar på detta. På 900-talet låg här sedan en befäst borg och själva staden grundades år 1224 eller 1225.

… Gdańsk var en av de största medlemmarna i Hansaförbundet? Hansan var som bekant ett handelsmonopolförbund bestående främst av tyska eller tyskdominerade städer som från mitten av 1300-talet till mitten av 1600-talet handlade runt Nord- och Östersjön och skyddade sin handel mot konkurrens.

… Gdańsk under större delen av historien har gått under namnet Danzig i Sverige? Danzig är det tyska namnet för staden och trots att Gdańsk sedan 1200-talet varit ömsom tyskt och ömsom polskt, så är Danzig den benämning som fick starkast fäste i Sverige. Under första världskriget tillhörde staden Tyskland, men i Versaillesfreden fick staden neutral status och kallades då Den fria staden Danzig och var i tullunion med Polen. Under andra världskriget ockuperades staden av tyskarna, som efter krigsslutet återigen fördrevs härifrån. Efter freden 1945 antog staden officiellt sitt polska namn Gdańsk.

… det var i Gdańsk elektrikern Lech Wałęsa i augusti 1980 fick i gång den strejk som skulle leda till bildandet av den fria fackföreningen/demokratirörelsen Solidaritet? Det hela skedde på det berömda Leninvarvet, som under kommunisttiden hade uppåt 15 000 anställda.

The local perspective

Shopping i Gdańsk på lokalbornas marknader

Distriktet Przymore erbjuder mycket bra shopping, men ligger lite längre bort från Gamla stan och det är inte alltid som turisterna hittar hit. Här hittar du ännu ett shoppingcenter i Gdańsk – Alfa Centrum – med cirka 70 butiker, en klättervägg och en biograf. Här kan du låta shoppingrundan få en skön avslutning i biomörkret, men om du inte talar polska bör du komma ihåg att undersöka om filmen du ska se är dubbad till polska eller inte. Runt hörnet från Alfa Centrum hittar du marknaden Zielony Rynek. Det är en utomhusmarknad i gammal stil där du hittar allt från frukt, grönsaker och färsk fisk till böcker, leksaker och solglasögon. Hit kommer lokalborna, och en och annan turist som hittat hit, för att handla råvaror. Marknaden har öppet mellan klockan 7:00 och 15:00, så se till att inte komma hit allt för sent på eftermiddagen. Om du vill ha mer av den här spännande typen av shopping i Gdańsk kan du bege dig till den intressanta marknaden Hala Targowa. Du hittar den i en intressant byggnad mitt i Gamla stan på Podwale Staromiejskie. Byggnaden är från 1896 och är byggd i nygotisk stil. Här finns ett brett sortiment med en rad olika försäljningsstånd och butiker. Inomhusmarknaden är utbredd på flera våningsplan och du kan botanisera bland klädaffärer, florister, smyckes- och klockbutiker och mycket annat. Det finns även en stor grönsaksmarknad och kött och mejeriprodukter till försäljning.

Outlet i Gdańsk

Strax utanför Gdańsks innerstad ligger en gigantisk outlet vid namn Fashion House. Denna outlet består av ungefär 100 butiker som är inhysta i små färgglada hus och hela platsen liknar en fiskeby, komplett med en egen fyr. Här hittar du flera av världens främsta klädvarumärken, som Converse, Vero Moda, Adidas och Puma, och detta är det perfekta stället för den som vill fynda under shoppingen i Gdańsk. Om du har tur kan du få tag på precis det du söker till ett pris som är 70 % lägre än i vanliga butiker. Om du besöker Gdańsk med hela familjen är det här ett bra ställe att besöka, eftersom det finns ett lekområde inomhus för barn. Självklart finns det också möjlighet att äta en bit mat här. Du tar dig hit med bil eller med buss 174, som avgår från Gdańsk centralstation. Om du väljer att ta en taxi kostar resan ungefär 60–70 kronor.