Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Istanbul

Intro

Shopping i Istanbul

Istanbul i Turkiet har verkligen allt du kan önska dig, oavsett om du planerar en weekend eller en resa på en eller flera veckor. Här finns några av världens vackraste sevärdheter, massor av god och billig mat, prisvärt boende, trendigt nöjesliv och shopping i världsklass. I Istanbul kan du tillbringa dagar med att flanera, äta gott, beundra historisk arkitektur och shoppa i basarerna. Njut av de många vackra byggnaderna och utsikten över Bosporen, vattenleden som skiljer Europa från Asien. Staden breder ut sig över två världsdelar, vilket tillsammans med de storslagna vyerna och de välbevarade byggnaderna ger den något av ett magiskt skimmer över sig. Här möts öst och väst i en myllrande, kokande smältdegel. En resa hit tar bara ungefär femtimmar med flyg från Stockholm, och när du landar har du allt du kan önska dig inom nära räckhåll.

continued

När du tänker på Istanbul och shopping, tänker du kanske i första hand på marknader och basarer, och kanske speciellt den berömda Grand Bazaar. Det är en enorm marknadsplats mitt i staden, som är något av Istanbuls hjärta. Här hittar du verkligen allt och lite till av produkter från hela världen. Men fastna inte här, för Istanbul erbjuder mycket mer för den shoppingintresserade. Här finns mängder av andra basarer och marknader, som är mindre turistinriktade, och där det också kan vara lite lättare att göra fynd. Här finns också stora shoppinggator av internationellt snitt, med lyxiga butiker för världsberömda märken. Istanbul har också fantastisk shopping i mellanklassen, med prisvärda kläder, skor, accessoarer, smycken, elektronik och mycket, mycket mer. Vad du än är sugen på, så kommer du att hitta det i Istanbul!

Top things to Do

Shopping-Istanbul

Shopping i Istanbul är en upplevelse för sig och du kommer inte att ångra att du avsätter några dagar för att utforska stadens enorma utbud. Istanbul har mängder av marknader, shoppingcenteroch områden med specialbutiker, och alla områden har sin egen specifika karaktär.

Istanbuls bästa shoppingcenter och andra bra områden för shopping

Istiklal Caddesi är en stor gågata med massor av populära butiker i centrala Istanbul, nära Taksimtorget. Här hittar du allt, både exklusiva märkesbutiker och mindre affärer. Den här klassiska shoppinggatan bjuder in till massor av rolig shoppingmen också till att flanera, kanske ta en matbit på någon trevlig restaurang eller bara sitta ned med en kopp kaffe för att titta på folkvimlet.

Cevahir är Istanbuls största inomhusgalleria. Med sina tio våningar rymmer den cirka 300 olika butiker, där du hittar allt du behöver och lite till. Här finns förutom kläder, accessoarer, elektronik m.m. även livsmedelsbutiker, flera restauranger, ett biografkomplex och en nöjespark.

Kanyon är en galleria som är helt byggd i glas och är ett av Istanbuls populäraste shoppingcenter. Det ligger i området Levent som är ett av de dyrare i staden. Här hittar du många exklusiva butiker, kaféer och restauranger, liksom gym och biograf.

Akmerkez är ett annat populärt shoppingcenter, i närheten av finanskvarteren Levent och Maslak. Det rymmer cirka 250 olika butiker och här finns lite av allt möjligt att välja mellan. Bland butikerna finns kläder för dam och herr, böcker och papper, elektronik, sportartiklar och mycket mer. Här hittar du kända internationella märken som Nike, Lacoste och GAP, liksom populära turkiska märken.

Istinye Park är ett trevligt och barnvänligt shoppingcenter i Istanbul, som ligger i Istinye i Sarier-området. Här finns mängder av butiker, en grönskande park, en barnvänlig nöjesanläggning och en basar i ett område som är inspirerat av gammal turkisk arkitektur. Här finns också en biograf, ett gym, restauranger och kaféer.

Marknader och basarer

Grand Bazaar är Istanbuls absolut mest kända marknad. Det är en inomhusmarknad som rymmer cirka 4000 olika butiker och en del restauranger. Här kan du hitta till exempel mattor, lampor, kopior av märkeskläder och -väskor, souvenirer och mycket, mycket mer. Grand Bazaar är svår att missa och förtjänar definitivt ett besök. Det är en upplevelse att vandra mellan alla butiker och stånd, beundra varorna och lyssna till inkastarnas rop och kundernas prutande. Men kom ihåg att det finns många andra marknader i Istanbul, och att flera av dem har bättre priser än vad du hittar på det turisttäta Grand Bazaar.

Egyptiska basaren är en matmarknad, med fokus på kryddor i vackra presentationer som är ämnade för att locka turister. Här njuter du av underbara dofter, av kaffe, kardemumma och saffran … och utanför själva basarens område ligger flera små gränder vars butiker håller lite lägre priser. Basaren ligger i närheten av moskén Yeni Camii.

Tips för shopping i Istanbul

Så vad kan du förvänta dig att kunna köpa som är prisvärt och roligt att ta med sig hem efter en resa med shopping i Istanbul? Mattor är populärt, liksom hantverksprodukter som kuddar, möbler, tyger, läderprodukter, sjalar och smycken. Många av dessa produkter hittar du på marknader och basarer, vilket ofta innebär att du kan förhandla om priset. Om du är ute efter att köpa en matta så är det bra att ha lite kunskap med sig i bagaget, att veta vad du vill ha och inte vara rädd för att pruta. Samma sak gäller förstås även andra, lite mer exklusiva hantverksprodukter. Men det finns även gott om butiker och marknadsstånd med fasta priser, där du kan botanisera bland utbudet i lugn och ro utan att behöva fundera på priset.

Istanbul är som mest behagligt under våren och hösten. På sommaren kan det bli mycket hett med temperaturer på över 30 grader och hög luftfuktighet. Istanbul är ändå ett populärt resmål på sommaren, eftersom stadens nöjesliv höjs ytterligare en nivå med olika festivaler och evenemang. På vintern är det ofta svalt med temperaturer runt 10 grader, men minusgrader och snö kan också förekomma.

Did you know that?

Visste du att …

... Istanbul, som under andra namn varit huvudstad både i det romerska riket och det osmanska riketvisserligen är Turkiets största stad med 13 miljoner invånare, men inte dess huvudstad? Det är i stället Ankara som kan skryta med den titeln.

… Istanbuls gamla svenska namn som härstammade från vikingatiden var Miklagård? Det är en sammansättning av fornnordiskans mikla, mykil (”mycken”, ”stor”) och gård (”handelsplats”) och hade ungefär betydelsen ”den stora staden”

… Istanbul som del av Romarriket hette Konstantinopel? Staden blev huvudstad i Östrom när Romarriket i praktiken delades i en östlig och en västlig del år 395. Namnet Istanbul blev inte officiellt förrän år 1926.

... Istanbul är den enda stad i världen där delar av staden befinner sig på olika kontinenter?

… den brittiska deckarförfattaren Agatha Christie skrev sin populära roman Mordet på orientexpressen (1934) på hotellet Pera Palace i Istanbul?

Istanbuls berömda Hagia Sofia ursprungligen byggdes som en kristen kyrka? Den byggdes 532–537 av Justinianus I. På grund av brytningen mellan den västliga och östliga kristenheten kom den senare att bli förknippad med den grekisk-ortodoxa kyrkan. Hagia Sofia gjordes om till moské efter Konstantinopels fall år 1453, och blev år 1934 slutligen till ett museum efter beslut av Kemal Atatürk.

Find things you can do in Istanbul

The local perspective

Upplev Istanbul som lokalborna

Vill du färdas som en istanbulbo ska du hoppa på en dolmus, som är en liten kollektivtrafiksbuss – men håll i hatten för här kan det gå undan i Istanbuls trafik.

Om du vill se hur lokalbefolkningen handlar, kan du med fördel besöka Kadinlar Pazari – ”kvinnornas marknad” – ett av de många ställen där du hittar genuint gatuliv i Istanbul. Här handlar lokalbefolkningen matvaror och andra produkter av högsta kvalitet. Hit forslas varor från hela landet och du kan njuta av vackert upplagda grönsaker och frukter, ostar, nötter, svamp, med mera – allt efter säsong. En underbar upplevelse för syn-, doft- och smaksinnet! Passa på att ta något att äta eller dricka från något av de många stånden som serverar typiskt turkiska specialiteter. Marknaden ligger nära Fatihmoskén.

När du handlat färdigt på basaren kanske du känner dig lite dammig och trött och redo för ett avslappnande bad! Bli ordentligt renskrubbad på ett turkiskt bad, eller hammam. Galatasaray i Beyoglu är ett bad som är mycket populärt hos lokalbefolkningen.

När du är i Istanbul får du inte missa att prova på raki (turkisk alkohol smaksatt med anis) och ayran (turkisk yoghurtdryck)! Även om här även finns riktigt bra kaffe och te, så är det de här två som är Turkiets nationaldrycker.

När kvällen närmar sig är det perfekt att ta en promenad längs Gyllene hornet, en vik från Bosporen. Här kan du spela backgammon med turkiska patriarker och ta en god kopp kaffe, innan solen sänker sig ner över viken och den ser ut att förvandlas till flytande guld i kvällsljuset.