Need Some Inspiration?

Select a Theme
Spa
Spa

Intro

Njut av en härlig spa-weekend!

Drömmer du om att få varva ner och bli riktigt ompysslad – kanske med massage, varma källor, yoga och fräsch mat? Då kan en spa-weekend vara något för dig. Det finns spa-paket för alla smaker och plånböcker, så en lyxig paus i vardagen behöver inte bli dyrt. Givetvis kan du boka en hel semester på ett spahotell, men många anläggningar erbjuder även dagspa, så att du kan utnyttja faciliteterna under en enda dag. Rituella och medicinska bad har använts i olika kulturer sedan före vår tidräkning, och utöver de renande och hälsobringande aspekterna hade spabad en social roll. Så är det även idag – utöver bad och behandlingar med fokus på hälsa och skönhet ges ofta tillfälle att delta i t.ex. yoga, meditation och promenader, eller att bara slappna av och umgås en stund. Olika former av spabad är populärt i nästan alla länder över hela världen.

continued

På ett spa ligger fokus framför allt på själsligt och kroppsligt välbefinnande, och visst känns både kroppen och humöret bättre efter en härlig spaweekend – för att inte tala om all energi man får! På många spa-center satsar man även på hälsosam mat och fysisk träning, liksom på meditation, för att verkligen kunna leva upp till det latinska mottot ”mens sana in corpore sana” – en sund själ i en sund kropp. Utpräglade spahotell håller ofta en högre standard än vanliga hotell, men både standarden och vilka behandlingar och faciliteter som erbjuds varierar. Innan du bokar bör du därför kontrollera att detdu vill få ut av din spa-helg finns på anläggningen. Många vanliga hotell har också särskilda spa-avdelningar, så det går utmärkt att kombinera familjesemestern med några avslappnande behandlingar.

Types

Olika typer av spabad och spa-resor

Ordet spa kommer från den belgiska kurorten Spa, som under 1700- och början av 1800-talet var en av Europas främsta kurorter. Idag finns span över nästan hela världen och de erbjuder många olika typer av spaupplevelser. Det innebär att oavsett hur mycket tid du har, om din budget är snål eller generös, och vad du vill få ut av din vistelse, kan du hitta ett spa som passar just dig.

Brunnsorter och badorter spelar än idag en viktig roll för rehabilitering och sjukvård i Syd- och Östeuropa, och moderna kliniker för thalassoterapi finns bl.a. vid Atlanten och Medelhavet. I Ungern finns många termalbad, med varma källor som är rika på svavel och mineraler, medan många spa-center i Tyskland fokuserar på den rent medicinska aspekten. Tyska städer kan t.o.m. ansöka om att lägga till ”bad” framför stadsnamnet, vilket visar att de uppfyller högt ställda krav på vatten, luft och medicinsk personal. Listan är mycket lång, men som exempel kan nämnas orterna Bad Füssing, Bad Bevensen och Bad Dürrheim.

Andra vanligt förekommande former av spabad är t.ex.ayurvediskt spa, som utgår från principerna i den indiska läkekonsten ayurveda, och källspa, där anläggningen har byggts runt en naturlig källa, till exempel en lokal brunn, vars vatten används i behandlingarna. Vidare finns spansom är inspirerade av länder och kulturer från världens alla hörn, till exempelm japanskt spa, kinesiskt spaturkiskt spa och hamam.

Det finns även många olika typer av spabehandlingar att välja mellan. De flesta spaanläggningar erbjuder någon form av vattenterapi, och du kan fundera på om du gärna vill att det ska finnas swimmingpool, swimspa, bubbelpool eller ångbastu. Andra behandlingar som kan erbjudas är t.ex. ansiktsmassage, helkroppsmassage, massage med heta stenar, detoxwrap, aromaterapi och kroppsinpackningar. Kanske finns även thaimassage, djupmassage, fotmassage och olika ansiktsbehandlingar.

Innan du bokar är det klokt att jämföra de olika anläggningarnas fördelar och nackdelar, deras olika bekvämligheter, som inomhuspool, utomhuspool, bubbelpool, bar och bastu – liksomde spabehandlingar och aktiviteter som erbjuds. Du kan också jämföra priser online och se om det finns några billiga spapaket som passar dig.

Suggestions/Where

Spa-paket finns nästan överallt

Om du vill stanna i Sverige finns det många ställen dit du kan åka på en spa-helg, allt från större hotell och resorter, till dagspa i stan eller trivsamma värdshus som erbjuder spabehandlingar. Du kan t.ex. njuta av spa vid havet i Bohuslän, Göteborg, Ystad eller Stockholm. Om du vill åka lite längre norrut, väntar fina spa-upplevelser i Dalarna och Umeå – eller vad sägs om kaffeskrubb och fotbad med enbärssalt i Kiruna?

Vill du lämna Sverige utan att åka alltför långt, kan t.ex. Lettland, Ungern eller Polen vara prisvärda alternativ. I Budapest finns varma källor som man har utnyttjat för medicinska bad och termalbad ända sedan romartiden. Utöver privata bad i olika hotell, finns här många bad som är öppna för allmänheten. Det innebär att du enkelt kan boka boende och spa separat, vilket kan vara ett bra alternativ om du söker en billig spa-weekend. Ett av de mest kända spabaden i Budapest är anrika Gellért, där du kan njuta lika mycket av den vackra jugendbyggnaden som av behandlingarna. Badet ligger i anslutning till Danubius Hotel Gellert, mitt i centrum, men badet välkomnar även gäster som inte bor på hotellet. Danmark är ett annat alternativ om du inte vill åka så långt. Här finns spa-center både i närheten av Köpenhamn och på andra håll i landet. Læsø Kur ligger t.ex. på natursköna Läsö i vad som tidigare var en kyrka. Behandlingarna baseras på salt från ön, och du kan kombinera spa- och naturupplevelser med övernattning på t.ex. Hotel Jutlandia i Fredrikshamn.

Det här är bara några exempel – spabehandlingar erbjuds över nästan hela världen, och din spa-resa kan gå nästan vart som helst. Tyskland är, som sagt, känt för sina medicinska bad, och här erbjuds spabad på en lång rad orter; solsemestern till Medelhavet, Thailand, Indien, Sydafrika eller Marocko kan kombineras med spapaket – och om du reser tillsammans med barn, kan en kryssning som erbjuder både spabehandlingar och spännande aktiviteter vara en bra lösning.

Tips

Tips inför din sparesa

Olika spa-anläggningar har olika inriktning, och de har också olika regler för om, var och när barn är välkomna. Därför är det klokt att ta reda på vad som gäller innan du bestämmer vart du ska åka – oavsett om du reser tillsammans med barn eller ser fram emot en riktigt lugn spa-resa utan barn. Även klädkoden varierar på olika anläggningar, så om du tycker att badkläder i poolen förtar den äkta spakänslan gör du klokt i att fråga eller läsa på innan du bokar. Variationen är givetvis också stor vad gäller medicinska behandlingar, personalens utbildning, vilken mat och vilka drycker som erbjuds,o.s.v.

En del intressanta spabehandlingar som har dykt upp under senare år kräver ett visst mått av mod. Vad sägs t.ex. om kaktusmassage, algspa, snigelspa, ormmassage (ja, med riktiga ormar), höbad, chokladmassage, ölbad och sake-spa? Det sista, som naturligtvis är en japansk trend, går ut på att man badar i det japanska risvinet sake. På motsvarande sätt finns bad i lönnsirap, kaffe, rödvin och – tro det eller ej – nudlar! Flera av dessa udda spabehandlingar har den brittiska tidningen Daily Mirror rapporterat om med bildbevis.

Även om du under resan framför allt fokuserar på ditt spabad kommer du säkert att vilja gå upp ur bubbelpoolen eller resa dig från massagebänken då och då. Därför kan det vara bra att undersöka vilka spännande utflyktsmål och intressanta sevärdheter som finns i närheten, och kanske var det bästa nöjeslivet och de härligaste stränderna finns. Sök gärna också efter lokala specialiteter att prova på restaurangen, var de bästa shoppinggatorna ligger och allt annat du normalt skulle ta reda på inför en resa. På de flesta orter med kända spaanläggningar finns möjlighet att hyra bil och med lite planering går det ofta att hitta billiga flygbiljetter och billiga spapaket.

Did you know that

Visste du det här om spabad?

Romarna var mycket förtjusta i bad och hade komplicerade badritualer där de först badade i kallt vatten i ”frigidarium”, fortsatte till det ljumma badet i ”tepidariuim” och slutligen njöt av det varma vattnet i ”caldarium”. I vissa fall fortsatte de sedan även med svettbadet ”sudatorium”. Dessa romerska badanläggningar – som var den tidens spabad– kallades för ”termer” och det var här mycket av det sociala livet utspelade sig. Kända ruiner efter sådana termer är Caracallas termer och Diocletianus termer i Rom. Det sistnämnda badet var en rejäl anläggning på 370 gånger 320 meter, så det var inga små spaanläggningar! I termerna mötte romarna sina vänner och kunde bjuda hem dem på middag och många politiker använde termerna för att tala till sina väljare. Dessutom fanns det ofta bibliotek, restauranger och samtalsrum i termerna.

År 1885 påbörjades byggandet av Sveriges första stora inomhusbad, Sturebadet i Stockholm. Den naturinspirerade spa-avdelningen invigdes 2006.

Huden är kroppens största organ. Den skyddar mot sjukdom, hjälper till att reglera kroppens temperatur och gör att du kan känna allt från en svag bris till värmen från en kaffemugg.