Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Köpenhamn

Intro

Shoppingtur i Köpenhamn – handla i staden med stil

I den danska huvudstaden Köpenhamn hittar den shoppingsugna allt från secondhandbutiker och vintage till kända designermärken, outletbutiker och trendiga hipsterbutiker. Dansk design är känd i hela världen och man måste verkligen ge danskarna ett gott betyg för stil och smak. Med varumärken som Wood Wood, Bruuns Bazaar, Samsøe Samsøe och många fler, sprider de sin design över hela världen. Den danska huvudstaden är fullspäckad med mode, museer och arkitektur som går hand i hand med estetiken i formgivningen som danskarna är kända för.

Även om det främsta skälet för din resa till Köpenhamn är shopping så får du heller inte missa att ta del av dansk kultur på stadens många museer, och att ta lite tid till att utforska Köpenhamnsbornas egna smultronställen – kanske hinner du med en tur till Christiania och dess originella arkitektur!

continued

I Köpenhamn kan den designintresserade som sagt förlora sig i konst och arkitektur på stadens alla gator och torg samt i dess parker. Ett bra exempel är Superkilen, som vi kommer att återkomma till längre ner, i trendiga Nørrebro, några kvarter bort från ett av stadens bästa shoppingstråk. Här kan du tillbringa timmar med att utforska och beundra detta spännande område som är tre hektar stort. Det finns även kul affärer för barnen i Köpenhamn – Danmark är ju bland annat legos ursprungsland. Du bör dock hålla koll på tiden om du inte vill förlora dyrbar tid som du kan lägga på shopping i Köpenhamn! Förutom stadens arkitektur och en mängd designerbutiker, marknader, vintage- och secondhandbutiker finns också gallerier och konstmuseer som du kan besöka när kassarna blivit för tunga.

Top things to Do

Shoppingguide för Köpenhamn

Vintage och secondhandbutiker

Nørrebro är ett av Köpenhamns hipstertätaste områden. Här kan du äta en stadig frukost på Grød, som erbjuder många varianter av just gröt, innan du beger dig ut på din shoppingrunda. Vintagebutiken Panache på Jægersborggade har ett stort utbud av 60- och 70-talskläder, och en annan pärla är barnklädesbutiken Petitesse där du kan fynda till de små. Den här butiken har varierade öppettider, så se till att kolla upp öppettiderna för dagen innan du beger dig dit. På Birkegade ligger populära Bau Bau, en secondhandbutik med endast herrkläder och ett utbud från en mängd världskända modedesigners. Om du verkligen vill vältra dig i vintage och secondhand måste du besöka stadsdelens loppmarknad. Från april till slutet av oktober kan du varje lördag fynda på Nørrebros Loppmarknad. Den 333 meter långa loppmarknaden hålls på Nørrebrogade, landets längsta gata.

Det är också i Nørrebro som du hittar den välkändaparken Superkilen. Även om området är en park gör ordet inte landskapet rättvisa. Superkilen är en skandinavisk pärla, ensam i sitt slag, där konstverk, mötesplatser och grönska blandas i en härlig kompott av föremål från hela världen. Området invigdes år 2012 och har mottagit och nominerats till flera olika design- och arkitekturpriser sedan dess.

Shopping i centrala Köpenhamn

Strøget är förmodligen Danmarks mest kända gata och ligger i centrala Köpenhamn, fylld av shopping med butiker från kända danska designers samt internationella kedjor. På Strøget ligger till exempel flaggskeppet för det danska formgivarmärket Stelton. Här hittar du också många andra kända namn som Mulberry, Urban Outfitters, Topshop och COS för att nämna några. I direkt anslutning till Strøget, på Amagertorv, hittar du välkända Georg Jensens butik. Granne med Georg Jensen är det anrika varuhuset Illums Bolighus, ett av Nordeuropas mest välkända varuhus. Det grundades år 1925 och är fyllt med inredningsdetaljer, köksredskap och accessoarer.

Vill du ha tips på specifika designbutiker i Köpenhamn? Kolla in vår interaktiva karta, en guide till Dansk design, som vi på Expedia sammanställt tillsammans med det danska inredningsmagasinet RUM. Kartan ger dig en översikt av vad Köpenhamn och Aarhus har att erbjuda inom dansk design!

Shoppingcenter i Köpenhamn

Fisketorvet är ett modernt shoppingcenter där du hittar allt du kan förvänta dig. Här finns stora kedjor som Monki, Foot Locker och Desigual, en mängd restauranger och kaféer och även en biograf. Fisketorvet finner du i hamnen på Kalvebod Brygge. Shoppingcentret Frederiksberg Centret är fullspäckat med butiker för både vuxna och barn och ligger på Falkoner Allé, nära tunnelbanestationen Frederiksberg. Waterfront, i Hellerup mittemot Nordhavn, är ett shoppingcenter med massor att erbjuda den shoppingsugna. Här finns även ett spa- och hälsocenter, skönhetssalong, restauranger och kaféer.

En liten shoppingguide för små besökare

Vad kan vara en bättre upplevelse för de små än shopping av lego i Köpenhamn, huvudstaden i favoritleksakens födelseland? I anslutning till Strøget har Lego äntligen öppnat den egna butiken Lego Store. Legofantaster i alla åldrar kan vältra sig i det stora utbudet av lego här. Shoppingmöjligheterna för de mindre upphör inte heller här. Köpenhamn har mer att erbjuda barn och vuxna som har barnasinnet kvar. På Strøget ligger Nordens enda Disneybutik och även danska BR Leksaker. I centrala Köpenhamn hittar du också leksaksbutiken Karusella för barn i lägre åldrar och den engelska kedjan Hamleys.

Did you know that?

Visste du att …

… namnet LEGO är en akronym av de två första bokstäverna i meningen leg godt (ungefär ”lek bra”)? Ett träffsäkert namn måste man väl säga, för visst leker man verkligen bra med lego! Världen över är barn överens om att lego är en fantastisk sysselsättning. Man har uppskattat att i snitt äger varje person på jorden 86 legobitar var. Om man skulle lägga ut alla dessa legobitar skulle de räcka runt jordklotet över arton gånger. Lego patenterades år 1958 och sedan dess har 2 x 4-bitarna tillverkats efter exakt samma mått som registrerades i patentet. Lego är helt enkelt en tidlös leksak!

… 50% av Köpenhamnsborna tar cykeln till jobbet varje dag? För att göra detta möjligt är stadenanpassad efter cyklisterna, med generösa cykelbanor längs med gatorna och utrymme för cyklar på pendeltågen. Håll utkik efter den populära Christianiacykeln som du kommer att se överallt – det är en cykelmodell som är typisk för Köpenhamn med utrymme att ta med barnen, eller för all del vad du vill, när du cyklar.

… världens äldsta nöjespark med anor från 1500-talet, Dyrehavsbakken (eller ”Bakken” till vardags), ligger vid Klampenborg strax norr om Köpenhamn? Dess bergochdalbana i trä var när den invigdes på 1930-talet Europas högsta, och tillhör fortfarande de högsta träbanorna. Inträdet är gratis och från Klampenborgs tågstation kan man hyra hästdroskor de sista 500 meterna genom Dyrehavens (”Djurgården”) bokskog innan man är framme vid nöjesfältet. Det hela sägs ha börjat med ett rykte om att det fanns en magisk källa här, dit köpenhamnarna begav sig om söndagarna.Sedermera tillkom andra attraktioner allteftersom, och på så vis har nöjesfältet med tiden övertagit källans roll.

Find things you can do in Köpenhamn

The local perspective

Köpenhamnsbornas egna smultronställen

Om du vill komma bort från de stora shoppinggatorna och shoppingcentren och även prova på butiker som är populära hos lokalbefolkningen kan du med fördel söka dig till de mindre gatorna kring Strøget, där du hittar intressanta och roliga små butiker. På gatorna runtom Strøget hittar du även kända lokala namn som Bruuns Bazaar, Samsøe Samsøe och Norse Projects. Också latinkvarteren, strax norr om Nørregade har mycket intressant shopping att bjuda på.

Kanske är du nyfiken på Christiania och vill ta en titt på den spännande arkitekturen och alternativa livsstilen som frodas där? Det kan vara värt besväret att avsätta några timmar för att utforska det här unika området. Blir du hungrig medan du är där kan du till exempel titta in på Morgenstedet där du kan njuta av en vegetarisk och ekologisk måltid i mysig miljö. Namnet till trots serveras här nu inte bara frukost, utan även lunch och middag, och här finns en lummig trädgård där du kan njuta av maten när vädret är vackert. Se dock till att vara där i tid! Restaurangen må ligga lite i skymundan för de flesta turister, men den är mycket populär hos lokalborna.

Ett annat alternativ när du har shoppat färdigt och börjar bli hungrig och törstig är att bege dig till Vesterbro, Nørrebro eller Islands Brygge där du hittar gott om mysiga restauranger och barer. Även det här är platser där Köpenhamnsborna själva gillar att gå ut. Kanske är du sugen på att prova på stadens mikrobryggerier? Då kan du smita in påtill exempel Nørrebro Bryghus på Ryesgade, Bryggeriet Apollo på Vesterbrogade eller Brewpub på Vestergade. Har du krafter kvar att dansa kan du sedan prova favoriten Rust på Guldbergsgademed flera våningar och dansgolv. Här hittar du både dj:ar och livekonserter, det är bara att kolla upp vilket band som spelar när du är där.

Utforska kulturen på Köpenhamns museer

I Köpenhamn finns även mängder av kulturella upplevelser att ta del av mellan rundorna av shopping i Köpenhamn. Den som är intresserad av mode, formgivning och design har möjligheten att ta del av deras danska historia på olika museer runt om i staden. Här följer en liten lista över några av de mest populära:

Designmuseum Danmark på Bredgadeär Danmarks största museum för dansk och internationell design. Byggnaden där museet huserar är en vacker villa i rokokostil och var tidigare Kung Frederiks Hospital, instiftat av kung Fredrik V år 1756.

Nationalmuseet på Ny Vestergade har en bred utställning som ger inblick i, och översikt över danskt mode genom historien, från bronsålder till nutid. Kläderna från de olika tidsperioderna visar hur mode och kläder varit en viktig del av den danska identiteten under historiens gång.

På Dansk Arkitektur Center  på Strandgade, precis vid kanalen, kan du besöka utställningar över modern och urban arkitektur. Museets målsättning är att främja gränsöverskridande samarbeten mellan byggindustri och arkitekter.