Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skandinaviska pärlor
Skandinaviska pärlor

Intro

Norden – natur och kultur grannländer emellan

Något av det bästa med att semestra i Norden är närheten och samhörigheten som präglar samspelet mellan Sverige, Norge och Danmark. Du behöver inget pass för att korsa gränserna, och kan ta dig från ett land till ett annat med en enkel bil- eller tågresa. Detta tillsammans med mångfalden i skandinavisk natur gör “hemestrar” i Norden ett oslagbart alternativ för semestern med familjen eller vännerna. Nordiskt friluftsliv kan bjuda på avslappnade spavistelser på verkliga lyxanläggningar, camping och fiske vid en alldeles egen insjö och långa skidturer bland fjäll, under norrsken. Är du på jakt efter något mer fartfyllt kan du dessutom uppleva äventyrliga naturaktiviteter som forsränning, bergsklättring eller skotersafari; Det är bara att välja och vraka bland den uppsjö av friluftssemestrar som väntar i Norden.

continued

Året om erbjuder Skandinavien naturupplevelser för alla intressen. När vårsolen börjar värma markerna och isarna börjar smälta spricker en försiktig grönska upp i landskapet. Under den långa ljusa sommaren väcks Nordens kuster och öar till liv av solen, och åkrar och ängar exploderar av färgglada blomster att göra midsommarkransar av. På hösten kommer en ny explosion av färger, och träden blossar upp i rött och gult mot den klarblåa himlen, och luften är ren och sval. Vi som bor i Norden vet att trots kylan och mörkret finns det en obestridlig skönhet även på vintern, då himlen fylls av dansande norrsken och marken täcks av gnistrande snötäcken. Vare sig du vill utforska Skandinavien på sommarlovet, mitt i vintern eller när som helst däremellan kommer du hitta ett oändligt utbud av aktiviteter i naturen.

Du får fritt att använda alla bilder och videor under förutsättningen att du krediterar Expedia. Det gör du enkelt genom att använda HTML-koden på din hemsida, så kommer materialet automatiskt fram med källa. 

 

Types

Semester på nära håll – skandinaviska naturupplevelser för alla

Även om vi skandinaver är kända för att älska att åka på långa och soliga semestrar världen över, så har vi också en förkärlek till det som finns på nära håll. Bland svenskarnas fem favoritländer att resa till i världen hittar man faktiskt både Danmark, Norge och Finland, och Danmark även ett av de länder till vilket turismen från Sverige har ökat mest de senaste åren. Visst är det häftigt att kunna åka utomlands i bil eller med tåg på bara några timmar, uppleva något främmande men ändå bekant och dessutom kunna göra sig förstådd på det lokala språket! Norden har fantastiskt mycket att erbjuda för alla typer av resenärer; från barnfamiljer till romantiska par på smekmånad, från kompisgänget i jakt på äventyr till mogna resenärer med höga krav på standard.

Det som främst lockar med en semester i Norden är förmodligen naturen och friluftslivet. Nordens natur är fantastiskt varierad och bjuder på allt från djupa insjöar, höga fjäll och dramatiska fjordar till vidsträckta rapsfält, kritvita stränder och blomstrande nationalparker. Generellt sett älskar vi skandinaver att vistas utomhus i skog och mark, och allemansrätten är något man kan dra nytta av i både Sverige och Norge, medan man i Danmark har fri tillgång till statlig och kommunal mark och får tälta i vissa statliga skogar. Å andra sidan lockar Danmark med förmodligen Skandinaviens bästa stränder, en lite kontinental stämning och det närmsta ett sydeuropeiskt klimat vi kommer här uppe i norr.

Under istiden karvades Skandinaviens landskap ut av glaciärer som skapade både Norges berömda fjordar och Danmarks låglandsterräng. De första människorna i Skandinavien levde för 12 000 år sedan, då varmare väder bidrog till mer välkomnande levnadsvillkor; vidsträckta barrskogar och strövande renhjordar utgjorde ett gott hem åt våra förfäder. När temperaturerna steg begav sig jägarna och samlarna norrut över somrarna då de följde renar och lax. Södra Skandinavien blev hem åt folk som utnyttjade de näringsrika vattnen till säljakt och fiske. De kommande hundratals generationerna av skandinaver, genom brons- och järnåldern, levde alltid av jorden, och detta har bidragit till det nära förhållande till naturen som vi har än idag.

Suggestions/Where

Kultur i Nordens städer

Sverige, Norge och Danmark är nära besläktade både vad gäller kultur, natur, historia och språk, och många svenskar uppskattar att kunna resa utomlands och ändå bli förstådda på sitt modersmål. Samhörigheten gör det också lättare att uppskatta detaljer i grannländernas kulturer, och att tillgodogöra sig historiska och kulturella sevärdheter. Trots att vi har varit oense många gånger genom historien så har vi mer gemensamt än vad man kanske kan tro, och en resa till övriga Skandinavien ger ofta en gemytlig hemtrevlig känsla, vare sig du föredrar att besöka landsbygden eller städerna.

Det finns också en otrolig mängd av kultursevärdheter att upptäcka i Norden, och huvudstäderna Oslo, Köpenhamn och Stockholm kan allihop ståta med museer, krogar och kulturinstitutioner i världsklass. Danmarks huvudstad har på senare tid blivit internationellt känd för sin gastronomi, och här hittar du bland annat Noma, som många år i rad har utsetts till en av världens bästa restauranger. Dessutom kan du se modern konst i världsklass på museet Lousiana i närheten av Helsingborg, och nyskapande design i varje inredningsbutik. Norges kulturarv är kanske som mest framträdande i den vackra staden Bergen, vars hamnbebyggelse stammar från Hansatiden och finns listad på Unescos världsarvslista. Oslo bjuder på liv och rörelse året om, men lever särskilt upp på sommaren, med det nya moderna operahuset som en samlingsplats för både turister och lokalinvånare. Även i Stockholm hittar du konst i världsklass på bland annat Fotografiska och Moderna museet, mysig historisk bebyggelse i Gamla stan samt ett riktigt storstadsutbud av restauranger och krogar. 

Tips

Vildmark, naturvandringar och andra aktiviteter i naturen

Den vilda och mångfaldiga naturen i Norden är rena drömmen för varje naturälskare. Här hittar du några av världens bästa naturvandringar, ändlösa sjöar, öar och fjordar, och du kan se ståtliga djur i sina naturliga hemvister. Regionens landskap formades av is och är idag ett av världens mest varierade, med Norges höga fjäll och dramatiska fjordar, Danmarks vita kalkstensklippor och Sveriges ändlösa barrskogar. Här finns kristallklara badsjöar, aktiva vulkaner och några av de mest vidsträckta öppna landskap Europa har att erbjuda, och det finns naturaktiviteter för alla smaker.

När det är varmt i Norden är vår del av världen perfekt för långa naturvandringar. Några av de mest populära vandringslederna är Kungsleden i Lappland och leden upp till Trolltunga i Norge, där turisterna står i kö för att ta den perfekta selfien. I varmare väder älskar vi skandinaver även att campa. Vi gillar både att tälta under allemansrätten eller ta in med husvagn på en camping med faciliteter som garanterar en bekväm vistelse. Att vistas utomhus sägs vara stärkande för kroppen och renande för själen, och Skandinaviens friska luft och öppna landskap gör att du alltid kan hitta ditt eget lugn. Vi har några av Europas bästa fiskevatten, och sportfiskare kan njuta av kvalitetsäventyr på Skandinaviens många insjöar. Längs kusten kan man skåda valar och om man har tur får man syn på de magnifika varelserna på deras årliga vandring. Och låt oss inte glömma bort den nordliga ön Svalbard, där du på sommaren kan gå på isbjörnssafari under midnattssolens sken.

Nordiskt friluftsliv stannar inte direkt av på vintern, och det finns få saker som är så njutningsfyllda som att ge sig ut i nyfallen snö. Skidåkning, slädåkning, snöskopromenader och skoterturer är några sätt att upptäcka det nordiska vinterlandskapet på nära håll. Isfiske lockar också, och den som pilkar kan dra upp läckerheter som öring, gädda och fjällröding. Varför inte ta in på ishotell, för en unik upplevelse på ett riktigt coolt boende? Men två av de bästa aktiviteter Skandinavien har att erbjuda på vintern måste ändå vara norrskenet och bastubaden. Folk reser från hela världen för att se skyarna i Norden lysas upp av Aurora borealis. Och finns det något mer välgörande för kropp och själ än ett långt, ångande bastubad följt av ett iskallt dopp i en vak?

Did you know that

Visste du att…

…de skandinaviska länderna ofta hamnar i topp på listor över hög livskvalitet? Enligt den senaste UN World Happiness Report ligger Danmark, Norge och Sverige på första, fjärde respektive tionde plats globalt vad gäller hur lyckliga invånarna är. Det politiska klimatet är också bland världens bästa, och länderna ligger enligt Transparency Internationals rapport på första, femte respektive tredje plats på listan över länder med minst korruption.

…trots att Hollywood insisterar på att porträttera nordiska vikingar med horn på hjälmarna, så hade de faktiskt inte det? Och även om vikingarna har rykte om sig att vara våldsamma var de faktiskt före sin tid på ett sätt – kvinnor hade rätt att skilja sig ganska enkelt, och männen fick redan då betala underhåll. Vilka skäl kunde man då ha till att skilja sig från sin make? Det ryktas att godtagna anledningar kunde vara så enkla som att visa för mycket hår på bröstet.

…Sverige och Danmark är trots sina fredliga rykten idag förmodligen de två nationer som har varit i krig med varandra flest gånger? De båda länderna har utkämpat närmare 30 krig, vilket till och med är mer än de gamla krigslystna ärkefienderna England och Frankrike.