Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skandinaviska pärlor
Norge

Intro

Natur i Norge – fjäll och dalar, hav och strand

Det råder inget tvivel om att Norges natur erbjuder skönhet och dramatik i rikaste mån, oavsett om du besöker de mäktiga fjällen i Jotunheimen, åker båt i Vesterålens vilda och branta övärld eller går på tur djupt inne i Hedmarksskogen.­ Vårt grannland bjuder på fantastiska naturupplevelser, och det är inte konstigt att norrmännen själva älskar att vara ute i skog och mark, vare sig det handlar om att besöka en ”hytta” på fjället eller gå på en härlig långpromenad i skogen. Vi svenskar förväntar oss kanske mer av naturupplevelser i Norge än de utländska turister som kommer för att se de mest berömda sevärdheterna, och vi får inte glömma de städer som inte besöks så ofta, men som ändå har sina egna unika höjdpunkter.

continued

Trots den lilla befolkningen är Norge ett stort och varierat land. Norge har över 2 000 kilometer kust, fjäll som sträcker sig nästan 2 500 metet över havet och hundra tusentals öar, utöver slätter,  glaciärer, skogar och dalgångar. Vad kan man då som turist få ut av en natur som är så varierad som denna? Utöver frisk luft, spännande upplevelser och hälsofördelarna med att röra på sig så älskar vi även ro, stillhet och känslan av att bli ett med naturen. Norge är likt Sverige, men det finns ändå miljöer som skiljer sig markant, som den branta och fjordräfflade kusten, och norrmännen, precis som vi svenskar älskar att vistas i enskildhet ute i det storslagna landskapet.

Du får fritt att använda alla bilder och videor under förutsättningen att du krediterar Expedia. Det gör du enkelt genom att använda HTML-koden på din hemsida, så kommer materialet automatiskt fram med källa.

Top things to Do

Storslagna naturupplevelser i Norge

För den som vill upp i de norska fjällen finns det få leder som är bättre än Besseggen. Den sjutton kilometer långa turen ger dig en fantastisk utsikt över Jotunheimen och insjöarna Bessvatn och Gjende, och tar dig upp till 1 743 meter över havet. Detta är en av Norges mest populära naturattraktioner, och den lockar inte mindre än 30 000 besökare som vill uppleva den vackra fjällnaturen varje år.

På andra sidan av Jotunheimen ligger Lom. I Loms kommun ligger många av Norges högsta berg, däribland Galdhøpiggen, vilket gör staden till en perfekt utgångspunkt för en rad av fjällaktiviteter. Här kan du följa med på allt från skidturer och glaciärvandringar till grotturer och självguidade turer av fina kulturminnen som den nästan tusen år gamla Lom stavkyrka. Den som är intresserad av litteratur kan även uppskatta ett besök i Hamsunstugu, där den berömde författaren Knut Hamsun växte upp.

Ett par timmars bilfärd norrut ligger Oppdal, som är en utmärkt utgångspunkt om du vill se ett av Norges mest intressanta djur: myskoxen. Följ med på myskoxsafari på Dovrefjell och upplev dessa fantastiska djur i vackra omgivningar. Visste du förresten att myskoxen blev återinförd i Norge år 1932? Djuren dog ut i hela Skandinavien under istiden, men när man på tidigt 1900-tal hittade myskoxfossiler under järnvägsarbeten i Norge uppstod idén om att återinföra djuret. Idag består det norska beståndet av närmare 300 djur.

Och det är inte bara fjällen som bjuder på härliga naturupplevelser i Norge. Kustlandskapet är minst lika imponerande, och två av de bästa exemplen på det är Sortland och Vesterålen. Sortland brukar kallas ”den blå staden vid sundet”, och det är inte svårt att förstå varför. På grund av ett konstprojekt som ägde rum på slutet av 90-talet är många av stadens byggnader målade i blått. Men du kan uppleva andra vackra färger här också; det här är nämligen en av de bästa platserna i Norge att få se norrsken på. Om du är sugen på äventyr kan du åka på valsafari och följa med en erfaren guide ut på havet i båt. Med lite tur kan du få se knölvalar, sillvalar och inte minst späckhuggare. Även om du skulle råka ha otur på valskådningen så är den vackra, subarktiska övärlden med de skarpa, dramatiska klipporna väl värt turen i sig.

Kanske föredrar du skogen. I så fall kan en tur till Elverum vara något för dig. Här är du perfekt belägen för att delta i en rad friluftsaktiviteter i skogen, och det är även här du hittar Norsk skogmuseum. På museet kan du lära dig mer om norsk jakt och fiske, skogen och skogsbruket. Dessutom anordnas Nordiska Jakt- och Fiskedagarna här i augusti varje år. Gör sedan en utflykt för att uppleva de fantastiska vandringsmöjligheterna i området på egen hand. Missa inte chansen att fiska i Renaelva, som är en av landets bästa ställen för sportfiske.

Did you know that?

Visste du att...

...det finns regnskog i Norge? Även om vi ofta föreställer oss att regnskog främst finns på varmare breddgrader, så finns det faktiskt regnskogar i Trøndelag  och på Vestlandet. Det är så kallade kustregnskogar med mycket nederbörd; faktiskt över 200 regndagar om året. I dem finner du en uppsjö av spännande flora och fauna som har anpassat sig till de blöta omgivningarna.

...Norge har världens största djuphavskorallrev? Det ligger utanför Røst i Lofoten och upptäcktes så sent som 2002, efter att forskarna utförde ekolodsdyk i området och därefter kunde bekräfta fyndet med videokameror nedsänkta i havet. Korallrevet sprudlar av liv och är hela 35 kilometer långt och flera kilometer brett. Det ligger på ett djup av mellan 3 000 och 4 000 meter.

...Europas djupaste insjö också ligger i Norge? Hornindalsvatnet är hela 514 meter djup, och ligger i fylket Sogn og Fjordane. Hornindalsvatnet är en populär fiskesjö, och det finns arter som röding, forell, ål och lax i vattnet. Sjön har även utsetts av utländska medier till världens mest avslappnade resmål.

...Norge har världens längsta vägtunnel? De många bergen i Norge gör att det behövs tunnlar för att ta sig fram, och  Lærdalstunnelen i Sogn og Fjordane är med sina 24,5 kilometer den längsta i världen, följt av Yamatetunneln i Japan. Bygget tog fem år att genomföra och det var kung Harald V som invigde den officiellt år 2000.

The local perspective

Friluftslivets plats i norsk kultur

Norrmän är ju kända för att älska att gå på tur, men vad är det de gillar mest med friluftslivet? Åtta av tio norrmän vistas ute i naturen minst en gång i veckan, och nio av tio anser sig ha friluftsliv som intresse. Ofta är det stillheten och ”naturens mystik” som norrmännen söker efter, och många av dem hävdar att friluftslivet är ett sätt att förstå sig själv och sin plats i världen lite bättre. Filosofen Peter Wessel Zapffe sa en gång om fjällvandring i Norge, att det är som ”människokrypets möte med världsrynkorna i jordens ansikte”. Och det är inte svårt att hålla med honom när man står där mitt i mötet med den storslagna norska naturen. 

Norrmännen har samma talesätt som vi svenskar: ”Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.” Det säger kanske en del om det ombytliga vädret i både Norge, där blå himmel snabbt kan förvandlas till storm och en mild vårdag kan avslutas med ett kraftigt snöfall. Men det är ju inget vi är direkt ovana vid i Sverige heller. Men det som ordstävet säger främst om oss och våra grannar är att friluftslivet är en naturlig del av vardagen, och att man drar ut i naturen oavsett årstid och väder. Norge är ett underbart resmål vare sig du kommer hit en varm och ljus sommarkväll eller en gnistrande kall midvinterdag.

En annan sak som vi vet om norrmännen är ju att de är som födda med skidor på fötterna. Det är ju kanske inte helt sant, men det finns få bättre symboler för norrmännens förhållande till sin natur än deras nationalidrott. I många hundra år har längdskidåkningen dragit ut majoriteten av norrmän i på milslånga turer innan de fått skinn bakom öronen. Svenskar kan i regel också stå på ett par skidor, men framförallt är det kanske att komma in i värmen igen efteråt som lockar. Då glömmer man snabbt det dåliga föret, de frusna tårna och de lite för korta stavarna. Det är känslan av att ha varit ute i det fria som gläder oss.

Men det är inte bara när det är skidföre som man kan njuta av norska naturupplevelser. Resten av året kan man snöra på sig vandringskängorna eller hoppa upp på en cykel för att ge sig ut i skogen eller upp i bergen med samma längtan efter att få vistas i naturen och känna väder och vind mot kroppen.