Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skandinaviska pärlor
Sverige

Intro

Ska du också ha hemester i år? Friluftsliv och natur i Sverige

På senare år har det blivit allt populärare med så kallad hemester; ett ord som stammar ur det amerikanska Staycation, och som helt enkelt betyder att ha semester hemma. Sverige har otroligt många upplevelser att erbjuda både utländska turister och svenskar; promenader genom Gamla stan längs Stockholms alla vattendrag, tågresor längs Inlandsbanan genom milsvida gröna skogar och förbi gnistrande sjöar, och fjällvandringar i Lappland, för att bara nämna några.

continued

Det är lätt att ta sig runt i Sverige med bil, tåg eller långfärdsbuss, och en spektakulär semester på hemmaplan behöver inte kosta skjortan. Alla har sina egna smultronställen i Sverige, men varför inte besöka en plats du aldrig varit på förr? Från Skånes stränder till Bohusläns klippor, från Jämtlands sjöar till skidåkning vid polcirkeln; naturupplevelser i Sverige kan alltid bjuda på något nytt. Vårt land må vara avlångt, men att resa från ena änden till den andra är definitivt mödan värt.

Du får fritt att använda alla bilder och videor under förutsättningen att du krediterar Expedia. Det gör du enkelt genom att använda HTML-koden på din hemsida, så kommer materialet automatiskt fram med källa.

Top things to Do

Vad Sveriges natur har att bjuda

För utlänningar kännetecknas svenskarnas starka band till naturen av vår ganska unika allemansrätt. Det är inte i alla länder man har frihet att ströva vart man vill och njuta av landskapet, och det är inte heller något vi borde ta för givet. Vi får redan i småskolan lära oss att inte störa och inte förstöra, och många svenska barn växer upp med camping, bärplockning och utomhuslek på schemat. Det finns ju inget dåligt väder, bara dåliga kläder, och vi svenskar gillar att vistas i skog och mark året om, och svensk natur har verkligen en mängd olika ansikten; från frusen tundra till klippiga öar, orörda skogstjärnar, bergsplatåer och skogsstigar. Den som tillbringar sin barndom i skogar och öppna landskap, tältandes, seglandes, skidåkandes, fiskandes och bär- och svampplockandes, skapar för evigt ett band till naturen som är svårt att bryta. Hemester i Sverige kan man ha vår som sommar och höst som vinter, och det finns alltid härliga naturupplevelser att ta del av, vare sig landskapet grönskar eller täcks av ett tjockt, vitt snötäcke.

Svenskar reser mycket och gärna, och åker ofta på långa semestrar. Det kan ibland göra att vi glömmer bort allt det fina vi har på hemmaplan och vilka fantastiska naturupplevelser Sverige kan bjuda på. Solsemestrar vid medelhavet och i Thailand i all ära, men det finns fördelar med att semestra på nära håll också. Man kan ha med sig mer när man reser med bil eller tåg och man slipper tänka på att växla pengar och kommunicera på andra språk. Dessutom måste man ändå medge att Sverige är ett av världens vackraste länder.

Ett landskap präglat av historia…

Sveriges natur är starkt präglad av förhistoria, och över hela landet kan du se spår av inlandsisen och tidiga bosättningar. Ge dig ut i naturen på jakt efter rullstensåsar, runhällar, isräfflor och jättegrytor och försök att föreställa dig hur ett tre kilometer tjockt istäcke täckte landet. I Västsverige ser du spåren i de slätfilade bohuslänska klipporna och i skogarna i mellersta delarna av landet finns erosionsformer som U-dalar och rundhällar. Mycket av det vi ser som typiskt svenskt i vår natur skulle inte finnas om det inte vore för inlandsisen.

Efter istidens slut kom de första bosättarna till Sverige, och det finns många spännande fornlämningar att utforska i våra landskap från sten-, brons- och järnåldern. Götaland är speciellt rikt på hällristningar, och hällristningsområdet i Tanum i norra Bohuslän har faktiskt Europas största koncentration av figurer.

Runstenar är också spännande lämningar, och den största koncentrationen av dessa hittar du i Uppland. Det finns även gott om lämningar från vikingatiden på Öland och Gotland, där du också bjuds på unika naturlandskap som Allvaret på Öland och Gotlands raukar och klapperstenstränder. Besök Visby under den unika medeltidsveckan i augusti för en riktig fördjupningsupplevelse i svensk historia, eller Skellefteå i Norrland för att se en av de äldsta kyrkbyarna.

…och stadsupplevelser präglade av kultur

Men vacker natur och utomhusupplevelser är inte heller allt som Sverige har att erbjuda. I stora som mindre städer finns mängder av museer och konstgallerier att utforska för alla intressen. I Stockholm hittar du världsberömda samlingar som Moderna museet, Fotografiska och Vasamuseet, medan Göteborg ståtar med de unika Världskulturmuseet och Universeum. I andra delar av landet hittar du bland annat pärlor som Carl Larsson-gården i Sundborn, Gotlands museum i Visby, Hasse & Tage-museet i Tomelilla och Lasse Åbergs seriemuseum i Bålsta, för att bara nämna ett axplock. En annan fördel med att tillbringa Sverigesemestern i en stad är tillgången till alla utmärkta kaféer och krogar. I Stockholm, Göteborg och Malmö hittar du restauranger i världsklass, medan även mindre städer garanterat har ett konditori värt att besöka.

Did you know that?

Visste du att…

…det totalt tillbringas omkring 27 miljoner övernattningar vid svenska boendeanläggningar varje sommar? De mest besökta regionerna är något förutsägbart Stockholm, Västra götaland och Skåne.

…svenskar älskar att resa utomlands, och Sverige ligger trots sin blygsamma storlek på tionde plats inom EU vad gäller antalet utlandsresande turister? Vi tillbringar sammanlagt nästan 70 miljoner nätter på hotell, vandrarhem och andra boendeanläggningar utomlands, vilket innebär i snitt ungefär en vecka per person per år.

…Sveriges tre mest besökta museer ligger i Stockholm? De överlägset populäraste museerna är Skansen och Vasamuseet med omkring 1,3 miljoner besökare om året vardera, följda av Naturhistoriska riksmuseet med dryga 500 000. Det mest besökta resmålet är dock Liseberg i Göteborg, med drygt tre miljoner besökare per år, följt av Folkets park i Malmö med 2,6 miljoner.

…Västerbotten ståtar med världens längsta linbana? Den här udda sevärdheten sträcker sig 13,6 kilometer mellan Örträsk och Mensträsk och färdas i tio kilometer i timmen. Mat serveras ombord under färden och potta finns att tillgå.

The local perspective

Bullerbysomrar och vargavintrar – Friluftsliv i Sverige året om

Över 85% av svenskarna bor i städer, men vi verkar alla rörande överens om att det är viktigt att tillbringa tid utomhus. Det går hand i hand med vår kultur och redan på dagis lär sig barn att man måste gå ut varje dag. Det svenska landskapet väcker känslor i de flesta av oss; föreställ dig ett bad i en kolsvart skogstjärn på sommaren, en promenad genom ett gammalt bondelandskap med ladugårdar och kossor som betar, eller en hösttur till skogen i jakt på bär och svamp. På vintern är det förstås många svenskar som älskar att utnyttja snön för friluftsliv, och åker du inte skidor har du garanterat i alla fall roat dig med pulka eller kälke.

Den svenska sommaren är enligt många den allra bästa tiden att ge sig ut för att upptäcka vår natur. Sverige är fyllt av vattendrag i inlandet, och har en lång kust med härliga sandstränder och badplatser från klippor, för att inte tala om skärgårdarna utanför Göteborg och Stockholm. Det långa sommarlovet gör att vi har gott om tid för både kortare och längre resor inom Sverige under juni, juli och augusti. För många börjar sommaren vid midsommar, och för ett äkta traditionellt firande i gammaldags stil ska du bege dig till Mora, där du även kan besöka Zornmuseet. Här ligger den sköna Siljan som en gnistrande juvel i Dalarna, och aktiviteter som kanotpaddling, golf, fiske och vandring är populära i den här trakten. Många väljer också att tillbringa midsommar vid kusten i Bohuslän eller ute i Stockholms skärgård.

Det vi svenskar värdesätter mest på sommaren är förmodligen bad och friluftsliv. Sverige är också ett av de länder i världen där man uppskattar naturvandringar mest, och Kungsleden ligger högt upp på mångas lista över svenska drömresemål. Leden är drygt 400 kilometer lång och löper mellan Abisko och Hemavan, och är en av världens mest kända och kanske också bästa vandringsleder. På vägen växlar naturen skarpt mellan alpin terräng och låglänt fjällbjörkskog och leden kantas av sjöar, dramatiska toppar och mysiga fjällbyar. Även i huvudstaden finns det mängder av utomhusaktiviteter för hela familjen, som nöjesparken Gröna Lund och det stora friluftsmuseet Skansen.

Men Sverige är ju inte så dumt på vintern heller. Bege dig norrut för om du gillar utförsåkning, eller njut av längdskidåkning och skridskoturer i nästan hela landet under vintermånarna. Längst upp i norr ligger Kiruna och Abisko nationalpark vid polcirkeln. Här kan du bege dig ut på norrskensspaning till fots under bar himmel och berikas med ett färgsprakande minne för livet. Inne i Kiruna kan du beundra den unika kyrkan från början av 1900-talet, formad som en lappkåta med bred bas och avsmalnad topp. Man kan se vilda djur på vintern också, och det finns guidade turer för att se vargar, älg och renar för den oerfarne. Ishotellet i Jukkasjärvi är ett helt unikt logialternativ och världens första hotell byggt av snö och is. För skidfantaster finns pister och anläggningar, om inte i världsklass så i alla fall perfekta för sportlovssemestrande barnfamiljer. Varför inte boka en vecka i Åre, Sälen, Idre eller Branäs, för att bara nämna några?