Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skidresor
Sverige

Intro

Skidresor i Sverige

Det är inte alltid vi uppskattar Sveriges nordliga läge; de mörka vintermånaderna kan kännas lite väl långa ibland. Men vårt geografiska läge och våra fjäll ger oss oslagbara förutsättningar för skidåkning i världsklass! Så varför inte bryta den grå vardagen med ett skidäventyr? Utbudet är brett: det finns billinga skidresor, sista minuten-skidresor, paket med boende, liftkort och spårkort osv. Vidare kan såväl längdåkaren som utförsåkaren, nybörjaren som skidfantasten hitta en passande skidsemester i Sverige. Flera orter erbjuder lite av varje. Även för barnen finns det mycket att längta till: barnbackar, barnklubbar, äventyrsbad i anslutning till backarna osv. Också för vuxna skidåkare finns det på de flesta resmål mycket att göra utöver skidåkningen, t.ex. att åka hundspann eller vandra.

continued

Visst finns det många platser i världen som kan erbjuda fina pister och spår för skidåkning … men varför gå över ån efter vatten? Det finns ju ett antal fördelar med att inte åka utomlands, såsom eventuellt kortare restider, inget strul med pengaväxling, pass eller språkförbistring. Det blir helt enkelt en aning mindre komplicerat. Du kan samla familj och släkt för en gemensam resa över jul, eller utforska backarna med kompisgänget över en weekend. Vad än dina förutsättningar må vara finns det lösningar som inte tar dig alltför långt hemifrån. Men det tyngsta skälet till att välja en skidsemester i Sverige är naturligtvis att vi har en unik natur och ett stort antal fina skidområden med olika karaktär! Vare sig du väljer Åre, Funäsfjällen, Sälen eller Hemavan Tärnaby kommer du att få en härlig vinterupplevelse. Nedan följer lite inspiration!

Top things to Do

Fina destinationer för skidresor i Sverige

Åre är Sveriges största fjäll- och alpinsportort och något av ett skidmecka för många. Bara det faktum att man arrangerat alpina VM flera gånger säger någonting om kvaliteten på såväl skidåkning som omgivningar. Åre har också något att erbjuda de allra flesta vinterresenärer. När det gäller åkningen spelar det ingen roll om du söker adrenalinkickar off pist, carvingsvängar i välpreparerade backar eller familjevänlig åkning och skoj som passar barnen: Åre levererar. Även om tyngdpunkten ligger på utförsåkningen finns det också fina längdspår. Utöver skidåkning i världsklass kan du dessutom ägna dig åt en rad andra aktiviteter såsom hundspann, kälkåkning eller ridning. I Åre by finns nattliv, restauranger och affärer med bl.a. lokalt hantverk.

Funäsfjällen i Härjedalen består av fem olika skidområden, plus längdspåren i Bruksvallarna. Funäsfjällen utmärker sig bland annat genom sin högfjällskänsla och sina alldeles utmärkta möjligheter för längdåkning. Här omges du av 60 toppar över tusen meter medan du rör dig mellan pister och längdspår. Tack vare längdspårssystemet med över 30 mil preparade spår kan du glida fram över dalar och genom högfjällsterräng, och stanna till i någon av raststugorna eller vindskydden när du behöver en paus. Utförsåkning finns det också, med över 130 pister för både nybörjare och erfarna. Dessutom är snön här av en särskild kvalitet: torr, mjuk och lättåkt. I Funäsfjällen kan du också ägna dig åt vandring, klättring mm. Sedan 2014 är Funäsdalsberget utrustat med en gondolbana – ta en tur upp, vandra omkring och njut av utsikten eller ta dig en varm våffla i toppstugan.

Sammantaget är Sälenfjällen med Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället och Stöten ett av de största alpina resmålen i Sverige. Med bortemot 200 nedfarter och hundratals kilometer längdspår är det inte så konstigt att de flesta kan hitta något i sin smak här. Sälen är familjevänligt på flera sätt. För det första finns det många arrangemang särskilt för barnen. Lindvallen har t.ex. Europas största sammanhängande barnskidområde med knappliftar och äventyrsområden med figurer, tunnlar och gupp. Därutöver finns andra aktiviteter som bad och bowling. För det andra marknadsför sig Sälenfjällen som ett resmål med avslappnad, familjevänlig attityd. Här kan man göra sina första stapplande svängar i skidbacken utan att skämmas. Slutligen är åkningen så varierad att hela familjen (eller kompisgänget) kan få sitt lystmäte. Lär dig grunderna i barnbackar och gröna pister, cruisa fram i flacka backar eller utmana dig själv med off pist-åkning och svarta nedfarter. I kategorin utmaningar måste ”Väggen” nämnas. Det är en nedfart som, som namnet antyder, lutar rejält – ca 45 grader! Endast för de modiga alltså. Längdspår finns det också i Sälenfjällen – och fattas bara annat, det är ju faktiskt här som Vasaloppet körs.

Hemavan Tärnaby ligger rejält långt norrut, och här kan du ta lift eller helikopter upp på kalfjället för fantastiska upplevelser off pist. Området Kobåset anses vara ett av de bästa i Sverige för off pist-åkning. Här anordnas också Friåkningsveckan som kulminerar i tävlingen Ride the Cow. Men naturligtvis är det inte enbart off pist som gäller i Hemavan Tärnaby. Åkare på alla nivåer kan hitta nedfarter i sin smak, fördelade på de två orterna Hemavan och Tärnaby. Det går också bra att välja en av orterna, om du inte hinner utforska alla pister. Och något särskilt måste det ju vara med backar som fostrat både Ingemar Stenmark och Anja Pärson! Hemavan har dessutom två stycken skicrossarenor, anlagda i samarbete med svenska skicrosslandslaget, men öppna för åkare på alla nivåer. Tävla mot varandra i skidåkningens svar på motocross – en annorlunda skidupplevelse!

Did you know that?

Visste du att…

… Funäsfjällen är bland de snösäkraste skidområdena i Sverige? Vanliga vintrar faller det runt 500 cm snö i Funäsfjällen, ovanliga år ännu mer.

… Tärna IK Fjällvinden i Tärnaby är Sveriges mest framgångsrika alpina skidklubb? Klubbens åkare har bl.a. tagit 3 OS-guld och 10 VM-guld (2015). Bland klubbens mest kända åkare kan Anja Pärson och legendaren Ingemar Stenmark nämnas.

… den moderna utförsåkningens vagga stod i österrikiska Sankt Anton? Här grundades i början av 1900-talet världens första skidskola. Även den svenska slalomsportens rötter kan spåras till denna första skidskolan. På 30-talet skickade nämligen det svenska Skidfrämjandet två av sina bästa lärare, Sigge Bergman och Olle Rimfors, till den berömda skolan för att de skulle få lära sig åka slalom. Många såg hela företaget som något lätt suspekt: det som gällde inom svensk skidåkning dåförtiden var framförallt längdåkning och backhoppning, inte utförsåkning. Olle och Sigge fick det till en början också ganska svårt i Sankt Anton, och fick se sig omåkta av andra kursdeltagare, män som kvinnor. Snart fick de dock kläm på den nya slalomtekniken, och kunde delta i sin första tävling. Detta rönte intresse i Sverige, och några månader senare startades den första slalomkursen på svensk mark i Storlien. 1936 kunde Sverige ställa upp med ett utförsåkningslag i OS; tränare var Sigge Bergman. På vissa håll fanns det dock ett starkt motstånd mot nymodigheterna, och de två pionjärerna Bergman och Rimfors arbetade tidvis i motvind. Det sägs att Sigge Bergman när han på 70-talet fick se Ingemar Stenmark ta sin första guldmedalj fällde en tår och sa till sig själv: ”Sigge, hade du ens vågat drömma om detta när du såg flickorna åka om dig i Sankt Anton?”

… världens längsta längdåkningstävling körs i Sverige? Det handlar naturligtvis om det 90 kilometer långa Vasaloppet. Det första Vasaloppet kördes 1922, och vanns av 22-åringen Ernst Alm (som för övrigt fortfarande är loppets yngste segrare genom tiderna). I det första loppet startade drygt hundra tävlande; numera deltar omkring 15 000 åkare årligen i Vasaloppet.

… Sverige fick sin första egentliga skidlift 1940? Den fanns i Åre och kallades ”Lundsgårdens skidlinbana”. Med på premiäråket var en av Sveriges första kvinnliga utförsåkare på hög nivå, May Nilsson.

The local perspective

Svenskarna och skidresor i Sverige

Det finns hundratals skidanläggningar i Sverige. Faktum är att de allra flesta som bor här har tillgång till en skidbacke i närheten (undantaget är Gotland). Lägg därtill alla de motionsspår som lämpar sig för längdskidåkning så fort snön kommit, och man kan ana att skidåkning är vardagsmotion för många svenskar vintertid. Ännu fler åker på skidsemester i Sverige eller utomlands, dvs. tillbringar någon vecka eller två om året på skidor. En undersökning från 2013 visade att runt en tredjedel av svenskarna varit på skidsemester de senaste tre åren, och att ungefär lika många planerade en skidresa i Sverige eller utomlands under den kommande säsongen. De allra flesta fokuserade på att åka utför, även om längd- och turåkning också hade sina anhängare. En trend som kommit starkt på senare år är s.k. toppturer som utgör en sorts kombination av fjällvandring och utförsåkning.

En stor del av förklaringen till skidsemesterns popularitet är kanske kombinationen av sport, umgänge och naturupplevelse. På senare tid har flera studier pekat på behovet av naturupplevelser som en motvikt till en stressig och informationstät vardag. 80 procent av svenska folket säger t.ex. att det är en nödvändighet för god livskvalitet att kunna ta sig ut i skog och mark. De allra flesta upplever också harmoni när de befinner sig i naturen. Inte underligt då att skidresan som semesterform är så populär! Även andra vintersporter, som exempelvis skridskoåkning, är väldigt populära i Sverige, och det är inte ovanligt att sjöarnas is plogas när det har snöat för att kunna skapa skräddarsydda skridskobanor. Det finns även flera längdskridskolopp i Sverige, som till exempel Vikingarännet, som arrangeras varje år på Mälaren mellan Stockholm och Uppsala, en sträcka på cirka 80 kilometer. Dock har loppet fått ställas in några gånger då isarna på Mälaren helt enkelt varit för svaga.