Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Kungens Kurva

Intro

Åk till Kungens Kurva för shopping i världsklass

Att det finns extremt många möjligheter till god shopping inne i Stockholms innerstad är en självklarhet för många. Men ungefär 1,5 mil söder om den svenska huvudstaden, i området som i folkmun har kommit att bli synonymt med Kungens Kurva, finner du ännu fler shoppingcenter och outletbutiker, allt samlat på en och samma plats. Det som började med IKEA:s allra första butik förutom den i Älmhult för 50 år sedan har idag vuxit till ett enormt shoppingområde med det mesta som går att önska sig inom shopping, både för dig själv, dina barn och din bil. Förutom IKEA-butiken finns det otroligt mycket annat att hitta på. Och om du mot förmodan skulle bli trött på att shoppa kan du alltid slå dig ner i en biograffåtölj, ta en fika eller äta en bit mat. I Kungens Kurva finns helt enkelt allt, vilket gör att du enkelt kan tillbringa en hel dag här.

continued

Du hittar förutom den stora IKEA-byggnaden ett enormt shoppingcenter i Kungens Kurva som går under namnet Kungens Kurva shoppingcenter. Detta är en inomhusgalleria på hela 20 000 kvadratmeter. I närheten ligger även det något mindre shoppingcentret Heron City. Du som vill shoppa lite annorlunda mat och saker kan bege dig till några av de närliggande orterna, såsom Bredäng, Sätra och Skärholmen. Kanske stanna till och handla vackra blommor till ditt fönsterbräde eller din trädgård på handelsträdgården Zeta? Söker du istället naturupplevelser mellan shoppingvarven kan du ge dig av mot den vackra sjön Gömmaren där du kan fiska eller vandra omkring i det stillsamma landskapet. Eller besök Skärholmens gård från 1700-talet och ta ett dopp i det blå i Sätrabadet. I Stockholm sätter endast fantasin gränser på vad du kan göra.

Top things to Do

Bio, bowling, shopping och outlet i Kungens Kurva

Det mest iögonfallande och förmodligen mest kända huset i Kungens Kurva är IKEA:s stora varuhus. Efter en ombyggnad som var färdig 2002 är det nu världens största varuhus inom möbeljättens koncern, och den klassiska runda byggnaden, som är inspirerad av det berömda Guggenheim-museet i New York, har nu fått sällskap av ett flertal mer konventionellt utformade syskon intill. Här kan du som är sugen på att shoppa heminredning få ditt lystmäte, och varför inte avrunda med en billig husmanskost i varuhusets egen restaurang?

Alldeles intill IKEA:s anläggning ligger Kungens Kurva shoppingcenter, en inomhusgalleria som ägs av ett dotterbolag till just IKEA. På 20 000 kvadratmeter finns här ett 20-tal butiker och matställen, med allt från kläder och skor till hemelektronik och leksaker. På parkeringen anordnas det dessutom så kallade bakluckeloppisar emellanåt. Allt i Kungens Kurva kretsar dock inte kring IKEA. Runt omkring växer det upp nya affärsbebyggelser som svampar ur marken, och här finns med all sannolikhet något för alla – från Apoteket till ÖoB. Området är uppbyggt kring olika byggnadsgrupperingar, där en stor butik ofta dominerar, omgiven av flera mindre butiker. Några exempel är ICA Kvantum, Sveriges största ICA-butik, som delar hus med bland annat godis- och sportbutiker, och City Gross, en annan livsmedelsbutik, som ligger bredvid ett systembolag och ett apotek.

Är du ute efter att shoppa på outlet i Kungens Kurva så finns det ett par butiker att välja mellan, bland andra MQ outlet och Överskottsbolaget, även om området inte direkt dignar av outletbutiker. Utöver detta finns ett separat shoppingcenter i Kungens Kurva, Heron City, som ligger i områdets södra del. Här dominerar SF Bios stora biografanläggning. Den byggdes ursprungligen av det amerikanska biografföretaget AMC, som ett första led i en etablering i Sverige, men det gick inget vidare, så de sålde biografen vidare till SF Bio, som med glädje tog över de 18 salongerna i olika storlekar. Runt omkring biografen ligger flera andra stora butiker, som sportbutiken XXL och hemelektronikkedjan Media Markt, men även flera trevliga restauranger, ett lekland och en bowlinganläggning – med andra ord mer än bara shopping.

Det är enklast att ta sig till Kungens Kurva med bil, och det finns gott om parkeringsplatser runt om i området. Väljer du istället det miljösmarta sättet och åker kollektivt går det naturligtvis också bra. Antingen åker du tunnelbana till Skärholmen eller Fruängen (röd linje 13 respektive 14), där det finns anslutningsbussar direkt till Kungens Kurva. Stanna gärna ett tag i Skärholmen, för här finns nämligen det stora shoppingcentret SKHML där de flesta av de stora butikskedjorna finns representerade. Här har även second hand-kedjan Myrorna en stor butik. Ett annat färdalternativ till shopping i Kungens Kurva är att ta den så kallade IKEA-bussen som avgår från Vasagatan utanför centralstationen en gång i timmen dagtid under veckorna. Den är helt gratis. Vill du fortsätta att shoppa i Kungens Kurva i flera dagar utan att behöva åka någonstans så finns det ett Scandic-hotell mittemot IKEA, där det även går att ha konferenser eller möten.

Did you know that?

Kuriosa om Kungens Kurva och shopping

Namnet Kungens Kurva kommer av att kung Gustav V:s bil körde av vägen här i september år 1946. Han hade varit ute på jakt och var på väg hem när han fick sladd på Gamla Södertäljevägen och hamnade i diket. Ägaren till två nyöppnade ESSO-mackar vid vägen döpte platsen till Kungens Kurva, och numera är det ett officiellt namn på hela området, som faktiskt inte ligger i Stockholms kommun, utan i Huddinge kommun.

Kungens Kurva är tillsammans med intilliggande Skärholmens centrum Nordens absolut största handelsplats och omsätter 6 miljarder kronor varje år. En och annan kund letar sig hit också. Man beräknar att området har ungefär 15 miljoner besökare varje år. Det är nästan dubbla svenska befolkningen.

Visste du förresten att rulltrappor ofta är placerade strategiskt så att den som åker en sådan ska passera så många affärer som möjligt på vägen upp eller ner?

 

 

The local perspective

Utflykter och shopping i Kungens Kurva om lokalbefolkningens får bestämma

Många åker till Kungens Kurva för shopping, men saken är den att det också finns många bra shoppingalternativ i närområdet. Om du är sugen på att shoppa lite mer annorlunda mat och prylar finns det ett flertal förortscentrum i närheten av Kungens Kurva som erbjuder en helt annan shoppingupplevelse än den i Kungens Kurva. I Bredäng, Sätra, Vårberg, Vårby och redan omnämnda Skärholmen finns det gott om spännande mat och föremål från världens alla hörn, och att besöka dessa orter är även ett utmärkt sätt att även få se mer av Stockholm. Du kommer enklast hit med tunnelbanans röda linje.

Strax nordost om Kungens Kurva, utmed Gamla Södertäljevägen, ligger handelsträdgården Zeta som av många går under namnet ”finsmakarens trädgård” och som har blivit något av ett smultronställe för de stockholmare som bor i stadens södra förorter. Under vårens soliga helger är det fullt med folk här, som både vill köpa växter till sin trädgård och ta en fika eller lunch på det mysiga trädgårdscaféet.

Om du beger dig söder om Kungens Kurva hamnar du i det 768 hektar stora naturreservatet Gömmaren. Här finns det många olika vandringsleder, där de flesta förr eller senare passerar sjön som gett reservatet dess namn. På sommaren är det mycket populärt att bada och grilla vid sjön, och på vintern är det många som tar på sig skidorna och tar en tur i spåren. För den som vill koppla av efter sin shoppingrunda med lite fiske finns möjlighet att köpa ett speciellt fiskekort för Gömmaren, där det planterats in exempelvis regnbåge.

Den kulturtörstande kan med fördel bege sig till Skärholmen, där Stockholms stadsteater har en filial. Här sätts det upp teaterpjäser av alla möjliga slag, från vuxenteater till barnteater. Blir du efter teatern sugen på lite naturupplevelser så ska du bege dig till Skärholmens gård från 1700-talet som ligger alldeles invid Mälaren. Där kan du fika på Café Sjöstugan och gården går att boka för exempelvis fester och konferenser. Du kan också strosa runt och titta på båtarna i Fiskarfjärdens båtklubb, ta ett bad på Sätrabadet strax intill eller bara sitta och njuta av den fina utsikten över vattnet och ön Kungshatt som ligger mittemot. Till Skärholmens Gård kommer du enklast med bil. Det är bara att följa skyltarna från Skärholmen.

Dagsutflykter från Kungens Kurva

Med tanke på Kungens Kurvas läge finns det många dagsutflykter att göra, även sådana som involverar shopping. Vill du ha ett stort utbud av outletbutiker gör du bäst i att åka till Barkarby Handelsplats. Där finns, förutom Stockholmsområdets andra IKEA-varuhus, även Stockholm Quality Outlet. I något som snarast kan liknas som stadskärnan i en svensk småstad kan du fynda allt från kläder till hårvårdsprodukter och glasögon bland de 50 butiker som ligger här.

Drygt 2 mil öster om Stockholm ligger Gustavsberg, en ort som för alltid är förknippad med porslin. Idag tillverkas endast hushållsporslin i en förhållandevis liten skala här. Om du vill shoppa fint hushållsporslin är det helt klart värt att besöka porslinsfabrikens butik, som ligger intill fabriken vid ett gammalt vattenhjul. Här finns alla de klassiska serviserna av formgivare som Stig Lindberg och Lisa Larsson. I samma område, Gustavsbergs Hamn, ligger även iittala Outlet och flera andra outletbutiker. Reser du på sommaren ska du ta ångbåten som går ut till Gustavsberg, en perfekt heldag för hela familjen.