Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skidresor
Åre

Intro

Skidsemester och sportlov i Åre

Du behöver inte lämna landet för att uppleva en härlig vintersemester med allt det innebär. Här på hemmaplan har Åre allt du kan förvänta dig och mer. Boka in en skidresa med familjen eller åk i väg med kompisarna – din skidresa blir precis vad du vill att den ska vara. Det är en härlig upplevelse att stå högst upp i backen, titta ut över de solbelysta fjällen och skogarna och sedan kasta sig utför. Du känner det perfekta underlaget under skidorna, snön ryker och fartvinden susar mot ansiktet. Eller föredrar du kanske en mer stillsam färd på längdskidor över skogar och fjäll i de utmärkta längdskidspåren? Efter en heldag i backen är det skönt att slappna av vid en värmande brasa och se fram emot morgondagens äventyr.Det finns gott om fantastiska skidresor till Åre och alla förutsättningar för en härlig skidsemester.

continued

En del väljer att bara åka över en helg och får ändå tid för massor av härlig skidåkning, medan andra stannar en vecka eller ännu längre. Vissa älskar att åka snowboard eller telemark, medan andra håller sig till vanlig utförsåkning eller längdskidåkning – kanske med en pulka efter för barnen. Den erfarne kan utmana sig själv i de svårare backarna och nybörjaren kan prova sig fram där lutningen inte är alltför brant – i Åre finns något för alla! Valmöjligheterna är många, men det gemensamma för alla skidresor i Åre är att humöret är på topp, snön perfekt och anläggningarna i toppklass!Att planera en skidsemester i Åre är ett roligt och enkelt nöje. Med Expedia hittar du lätt bra och billiga hotell i Åre och du kan även passa på att boka flygbiljetter och hyrbil. Så sätt igång och planera din perfekta skidresa – Åre har massor att erbjuda!

Top things to Do

Massor att uppleva under en skidresa i Åre

I Åre är vintersäsongen lång och Skistar Åre, som driver den stora skidanläggningen, bjuder på snörika backar och spår från mitten av december till början av maj. Här finns över 100 nedfarter, varav den längsta är 6,5 km lång, och mer än 40 liftar! Du hittar allt från riktigt tuffa och snabba svarta och röda backar till enkla nybörjarbackar och barnbackar. Det är bara att skaffa en pistkarta och börja bocka av backarna – en efter en – för att hitta dina favoriter!

För nybörjare finns det skidskolor – såväl för barn i alla åldrar som för vuxna – men även de riktigt erfarna åkarna kan ta lektioner av skickliga instruktörer för att finslipa tekniken. Dessutom hålls det kurser i bland annat snowboard- och offpiståkning. På den sistnämnda kursen får du bland annat lära dig hur du undviker lavinfaran och hur du åker offpist på ett säkert och roligt sätt.

Föredrar du längdskidåkning finns det massor av fina spår, varav en hel del är elljusspår. På många platser åker du med en fantastiskt vacker utsikt och flera av banorna börjar högt uppe på fjället. Det finns även en 400 meter lång sprintbana med gupp och branta backar där du kan öva din sprintteknik, liksom skidskolor för alla åldrar och erfarenhetsnivåer. När du planerar din skidtur ska du bara tänka på att färgkoderna inte är desamma som vid utförsåkning. Här står exempelvis rött för en lätt bana i stället för en svår.

För de som är på jakt efter riktigt spännande skidresor till Åre erbjuder Skistar även så kallade skidupplevelser. Till exempel kan du åka offpist i grupp från toppen av Åreskutan med 1 000 meters fallhöjd, åka offpist i Åres fantastiska raviner eller åka i nypistade backar i högzonen tidigt på morgonen innan liftarna öppnar för de övriga besökarna.

Restauranger och nöjen i toppklass

Naturligtvis består en skidsemester i Åre av så mycket mer än bara själva skidåkandet. Här finns gott om trevliga restauranger, varav flera håller en mycket hög klass, liksom toppstugor, mysiga caféer och pittoreska värdshus. Goda lokala delikatesser att prova på är exempelvis rökt renkött, hjortron och fjällröding. Inne i själva Åre finns även en hel del trendiga och moderna butiker för spännande shopping.

Som omväxling från skidåkandet kan du även prova på att rida islandshäst genom den vackra och karga snöterrängen eller testa att åka zipline hängande i en sele upp till 60 meter över marken. Medan många andra zipline-anläggningar bara har öppet under sommaren går det här att åka året runt. Känner du dig riktigt modig kan du även prova på zorbing. Då blir du fastspänd inuti en stor genomskinlig jätteboll med 3,5 meters diameter och knuffas sedan nedför en snöbana där bollen fritt får studsa och rulla fram. En garanterat omtumlande upplevelse – i ordets rätta bemärkelse!

Did you know that?

Spännande fakta om Åre och fjället Åreskutan

Enligt Skistar har skidanläggningen på Åreskutan norra Europas högsta fallhöjd – mer än en kilometer! Alla nedfarter och liftar ligger på den södra sidan, men på norra sidan finns möjlighet till härlig offpiståkning, till exempel ned till den lilla gruvbyn Huså. Det arrangeras faktiskt särskilda dagsturer dit där du sedan åker snöskoter tillbaka till Åre. Kanske något att satsa på under din skidsemester i Åre om du gillar spännande offpiståkning?

Till toppen av Åreskutan går en kabinbana som på knappt tio minuter tar dig till Sveriges högsta liftburna platå – 1 274 meter över havet. Här ligger även Sveriges högst belägna restaurang som heter Stormköket. Precis som hörs på namnet kan det då och då blåsa rejält här uppe, men för det mesta är vädret härligt och utsikten över Åre, fjällen och skogarna underbart vacker. Vanligtvis är temperaturen fem till tio grader kallare här uppe än nere i Åre så se till att klä dig ordentligt.

Namnet Åreskutan har inget med båtar att göra utan kommer från det gamla svenska ordet ”skott” (på jämtska uttalat ”skut”) som betyder topp – med andra ord alltså ”Åretoppen”. Enligt folktron har berget till och med haft en egen jätte – Rut i Skut. Namnet till trots var Rut en man och den största och elakaste av alla de jämtska jättarna. När Rut hade dödat sin fiende Jätt i Spjätt gjorde de mindre jättarna uppror och fördrev honom. Enligt vissa källor är han nu tillbaka på Åreskutan, men är bara framme på nätterna.

Åre med Åreskutan räknas som Sveriges äldsta skidområde vars första ”lift”, som var en bergbana (en mycket brant järnväg), invigdes 1910. 1921 hölls Sveriges första störtloppstävling – Årebragden – här och den arrangerades sedan årligen fram till 1953. 1969 arrangerades en alpin världscuptävling för första gången och sedan dess har många stora och populära tävlingar hållits här. Dessutom har förstås generation efter generation av svenskar upptäckt hur härligt det är med en skidsemester iÅre.

The local perspective

Årebornas smultronställen – ett skidälskande folk!

I Åre, som är en by med knappt 1 500 invånare, finns det ett femtiotal restauranger och ungefär 10 nattklubbar – förutom en hel del barer och andra nöjesställen – så det är lätt att förstå hur viktig turismen är för Åreborna. Här är det skidåkning som gäller och många av invånarna är själva engagerade skidåkare. Byn lever upp under skidsäsongen och även under de vackra sommarmånaderna med fjällvandring, cykling och underbar natur och totalt räknas med runt 450 000 besökare till Åredalen varje år. För att ta emot alla turister finns det naturligtvis även ett mycket stort antal hotell, som generellt håller en mycket god standard. Totalt räknar man med drygt 31 000 bäddar.

Visste du förresten att det välkända klädmärket Peak Performance grundades i Åre 1986 av tre svenska skidprofiler? Idag finns företaget i mer än 20 länder och tar förutom skidkläder även fram kläder för golf och friluftsliv. Ett annat välkänt företag, åtminstone bland alla oss som älskar godsaker, är Åre Chokladfabrik som sedan 1991 levererar sina handgjorda chokladtryfflar, kolor och praliner över hela Norden. Mest kända är förmodligen de lättigenkännliga strutarna i glada färger. Fabriken och den populärachokladbutikenfinns ungefär 3 km öster om centrala Åre.

Även vid sidan om skidåkningen älskar Åreborna att vistas utomhus under vintern och här finns verkligen massor att hitta på! Vinterfisket är utmärkt med bland annat öring och röding och du kan även ge dig ut på turer med hundspann eller snöskoter eller prova på isklättring och grottutforskning. Eller varför inte testa snöskovandring eller skärmflygning? På en skidsemester i Åre finns massor att göra och du behöver aldrig riskera att få tråkigt.

Glöm inte heller bort att upptäcka centrala Åre där du träffar på lokalbefolkningen bland spännande butiker och hantverksbodar. Här finns flera trevliga spaanläggningar, vilket kan passa perfekt efter en lång dag på fjället när träningsvärken sätter i och du behöver ladda upp med ny energi.

Se fram emot en riktigt härlig semester! En skidresa i Åreblir lätt ett minne för livet. De perfekta backarna, den underbara utsikten uppifrån Åreskutan, den vackra snön, den goda maten och inte minst den välkomnande och hjälpsamma lokalbefolkningen gör varje dag till en underbar upplevelse. Många som har rest hit en gång kommer gärna tillbaka – gång efter gång!