Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Kraków

Intro

Kraków shopping – låt dig överraskas av spännande och billig shopping!

Kraków är en stad som har mycket att erbjuda, oavsett när på året du reser och vad du är mest intresserad av att göra. Här finns kultur, arkitektur, nöjesliv och shopping i världsklass i en underbart vacker, historisk miljö. Kraków är en pärla som allt fler börjar upptäcka, och du kan räkna med att du kommer att hitta något som får just dig att vilja återvända, igen och igen. Att resa till Kraków går snabbt och enkelt, så du kan själv välja hur länge du vill vara borta. Kanske en spontan weekendresa, för att komma hemifrån och tillbringa en dag med sightseeing och shopping i en av Europas vackraste städer? Eller varför inte en lite längre vistelse, så att du hinner med att upptäcka allt som staden har att erbjuda? Oavsett hur du väljer att planera din resa, kommer du garanterat att få med dig minnen för livet.

continued

Kraków ligger i södra Polen och är landets näst största stad, med cirka 750 000 invånare. Staden har anor från 800-talet och mycket av den gamla medeltida arkitekturen och stadsplaneringen är väl bevarad. Kraków anses av många tillhöra världens allra vackraste städer – vyerna med slingrande gränder, spiralformade torn och utsirade utsmyckningar ger den en sagoliknande atmosfär. Här kan du flanera i timmar och dagar utan att tröttna på de vackra omgivningarna. Och det blir inte sämre av att priserna är riktigt låga, jämfört med hemma i Sverige! Shoppingen i Polen och i Kraków har utvecklats mycket under de senaste decennierna, sedan Berlinmuren föll och allt som följde därpå. Nu finns alla stora världskända märken på plats, samtidigt som du kan botanisera bland närproducerade varor och exklusivt hantverk.

Top things to Do

Shopping-Kraków

Utbudet av olika butiker och shoppingcenter är stort och varierat, och du kan räkna med att hitta precis vad du söker om du ger dig ut på en shoppingtur i Kraków. Resor till Polen med fokus på shopping har blivit ett populärt semesternöje för många svenskar och turister från andra länder. Det är ingen tillfällighet att det här gästfria landet lockar besökare från hela världen, med sina låga priser, vänliga atmosfär och uppskattade rustika matkultur.

Naturligtvis finns det vissa typiska produkter som är extra populärt att ta med sig hem efter en resa med shopping i Kraków. När du har fyllt väskorna med billiga kläder, skor och accessoarer från något shoppingcenter i Kraków, kan du även utforska de specifikt polska specialiteterna. Polen är känt för sitt vackra hantverk i form av tyger, broderier, skinnvaror och glashantverk. Du kommer att förälska dig i de ljuva spetsarna på de klassiska polska dukarna, de överdådiga mönstren i typisk folklorestil och de sirliga glasföremålen för både vardag och fest.

Andra typiska föremål som lockar besökaren i Kraków är smycken och prydnadsföremål tillverkade av eller med bärnsten. På de stora affärsgatorna i Krakóws centrum och i gamla staden hittar du många återförsäljare av vackert arbetade smycken, som halsband, armband, örhängen och broscher.

Det som de flesta förknippar med shopping i Kraków och Polen är nog att det är så billigt! Priserna ligger ganska långt under de svenska, så det kan verkligen löna sig att resa till Polen bara för att shoppa. Om du tänker handla mycket, kan det vara bra att planera din packning, så att du får plats med mycket på hemresan, men skulle det ändå saknas plats i resväskan när du ska packa allt, kan du ju alltid köpa en väska till på plats och fylla den också med alla dina fynd.

Shoppingcenter i Kraków

Galeria Krakówska ligger mitt i centrala Kraków, innanför ringmuren och alldeles intill den stora marknaden. Här kombineras modern arkitektur med det allra senaste inom mode och stil. I shoppingcentret finns cirka 270 olika butiker fördelade på tre våningsplan. Blir du hungrig eller törstig kan du slå dig ned på något av de många kaféerna eller på någon mysig restaurang och vila fötterna efter shoppingrundan. På Galeria Krakówska äger ofta olika tillställningar rum, som till exempel modevisningar och utställningar, och det är ett populärt ställe att träffas och umgås på. Gallerian ligger mycket centralt, och är faktiskt integrerad med själva järnvägsstationen, så anländer du med tåg kan du inte missa den. Enklast är förstås att ta sig hit till fots, och adressen är ul. Pawia 5.

Galeria Kazimierz är ett något mindre, men mycket omtyckt shoppingcenter i Kraków. Här hittar du mer än 130 olika butiker och märken som till exempel H&M, Zara, Sephora, Swarovski och många, många fler. Här ligger också flera kaféer, restauranger och biografkomplexet Cinema City. Hit kommer du enkelt till fots och adressen är ul. Podgórska 34.

Factory Outlet är som namnet antyder en outlet i Kraków som ligger cirka 15 minuter från centrum. Här finns cirka 150 butiker med kända märken som Levi’s, Pepe, Solar m.fl., allt till outletpriser som ligger under ordinarie butikspris! För att komma hit och njuta av billig shopping kan du ta en gratisbuss som går från Grunwaldzki-bron eller Rondo Matecznego.

Pasaz 13 är en vacker liten galleria som ligger inrymd i ett gammalt bostadshus mitt i staden. Här kan du njuta av lyxig shopping och vacker arkitektur på samma gång. Här hittar du 17 olika designerbutiker att välja mellan, och en liten bar och italienska delikatesser i källarplanet. Något för finsmakaren!

Did you know that?

Visste du att …

… Kraków var Polens huvudstad från 1038  till 1596? Sigismund Vasa som var kung (på polska känd som Zygmunt III Waza) flyttade då huvudstaden till Warszawa.

… Krakóws stadsplan härrör ända från 1200-talet? Bortsett från broar och flygplatser i och i närheten av staden klarade den sig helt utan skador under andra världskriget. Kraków hör enligt många till de allra vackraste städerna i Europa, och till och med i världen. Den gamla stadskärnan, Stare Miasto eller Gamla staden, finns med på Unescos världsarvslista.

... Kraków är fullt av pubar och barer och har ett spännande nöjesliv med härlig atmosfär? Många ställen är öppna ända till klockan 4 på morgonen, eller ännu längre.

... Kraków har en befolkning på cirka 750 000 personer, varav 200 000 är studenter? Kraków är således en ung stad, om man ser till befolkningens ålder.

… Jagellonska universitetet i Kraków grundades redan år 1364, och är ett av de äldsta universiteten i Europa? Nicolaus Copernicus, som formulerade den heliocentriska världsbilden studerade här.

 

Find things you can do in Kraków

The local perspective

Tips från lokalborna

Det kan om möjligt vara bäst att undvika att använda sig av växlingskontor i centrum, eftersom växlingskurserna ofta kan vara ofördelaktiga.

Om du behöver gå på toaletten medan du är ute och shoppar, är det bra att veta att i Polen står en cirkel för damtoalett och en triangel för herrtoalett.

Det är ofta ca 30 % billigare att ta en taxi om du ringer och beställer den, jämfört med om du tar en taxi i en taxikö på gatan.

Blir du hungrig är Pimiento Argentino Grill på ul. Józefa 26 ett ställe som är mycket populärt såväl hos lokalbefolkningen som hos turister. Som man kanske kan gissa sig till av namnet, är det här en restaurang i argentinsk stil, där fokus ligger på kött. Köttprodukterna importeras för övrigt direkt från Argentina, för att säkerställa högsta kvalitet.

Om du är sugen på mer traditionell polsk mat, kan du till exempel prova på ”Kraków-anka” med svampsås, som har blivit en traditionell rätt i Polen. I Polen äter man vanligtvis middag mellan 15.00 och 18.00. Detta är dagens stora måltid, och oftast ingår det potatis och någon typ av kött. Senare på kvällen äts det en lättare måltid som oftast åtföljs av en kopp te.

Pierogi är en mycket populär maträtt i Polen, som kan vara kul att smaka på. Denna traditionella rätt är populär hos lokalbefolkningen, turister och även bland vegetarianer. Pierogi består av en slags deg som fylls antingen med fläsk, kyckling, svamp eller grönsaker, och som sedan friteras. Pierogi kan ätas som en enklare frukost, lunch eller middag.

Två restauranger där du kan prova på god traditionell polsk mat är Restauracja Starka på ul. Jozefa 14 och Trezo Restauracja på ul. Miodowa 33. Restauracja Starka är mycket populär, så se till att boka i tid. Trezo Restauracja har förutom sin goda mat även livemusik med gitarr och dragspel att locka med.

När är bästa tiden att resa till Kraków för shopping?

Kraków är vackert året runt och du kan planera din resa hit beroende på när du har möjlighet åka. Klimatet här kan jämföras med södra Sveriges, men med lite varmare somrar och lite kyligare vintrar. Om du väljer att besöka Kraków på vintern kan du glädja dig åt pittoreska vyer, vackra kyrkor och historiska byggnader prydda med lyktor som lyser upp vintermörkret.

Våren är också en underbar tid att besöka Kraków. Då blommar alléer och parker, och stadens befolkning välkomnar solen och det lite varmare vädret med att njuta av mat och dryck på någon av de många trevliga uteserveringarna. När så sommaren kommer blir staden ännu mer välkomnande allteftersom temperaturen stiger och fler turister strömmar till, både från andra delar av Polen och utomlands ifrån. På hösten lockar Kraków med ljumma dagar och svala kvällar som gör sig perfekt för en shoppingresa.