Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Prag

Intro

Upptäck vackra Prag genom en shoppingresa

Funderar du på att resa till Prag? Då har du riktigt mycket att se fram emot! Prag är en fantastisk stad som bara ligger några timmar med flyg från Sverige. Oavsett årstid är staden välkomnande och vacker och det finns massor att uppleva. Här kan du njuta av en alldeles speciell och magisk atmosfär, underbart vacker arkitektur, god mat och världsberömt öl. Dessutom har du chans till riktigt härlig shopping i Prag! Utbudet av varuhus och butiker är enormt och du hittar både de välkända märkena du känner till hemifrån (ofta till riktigt bra priser) och massor med spännande lokala butiker och varor. Året om finns det även gott om mysiga marknader utomhus där du kan göra verkliga fynd och njuta av den härliga stämningen. Det är inte konstigt att Prag räknas som en av Europas allra bästa och trevligaste shoppingstäder.

continued

Det passar perfekt att åka på en härlig shoppingresa till Prag över en weekend. Många väljer dock att vara borta lite längre, till exempel från torsdag till söndag, eller stannar här en eller två hela veckor. Tack vare närheten till Sverige går det utmärkt att göra korta shoppingturer, men det finns tillräckligt att se och göra även för en riktigt lång resa. Du kommer garanterat att ha fullt upp! En resa till Prag med shopping, restaurangbesök och kulturupplevelser ger ett härligt avbrott i vardagen ochmånga trevliga minnen. Att du dessutom får möjlighet att göra riktiga fynd under dina besök bland butikerna, varuhusen och marknaderna är förstås en trevlig bonus. Många väljer även att under resan besöka enoutlet i Prag, där du har chans att hittavälbekanta märkesprodukter som kläder, skor och hemelektronik till riktigt bra priser.

Top things to Do

Prag – en spännande och vacker stad med massor att se och göra

Prag är kanske allra mest känt för sin fantastiskas könhet. Bland stadens vackra byggnader hittar du exempel på alla tänkbara byggnadsstilar och arkitekturriktningar, från barock och jugendstil till kubism och den allra senaste ultramoderna arkitekturen. Medan du strosar omkring bland butikerna finns det gott om vackra hus att beundra och vill du ta en paus från shoppingen finns det chans till många härliga promenader. Floden Moldau som flyter i sakta mak genom centrum korsas av många broar, varav Karlsbron är den mest berömda och kanske också den vackraste. Här flanerar både Pragbor och turister och njuter av den vackra utsikten och den härliga atmosfären. På kvällarna lyses bron upp av romantiska lyktor och du kan stanna till för att lyssna till någon gatumusikant på din väg mot en mysig restaurang eller kanske en nattklubb.

Det tjeckiska köket

Vid en shoppingresa till Prag bör du inte missa att prova det härliga ölet och den goda maten. I Prag hittar du både rustika restauranger som serverar klassisk tjeckisk husmanskost och moderna restauranger av världsklass. Tjeckerna själva tycker mycket om att sitta ned med ett eller flera glas svalt öl och du blir inte besviken om du gör dem sällskap. Det är inte utan orsak som det tjeckiska ölet är berömt och älskat över hela världen! Slå dig ned på någon av de många trevliga uteserveringarna vidett mysigt torg i de gamla stadsdelarna, eller välj en pub lite utanför de allra mest turisttäta stråken och njut av genuin tjeckisk gästfrihet.

Kultur och Shopping i Prag

Även för kulturälskaren har Prag mycket att erbjuda. Här hittar du bland annat nationalteatern Národní Divadlo, och teatern Stavovské där Mozarts opera Don Juanhade sin premiärföreställning. Har du möjlighet kan du även pricka in ditt besök med någon av alla de konserter som framförs av världsberömda Prags symfoniorkester och Tjeckiens filharmoniska orkester.

Alla årstider passar perfekt för shopping i Prag. Staden är underbar runt jul med marknader, julbelysning och härlig stämning, men även våren och sommaren är fantastiska att uppleva här. På sommaren är det ofta vackert väder och temperaturen kan ibland stiga över 30-gradersstrecket i riktiga värmeböljor. Då kan det vara skönt att svalka sig i någon av de sjöar som ligger inom utflyktsavstånd från staden, eller kanske i poolen på ett trevligt hotell.

Typiska varor som de flesta förknippar med shopping i Prag är böhmisk kristall, glas och bärnsten. Även trähantverk som bruks- och prydnadsföremål och leksaker är populära souvenirer. Priserna ligger generellt sett lägre än i Sverige, framförallt för inhemskt producerat hantverk. Är du däremot ute efter välkända klädmärken och varor som elektronik, skivor och filmer ligger priserna mer i nivå med svenska priser, såvida du inte tar chansen att besöka en outlet-butik eller kan göra ett riktigt fynd förstås.

Did you know that?

Spännande fakta om Prag

Visste du att det finns fler än tio mikrobryggerier och pubar som brygger sitt eget öl i Prag? Här bryggs öl på ett hantverksmässigt och kärleksfullt sätt och ölsorterna går för det mesta inte att köpa någon annanstans än på själva bryggeriet. Det tjeckiska ölet är med rätta världsberömt och här får du chans att uppleva ett riktigt genuint öl i en underbar och mysig atmosfär. Köper du med några flaskor hem har du dessutom något garanterat unikt att bjuda vännerna på!

Att kulturen är stark i Prag förstår man snabbt vid en shoppingresa hit. Säkert vet många om att kompositören Mozart bodde och verkade här, men det var även här som den märklige och unike författaren Franz Kafka bodde under nästan hela sitt liv. Bland hans främsta verk kan nämnas romanen Processen och novellen Förvandlingen, som båda befinner sig någonstans i gränslandet mellan mardröm, vansinne och genialitet. Medan han levde var Franz Kafka missförstådd, ensam och olycklig, men efter hans död har eftervärlden förstått hans storhet och idag är det hus där han växte upp en stor turistattraktion och hans författargärning lyfts ofta fram med utställningar och uppläsningar.

Vill du se något verkligt spännande under din resa till Prag ska du inte heller missa ”det dansande huset” – Tančící dům. Detta smått osannolika hus av den tjeckiske arkitekten Vlado Milunić som stod klart 1996 kan vara något av det märkligaste du har sett. Vid en första anblick ser det nästan ut som om huset har smält och du har svårt att hitta några raka linjer eller räta vinklar alls, och ju mer du betraktar huset, desto mer fascinerad blir du. Det egentliga namnet på huset är ”Fred och Ginger” – efter dansarna Fred Astaire och Ginger Rogers – men det är under namnet ”det dansande huset” det är känt idag. Huset ligger mycket vackert alldeles intill floden Moldau och nära flera av de stora shoppingdistrikten.

Find things you can do in Prag

The local perspective

Upplev Prag som en äkta Pragbo

Medan du njuter av den härliga atmosfären bland alla butiker och shoppingcenter i Prag kan du passa på att uppleva staden som en äkta Pragbo. Slå dig ned med ett gott glas öl på en uteservering och känn den mysiga stämningen bland de vackra husen och butikerna. Det är inte alls omöjligt att du efter ett tag kommer att slå dig i slang med några ur lokalbefolkningen, för här är gästfriheten stor och turister och resenärer mycket välkomna. Många tjecker har numera goda kunskaper i engelska och i vissa fall fungerar det även fint med tyska, så dufår knappast några större problem att göra dig förstådd.

Prag är en stad med mycket långa kulturella traditioner och du kommer snabbt att märka hur kulturintresserad befolkningen är. Här finns flera stora och välbesökta museer, som det judiska museet Židovské muzeum v Praze, nationalmuseet Národní muzeum och konstmuseet Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, och ett antal imponerande teater- och operabyggnader. Du hittar även flera härliga musikkaféer och små konsertlokaler där lokala artister uppträder för fulla hus med mycket entusiastisk publik.

Att Prag sedan många århundraden tillbaka varit centrum för hela Tjeckiens handel märks också tydligt. Precis som turisterna älskar Pragborna att vandra runt bland butiker och marknader, vrida och vända på varorna och leta efter riktiga fynd. Shopping i Prag är en härlig upplevelse, inte minst tack vare den mysiga och uppsluppna stämningen bland såväl kunder som säljare. Du kommer garanterat att höra många skratt och glada diskussioner och spetsar du öronen kan du lätt snappa upp några spännande anekdoter om Pragborna och deras älskade stad.

Den som en gång har besökt Prag kommer gärna tillbaka, så det är tur att staden ligger på så nära håll. Maten, ölet, den trevliga befolkningen, de vackra husen och all spännande kultur skapar tillsammans en riktigt härlig upplevelse och många underbara minnen. Lägg till detta Prags shopping – som utan tvekan såväl till utbud som till kvalitet ligger i toppen bland Europas städer – så har du en perfekt resa framför dig och massor att se fram emot.