Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Harrods

Intro

Harrods i London – shoppingens kronjuvel

Englands och Storbritanniens huvudstad London har under många år varit ett mecka för shoppingsugna från hela världen. Med nästan 17 miljoner besökare varje år står London för mer än hälften av all turism till Storbritannien. För många av dem som kommer hit är det stadens rika utbud av shopping som lockar. Shoppingalternativen i London är oändliga och här finns det garanterat någonting för alla. Stadens många butiker med exklusiva designerkläder breder ut sig längs gatorna, men här finns naturligtvis även en uppsjö av butiker där du hittar billigare shopping. Kronjuvelen när det kommer till shopping är dock utan tvekan Harrods London. Harrods har fascinerat sina besökare och kunder sedan 1800-talet och varuhuset är än idag omåttligt populärt – Harrods har dagligen runt 35 000 besökare, och cirka 300 000 i reatider.

continued

Det världsberömda varuhuset ligger i de centrala delarna av London och på en av stadens allra finaste adresser: 87–135 Brompton Road, Knightsbridge. Harrods London-adress stämmer väl överens med varuhusets exklusiva och lyxiga sortiment. På Harrods i London finns allt, och någonting för alla smaker – åtminstone för den som inte shoppar med en allt för stram budget. I varuhuset finns det runt 330 avdelningar, vilket gör det till ett av Europas allra största varuhus. Utbudet är varierat och här hittar du det mesta. Fördelade på sju våningar ligger de olika avdelningarna där hundratals kända varumärken, som Jimmy Choo, Givenchy, Burberry och Alexander McQueen, säljs. Bland annat finns här herr-, dam- och barnkläder, smycken, accessoarer, skor, heminredning, möbler, mat och dryck samt skönhetsartiklar.

Top things to Do

Handla på Harrods London

Idag har Harrods 5 000 anställda och breder ut sig på en 92 000 m2 stor yta. Här säljs flera av världens mest exklusiva varumärken, som Jimmy Choo, Chloé, Burberry, Valentino, Michael Kors och Givenchy, och det är ett sant himmelrike för den som älskar mode och haute couture. Där det finns kläder av de allra största modeskaparna, som Alexander McQueen och Oscar de la Renta, gäller det dock att vara beredd på att prislapparna inte sällan anger priser på tiotusentals eller hundratusentals kronor!

Om du känner att klädshopping på Harrods inte ryms inom din budget, finns det som tur är annat att handla också. Varför inte låta näsan leda vägen och bege dig mot den inbjudande te- och kaffeavdelningen? Här finns teer av alla de slag, både i lösvikt och påsformat, och många olika sorters kaffe. Nästan lika lockande som själva innehållet är teburkarna – tillverkade som i gamla tider i plåt i vackra färger. Handlar du te eller kaffe, så kanske du även blir sugen på kakor? Oroa dig inte, självklart har Harrods massor att välja på här också. Det finns även ett stort utbud av marmelad och sylt, om du vill ta med dig något som varar lite längre när du kommer hem.

Bland allt annat som säljs på Harrods kan även nämnas till exempel mat, vin, presentkorgar, sängkläder, handdukar, köksutrustning, tallrikar, bestick, dukar samt souvenirer av alla de slag. Detta är dock bara ett axplock – det mesta du kan tänka dig hittar du på Harrods!

Utöver de hundratals olika avdelningarna finns här även ett trettiotal restauranger och kaféer där du kan njuta av mat från världens alla hörn. På Harrods duger såklart bara det allra bästa, så du kan förvänta dig en fantastisk smakupplevelse. Välj mellan kryddig asiatisk mat, sushi, amerikanska hamburgare, italienskt, ostron i champagnebarer och mycket annat. Om du besöker Harrods tillsammans med barnen är Disney-kaféet inne i varuhuset definitivt värt ett besök.

Viktigt att tänka på på Harrods

När du besöker Harrods i London finns det ett par saker du bör tänka på. På varuhuset gäller en klädkod och det har hänt att portvakterna har nekat personer inträde. Harrods menar att de välkomnar människors unika stilar och vill att alla ska känna sig välkomna på varuhuset. Det finns inga regler om hur finklädda besökarna måste vara, men Harrods ber sina kunder att inte bära kläder som kan väcka anstöt hos andra kunder, som klädesplagg med kränkande symboler eller text på, eller allt för avslöjande kläder. Du bör även komma ihåg att det inte är tillåtet att bära stora ryggsäckar på ryggen eftersom det då finns stor risk för att värdefulla varor av misstag puttas till och ramlar i golvet. Du kan därför bli ombedd att bära din ryggsäck i handen eller på magen. Alternativt kan du lämna in din ryggsäck, tillsammans med andra stora resväskor, i varuhusets garderob mot en avgift.

Om du vill fortsätta shoppingrundan efter ditt besök på Harrods finns det en hel del andra butiker att besöka i närheten. Längs med Brompton Road, gatan som Harrods ligger på, finns det en mängd olika butiker. Här ligger både lyxiga designerbutiker, som säljer några av de varumärken som du hittar inne på Harrods, och billigare klädkedjor. Om du är trött i fötterna och behöver ta en paus efter shoppingen kan du även passa på att besöka Londons största park Hyde Park, som ligger på kort avstånd från Harrods. Hyde Park är en grön oas mitt i staden dit londonborna gärna kommer för att promenera längs sjön The Serpentine eller sträcka ut sig på en filt i gräset.

Om du inte hann med allt …

Om du i sista minuten kommer på att du glömt köpa något på Harrods, kan du ha tur och hitta det på vägen hem istället, i någon av Harrods små butiker som ligger på två av Londons flygplatser, nämligen Heathrow och Gatwick.

Did you know that?

Visste du att …

… Harrods historia började med en ung man som hette Charles Henry Harrod, som vid 25 års ålder grundade sin första verksamhet år 1824? Den unge Harrod sålde kläder, tyger och diverse sybehör. Hans butik låg söder om floden Themsen, i området Southwark. Under 1830-talet utökade han sin verksamhet och öppnade fler butiker på olika håll i staden och med olika utbud, bland annat teer och grönsaker. 1849 slog han upp portarna till en ny butik i Knightsbridge, på samma plats som varuhuset ligger än idag. Harrods son, Charles Digby Harrod, tog över sin fars verksamhet på 1860-talet och redan 1880 hade Harrods 100 anställda.

… du på Harrods förr i tiden kunde köpa vilda djur som lejon och elefanter? Det låter otroligt, men faktum är att Harrods till exempel 1969 sålde lejonungen Christian till två australiensare. De två männen bodde ihop med lejonet i en lägenhet i stadsdelen Chelsea i London. När Christian blev för stor för lägenheten såg hans ägare till att han fick komma till en mer naturlig miljö för lejon då de släppte honom fri i Kenya. Fram till 2014 fanns det fortfarande husdjur till försäljning på Harrods, men på senare år var de djur som såldes betydligt mer domesticerade. Försäljningen av exotiska djur skedde under en tid då Harrods hade som princip att du skulle kunna köpa precis allt på varuhuset – allt från en nål till en elefant. Idag kan de med husdjur dock roa sig med att köpa tillbehör till sina fyrbenta vänner, till exempel Harrods egna hund- och kattskålar.

… en av de mest kända inrättningarna på Harrods är den egyptiska rulltrappan, skapad av William Mitchell? Under din åktur i rulltrappan färdas du längs Nilen och på väggarna syns egyptiska målningar och noga utmejslade egyptiska statyer. Harrods har haft rulltrappor sedan 1898 och varuhuset var först i hela England med det. Enligt utsago ska nervösa kunder som provåkte denna moderna företeelse ha erbjudits ett glas med brandy när de nått toppen för att lugna nerverna.

... 1883 brann Harrods ned till grunden och efter att ha bedrivit verksamheten i temporära lokaler stod dagens byggnad klar 1905. Det är lätt att känna igen Harrods från utsidan med de karakteristiska gröna markiserna över skyltfönstren. När det skymmer tänds 12 000 glödlampor som lyser upp den rödbruna fasaden och sprider ett härligt skimmer. Ett besök på Harrods i juletid kan varmt rekommenderas eftersom varuhuset varje år bjuder på en fantastisk julskyltning. När du väl är inne på Harrods i London får du inte glömma att ibland lyfta blicken från alla lockande varor och titta på den vackra arkitekturen. På flera håll i varuhuset finns vackra glastak, stuckaturer och imponerande takkronor.

The local perspective

Ta dig till Harrods

Det är enkelt att ta sig till varuhuset. Harrods adress är 87–135 Brompton Road (i England anges husnumret innan gatuadressen) och ligger i en av Londons mest centrala och fashionabla stadsdelar. Om du tar dig runt i staden med tunnelbana stiger du på tunnelbanelinjen Piccadilly och hoppar av vid stationen Knightsbridge. Harrods ligger då alldeles intill tunnelbaneuppgången. En rad stadsbussar stannar också utanför varuhuset – mer information om detta och annan kollektivtrafik kan du få från Transport for London.  Naturligtvis kan du även ta en taxi till varuhuset och då är det bara att säga att du vill åka till Harrods. Det finns inte en taxichaufför i hela London som inte hittar hit!