Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Ullared

Intro

Shopping i Ullared

När man kommer körandes genom de halländska skogarna öster om Falkenberg och Varberg är det svårt att missa när man kommer fram till Ullared, trots att orten bara har knappt 800 invånare. Plötsligt tornar det enorma varuhuset GeKås upp sig mot skyn, och med ens känns de kringliggande byggnaderna som miniatyrer. I Ullared ligger Skandinaviens största varuhus och hit vallfärdar shoppingälskare från hela Sverige i busslast efter busslast. Sedan ett antal år tillbaka finns det även hotell, camping och stugby på området. Det behövs verkligen, för det krävs flera dagar för att ta sig igenom hela GeKås utbud! Oavsett om du är ute efter mode, teknik, biltillbehör eller bara är allmänt pryltokig hittar du garanterat det du söker i Ullared. När du är klar med varuhuset är det bara att kasta sig över alla andra butiker som öppnat i området!

continued

Varför inte åka till Ullared inför julshoppingen eller göra det till en social aktivitet med kompisgänget eller släkten? Du tar dig enkelt till all shopping i Ullared med bil eller direktbussar från ett antal svenska städer. Det anordnas även välorganiserade gruppresor. Runt Ullared finns det naturligtvis också en rad andra turistmål, än just bara butikerna och möjligheten att hitta ett riktigt klipp i shoppingdjungeln. Du kan också njuta av trevliga skogsmiljöer och en och annan fiskesjö. Från Ullared kan du även ta dig till västkusten med egen bil i ett nafs. På sommaren är det perfekt att kombinera ett besök i Ullareds shoppingpalats med en resa till västkustens härliga vita stränder och salta bad. När du reser till Ullared kan du utan problem hitta aktiviteter som passar både stora och små att fylla hela semestern med!

Top things to Do

Shopping i Ullareds bästa butiker

Shopping i Ullared är utan tvekan synonymt med varuhuset GeKås. På 35 000 kvadratmeter och 21 avdelningar, utspridda på 4 våningsplan, samsas ”allt till hemmet som får plats i en bil”. Här kan du göra riktiga fynd bland kläder (både till barn och vuxna), leksaker, hemelektronik, skivor, böcker, filmer, heminredning … Ja, listan kan göras evighetslång. Sedan några år tillbaka säljer varuhuset ävenfärskvaror, som exempelvis mejerivaror och bröd, utöver övriga livsmedel, som konserver och torrvaror.

I många av varukategorierna finns det ett val mellan varuhusets eget märke, som är billigast, och de mer välkända varumärkena, som inte är riktigt lika billiga, men som ändå ligger rejält under det rekommenderade butikspriset. Några av GeKås storsäljare är jeans, strumpor, fryspåsar, schampo och godispåsen Ahlgrens Bilar.

Eftersom varuhuset är så stort finns det ett snillrikt sektionssystem (hela varuhusets nedre våning, där det mesta av shoppingen äger rum, är indelad i ett koordinatsystem, från A1 till K10). Det här systemet gör det enkelt att exempelvis stämma träff med någon eller komma ihåg var man ställde sin kundvagn. Den som tröttnar på shopping kan med fördel slå sig ned i exempelvis Sportbaren eller Salladsbaren för att ta en välförtjänt paus. En trappa upp finns sedan en stor kundvagnsparkering (man får inte ta med kundvagnen upp till nästa plan) och en massagesalong. Ytterligare en trappa upp ligger den stora restaurangen, en frisör, fotostudio, filmhörna och ett lekland.

Innan man varit på GeKås för första gången är det svårt att få grepp om hur stort det egentligen är. Vad sägs om 69 utgångskassor, 100 000 unika artiklar,3 500 parkeringsplatser, en årlig besökssiffra på 4,5 miljoner människor och en årsförsäljning på 5 miljarder kronor? I september 2014 toppades GeKås tidigare försäljning med rekordet 34,65 miljoner kronor på en dag. Ett drygt år tidigare slogs varuhusets besöksrekord då 27 500 kunder besökte varuhuset – under en dag! Enligt statistik från GeKås reser genomsnittskunden nästan 21 mil enkel väg för att shoppa hos dem, tillbringar nästan 5 timmar i varuhuset, och shoppar för ungefär 3 300 kronor. De flesta besökare som vill ägna sig åt Ullared-shoppingkommer till den lilla orten under skolloven på våren och hösten, inför julen och under sommarmånaderna. GeKås har under många år varit Sveriges största utflyktsmål, med ett besöksantal som slår populära turistmål som Liseberg, Skansen och Gröna Lund.

Att ta sig till Ullared och GeKås är lätt. Med bil kör man enklast de cirka 30 kilometrarna från Falkenberg eller Varberg (väg 154 respektive 153), och det finns som sagt gott om parkering vid varuhuset (även om det kan bli fullt vid högsäsong). Om du istället vill åka buss kan duantingen åka kollektivtrafik med Hallandstrafiken från Falkenberg (linje 555 och 556) eller Varberg (linje 651), eller så åker dumed något av alla bussbolag som anordnar resor till just GeKås. Om man bor i Skellefteå eller i dess närhet kan man nu även ta det så kallade Ullaredsflyget, som vid utvalda tillfällen tar alla som är sugna på shopping i Ullaredtill Jönköpings flygplats. Därifrån tar du dig till slutdestinationen med buss.

Did you know that?

Visste du att...

… orten Ullared började sin historia som shoppingmecka redan år 1963? Allt började med att Göran Karlsson 1963 öppnade sin lilla butik, GeKås Manufaktur, i bottenvåningen på en villa (varuhusets namn kommer alltså från grundarens initialer). Det gick dock inget vidare, men detta stoppade inte honom. Fyra år senare flyttar han till större lokaler inne i byn, och nu tar det äntligen fart. Han säljer städrockar för glatta livet till de busslaster med besökare som kommer dit, och efter ytterligare 12 år börjar Göran Karlsson jämföras med Ingvar Kamprad (IKEA) och Per-Olof Ahl (Kapp-Ahl). Nu rusar omsättningen iväg, och plötsligt vill alla åka till Ullared för att ägna sig åt shopping på GeKås!

… en av svensk TV:s långkörare ”Ullared” handlar om livet i shoppingparadiset? 2009 sändes det första programmet i Kanal 5. Dokumentären skildrar livet i varuhuset, både bland besökarna och bland de anställda. Seriens framgång har lett till att GeKås har sett en ökning i besökarantalet med ungefär 2 000 personer per dag. Efter 7 säsonger lades serien ned och ersattes av ”Ullared – jakten på storsäljaren”, som hade premiär våren 2015.

… Göran Karlsson år 2000 startade ett nytt varuhus, Karlsson, som sedan vuxit till en butikskedja med 13 butiker, i bland annat Strängnäs, Bollnäs, Västervik och Nyköping? Närmaste butiken från Ullared sett ligger i Veddige, ungefär 2 mil nordost om Varberg.

The local perspective

Ullareds favoriter

För den som vill ta en paus från sin shopping i Ullared, och det kan ju faktiskt behövas ibland, finns det en hel del att välja mellan i närheten av orten. Här finns det ett vackert och böljande landskap som är som gjort för en stärkande vandring, och den som gillar att koppla av med sportfiske kan med fördelbege sig till närbelägna Hjärtaredsjön, där det går att få exempelvis abborre, gädda och sik på kroken.

Någon dryg mil söder om Ullared ligger det lilla samhället Sjönevad, där det i augusti varje år hålls en stor marknad, med både shopping, tivoli och matserveringar.

Dagsutflykter nära Ullared

Ullared ligger ungefär mittemellan de halländska kuststäderna Falkenberg och Varberg, fast cirka 3 mil in i landet. Falkenberg är Hallands näst minsta stad, men här finns ändå en hel del möjligheter till shopping. På shoppingcentret Fynda kan man fynda lampor och annan heminredning på outlet-butiken med samma namn, men här finns även butiker som säljer barnvagnar, skor och möbler. I Falkenberg finns även en del secondhand-butiker med välgörenhetsinriktning, som exempelvis Agape Foundation och Tullbrokyrkans butik Brohjälpen. Inne i stadskärnan finns det gott om små mysiga butiker utmed Nygatan och Storgatan.

Strax söder om Falkenberg, utmed E6:an mot Halmstad, ligger samhället Slöinge, där SIA Glass har sin fabrik och fabriksbutik. Här går det att fynda glass av både första- och andrasortering, plus att de under sommaren har en glassbar. I samhället finns även ett surdegsbageri och en antikaffär, och ett besök i lugna Slöinge är ett perfekt avbrott från intensiv shopping i Ullared.

Varberg är nog kanske mest känt för sin fästning med tillhörande bockstensman, men även här finns det gott om möjligheter till shopping. Innerstaden är mycket mysig, med gågator, shoppingcentret Gallerian Varberg, kaféer, restauranger och en livlig torghandel. Vid stadens östra infart från E6:an ligger shoppingcentret Lassabacka, där du kan shoppa allt från hemelektronik och färg till leksaker och hobbyartiklar.

Om man inte får nog av shopping i Ullared och Halland finns det ännu mer inom dagsutflyktsavstånd. Lite drygt 9 mil norr om Ullared ligger den betydligt större staden Borås, där det går att få sitt shoppingbehov stillat på alla möjliga sätt. Här finns massor av shoppingcenter och outlet-butiker, och framförallt är staden känd för sin textil- och klädesindustri. Hit kan du också resa om du är intresserad av djur och natur och kanske har barnen med dig. På Borås djurpark finns några av världens mest sällsynta arter och gott om aktiviteter och kul för både stora och små!