Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skidresor
Italien

Intro

Perfekt pasta och preparerade pister – åk på skidresa till Italien

Som James Bond säger i klassiska Bond-rullen ”Ur dödlig synvinkel” efter att han har jagats ner för pisterna i de italienska alperna: ”I took the scenic route”. Och det är svårt att inte göra det, för Italien bjuder troligtvis på världens vackraste skidåkning. Här finns ljuvlig mat, solsken och Europas största liftsystem. Tänk dig en solig dag i backen, nypreparerad pist och sedan en underbar lunch som avnjuts på en uteservering. På eftermiddagen är det dags för en härlig paus i solstolen med utsikt över de mäktiga bergen. Italien passar dig som letar efter härlig skidåkning i lagom svåra backar och njuta av italiensk mat, allt inramat av sol och fantastisk natur. Det finns alltså flera goda orsaker till att välja en skidresa till Italien – varför inte leva det ljuva livet under semestern!

continued

Skidåkning i Italien innebär breda pister och mängder av familjevänliga alternativ. Men det finns även möjlighet till adrenalinhöjande offpiståkning. Vare sig du reser med familjen eller vill ha en fartfylld weekend med vännerna finns det skidresor till Italien som passar just dig och ditt resesällskap. Oavsett om du precis har börjat åka skidor eller om du är erfaren skidåkare är du alltid omgiven av andlöst vackra bergstoppar – de är kanske inte högst men definitivt vackrast. Kombinera det med god mat, bra liftsystem och charmiga byar, så är det inte så svårt att förstå varför mängder av skidturister väljer att åka till Italien varje år. Här har du även nära till fantastiska historiska städer och du kan utan problem ta en paus från backarna för att utforska Italiens spektakulära sevärdheter. Boka en skidresa till de italienska alperna och gör drömmen till verklighet!

Top things to Do

Upplev det ljuva livet under din skidresa till Italien

När du valt att boka en billig skidresa till Italien är det dags att välja vart i landet du vill spänna på dig skidorna. Cortina är en klassisk skidort som länge lockat mängder av besökare, eller Cortina d'Ampezzo som den egentligen heter. En av alla som lockats hit var författaren Ernest Hemingway som flera gånger återvände hit och njöt av utsikten och ett glas amarone. Dessutom är det bara några timmar från Cortina ner till Venedig. Tänk dig följande scenario: härlig skidåkning på förmiddagen, lunch på en soldränkt terrass ena dagen och nästa dag glider du sakta fram i en gondol i Canal Grande och avslutar med en drink i baren på Hemingways favorit Gritti Palace. Många känner säkert igen Cortina från James Bond-filmen "Ur dödlig synvinkel" som spelades in här. Men den här lilla mysiga staden är mest känd för att vara lite finare och bjuda på lyxshopping, designhotell och restauranger i hög klass. Samtidigt finns även pittoreska trattorior med vedugnsgräddade pizzor och en skön blandning av lätta, medelsvåra och branta backar.

Njut av det ljuva livet på skidor i Courmayeur som ligger precis på den soliga sidan av Mont Blanc, nere i Aostadalen, och är Chamonix italienska kusin. Det här är den äldsta skidorten i Aostadalen och här väntar välpreparerade pister och möjligheter till extremskidåkning. Här finns exempelvis en mytomspunnen svart pist på glaciären Toula som många anser vara världens bästa offpiståkning. Cormayeur är känt för att i princip alltid ha fint väder, så det finns alla chanser att njuta av en långlunch i solen – här finns nämligen några av Alpernas bästa restauranger.

I den mysiga lilla byn Livigno väntar ett stort, snösäkert skidområde med breda och långa pister. Slå dig ner i en solstol på 2 000 meters höjd med utsikt över världsberömda Matterhorn, eller Il Cervinio som det heter här, efter en förmiddag med skidåkning i långa och inbjudande backar. Sedan vankas lunch på någon solig terrass där det passar perfekt att njuta av krämiga pastasåser, spektakulär utsikt och ljuvligt god espresso. Själva byn har trots sin lilla storlek ett relativt stort utbud av restauranger och shopping, det är ganska billigt att shoppa här då det är sänkta tullar och skatter på varorna. Backarna och liftsystemet hänger ihop med Zermatt på den schweiziska sidan, så risken att du tröttnar på skidåkning är väldigt liten. Varför inte kombinera med en eller ett par nätter i Milano och känna storstadspulsen?

Den mäktiga bergskedjan Dolomiterna som är en del av Alperna består sammanlagt av tolv dalar, och här finns nästan femhundra liftar och minst lika många nedfarter. Det här är Dolomiti Superski – världens största skidområde som frestar med 120 mil pist och runt 450 liftar. Allt hänger samman genom tolv stora skidområden. Canzei är en av alla orter och här finns det möjlighet till alla typer av skidåkning, både svårare och lättare. Är du sugen på skön offpiståkning finns det med, och skulle du vilja ta dig vidare till andra byar är det lätt att göra det från Canzei. Så börja med att ta närmsta lift upp i backen och se hur de mäktiga, spetsiga bergstopparna tornar upp sig, hyr en solstol och bara njut av solen och den klara luften.

Det känns lyxigt att få åka skidor i italienska alperna, och att åka i den mysiga lilla skidorten Cervinia är som att vinna på lotteri. Vart du än vänder dig ser du mäktiga Matterhorn, eller Il Cervino som det heter på italienska, och skidsystemet slingrar sig runt det världsberömda berget och tre olika byar: Cervinia och Valtournenche i Italien och Zermatt i Schweiz. Skidåkningen i Cervinia är fantastisk och väldigt varierad. Vill du uppleva något extra kan du ta liften upp till Plateau Rosa, njuta av en stark espresso i solen högst upp på toppen och berätta om dagens skidstrapatser. Glid sedan sakta ner i Zermatts breda och lagom sluttande backar på den schweiziska sidan.

Did you know that?

Visste du att …

... den mäktiga bergskedjan Dolomiterna består av tolv dalar där du hittar femhundra liftar och ännu fler nedfarter?

... Italien är världens femte mest besökta land och välkomnar över 46 miljoner besökare varje år?

... om du vill åka skidor på en aktiv vulkan ska du bege dig till Sicilien och vulkanen Etna som är den högsta punkten med 3 350 meter över havet? Att åka skidor här är en mäktig upplevelse med vackra omgivningar och rök som puffar ur vulkanen. Säsongen är kort, mellan december och mars, men då faller det vanligtvis en hel del snö här och det går att åka på både den södra och norra sidan av vulkanen.

The local perspective

Gör som italienarna

Det är som allra dyrast att åka på skidresa till Italien runt jul, nyår och skolloven. Så gör som italienarna själva och försök att åka under en annan tidsperiod så kommer du garanterat undan mycket billigare. I Italien börjar oftast högsäsongen när vårsolen tittar fram, vanligtvis några veckor runt månadsskiftet februari-mars. För att vara säker på snö bör du välja en ort som bjuder på skidåkning över 2 000 meters höjd. Ett annat tips är att kolla upp i förväg vilka typer av liftkort som finns. Det kan skilja en hel del mellan exempelvis ett femdagarskort och ett sjudagarskort. Varför inte ta två skidfria dagar och passa på att upptäcka omgivningarna? Sedan kan det vara skönt att avsluta med exempelvis en avkopplande spabehandling och en skön massage. Modestaden Milano ligger nära många av skidorterna och är ett perfekt avslut på härliga skiddagar. Italienarna, och då speciellt Milanoborna, är kända för att vara välklädda, så passa på att inspireras av lokalbefolkningen och ta en snabb shoppingtur.

Om det är något Italien har gjort sig känt för utomlands så är det maten. Det finns väl få svenskar idag som aldrig har ätit exempelvis pasta, risotto eller pizza, och här har du chansen att få uppleva dessa och många fler maträtter på plats! Den genomgående röda tråden i det italienska köket är att rätterna oftast är ganska enkla och att de lagas på färska råvaror av hög kvalitet, men sedan skiljer sig detaljerna åt beroende på var i landet du befinner dig. Om du är i norra Italien märker du kanske att maten är mer baserad på mejerivaror än i landets södra delar, där man gärna använder den berömda italienska olivoljan. Så passa på att äta färsk mozzarella, gjord på buffelmjölk, eller varför inte njuta av en riktigt krämig tiramisu till efterrätt?

Budgettips inför din skidresa

En skidresa till Italien kan bli dyr och tyvärr är det inte ovanligt att årets semesterkassa försvinner när det är dags att åka skidor. Men med lite planering går det att njuta av en fantastisk resa och samtidigt få lite pengar över till annat. Om du är en lite mer erfaren skidåkare kan det vara bra att välja en skidort som är lite mindre, här är liftkorten ofta billigare men backarna är minst lika bra. Italien är generellt ett billigare skidresmål än grannen Schweiz, så det finns alla chanser att boka en billig resa om du är ute i tid.