Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skidresor
Skidresor Sista Minuten

Intro

Sista minuten skidresor - resor till snön

Solsken, gnistrande snö och en klarblå himmel. Fartvinden i ansiktet och känslan när du sätter en snäv sväng i en precis lagom utmanande backe. Tystnaden som breder ut sig när du stakar fram över de vita vidderna. Skidåkning kan verkligen bjuda på fantastiska upplevelser! Beroende på vart du reser kan du sedan lägga till after ski, aktiviteter för barn, shopping, storstadsupplevelser… Om du vill få din drömresa till ett drömpris är en sista minuten-skidresa något för dig. Likaså om du har möjlighet att dra iväg spontant när rätt erbjudande dyker upp, eller om du är flexibel med vart resan ska gå. Det finns massor av skidorter både på nära håll i Sverige och ute i Europa, och många anläggningar har snögaranti. Oavsett din ålder och skiderfarenhet och om du reser med familj eller kompisar, finns det en resa och ett boende för dig.

continued

Om du drömmer om välpreparerade pister, pudersnö, äventyr bland hopp och half pipes, trevlig after ski till kvällen och mysiga boenden i vinterlandskap är det dags att börja söka inspiration och planera resan. Håll ögonen öppna efter sista minuten-erbjudanden så kan du komma billigare undan! Skidresor kan se ut på många olika sätt, beroende på vilka intressen, vilken budget och vilket ressällskap man har. Här nedan får du tips på några saker som du kan fundera på inför resan och som kan vara bra att veta inför skidsemestern. Du får bland annat tips på typer av skidresor, exempel på bra backar och spår i Norden och resten av Europa, tips på när du hittar de billigaste resorna, hur du förbereder skidformen och slutligen bjuds du på lite oväntade fakta om skidåkning. Läs, inspireras och låt skidåkningsplanerna ta form!

Types

Skidresor sista minuten – välj din typ av skidresa

En av de stora fördelarna med att resa på sista minuten-biljett gäller just budgetaspekten: här har du chansen att åka på en resa du kanske inte annars hade haft råd med eller att få ned priset på resan rejält. När det gäller ressällskapet ter sig resan såklart olika beroende på om du åker iväg med kompisgänget eller om du åker med familjen – särskilt om du har små barn. Avancerad skidåkning och bra after ski är kanske intressant i det förstnämnda fallet, medan möjligheterna till barnvänlig åkning och kul aktiviteter utanför backen hamnar högre på prioriteringslistan när du reser med barn.

Den mest självklara indelningen när det gäller skidåkning är kanske ändå att skilja mellan längdåkning och utförsåkning. Den indelningen kan ju också vara väl så relevant när du väljer destination för skidresan. Föredrar du snowboard är det också värt att hålla utkik om destinationen har några backar särskilt anpassade för det. En annan sak att fundera på är om du är nybörjare eller föredrar lite mer avancerad åkning. Vill du känna fartvinden nypa dig i kinderna och adrenalinet pumpa, eller längtar du efter att glida fram kilometer efter kilometer över vita vidder? Kanske kan du tänka dig vilket som? I så fall har du tur; ju mer flexibel du är, desto större är chansen att göra ett riktigt fynd i jakten på en sista minuten-skidresa!

En annan aspekt att ha i åtanke när du bokar skidresor sista minuten är om du vill ägna dig enbart åt skidåkning eller om du vill ha lite omväxling under vistelsen. Har du kanske lust att kombinera några dagars skidåkning med sightseeing, kultur, shopping eller fest i en stad? Det finns destinationer där du kan kombinera skidåkning och stadsliv. Österrikiska Innsbruck är ett exempel, Oslo ett annat.

Suggestions/Where

Vart ska skidresan gå?

Det finns som bekant ett stort antal skidorter med olika karaktär att välja mellan. Här följer ett fåtal exempel som inspiration.

Norden

I Funäsfjällen strax söder om Sveriges mittpunkt finns ett av världens största områden för längdskidåkning. Över 30 mil preparerade spår löper genom skogar och över fjällplatåer. Runt om i spåren finns raststugor, vindskydd och kartor utplacerade. Men det går att åka utför också. Totalt har området drygt 135 nedfarter, varav den längsta är över 2 km.

Trysil, Norges största skidområde, beläget nära den svenska gränsen har ett mycket varierat utbud för utförsåkare. Här samsas gröna och svarta backar, barnbackar och områden där även nybörjare kan prova på trick och hopp.

Schweiz

Alplandet Schweiz kan naturligtvis erbjuda ett antal pärlor till skidorter. Skidområdet i Davos är ett av de högst belägna – och därmed också snösäkraste – i Europa. Utöver bra skidåkning bjuder Davos på charmiga omgivningar och en hel del möjligheter till andra aktiviteter som skridskoåkning, restauranger och nattliv.

Zermatt kan skryta med Europas högsta åkhöjd, omkring 3 800 meter över havet. Här kan du åka skidor i flacka, behagliga backar genom oerhört vackra omgivningar. Bland annat flankeras byn av alptoppen Matterhorn, som kallats ”världens vackraste berg”.

Österrike

Österrikiska Kitzbühelär berömt som den plats där Hahnenkammrennen – den alpina världscupens mest krävande störtloppstävling – går av stapeln. Loppet körs inför bortåt 100 000 åskådare och åtföljs av diverse festligheter i byn. Som skidturist kan du – om du vågar – själv prova ett åk i den legendariska backen. Kitzbühel erbjuder även mindre halsbrytande nedfarter: här finns över 150 kilometer perfekt pistade nedfarter som passar både nybörjare och andra.

Frankrike

Chamonixhar kallats ”världens alpina huvudstad” och ligger vid foten av Alpernas högsta topp, Mont Blanc. Till Chamonix charm hör blandningen av olika typer av besökare: vanliga skidturister, klättrare, skibums, alpinister… Så har orten också något att erbjuda de flesta. Här finns t.ex. ett område som är perfekt för offpist-åkning, ett annat som passar den som vill ha snälla, röda och blå nedfarter osv.

Italien

Cortina d’Ampezzo är en anrik skidort med en air av klassiskt ”dolce vita”, belägen i ett landskap så unikt att det klassats som världsarv av UNESCO. När det gäller själva skidåkningen kan Cortina erbjuda ca 100 pister och passar kanske den medelgode åkaren allra bäst. Naturen är som sagt underskön. Räcker detta inte till, ska man komma ihåg att Cortina ligger i det som kallas Dolomiti Superski, ett gigantiskt område byggt över tolv dalar i Dolomiterna. Här finns över 1 000 km pist!

Tips

Tips

Tips för sista minuten-jägare

Sista minuten passar dig som vill göra ett fynd och hitta drömresan till ett riktigt bra pris. Men det passar också den som är flexibel med destination och avresetider, eller som har möjlighet att resa spontant när ett fantastiskt erbjudande dyker upp.

Innan du börjar leta efter din sista minuten-skidresa kan det vara en bra idé att läsa på lite om olika länder/skidorter; på så sätt kan du lättare bestämma dig snabbt när du hittar en billig resa.

Tänk på att resan ofta blir rejält mycket dyrare om du åker när många andra är lediga. Visserligen kan du kanske inte själv styra när du kan få semester eller när barnen har sportlov, men du kan kanske planera så att du undviker den tid när norrmän, fransmän eller schweizare har ledigt. På så sätt kan du åtminstone undvika att besöka t.ex. Trysil precis när det invaderas av vinterlediga norska skolelever.

Som sista minuten-jägare kan det vara bra att prioritera någon variabel kring resan och vara flexibel med de övriga. Kanske är det viktigt för dig att åka till en viss ort? Då kanske du måste vara flexibel med avresedatumen för att hitta en sista minuten-resa. Är det inte så noga var du hamnar, bara resan är billig och skidåkningen bra? Då kanske du kan hitta en sista minuten-skidresa till det datum du önskar. Lägg upp en strategi som passar dig.

Toppa formen

Medan du väntar på att topperbjudandet ska dyka upp kan det vara en bra idé att börja träna inför prövningarna i backarna eller spåren. På så sätt kan du minska risken för skador och få ut mer av skidsemestern.

För utförsåkare är det benövningar samt övningar för ryggen och magen som gäller. Övningar som knäböj med skivstång, utfallssteg på tå med vikt, ryggresningar och situps kan hjälpa dig att lägga en bra grund inför skidresan. Konditionsträning är naturligtvis också nyttigt.

Längdåkare har såklart ännu mer nytta av konditionsträning, t.ex. i form av rullskidåkning, löpning eller stavgång i backe. Utfallssteg, situps och ryggresningar passar även här. För armarna rekommenderas övningar i gymmets cable cross-maskin eller med träningsgummiband.

Did you know that

Visste du att…

Störtloppet Hahnenkammrennen som körs i Kitzbühel anses vara bland de svåraste och farligaste störtloppstävlingarna i världen. Den maximala lutningen på backen är 85 procent och de bästa åkarna kommer upp i hastigheter kring 140 kilometer i timmen. Som om det inte vore nog innehåller banan också en passage med ett hopp där åkaren flyger mellan 50 och 80 meter.

Liften är en rätt gammal historia. Exakt årtal beror på vilken typ av lift det rör sig om men under början av 1900-talet fanns det skidliftar på flera platser i världen. Den första stolsliften i Europa kom 1945, och i Sverige kom den första riktigt skidliften 1940.

Världens äldsta skidor är över 5000 år gamla och hittades i en myr i byn Kalvträsk i Västerbotten. Intill skidorna hittades den tillhörande staven – först för ungefär 100 år sedan började två stavar användas vid skidåkning.