Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Warszawa

Intro

Warszawa - shopping och sevärdheter

Det blir allt vanligare att åka utomlands för att shoppa, och faktum är att du inte behöver åka ända till New York eller London för att handla till riktigt låga priser. Vårt grannland Polen är nämligen synonymt med låga priser när det gäller shopping, mat och boende. I huvudstaden Warszawa, Polens största stad med cirka 1,7 miljoner invånare, hittar du mängder av shoppingcenter och outlets, men ävenflera spännande sevärdheter att ta del av. Här kan du exempelvis besöka det enorma Kulturpalatset, den återuppbyggda och charmiga gamla staden, den lite slitna men numera trendiga stadsdelen Praga och fantastiska Wilanówpalatset. I Warszawa kan du även passa på att äta gott, antingen på någon av de traditionella mjölkbarerna eller på de mer exklusiva lyxrestaurangerna.

continued

Mest av allt kanske ändå shoppingen lockar? Det finns nämligen massor av möjligheter till förstklassig shopping i Warszawa, både i moderna butiker inne i stadskärnan och i någon av stadens alla shoppingcenter. De tre shoppingcenter i Warszawa som lockar flest besökare heter Arkadia, Galeria Mokotów och Złote Tarasy. Av dessa är Arkadia störst, med hela 200 butiker, 30 restauranger, en biograf, ett gym och 15 salonger utspridda på 287 000 kvadratmeter. Föredrar du att shoppa i vanliga butiker så erbjuder Warszawa shopping i nästan varje stadsdel. Varför inte ta en sväng förbi torget Rynek Starego Miasta, det vackra Kulturpalatset och marknaden Hale Mirowska? Här finner du mängder av shoppingalternativ, samtidigt som du får se staden från sin bästa sida. Som du hör är det till Warszawa du ska bege dig nästa gång du planerar en shoppingresa.

Top things to Do

Upptäcktsfärd och shopping i Warszawa

Under andra världskriget bombades Warszawa av tyskarna, och det var under en lång tid osäkert om den polska huvudstaden någonsin skulle byggas upp igen. Som tur var blev det så, och den gamla stadsdelen Stare Miasto är idag en exakt kopia av det gamla Warszawa. Runt torget Rynek Starego Miasta som ligger där finns mängder av uteserveringar och mitt på torget står den berömda sjöjungfrustatyn som blivit en symbol för staden.

Shopping vid Kulturpalatset

De flesta butikerna hittar du på västra sidan av floden Wisła som skär genom staden. Bästa läget för shopping i Warszawa är trakterna kring det omtalade Kulturpalatset, en 231 meter hög skyskrapa som Polen fick i gåva av Sovjetunionen på mitten av 1950-talet. På 30:e våningen finns en utsiktsplattform som är väl värd ett besök. Alldeles intill Kulturpalatset hittar du en inomhusmarknad som har allt mellan himmel och jordsamt den breda gatan Marszałkowska där de flesta kända butikskedjorna finns representerade. Här finns även butiker som säljer traditionellt polskt hantverk, såsom smycken, kristall, glas och föremål av bärnsten – en polsk specialitet.

Marknader i Warsawa

Lite norr om Kulturpalatset, vid Plac Mirowski, är den stora marknaden Hale Mirowska belägen. Marknaden består av två marknadshallar från förra sekelskiftet – Mirowska och Gwardia. Här kan du köpa frukt, grönsaker, mat, bröd och kläder och alldeles intill hittar duäven en spännandeloppmarknad.Är du mest intresserad av modeshoppingrekommenderas ett besök på gatan Mokotowska som går mellan torgen Trzech Krzyzy och Zbawiciela. Där ligger massor av modebutiker, och på det sistnämnda torget finns det dessutom gott om trevliga barer och kaféer.

På andra sidan floden ligger de lite mer slitna och ännu inte upprustade stadsdelarna, däribland Praga. Trots detta finns det gott om shopping även här, som till exempel Soho Factory, ett före detta industriområde som omvandlats till det shoppingcenter i Warszawa som är hippast av dem alla, med flera designbutiker, outlets och gallerier. Praga blir trendigare för varje dag, och det kommer hela tiden nya butiker, kaféer och barer som lockar stadens lite mer alternativa befolkning.

Shoppingcenter och outlets i Warsawa

Det finns gott om shoppingcenter i Warszawa innerstad. De tre största heter Arkadia, Galeria Mokotów och Złote Tarasy. Arkadia är störst av dessa, med hela 200 butiker som erbjuder vardagsshopping av exempelvis husgeråd, livsmedel och inredning samt modeshopping för alla smaker. Även Galeria Mokotów och Złote Tarasy är riktigt stora, med nästan lika många affärer som Arkadia.

Vill du hellre shoppa på outlet i Warszawa finns det flera bra alternativ att välja mellan. Factory Annopol ligger i området Bródno på östra sidan av Wisłaoch har mer än 70 outlets. Det finns ytterligare en Factory-outleti området Ursus söder om citysom heter Factory Ursus. Den är något större än sin motsvarighet på Annopol. En tredje outlet heter Fashion House Outlet Centre och är Polens största. Här finns fler än 100 butiker där du kan du fynda bland flera världskända varumärken. Den ligger en bit utanför stadskärnan, men det går regelbundet bussar från centrum som stannar precis utanför, så det är ändå enkelt att ta sig dit, även utan egen bil.

Did you know that?

Kuriosa om Warszawa

Warszawa går även under namnet Fenix-staden. Namnet har staden fått efter att den nästan förstördes helt under andra världskriget, men strax därefter reste sig ur askan. Då byggdes den nämligen om från grunden och blev till en stad igen, nästan identisk med den som en gång brann.

När stora delar av Warszawa byggdes upp på nytt efter andra världskriget använde man sig av målningar av den italienske konstnären Canaletto som förebilder för husen. Tavlorna målades dock redan på 1700-talet, då både staden och husen såg annorlunda ut, så man kan säga att staden föråldrades i samband med att den åter byggdes upp på 1950-talet.

 

Find things you can do in Warszawa

The local perspective

Lokalbefolkningens smultronställen

Hur kul det än är med shopping måste man förr eller senare ta en paus, och då är det lika bra att passa på att äta också. Om du skulle vara kvar i stadens östra delar kan du med fördel gå till en så kallad mjölkbar, eller ”bar mleczny” som det heter på polska. Det är gamla traditionella matställen som är en kvarleva från efterkrigstidens Polen. På den tiden serverade dessa restauranger i huvudsak vegetarisk mat, subventionerad av staten för dem som arbetade på småföretag inne i städerna. Mångamjölkbarer finns fortfarande kvar än idag över hela Warszawa, men kanske framförallt i de östra delarna, och hit ska du gå om du vill äta väldigt billig och vällagad polsk husmanskost. Givetvis finns det gott om vanliga restauranger också.

Warszawaborna älskar sina marknader, och det finns en hel del av dem runt om i staden. De flesta har den klassiska inriktningen för marknader, det vill säga frukt och grönt, mat samt kläder. Det finns dock undantag, och ett av dessa är Giełda Fotograficzna. Här kan den fotointresserade få sitt lystmäte varje söndag, med mängder av kameror, objektiv och andra fototillbehör. Om du vill ägna dig åt lite secondhand-shoppingi Warszawafinns det marknader för det också, exempelvis Bazar Olimpia, som har öppet alla söndagar, och Bazar Na Dołku, som främst har öppet på helgerna.

Att gå på nattklubb i Warszawa skiljer sig mycket från att gå på klubb i Sverige och är någonting du inte får missa. Warszawa är en stad som aldrig sover och ska du festa som de i Polen så ska du dansa tills gryningen kommer, eftersom klubbarna här har öppet ända fram till morgonen. På gatan Mazowiecka hittar du flera spännande uteställen, men utbudet är stort i hela staden och du kan välja mellan allt ifrån svängiga jazzklubbar till alternativa nattklubbar. Här finns något för alla.

Shoppingcenter i Warszawa

Det rent av kryllar av shoppingcenter i Warszawa och besöker du staden för dess shopping bör du åtminstone upptäcka några av de främsta. Förutom de populäraste, Arkadia, Galeria Mokotów och Złote Tarasy, finns det ett par center som är väl värda ett besök.

Några kilometer sydväst om stadskärnan, i området Ochota, ligger exempelvis shoppingcentret Blue City. I Blue City finns hela 230 butiker, ett 20-tal restauranger och kaféer, ett lekland och ett sportcenter där du kan roa dig med allt ifrån gokart och squash till inomhusfotboll – utmärkta sysselsättningar för hela familjen. I centret anordnas ibland även konserter och andra evenemang, som exempelvis bordtennisturneringar och matmarknader.

I Praga hittar du Galeria Wileńska. Detta shoppingcenter invigdes år 2002 och har förutom en enorm matbutik som heter Carrefour hela 105 butiker med allt från kläder till heminredning.Är du ute efter ett något mindre shoppingcenter så ska du bege dig nordväst om citykärnan där du hittar Galeria Bemowo. Här finns endast 70 butiker, restauranger och kaféer, men det finns även en hel del annat som lockar besökare, som den stora biografen, leklandet, stadens längsta gokartbana inomhus och Cinema Park, den interaktiva 3D-biografen med rörliga stolar, specialeffekter och musik. En helt unik blandning av både shopping och upplevelser med andra ord.