Början av huvudsektionen

Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Paris

Intro

Shoppingresor till modemeckat Paris

Paris är en av världens riktigt stora modestäder, och fashionistas från jordens alla hörn vallfärdar till ljusets stad för att vältra sig i haute couture och lyxaccessoarer. Shopping i Paris är nästintill en religion, eller i varje fall en livsstil, där en heldag på stan helst ska ackompanjeras av champagne, en utsökt lunch och en eftermiddagscocktail efter att man heroiskt kämpat sig igenom Paris kläd- och skobutiker i jakt på säsongens bästa plagg och accessoarer. Livet är minsann hårt ibland, men någon måste göra det... Det finns få bättre inspirationskällor än Parisborna om du vill förnya din garderob, upptäcka nya trender eller kanske ge dig på en helt ny stil. Stadens invånare klär sig elegant och obesvärat utan att för den sakens skull lägga stora summor pengar på sin garderob.

continued

Paris är en modesmältdegel där alla stilar och budgetar hittar sitt andliga hem. Vi knåpar givetvis ihop den bästa och mest uppdaterade shoppingguiden i Paris åt dig, så att allt du behöver göra är att boka resan och hoppa på ditt flyg till Paris – resten är klappat och klart. Värt att komma ihåg är att Paris är en väldigt stor stad, och om man vill vara effektiv med sin Paris-shopping, så ska man definitivt lägga lite extra tid på research, i synnerhet om man planerar en shoppinghelg och endast räknar med 48–72 timmar i den franska huvudstaden. Här ger vi dig de bästa tipsen på områden och butiker du inte får missa. Nedan finns också tips på var du ska bo för att kunna maximera ditt shoppande, beroende på vad du är ute efter. Vi har också tagit med några tips på vad du kan hitta på om du får lite tid över mellan shoppingvarven.

Top things to Do

Shoppingguide Paris

Man vet knappt var man ska börja när det kommer till shopping i Paris - shopping i den franska huvudstaden har ett nästintill oändligt utbud av chica butiker med det allra senaste modet – men om du vill börja med att försöka hitta något mer unikt innan du ger dig på Paris shoppingcenter och välkända modeenklaver, så ska du bege dig till Place de la Bastille och utforska de små butikerna på Rue de Charonne. Missa inte områdets dolda pärlor som Sessùn, Isabel Marat och Repetto innan du avnjuter en utsökt brunch på närliggande Rue de Lappe, som är fullproppad med restauranger, kaféer och barer för alla smaker och plånböcker.

Franska modehus och vintagebutiker

Härifrån kan du svänga förbi Le Marais, där du hittar flera av Paris signaturmärken som Sandro, Maje och Comptoir des Cotonniers, men ofta till betydligt lägre priser än hemma i Sverige. Dessa modehus reserverar dessutom de allra bästa kollektionerna och plaggen åt sina Parisbutiker. Man hittar även gott om coola konceptbutiker i Le Marais, som till exempel Merci på Boulevard Beaumarchais eller The Broken Arm på Rue Perrée. Ta dig även tid att utforska de charmiga judiska kvarteren runtom Rue Vieille du Temple, Place des Vosges och Rue des Rosiers, och passa på att ta en fika eller en eftermiddagsdrink på något av de chica kaféerna. Bege dig sedan norrut till de mysiga kvarteren som omger Canal Saint-Martin, där man hittar flera vintage- och second hand-butiker. Många av Paris designeroutlets dyker också upp här med utmärkta utförsäljningar, där man kan göra otroliga fynd.

Paris shoppingcenter

Efter att ha lagt en dag på Paris charmigaste områden med mer unika butiker, kan det vara en god idé att satsa fullt ut på Paris shopping-center och varuhus – och det finns många att välja på. Mjuka upp shoppingmusklerna med en god frukost runt Place Vendôme, innan du tar dig an alla modehus och lyxmärken på Rue Saint Honoré och Rue du Faubourg Saint-Honoré, framförallt Sonia Rykiels flagshipbutik och en av Paris främsta modeinstitutioner, Colette. Härifrån är det en kort promenad upp till Boulevard Haussmann och två av Paris främsta varuhus: Printemps (med Europas största skoavdelning) och Galeries Lafayette. Ta tunnelbanan eller en snabb taxi över floden till Saint-Germain-des-Prés ikoniska modekvarter för en lunch och en lugn promenad bland de exklusiva butikerna innan du tar dig an Paris äldsta varuhus, Le Bon Marché.

Did you know that?

Visste du det här om Paris?

Parisarna och fransmännen tvingas utstå en hel del stereotyper när det kommer till deras vanor, men baguetten är utan tvekan ett parisiskt tillbehör som lever upp till hajpen. Paris har fler bagerier (1 784) än barer (1 124), vilket speglar Parisbornas förkärlek till den ikoniska baguetten men även deras måttliga alkoholintag i jämförelse med resten av Europa.

När Parisborna väl tar sig en öl eller ett glas vin, så är det uteserveringen som gäller, och den franska huvudstaden har smått spektakulära 9 057 uteserveringar.

Även om Frankrike statistiskt sett är världens mest deprimerade land (en av fem fransmän påstår sig ha gått igenom en depression), så verkar det inte avskräcka resenärer och turister från hela världen. Paris är år efter år världens mest besökta stad, framför New York och London, med hela 47 miljoner besökare 2013 (om man räknar Versailles och Disneyland Paris, som ligger alldeles utanför staden).

Kuriosa om Eiffeltornet

Många blir förvånade när de får höra att Eiffeltornet inte är Paris mest besökta sevärdhet; Gustave Eiffels ikoniska struktur hamnar först på femte plats, efter Disneyland, Notre Dames katedral, Sacré-Cœur och Louvren. Så vill du uppleva Paris mest välbesökta attraktion så ska du boka en hyrbil i Paris och ta dig ut till Disneyland Paris, dit hela 15 miljoner besökare kommer varje år.

Eiffeltornet var redan innan det byggdes ämne för en stormig debatt. Flera av Paris framstående konstnärer, författare och andra tongivande kulturpersonligheter fanns bland kritikerna. Argumenten var bland andra att tornet var alldeles för svårt att konstruera och att Eiffeltornet skulle förfula Paris och skämma ut Frankrike. Förespråkarna försökte lugna kritikerna bland annat genom att försäkra att tornet skulle rivas efter tjugo år. Det blev dock ingen rivning av tornet, eftersom det visade sig att det var praktiskt att använda som mast för telekommunikation, och när flygtrafiken kring Paris började ta fart blev tornet en viktig flygfyr.

Find things you can do in Paris

The local perspective

Parisbornas bästa tips

Paris handlar om livets enkla nöjen och många av stadens bästa sidor kan avnjutas billigt, och i många fall gratis. Så när du är klar med all din shopping i Paris, så kan du låta plånboken andas ut och uppleva stadens charm till fots, precis som Parisborna själva gör. Det bästa med Paris är och förblir långa eftermiddags- och kvällspromenader, i synnerhet utmed floden Seine, i anrika Quartier Latin och i stadens vackraste parker, som till exempel Jardin du Luxembourg och Tuileries.

Promenera till den yttersta udden på Île de la Cité, lilla mysiga Square du Vert-Galant, med en flaska vin eller en picknick i solnedgången, så slår du Paris flesta uteserveringar och restauranger vad gäller romantik. En promenad i vackra Tuileries är ett måste under vår, sommar och höst, och man får inte missa att besöka konstgalleriet Musée de l’Orangerie, med sina vidöppna utrymmen och spektakulära målningar. Passa även på att se det nyöppnade Picassomuseet i Le Marais och bege dig till världens mest besökta kyrkogård, Père Lachaise, där bland andra Oscar Wilde vilar.

Var ska man bo under sin shoppingresa till Paris?

Om det är designergods du är ute efter och du vill hinna täcka så mycket möjligt av Paris, så bör du antingen bo i området som sträcker sig från Palais de Tuileries och upp till Triumfbågen, så har du Faubourg-Saint Honoré och Champs Elysées inom gångavstånd (som är Paris mer traditionella och exklusiva områden). Annars kan du välja chica Saint-Germain-des-Prés på andra sidan floden. Vill du däremot bo i ett lite mer trendigt område och ha nära till stadens mest fashionabla stadsdelar, så ska du ställa in siktet på området som börjar i Le Marais och sträcker sig norrut upp mot Pigalle, Place de la République och vidare till romantiska och mysiga Montmartre.

Le Marais är de gamla judiska kvarteren som numera är mer kända som Paris gaykvarter. De smala mysiga gatorna är hem åt mer vågade franska och internationella designers, och Le Marais charm har expanderat upp mot vad som tidigare var ett mer nedgånget område kring Place de la République och Canal Saint Martin. Här kan man ofta hitta billigare hotell i de mysiga kvarteren alldeles söder om den charmiga kanalen. Rör man sig västerut härifrån så stöter man på Paris gamla sexkvarter, som på senare år har gentrifierats rejält; idag dyker det upp nya trendiga boutiquehotell titt som tätt här, i takt med att eleganta restauranger och hipsterkaféer hittat hit.

Tar man ännu ett kliv norrut till charmiga Butte de Montmartre i 18:e arondissementet, så har man lite längre gångväg ned till Paris mer exklusiva shoppingkvarter, men samtidigt får man bo i ett autentiskt parisiskt område med snygga designhotell, mysiga B&B och chica barer. Dessutom hittar man mer alternativa och unika butiker här, så beroende på vad du är ute efter kan Montmartre vara perfekt för dig. En sak är i alla fall säker – Montmartre är Paris charmigaste kvarter och man får en spektakulär utsikt över hela staden från den här idylliska kullen varje morgon.