Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
London

Intro

Shopping i London

London är en av världens bästa shoppingdestinationer, och svenskar såväl som människor från hela världen vallfärdar till detta brittiska shoppingmecka för att inhandla framförallt kläder, skor och designartiklar i trendiga Shoreditch, exklusiva Knightsbridge, hippa Camden eller coola Soho. London är en av världens främsta storstäder och en evig favorit för både längre och kortare resor. Staden tar emot cirka 20 miljoner besökare per år och är ett perfekt resmål för en spännande och krångelfri weekendresa. Vi har knåpat ihop en shoppingguide för London, som gör det enkelt för dig att boka hotell i rätt område och mejsla ut den bästa och mest effektiva resplanen – skräddarsydd efter dina preferenser för att få ut det mesta av din shoppingweekend i London. Så se till att boka ditt flyg och få din dos av shopping-London!

continued

London är en enastående shoppingdestination, men på grund av dess storlek kan det vara svårt att koordinera en 48- eller 72-timmarsresa till den brittiska huvudstaden så att man hinner se och göra allt man vill hinna med. När det kommer till shopping i London så finns det givetvis oändliga möjligheter, vilket är precis vad man vill ha om man är på jakt efter fynd och unika klädesplagg. Eftersom Londons mest intressanta stadsdelar är så pass utspridda, så gäller det att dela upp dagarna och fokusera på specifika områden. Välj mellan hippa östra London, gemytliga och trendiga västra London eller centrala London där det alltid händer något. Vi är din guide i storstadsdjungeln och vi vill förse dig med de bästa tipsen på vilka områden du ska ställa in siktet på under din shoppinghelg i London.

Top things to Do

Var ägnar man sig åt shopping i London?

London är en extremt utbredd stad, så hamnar du i ett område som gör att du måste ägna mycket tid åt att ta dig till de platser du vill besöka, kommer halva semestern att gå till att röra sig mellan de olika områdena. Det är därför bra att planera väl. Det första att ta ställning till är om du vill koncentrera dig på centrala, västra eller östra London.

Centrala London

Centrala London är givetvis ett bra alternativ om man vill vara mitt i smeten, men den tunga innerstadstrafiken och turistfällorna kan också göra det stressigt. Väljer man att bo i city är det betydligt lugnare i eleganta Mayfair, men givetvis också dyrare. Härifrån kan man promenera rakt in i Soho med alla dess trendiga mode- och designerbutiker på en kvart. Exklusiva Bond Street med sina många lyxiga butiker och populära Oxford Street med bland annat det klassiska varuhuset Selfridges, ligger precis runt hörnet. Ultratrendiga Dover Street Market med sex våningar fyllda till bredden med märkeskläder som Alexander McQueen och Saint Laurent finns här, och man hittar flera designeroutlets; till exempel har Paul Smith en butik här med billigare priser.

Östra och västra London

Är man mer nyfiken på Londons hipsters och trendiga områden ska man blicka österut mot Shoreditch eller, om man vill äventyra sig ännu längre ut i Londons hipstermarker, Hackney eller Dalston. Östra London har en unik touch i en urban miljö av lagerlokaler och magasin som omvandlats för nya ändamål, som att hysa minimalistiska caféer och specialistbutiker. Västra London är perfekt för dig som vill ha ett lugnare tempo, men ändå vara omgiven av bra pubar, restauranger och butiker (håll utkik efter The Kooples, Sandro, Maje och Club Monaco för riktigt bra och stilsäkra kläder som inte är hutlöst dyra, men som skiljer sig från klädmärkena man hittar hemma). Det gäller bara att välja på vilken sida Hyde Park du helst vill vara. Söder om parken breder Chelsea, Knightsbridge och Kensingtons förnäma gator ut sig, medan det mer bohemiska Notting Hill ligger norr om parken. Chelsea och Kensington är mer exklusivt och relativt dyrt, medan Notting Hill är fyllt av boenden och butiker i lägre prisklasser. Här finns excentriska modebutiker, och även några av Londons kanske bästa musikaffärer. För den som är ute efter äldre rariteter eller överraskande fynd vad gäller vinylskivor, kan Music and Video Exchange på 38 Notting Hill Gate varmt rekommenderas. Missa inte heller Portobello Road Market, men tänk på att kolla öppettiderna först eftersom de varierar, och söndagar är den stängd. Vad som säljs varierar också beroende på dag; all information finns på webbplatsen.

En annan trevlig marknad (endast öppen lördagar) är populära Cabbages & Frocks Market, som är inhyst i en kyrka och specialiserar sig på ekologiska delikatesser och ny småskalig kläddesign. Här kan du både äta gott och hitta plagg som du garanterar är ensam om hemma i Sverige. Sedan är det kanske dags för lunch i ett av Londons absolut vackraste område, idylliska och pittoreska Primrose Hill.

 

Did you know that?

Visste du att …

… Oslos befolkning enligt tradition presenterar julgranen på Trafalgar Square varje år, som en tacksamhetsgest för Londons och Englands stöd under andra världskriget? Detta har de gjort sedan 1947, och normalt sett är det en norsk gran på mellan 50 och 60 år med en höjd på över 20 meter. Även själva huggandet av granen är en händelse i sig, och detta äger rum i november, med bland andra Storbritanniens ambassadör i Norge, Oslos borgmästare och Westminsters borgmästare närvarande. Granen får sedan åka båt över Nordsjön till sin slutdestination, där den pyntas enligt norsk tradition och med över 500 ljus.

… typsnittet Times New Roman uppfanns av nyhetstidningen The Times of London? Tidningen hade fått kritik för sitt dåliga tryck och 1931 skapade så Victor Lardent typsnittet. Den 3 oktober 1932 användes Times New Roman för första gången i tryck, och dess kompakta horisontella form gjorde att typsnittet snabbt blev populärt även bland andra tidningar, eftersom det då gick att spara papper. Namnet har varit föremål för diskussioner, och de tre varianter som brukar synas är Times, Times Roman och Times New Roman.

… det finns cirka 20 gömda floder under London? Dessa var ursprungligen vanliga floder som, sedan de byggdes över i samband med att staden London växte, har fortsatt att rinna fram under stadens gator och torg. Den största av dem heter Fleet, och har gett namn åt den kända tidningsgatan Fleet Street. Fleet är 6 kilometer lång, från källorna i Hampstead Heath till utloppet i Themsen. 2009 tog man fram en strategi för att göra så att vissa av floderna skulle få komma fram i dagsljuset igen.

 

Find things you can do in London

The local perspective

Lokalbefolkningens smultronställen

London är känt för mycket, och som turist finns det mängder av sevärdheter att upptäcka och besöka. Towern, Piccadilly Circus, Big Ben, Westminster Abbey, Buckingham Palace, Madame Tussauds, London Eye … listan kan göras evighetslång! Det kan dock vara intressant att se något annorlunda, som man som turist kanske inte tänker på. Den mystiske gatukonstnären Banksy är för många det dolda ansiktet utåt för Englands och Londons unika gatukonst. Om du vill ta del av en annorlunda kultur som uppskattas av många av stadens invånare, kan du ta en guidad vandring (till exempel med Street Art London Tours) och se den magnifika gatukonsten med egna ögon. Det finns såklart även massor av andra guidade vandringar att välja på, med inriktning på allt från spännande byggnader till att gå i Jack The Rippers fotspår.

London Walks är ett annat företag som organiserar prisbelönta guidade turer.

Om du vill få en lite annorlunda promenadupplevelse kan du ta tunnelbanan till Archway och gå till den stora kyrkogården Highgate Cemetery. Det kostar en slant att gå in, men väl innanför grindarna möts du av en enorm kyrkogård som är uppdelad i två delar, East och West. Här finns ungefär 53 000 gravar, och bland dessa kommer du att hitta många berömda namn. Ta en guidad rundtur i den lummiga omgivningen (på grund av tidigare vandalisering och stölder får man nu inte utforska den västra delen av kyrkogården på egen hand) och se de sista viloplatserna för till exempel filosofen Karl Marx, författaren Douglas Adams (”Liftarens guide till galaxen”) och musikpersonligheten Malcolm McLaren (skaparen av bandet Sex Pistols). Just Karl Marx grav utsattes för flera bombförsök under 60- och 70-talet. Kyrkogården är dessutom ett naturreservat, och har klassats som historiskt minnesmärke i England. Ett besök här blir en perfekt avkoppling från din shopping i London!

Annat du inte får missa

När du är i London får du inte missa de trendiga marknaderna: Portobello Road, som redan nämnts, Camden Market, Spitalfields Market och Petticoat Lane Market är några av de största, bästa och mest berömda.

Missa heller inte att fynda på outlet i London! London Designer Outlet är en av stadens största – den består av 50 butiker – och en del av varorna här säljs till Storbritanniens lägsta priser. Bland varumärkena hittar du exempelvis The North Face, Replay och Gap.

Du får såklart heller inte missa Londons kanske mest ikoniska varuhus, Harrods! Inget besök i London är väl riktigt komplett utan ett besök här.

Vill du få de sista slantarna att räcka riktigt långt? Missa inte att besöka Primarks flagshipaffär på Oxford Street (nära Tottenham Court Road), eller någon av de mindre Primark-affärerna som du hittar utspridda över hela London.