Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Riga

Intro

Riga erbjuder shopping i en underbar miljö

Längst in i Rigabukten, som är en del av östra Östersjön, hittar du Lettlandsvackra huvudstad Riga. Staden grundades redan 1201 och dess långa och brokiga historia har gjort Riga till en mycket spännande plats att besöka med många intressanta sevärdheter och en välbevarad gammal stadskärna. Dessutom finns det alla chanser till härlig shopping i Riga. Här hittar du massor av butiker, från mysiga små affärer till stora shoppingcenter, och här finns allt från kända designermärken till lokala – för oss i Sverigenästan helt okända – varumärken ochvackert lettiskt hantverk. Att shoppingstråken ligger mitt bland underbara gamla medeltida hus, charmiga torg och mysiga restauranger gör naturligtvis inte saken sämre.Du kan även slå dig ned på ett härligt kafé och vila fötterna en stund innan du ger dig ut bland fynden och reorna igen.

continued

Priserna är ofta något lägre här än hemma i Sverige, så det finns fina möjligheter att fynda. Tänk bara på att många av de kända märkeskläderna och andra importerade varor kan vara betydligt dyrare än inhemska märken och produkter. Kanske är det läge att prova några nya spännande klädmärken? En annan chans att hitta riktigt bra priser är att besöka en outlet i Riga. Här säljs såväl internationella som inhemska märken till betydligt lägre kostnader än standardpriserna ute i butikerna. Det är verkligen inte konstigt att Riga har blivit ett allt mer populärt resmål bland köpsugna turister från hela Östersjöområdet. Priserna, utbudet och den mysiga stämningen gör att allt fler upptäcker staden. Packa gärna din väska lätt när du reser hit, för efter lite shopping i Riga finns det risk att väskan har fyllts till brädden!

Top things to Do

Upplevelser, nöjen och shopping i Riga

När du besöker Riga finns det några saker du inte bör missa. Gamla stan i Riga, som fortfarande har kvar sin medeltida prägel, är exempelvis mycket vacker att promenera omkring i och här kan du hitta småbutiker som säljer Lettlands berömda bärnsten i form av vackra smycken och prydnadsföremål. En trevlig shoppinggata här är exempelvis Vaļņu iela. I Gamla stanligger även Rigas imponerande katedral som är hela 187 meter lång och har en av Europas allra största kyrkorglar.

Ett annat populärt besöksmål är Rigas vackra slott som ligger alldeles vid floden Daugava och idag rymmer flera spännande konstmuseer. Strax intill ligger det berömda kruttornet – Pulvertornis – som en gång i tiden var en del av stadens stadsmur. Under 1600-talet användes tornet som krutförråd och fick då sitt namn, men det har även varit fängelse och de tre meter tjocka väggarna bär många spår efterårhundradenas strider. Idag ligger Lettlands krigsmuseum, som är väl värt ett besök, i tornet.

Shoppingcenter i Riga

När du känner dig sugen på att ge dig ut bland butikerna är det en bra idé att börja i korsningen mellan Vaļņu iela och Audēju iela. Här hittar du Galerija Centrs (vilket ungefär betyder Centrumgallerian) som är det största av alla shoppingcenter i Riga. Galerija Centrs har faktiskt funnits ända sedan 1930-talet och består i dag av fyra våningar fyllda med runt 140 butiker, ett stort antal restauranger och ett spa. Oavsett om du vill shoppa kläder, skor, smycken, skönhetsprodukter eller accessoarer hittar du vad du söker här. Den lettiska chokladen har på senare tid fått en hel del uppmärksamhet runt om i världen och den mest kända tillverkaren – Laima– har en egen butik i shoppingcentret. Här kan du köpa choklad i en rad olika former, allt från chokladkakor och presentaskar till chokladdoppad frukt och kakaosmör.

Marknader och basarer

Runt om i Riga finns det även en mängd olika marknader och basarer som kan vara ett trevligt inslag i din shoppingrunda. Mest känd av alla marknader är Centrāltirgus, det vill säga Centralmarknaden, som ligger både i och utanför fem gamla zeppelinhangarer. Marknaden stod färdig hösten 1930 och har sedan dess varit Rigas viktigaste marknadsplats. Den vackra arkitekturen och det enorma utbudet av varor gör det till ett verkligt nöje att gå runt bland stånden. Här säljs lite allt möjligt, men framförallt kan du handlalettiskt hantverk, som bärnstenssmycken och stickade koftor, och färska lokala matvaror som hampasmör, honung, bröd och kvass (en populär dryck vars smak påminner om svagdricka). Om du reser till Riga för shopping i juletid är det även härligt att besöka den årliga julmarknaden på torget framför katedralen i Gamla stan. Här råder garanterat julstämning, med glögg, rostade mandlar, glaserade pepparkakor och julteer.

Did you know that?

Intressant information om staden Riga

Visste du att Riga en gång i tiden var Sveriges största stad? Sverige, med Gustav II Adolf i spetsen, intog Riga 1621, vilket var svenskarnas tredje försök på ungefärtio år. Riga förblev svenskt fram till 1710 och var under nästan 40 år större än huvudstaden Stockholm. Idag finns det inte många spår från den här tiden, men för den historie intresserade kan ett besök till Svenskporten vara intressant. Porten var en av flera portar som ledde in i staden genom stadsmuren. Den byggdes 1698 och är faktiskt den enda av murens portar som fortfarande finns kvar i dag. Mindre smickrande för oss svenskar är att porten lär ha använts för attforsla ut sopornaur staden. Om du vill gå igenom porten ska du bege dig till korsningen mellanAldaru iela och Trokšņu iela. Den sistnämnda gatan är en väldigt mysig och smal gränd i Gamla stan. Trokšņu iela betyder ”bullriga gatan” på lettiska, och även om gatan idag är lugn och tyst var den under medeltiden en riktigt stimmig handelsgata.

Enligt legenden grundades Riga på ett rätt märkligt sätt. Den store och starke kraftkarlen Kristaps den Store tjänade sitt levebröd genom att bära vandrare på ryggen över floden Daugava. En dag mötte han ett barn på flodstranden som han bar över, men för första gången var det knappt att krafterna räckte till. För varje steg han tog blev barnet allt tyngre och tyngre och när han till slut fått över barnet förvandlades det till en kruka fylld av guld. Kristaps själv rörde aldrig guldet, men efter hans död ska det enligt legenden ha använts för att bekosta byggandet av Riga.

Riga kan faktiskt även stoltsera med EU:s högsta byggnad – Rigas radio- och tv-torn. Det byggdes medan Lettland fortfarande tillhörde Sovjetunionen och stod klart 1989. Tornet når hela 368 meter över marken och på 97 meters höjd finns en utsiktsplattform varifrån du kan se större delen av staden och Rigabukten. Tornet står på en ö vid namn Zaķusala mitt i floden Daugava, som rinner rakt genom staden, så var du än befinner dig i Riga lär du inte missa det.

The local perspective

Nöjen och shopping i Riganär lokalborna själva får välja

Rigaborna själva tycker mycket om att besöka gatukvarteret Kalnciema. Här finns ett stort torg omgivet av vackra trähus som är runt 120 år gamla.I Kalnciema kan du shoppa bland marknadsstånden, äta och dricka gott på någon av restaurangerna, lyssna på musik eller träffa Rigaborna under någon avde filmvisningarsom arrangeras utomhus i de ljumma kvällarna.

Populärt är även att ge sig ut på utflykt i Rigas vackra omgivningar. Följer du floden Daugava åt sydost träffar du strax på vackra skogar och underbara idylliska jordbruksbygder. Åt andra hållet kommer du efter några få kilometer till Rigabukten som är en del av Östersjön. Här finns flera trevliga badplatser och många Rigabor reser hit under de varma sommardagarna för att svalka sig och njuta av det sköna vattnet.

Känner du för en lite längre utflykt passar det perfekt att åka till Rigabornasverkliga smultronställe – nationalparken Gauja som ligger några mil nordost om Riga. Genom nationalparken rinner floden med samma namn och naturen här är underbart vacker och grönskande. Här kan du även gå på upptäcktsfärd bland alla de spännande sandstensgrottor som floden har skapat. Störst av dessa är Gutmangrottan som är nästan 20 meter lång, tolv meter bred och tio meter hög. Det är också populärt att paddla kanot längs den breda och stilla floden.

Du kan verkligen se fram emot en riktigt spännande och trevlig resa full med rolig shopping i Riga. Här känner man sig snabbt välkommen, för Rigaborna är gästvänliga och mycket måna om sina besökare. Staden satsar stort på turismen och gör allt för att gästerna ska trivas. Med en härlig blandning av intressanta sevärdheter, vackra gamla medeltida stadsdelar, trevliga restauranger och utmärkt shopping väntar riktigt sköna dagar i denna underbara stad. En av de största fördelarna är ju också närheten till Sverige. Det svenska fastlandet ligger bara lite drygt 40 mil bort fågelvägen och det finns mycket bra förbindelser både med flyg och med båt. Känn dig varmt välkommen till denna vackra och charmiga shoppingstad!