Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skandinaviska pärlor
Danmark

Intro

Danmark - ett land präglat av traditioner

I Danmark älskar man sina högtider och traditioner. Det gäller allt från helgdagen ”stora bededag”, till brasan på midsommarafton och glöggen som serveras med danska munkar, alltså ”æbleskiver”, i december. Vissa sedvänjor är hemmagjorda medan andra importerats från utlandet, men en sak är sann för dem alla: De enar människor kring det som danskarna värnar om mest - nämligen ”hygge”.Idag är detta ett internationellt känt fenomen som lite diffust förknippas med den isländska myskoftan från tv-serien Brottet och annat som verkar skandinaviskt och puttrigt. Konceptet beskrivs lite sentimentalt, med stor fokus på yllesockor och levande ljus.I själva verket är hyggekulturen så mycket mer. För de flesta danskar är det en känsla som infinner sig när de tillbringar tid med vänner och familj, oavsett om det är på en campingresa, på brunch eller när de julpyntar på första advent. Essensen av ”hygge” är traditioner som etablerats tidigare och som nu utvecklas tillsammans med andra.

continued

Naturen i Danmark ramar in många av dessa gamla och nya traditioner. Precis som vi svenskar älskar att ha semester vid Östersjön brukar danskarna välja att hyra stuga vid Nordsjön. Många ser det som att sommaren inte riktigt börjat förrän familjen varit på cykelresa på Bornholm. Även om dansk natur kan verka odramatisk jämfört med Norges och Sveriges många bergslandskap finns en rad smultronställen att utforska. Visste du till exempel att kustbranten Stevns Kint, som ligger i Själland, har världsarvsstatus? Eller att den vidsträckta Jammerbugten på Jyllands kust lockar med sagolika naturupplevelser? Danmark är fullt av vackra landskap och naturattraktioner som väntar på att läggas till i listan över ”hygge-liga” upplevelser.

Du får fritt att använda alla bilder och videor under förutsättningen att du krediterar Expedia. Det gör du enkelt genom att använda HTML-koden på din hemsida, så kommer materialet automatiskt fram med källa.

Top things to Do

Danskarnas förkärlek för trygghet och jantelag

Den danska kulturen pusslas samman av människors minnen och historia, forntiden, vikingatiden, samt Harald Blåtands enande av Danmark år 965. Landet är också summan av seder, språk, humor, mentalitet och traditioner, som rotar sig i grundlagar om bland annat demokrati, yttrandefrihet och jämlikhet.

Vi skandinavier vet att även korta avstånd ofta innebär vissa kulturskillnader och gillar allt som finns att lära av grannarna. Danskarna älskar tv-repriser, designermöbler och julafton - för helst av allt ska allting flyta på som det alltid gjort. Därmed inte sagt att danskarna inte gillar att resa - de flyger gärna utomlands för att njuta av antingen sol eller snö, som det ju kan vara lite dåligt med på hemmaplan. Men de är ofta glada att komma tillbaka till tryggheten igen.

Danskarna är också förtjusta i god kvalitet. Ribban ligger högt vad gäller inredning och kläder, jobb och mat, men samtidigt värdesätter de enkelhet. Det verkar nämligen olämpligt att skylta med sina tillgångar, om man har några. Den mentaliteten härstammar förstås från jantelagen - det vill säga de tio ”budorden” som skrevs ner av  Aksel Sandemos i romanen ”En flyktning krysser sitt spor” från 1933. Boken handlar om den fiktiva staden Jante där förtryck och småaktighet var viktigast. Grundläggade budskap i sagan är ”Du ska inte tro att du är något”, men nu för tiden uppfattas jantelagen mer som en grundläggande idé om hur människor ska behandla varandra, och om att du kommer långt genom att vara anspråkslös.

Naturupplevelser Danmark har att erbjuda

Enkelhet och anspråkslöshet skulle faktiskt även kunna beskriva dansk natur. Med det sagt finns oförglömliga platser att besöka. Stränderna kanske inte är palmkantade, men den karga skandinaviska skönheten är mycket speciell, och här får du ofta ha stranden för dig själv. Djurlivet är inte exotiskt som i Afrika eller Sydamerka, men här finns ett oslagbart friluftsliv. Danmark har underbara vandringsleder och lockar besökare från både när och fjärran - inte för att landet är störst och bäst i världen men för att det känns mysigt, tryggt och tidlöst. Det är väl ändå värt att utforska?

Did you know that?

Visste du...

... att Danmarks högsta punkt, Møllehøj, är 24 meter lägre än den lägsta punkten i Schweiz?

... att de ljusa nätterna i Danmark varar från 5 maj till 8 augusti i Köpenhamn, och 28 april till 14 augusti i Skagen?

… att den genomsnittlige dansken får sin första cykel vid tre års ålder och cyklar 1,5 kilometer om dagen? 45% av befolkningen cyklar dagligen till skola eller arbete, och medan nio av tio danskar äger en cykel, äger bara fyra av tio en bil. I Köpenhamn bor några av Europas bästa cyklister och i staden finns fler cyklar än människor.

... att hela Danmark är ungefär lika stort som Finnmark fylke i Norge? Faktum är att Danmark är Nordens mest tätbefolkade land.

... att 91% av danskarna vistas i naturen på semestern varje år? Danskt friluftsliv är oerhört populärt och det finns otaliga föreningar för alla med intresse för aktiviteter som jakt, surfing och skärmflygning.

The local perspective

Staycation är den nya långresan

För några år sedan myntades det engelska begreppet ”staycation” och det går - som ordet antyder - ut på att ta semester i hemlandet. Vi vill vidga konceptet till att inkludera grannländerna, för i Danmark trivs många svenskar som fisken i vattnet. Köpenhamn har flera gånger utsetts till världens bästa stad. För danskarna är det vardagsmat, så det är inte alltid de bokar semester i enlighet med detta. Då går de miste om något - för i deras eget land väntar mängder av fina naturupplevelser.

I Danmark finns till exempel det fascinerande fenomenet ”svart sol”. Varje år i juli, september och oktober kan man i Tøndermarsken, på sydvästligaste Jylland, se tiousentals starar bilda formationer på himlen i skymningen. Det är en spektakulär syn som inte kan beskrivas utan bara måste upplevas. Och det är inte bara flyttfåglar du kan beundra i Nationalpark Vadehavet, som för övrigt finns på UNESCO:s världsarvslista. I Vadehavet kan du titta på knubbsälar som föder sina ungar här på sommaren, och det finns stillahavsostron som du själv kan gå ut och plocka.

Naturpärlor och friluftsliv - Danmark

I grannlandet älskar man att vistas utomhus och det märks tydligt i campingtraditionen. Med fler än 500 campingplatser utspridda över landet kan du välja och vraka. Om du verkligen vill bli ett med skog och mark, och inte har alltför höga krav på boendet, finns även 1 000 riktigt enkla naturlägerplatser. Motorfordon är förbjudna och du övernattar i läger. Den här sortens camping ger dig ett utmärkt tillfälle att njuta av de ljusa nätterna. Frihetskänslan är oslagbar. På halvön Trelde Næs finns flera av dessa lägerplatser som ligger intill vackra skogar, kustklippor och en härlig badstrand.

Bornholm är en annan plats där det är fint att slå upp tältet. Här på solskensön kan du njuta av det idylliska landskapet, skogarna och sandstränderna, däribland underbara Dueodde som ligger på sydspetsen. Äventyret går att kombinera med cykelturer runt hela ön, vilket är en distans på över 100 kilometer. Hela familjen kan delta i den här upplevelsen på två hjul. I sin enkelhet är det ett av de finaste sätten att uppleva naturen i Danmark. Stämningen på ön är fridfull, du susar förbi magnifika rundkyrkor och när du behöver en paus kan du beställa delikatessen rökt sill, eller ”røgede sild”, som säljs lite varstans.

Om du inte kan få nog av Danmarks öar vill vi även slå ett slag för Fyn. Det må vara sant att Norge har Skandinaviens vackraste natur och Sverige har trevligast utomhusaktiviteter, men våra vanliga schablonbilder gäller inte på Fyn. Du kan ge dig ut på en händelserik tur i havskajak och se sällsynta fågelarter i Sydfynske Øhav. Naturen är idyllisk - det finns knappt anledning att båtluffa i Thailand eller Grekland.

En annan besöksvärd ö är Sejerø. Trots sin ringa storlek är det faktiskt en av Danmarks största öar. Befolkningsmängden är cirka 400 människor, varav hälften är bosatta i Sejerby. Klimatet präglas av det omgivande havet och du kan unna dig fina sommarupplevelser. Ön är i hård konkurrens med Samsø och Bornholm om vem som har högst antal soltimmar och vackrast natur.

Enligt somliga är Danmark allra finast på sommaren, men precis som i Sverige finns inget mysigare än när landet täcks i en mjuk filt med snö. Det högsta ”berget” är endast 170 meter, men det gör det inte mindre härligt att spänna på sig längdskidorna och utforska landskapet. Nationalparken Mols Bjerge lämpar sig särskilt väl för en dag på längdskidor, och Danmarks högsta bergsknalle känns med sin kuperade terräng som norska fjällen.