Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Miami

Intro

Shopping i Miami

Många förknippar nog Florida i allmänhet, och Miami i synnerhet, med soliga dagar och palmprydda stränder och gator. Kanske poppar även Don Johnson och Miami Vice upp någonstans i bakhuvudet. Men shopping då? Finns det någon bra shopping i Miami? Det gör det absolut! Trots att staden inte är så ofantligt stor finns det massor av shoppingcenter och butiker, och trots att dollarkursen ständigt går upp och ned är det fortfarande utan tvekan prisvärt att ägna sig åt shopping i Miami. Kläder och hemelektronik är exempel på varor som är betydligt billigare i USA än hemma i Sverige. Har du större budget finns även de riktigt fina märkena att köpa i Miami. Här får du en shopping-guide till Miami som du kan ha med dig vid nästa besök, och glöm inte att lämna rejält med plats i resväskan så att du kan forsla hem alla dina fynd!

continued

Miami är en smältdegel av olika kulturer, och man kan framför allt se mycket influenser från närliggande Kuba, både vad gäller mat och kultur. Missa inte att utforska detta, kanske genom att ge dig ut och dansa till latinska rytmer eller prova på spännande kubanskinspirerade rätter när du beger dig ut för att äta efter all shopping. När du är i Florida kan du även passa på att ta en titt på alla sevärdheter här. Varför inte åka till exempelvis Big Cypress National Preserve eller Everglades National Park? Du får heller inte missa att ta dig tid att slappna av och bara ta det lugnt en dag, på någon av alla de vackra stränderna som finns att välja på. Är du sugen på att söka dig lite utanför själva Miami, bortom områdena där de flesta turister återfinns? Utforska då shoppingcentren strax utanför Miami!

Top things to Do

Miami-shopping

Shopping på Lincoln Road

Miami som vi tänker det är egentligen två separata städer, Miami och Miami Beach, som är sammanlänkade med ett antal broar över Biscayne Bay. I Miami Beach finns den långa gågatan Lincoln Road, som går tvärsöver hela den långsmala ön som staden ligger på. Gatan, som 5th Avenue South, kantas av fler än 200 butiker, med allt från exklusivt mode till lokala småbutiker. Här finns givetvis också massor av restauranger, kaféer, barer, klubbar och en stor biograf med 18 salonger. Varje söndag, året runt, är det Bondens marknad mellan Washington Avenue och Meridian Avenue, och samma dag (mellan oktober och maj) är det antik- och samlarmarknad på delar av Lincoln Road och korsande Drexel Avenue. Om du sedan mot förmodan skulle tröttna på shopping kan du alltid knalla ner till stranden och ta ett dopp eller två i Atlanten.

Exklusiva Modehus

För lite mer exklusiv shopping i Miami rekommenderas ett besök på Bal Harbour Shops, som ligger i norra Miami Beach. Här har man ända sedan mitten av 1960-talet kunnat shoppa loss bland tjusiga modebutiker, och idag finns alla de ledande modehusen representerade här – Versace, Prada och Gucci för att nämna några. Utöver detta finns det även butiker som säljer böcker, skor och smycken. Hungern kan med lätthet stillas på någon av de fem restuaranger som finns i detta utomhusshoppingcenter. Bal Harbour Shops ger även ut en egen modetidning, som kommer ut med ett par nummer om året.

Centrala Miami

I centrala Miami, vid Bayfront Park, ligger Bayside Marketplace, som är ett shoppingcenter utomhus. Här finns det fler än 100 butiker plus en mängd restauranger och kaféer. Utöver shopping går det att lyssna på musik på någon av shoppingcentrets scener, eller varför inte ta en båttur i Biscayne Bay? Härifrån utgår flera sightseeingbåtar, och kvällstid finns det även ett antal partybåtar för den som vill festa till sjöss.

Givetvis finns det massor av shopping inne i centrala Miami också, med butiker för alla smaker och plånböcker. Här kan du till exempel ägna dig åt shopping i Mary Brickell Village, som upptar två kvarter utmed Miami Avenue. Självklart ligger det en hel del modebutiker här, men även mycket annat, som chokladbutiker, blomsterhandlare, smyckesbutiker, restauranger, banker, skomakare, frisörer … ja, allt du kan förvänta dig av ett shoppingcenter i Miami! I centrala Miami ligger även Seybold Building, som är det näst största smyckesvaruhuset i USA. Här hittar du 280 juvelerare under ett och samma tak, och här kan du shoppa diamanter, guld, silver och så vidare.

Sawgrass Mill shopping mall

Slutligen är det svårt att prata om shopping i Miami utan att nämna den gigantiska Sawgrass Mills, som ligger strax nordväst om Fort Lauderdale. Shoppingcentret är 195 000 kvadratmeter stort, och är utformat som en alligator, ett djur som det finns gott om i Floridas träskmarker. Enligt uppgift har Sawgrass Mills nästan lika många besökare årligen som Disney World, och det är USA:s största fynd- och outletgalleria. Direktbussen Sawgrass Mills Shuttle kör hit från utvalda hotell i både Miami och Fort Lauderdale.

Did you know that?

Visste du att ...

… Miamiområdet var bebott i cirka 10 000 år av USA:s ursprungsbefolkning innan de första européerna kom dit? Tequesta-folket fanns till exempel här i cirka 1 000 år innan de stötte på européer för första gången.

… det sägs att namnet Miami kommer från ordet ”Mayaimi” som betydde ”stort vatten” på Tequesta-folkets språk?

… Miami grundades av en kvinna vid namn Julia Tuttle? Hon levde 1849–1898 och var en citrusodlande affärskvinna från Cleveland som bosatte sig i Biscayne Bay efter sin mans död. Julia Tuttle är nu känd som The Mother of Miami.

… Florida är den enda staten i USA som har två floder med exakt samma namn? Det finns en flod som heter Withlacoochee i Madison County i norra Florida, och en flod som heter likadant i centrala Florida. Det enda de har gemensamt är namnet.

… det i Miami bor över 150 etniska grupper? Över 60 olika språk talas här.

… Miami Beach fick namnet The Sun and Fun Capital av Jackie Gleason, som var en känd amerikansk tv-personlighet, när hen sände sitt program The Jackie Gleason Show härifrån på 1960-talet? Idag är Miami Beach känt som Amerikas Riviera och Latin Hollywood.

Find things you can do in Miami

The local perspective

Miamibornas tips

Som turist kan man lätt missa den shopping som ligger lite utanför själva Miami – men det ska du verkligen inte göra! Här följer några tips på vart du kan bege dig för att handla, dit kanske inte alla turister hittar.

Norr om Miami, ungefär halvvägs till grannstaden Fort Lauderdale, ligger Aventura Mall. Här finns fler än 300 butiker, däribland sex stora varuhus, inklusive Bloomingdale’s, Nordstrom och Macy’s, och en biograf med 24 salonger. Bland butikerna hittar vi namn som Cartier, Louis Vuitton, Burberry, och Apple Store. En dag i månaden arrangeras dessutom en farmers’ market, och varannan månad arrangerar the Humane Society of Greater Miami en ”Pet Adoption Day” utanför Macy’s. Det kanske inte är så lämpligt eller praktiskt för en svensk att adoptera en hund i USA, men du kan ju titta på alla fina hundar.

Cirka 20 kilometer söder om Miami city finns ett av USA:s största shoppingcenter utomhus, The Falls. Med över 100 butiker, restauranger, biograf och en saluhall i en vacker miljö med vattenfall och fontäner är det något av det bästa du kan uppleva när det gäller shopping i Miami. Här finns de stora namnen som Macy’s, Bloomingdale’s, Apple Store, Michael Kors, Abercrombie & Fitch, American Girl och Gap. Bland restaurangerna kan du äta hos exempelvis TGI Fridays, Mojito Grill eller PF Chang’s China Bistro.

I närheten av Miamis internationella flygplats, väster om Miami, ligger Dolphin Mall. Här kan du strosa runt bland drygt 240 butiker och restauranger, som är indelade i tre olika områden: Ramblas, Playa och Moda. Det förstnämnda är utformat som ett torg, med restauranger och nöjesställen. Här kan du till exempel lyssna på livemusik varje helg och äta gott hos till exempel Catch of the Day, Johnny Rockets eller Cool de Sac. I Playa finns butiker med lite mer vardagligt mode, accessoarer och heminredning, och till Moda ska du gå om du vill shoppa bland exklusiva modebutiker och populära outlets, eller lyxa till det lite med choklad från Lindt eller en ny parfym från Perfumania. För att komma hit kan du bland annat ta direktbussen Dolphin Mall Shuttle, som avgår från flygplatsen, från utvalda hotell inne i Miami och från Miami Beach, från måndag till lördag.