Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Outlet

Intro

Outlet i Göteborg erbjuder shopping i världsklass

Göteborg är ett perfekt resmål om du vill ha en bra shoppingupplevelse. Stadens utbud av butiker, både i shoppingcenter och längs butiksgator, är stort och dessutom ligger en av Sveriges bästa outletbutiker, Freeport, i Göteborg. Göteborg beskrivs ofta som ”en stor småstad” och det utgör en bra grund att stå på för den som vill ha bra shopping. Tack vare den kompakta stadskärnan ligger många butiker och shoppingcenter i Göteborg på bekvämt avstånd från varandra.När du har shoppat färdigt finns det dessutom en massa annat att hitta på i Göteborg. Varför inte strosa runt och prova på några lokala specialiteter i matväg, eller ta en titt på några av de många sevärdheter du hittar här.Förutom all shopping är Göteborg en riktigt vacker och mysig stad i sig själv, så vad väntar du på – boka din resa idag!

continued

Göteborg är hem till flera av Sveriges främsta klädmärken, som Dr Denim, Velour och Nudie Jeans Co. Här finns även så kallade flagship stores som tillhör några av landets mest framgångsrika klädmärken. En flagship store är klädmärkets egen butik, där endast kläder från det aktuella märket säljs. I Göteborg hittar du bland annat flagship stores för Filippa K, Acne och Our Legacy. Naturligtvis erbjuder Göteborgs shopping även flera internationella klädmärken och klädkedjor. Det finns också centralt belägna shoppingcenter, som till exempel Nordstan med sina många butiker, som är väl värda ett besök. Tack vare outlet i Göteborg kan du även hitta märkeskläder och andra märkesvaror till riktigt bra priser. Här får du en shoppingguide till Göteborgs bästa shopping, som förhoppningsvis hjälper dig att fynda under din vistelse i staden!

Top things to Do

Outlet i Göteborg och annan shopping

Det finns ett antal olika outletbutiker i Göteborg där du kan handla märkesvaror till bra priser. Göteborgs största outlet, Freeport, ligger 20 minuters bilfärd söder om staden. Denna Göteborgs-outlet marknadsför sig som ”en riktig outlet”, och det råder inga tvivel om att det är enoutlet av bästa sort. På Freeport finns ett stort utbud av välkända varumärken, som Björn Borg, Adidas, Peak Performance, Lacoste och J. Lindeberg. Det finns även en rad olika glas- och porslinstillverkare som Orrefors,Rörstrand och Iittala.Outletpriserna varierar, men här kan du hitta varor till hela 70 % lägre pris än ordinariepris i vanliga butiker. Butikernas utbud varierar och byts ofta ut, vilket gör att det alltid finns någonting nytt att titta på. Du tar dig enkelt hit med bil och det finns gott om parkering för bilburna kunder. Du kan även ta dig hit med kollektivtrafik och Freeport Outlet ligger bara några minuters gångväg från pendeltågsstationen Hede. Kollektivtrafiken körs av Västtrafik och på deras webbplats hittar du information om priser och tidtabeller.

Det finns även outletbutiker i Göteborgs innerstad. Passa på att besöka Twist & Tangos outlet på Haga Nygata i stadsdelen Haga. Haga är en mysig del av Göteborg där du kan promenera på kullerstensgator omgiven av landshövdingehus från 1800-talet. En del av dessa hyser dessutom butiker, där du kan titta in efter ditt outletbesök om du fortfarande är sugen på mer shopping.

I Göteborg finns flera stora shoppinggator som alla bjuder på sin egen charm och sina egna specialiteter. Den största shoppinggatan är Kungsgatan, som ligger på kort avstånd från centralstationen. Här finns flera av de stora klädkedjorna, som H&M och Lindex, och nyare, trendiga butiker som Weekday. Längs Kungsgatans tvär- och parallellgator, som Vallgatan, Södra Larmgatan och Korsgatan, ligger en uppsjö av spännande butiker som erbjuder mode av högsta rang, trendiga uppstickare och designbutiker. Om du besöker Göteborg under sommarhalvåret är det härligt att låta din shoppingtur gå längs dessa shoppinggator. Sker din shopping i Göteborg istället under hösten eller vintern får du vara beredd på att du kan hamna mitt i en regnskur, men de kullerstensbelagda gatorna är utomordentligt mysiga runt juletid.

I samma område ligger Magasinsgatan, som på senare år blivit ett måste för den som shoppar i Göteborg. Här ligger några av de trendigaste och mest populära butikerna i staden och gatan är en skön blandning av västkust och internationella urbana städer som New York. Här ligger några av Göteborgs flagship stores, second hand-butiker och inredningsbutiker. Längs Magasinsgatan finns det utöver alla butiker även kaféer, restauranger och barer. Enligt vissa är det här du köper Göteborgs bästa kaffe, och du kan även testa på att äta klassisk göteborgsk strömming. Besöker du området framåt kvällen kan du avsluta din shoppingrunda med ett glas champagne i en champagnebar eller äta en god middag på någon av de välrenommerade restaurangerna på gatan.

Did you know that?

Visste du att …

… några av Göteborgs främsta shoppinggator tidigare var kanaler? Bland annat var både Östra Hamngatan och Västra Hamngatantidigare del av det nät av kanaler som rinner genom Göteborgs innerstad. Gatorna lades under mitten av 1800-talet och början av 1900-talet och har sedan dess haft en framträdande roll som handels- och shoppinggator. Östra Hamngatan var redan på 1800-talet en av stadens finaste handelsgator, och idag hittar du bland annat NK, Arkaden och en rad fristående butiker utmed gatan.

… Göteborg på grund av sin stadsplanering kallades för Nya Amsterdam av holländarna under många år? Under 1800-talet industrialiserades staden till stor del av inflyttade britter, och fick då smeknamnet Lilla London, något som används än idag.

… Göteborg är den enda svenska stad som har ett vedertaget engelskt namn också? Detta namn är såklart Gothenburg, vilket även är en variant av namnet som använts i Sverige tidigare, jämte former som Giötheborg och Göteborgh.

The local perspective

Shoppa på göteborgarnas favoritställen

Det är enkelt att hitta bra shopping i Göteborg och du behöver inte oroa dig för att du inte ska hitta fram till göteborgarnas egna vattenhål. Men det finns några undangömda ställen som är väl värda ett besök. Bakom Göteborgs rådhus på Gustav Adolfs torg, där en staty över stadens grundare Gustav II Adolf står, ligger Kronhusbodarna. I Kronhuskvarteren ligger Göteborgs äldsta hus, Kronhuset, som stod färdigt 1654. Intill det ståtliga huset ligger Kronhusbodarna, som är byggda under mitten av 1700-talet. I de gamla längorna ligger idag hantverksbodar, kafé och karamellbutik i gammal stil med mera. Inte långt därifrån, vid Kaserntorget/Magasinsgatan, ligger den charmiga butiken Floramor & Krukatös där du kan handla blommor och handdrejade krukor. Det är också till området kring Magasinsgatan som många göteborgare beger sig på kvällstid för att umgås på någon av restaurangerna längs gatan. En favorit bland musikälskande göteborgare är skivbutiken Bengans på Stigbergstorget. Trots att den fysiska skivhandeln idag minskar har Göteborg kvar Nordens största skivbutik. Om du beger dig till skivaffären kan du även stanna till vid Järntorget. Här finns en rad spännande butiker och området runt omkring torget har ett stort utbud av restauranger och barer. På Linnégatan ligger till exempel Hagabion, som är en av stadens alternativa biografer. Efter en dag av shopping i Göteborg kan ett besök här vara ett trevligt sätt att vila fötterna på. Här visas smalare filmer och här får du träffa Göteborgs filmälskare. Biografen driver även ett eget kafé och källarbaren Kino. Under sommaren öppnar uteserveringen och blir till en naturlig mötesplats för göteborgarna.

Shoppingcenter i Göteborg

I Göteborgs stadskärna ligger flera olika shoppingcenter. Det största av dem är Nordstan, som även inhyser det mindre shoppingcentret Femman. Med ungefär 200 butiker under samma tak finns allt du behöver i Nordstan. Stora modekedjor ligger vägg i vägg med specialbutiker, och här hittar du såväl budgetalternativ som mer exklusiva varor. I Göteborgs största köpcentrum hittar du allt från mode och skor till hemelektronik, kosmetika, inredning, sportartiklar, böcker och blommor. Nordstan är en populär mötesplats och här finns gott om restauranger och kaféer där du kan fylla på med ny energi. Shoppingcentret ligger mitt i staden och bara ett stenkast från centralstationen. Om du kommer till Göteborg med bil erbjuder P-hus Nordstan 2 700 parkeringsplatser där du kan parkera dygnet runt.

Inte långt från Nordstan ligger några andra av Göteborgs shoppingcenter. I gallerian Arkaden hittar du 25 butiker, flera av dem internationella populära kedjor som Topshop, Zara och Laura Ashley. Tvärsöver gatan från Arkaden ligger det exklusiva varuhuset Nordiska Kompaniet (NK). NK har anor från 1902 och varuhuset i Göteborg slog upp dörrarna 1971. Här trängs några av världens främsta designermärken, som Balenciaga, Armani, Chanel, DKNY, Dolce Gabbana och Marc Jacobs. På NK:s olika avdelningar – dam/herr/barn, sport, accessoarer, skönhet & kosmetik med flera – kan du botanisera mellan varor från världens ledande modeskapare och uppstickare från den skandinaviska marknaden. Detta är med andra ord ett himmelrike för den modeintresserade shopparen i Göteborg!

Dessa tre shoppingcenter i Göteborg ligger alla inom vallgraven, alltså i stadens mest centrala delar. Om du befinner dig i utkanten av staden finns det dock bra möjligheter till shopping även där.I Göteborgs västra delar ligger Frölunda Torg. Här finns det en rad olika butiker och ett salutorg där den matintresserade kan köpa till exempel italienska delikatesser och nymalet kaffe. Tack vare Frölunda Torgs närhet till havet finns det även möjlighet att köpa nyfångad fisk och färska skaldjur här. Öster om staden ligger shoppingcentret Allum Shopping Center som har ett stort utbud av butiker. Här finns allting samlat: kläd- och skobutiker, inredningsbutiker, hälsobutiker, sportaffärer och mycket mer.