Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Luleå

Intro

Nöjen och shopping i Luleå

För de allra flesta är Norrland förknippat med höga fjäll, forsande älvar, stora skogar och glesbefolkade ändlösa vidder. Den bilden är inte alls fel, men det finns så mycket mer! Alldeles vid kusten längst upp i Bottenviken ligger Norrbottens residensstad Luleå, som förutom en ståtlig domkyrka och Facebooks gigantiska serverhall även kan stoltsera med riktigt traditionsrik shopping. Visste du att världens första inomhusgalleria startades just i Luleå 1955? Man valde att döpa köpcentret till Shopping, så tro inte att det ordet är nytt i det svenska språket. Gallerian Shopping finns fortfarande kvar och har numera fått sällskap av ett par andra centrala shoppingcenter och ett myllrande stadsliv. Strax utanför stadskärnan ligger dessutom både stora köpcenter och outletbutiker, så det finns alla chanser till härlig shopping i Luleå.

continued

Det är lätt att bli förtjust i Luleå, för det är en mycket vacker och charmig stad – och dessutom väldigt omväxlande. Det kanske är svårt att tro när man kommer söderifrån, men sommartid är Luleå en riktig skärgårdsidyll. Grönskande vackra öar ligger mitt bland glittrande vatten och eftersom Luleå nästan är helt omgivet av vatten är det lätt att ta sig ut till öarna med båt och att hitta härliga badstränder. När vintern kommer förändras allt. Vi är inte riktigt uppe vid Polcirkeln än, men som kortast orkar sig solen över horisonten bara tre timmar om dygnet. Samtidigt är staden inbäddad i ett vackert vitt snötäcke och massor av vackra ljus ger en härlig stämning – här får du uppleva den riktiga vintern, utan slask och tö! Oavsett årstid erbjuder Luleå shopping av hög klass och en shoppingresa hit blir en spännande och rolig upplevelse.

Top things to Do

Spännande sevärdheter och shopping i Luleå

En härlig sak med att shoppa i Luleå är att shoppingen – precis som staden i sig – är så varierad. Börjar vi i centrum hittar du här många av de stora och välkända butikskedjorna inom kläder, skor, husgeråd, hemelektronik och allt annat du kan tänka dig. Förutom nyss nämnda Shopping finns det ytterligare två shoppingcenter i Luleå – Smedjan och Strand Galleria. Smedjan invigdes 2002 och är Norrbottens största galleria med fyra våningar och drygt 30 butiker. Det finns även gott om affärer vid sidan av köpcentren och likaså många härliga restauranger och kaféer, varav många ligger med en fantastisk utsikt över vattnet.

Rör vi oss en bit utanför centrum kommer vi snart till det stora shoppingområdet Storheden, som har vunnit utmärkelsen ”Sveriges populäraste handelsområde”. Här hittar du de stora kedjorna inom möbler, sportartiklar, byggvaror, heminredning, kläder, skor, leksaker och så vidare. Likaså är det här du har chans att handla på outlet i Luleå. Ifall du inte har handlat på någon sådan tidigare, är en outlet en butik där företag säljer sina produkter utan mellanhänder och där priserna ofta är betydligt lägre än i de vanliga butikerna. Det finns flera outletbutiker i Luleå och här har du chans att göra riktiga kap. Tänk bara på att det i dessa butiker bara säljs ett eller några få varumärken och att utbudet ibland kan vara begränsat. Parkeringen är gratis i Storheden, så har du bil är det bara att ta med den och fylla bagageluckan.

För en helt annan typ av shopping i Luleå kan du bege dig ut till Gammelstad kyrkstad, som ligger ungefär en mil nordväst om Luleås centrum. Avstånden i Norrland är långa, så när folk förr i tiden åkte hit för att gå i kyrkan, vara med på sockenstämmor eller besöka marknader behövde de någonstans att sova över och på så sätt uppstod kyrkstaden. Den är faktiskt världens största och mest välbevarade med drygt 400 stugor som står vid en stor medeltida stenkyrka. Förutom själva kyrkstaden finns det även ett friluftsmuseum här som har fullt med trevliga aktiviteter året om. Här hittar du en spännande lanthandel där du förflyttas tillbaka till 1940-talet och flera andra butiker för rolig och annorlunda shopping. Varje år på sommaren och strax före jul hålls det dessutom marknadsdagar här, där du får chans att bland annat köpa samiskt konsthantverk och andra hantverksprodukter. Likaså anordnas det auktioner och bytesdagar för såväl barnkläder och leksaker som växter och fröer.

Vill du ta en paus från all shopping ett tag finns det även massor av spännande sevärdheter i staden. Luleås domkyrka är både hög och ståtlig och väl värd ett besök och alldeles nere vid vattnet hittar du Norrbottensteatern och Kulturens Hus, där du har chans att uppleva riktigt spännande föreställningar. I Luleås stadspark, som har utsetts till ”Sveriges vackraste vinterpark” byggs det varje vinter snö- och isskulpturer och ett mycket populärt snödjur med rutschkana för barnen.

Did you know that?

Spännande fakta om Luleå

Anledningen till att just Luleå kunde stoltsera med världens första inomhusgalleria Shopping är, när man tänker närmare på saken, rätt begriplig – klimatet. Det blev helt enkelt för kallt för de shoppingsugna luleborna att vandra runt bland butikerna när temperaturen föll en bra bit under minus 20 grader. I stället fick de chans att gå runt från affär till affär i en varm och skön inomhusmiljö. Tanken var också att Shopping inte bara skulle bli ett köpcentrum, utan även en plats där invånarna kunde träffas och umgås. Och med så många år på nacken ser man att idén slog mycket väl ut!

Staden Luleå har fått sitt namn från Luleälven och inte tvärtom som man kanske skulle kunna tro. Ordet ”lulij” är lulesamiska för ”den som bor i öster” och ordagrant betyder Luleälven därför ”älven för de som bor i öster”, men det ska tolkas som ”skogssamernas älv”. Den första förekomsten av stadsnamnet Luleå man har hittat i skrift kommer från 1339, men då stavades det ”Lulu”. Vid den tiden var Luleå fortfarande bara en liten socken och det var först 1621 Luleå blev en riktig stad.

Visste du förresten att Norrbotten, där Luleå är residensstad, med god marginal är Sveriges yngsta landskap? Själva länet Norrbottens län har funnit ända sedan 1810, då Västerbotten delades upp i Västerbotten och Norrbotten, men det var inte förrän 1995 – alltså 185 år senare – som man formellt erkände Norrbotten som ett landskap och gav det ett landskapsvapen.

En annan bit av spännande kuriosa: När folk förr i tiden färdades från när och fjärran till Gammelstads kyrkstad för att vara med på gudstjänsterna, marknadsdagarna och alla nöjen – vem var då hemma och skötte djuren? För att det skulle bli rättvist delades helgerna in i ”gammeldomshelger” då de vuxna och äldre fick resa och ”ungdomshelger” då det var de yngres tur. Gammeldomshelgerna var exempelvis påsk, jul och midsommar, medan ungdomarna fick nyår, trettondagen och pingst.

The local perspective

Lokalbefolkningens smultronställen

I den nordvästra kanten av centrala Luleå ligger Gültzauudden, eller bara ”Udden” som den kallas här, och det är här som luleborna själva tycker om att vistas sommartid. Förr i tiden fanns här ett industriområde och ett varv, men nuförtiden är området förvandlat till en vacker och mycket populär park. På udden finns stora gräsytor, en motionsslinga, ett skogsområde, en stor lekplats och en badstrand och på sommaren finns det även ett kafé i ett hus som är en kopia av stadens gamla rådhus. Dessutom är det här den stora musikfestivalen Musikens makt hålls varje år.

Även på vintern rekommenderas en tur till Gültzauudden. Då byggs den stora igloon Iskonserthallen upp här och du får, tillsammans med de entusiastiska luleborna, uppleva det som kallas ”Ice Music”. Temperaturen inne i konserthallen hålls hela tiden vid minus 5 grader och det är tur det – för alla instrumenten är gjorda av is! Varför inte njuta av en härlig konsert med isfioler, iscellor, isxylofoner och alla andra instrument som snidats fram ur isen, innan såväl konserthus som instrument rinner ut i Bottenviken igen framåt april? Det är inte många andra städer i Sverige där detta projekt skulle kunna genomföras!

Populärt är även att besöka Luleås olika museer. Två av dessa är Flygmuseet F21 och Norrbottens Järnvägsmuseum. På det förstnämnda, som ligger vid flygflottiljen F21, kan du bland annat prova att ta en åktur i en Viggen-simulator! Här finns också många olika flygplan, helikoptrar och uniformer att titta på. Järnvägsmuseet, som ligger nordväst om innerstaden, är ett av Sveriges största och har 430 meter spår under tak och 140 fordon i utställningen. Under sommaren går det även veterantågfärder på järnvägen mellan Gammelstad och Karlsvikshyttan.