Need Some Inspiration?

Select a Theme
Spa
Bohuslän

Intro

Spa i Bohuslän – med havet runt knuten

Bohuslän är landskapet som är känt för sina vackra kala klippor och det salta vattnet. På Sveriges västkust är naturen alltid nära och med havet runt knuten är fiskekulturen levande. När du vill komma bort från de stora städernas sus och brus är en spaweekend i Bohuslän ett perfekt alternativ. Landskapet skapar med sin vackra natur trivsel och avkoppling oavsett årstid. Om somrarna vallfärdar människor hit från hela landet för att slappna av vid havet på de varma klipporna, och om vintern är det snötäckta landskapet magiskt. Bohuslän är helt enkelt en pärla året runt och perfekt för den som planerar en avslappnande spaweekend. Oavsett om du tar med dig din partner eller vännerna blir det en oförglömlig upplevelse. Med Expedia kan du smidigt navigera bland de olika alternativen och hitta det spa i Bohuslän som passar dig bäst!

continued

Varför inte slappna av bland filmstjärnor och mordgåtor? Bohuslän bjuder på mer än vacker natur och avkopplande spahotell. Här hittar du bland annat det omtalade Fjällbacka. Hur kommer det sig att en by med färre än 1 000 invånare blivit en världssnackis? En anledning kan vara att den världskända skådespelerskan Ingrid Bergman ofta semestrade på ön Dannholmen utanför Fjällbacka, och en annan att det spelades in scener ur filmen om Ronja Rövardotter här. Men det är deckardrottningen Camilla Läckberg som verkligen satt Fjällbacka på världskartan då hennes populära böcker utspelar sig här. Böckerna har översatts till en rad olika språk och sålts i flera miljoner exemplar världen runt. Under en spaweekend i Bohuslän kan du utforska Fjällbacka och alla sevärdheter som landskapet har att erbjuda. Här nedan finner du mer inspiration!

Top things to Do

En avslappnande weekend vid havet

Vann i charmiga Brastad är ett hotell och konferenscenter med spa som ligger precis vid naturreservatet Gullmarsfjorden. Fjorden, som är Sveriges enda tröskelfjord, har en unik marin miljö och har därför utsetts till marint skyddsområde för att främja och värna om fjordens många arter. På Vann finns olika spapaket, och vissa av dem varierar beroende på högtid och säsong. På hotellets spaanläggning finner du inte mindre än sju olika pooler, allt från en kallbadspool till den heta poolen med namnet ”Djävulens Gryta”, och under den varma delen av året kan du njuta av utsikten över Gullmarsfjorden från utomhuspoolen på Gullmarsterrassen.

På Bohusgården i Uddevalla har du möjlighet att blicka ut mot den vackra Byfjorden medan du lutar dig tillbaka under bar himmel i den uppvärmda takbaljan. Även detta hotell erbjuder konferensmöjligheter och en spaanläggning. När du vill komma ut och röra på dig under din spaweekend i Bohuslän kan du ta vägen via den prisade strandpromenaden upp till staden för ett besök på Bohusläns museum, som är en mötesplats för historia och samtidskonst. Förutom spadelen finns även motionsrum och gym, fullt utrustade för att du ska kunna hålla dig i form även på semestern. På hotellets spa erbjuds gästerna olika sorters bad, och det finns även möjligheten att boka in sig på en massage.

I Bohusläns skärgård hittar du Marstrand. På Koön, som är en av de två öarna som staden är belägen på, finner du Marstrands Havshotell. På Marstrands Havshotell kan du dra dig tillbaka och vila upp dig med en avslappnande spaweekend. I spaanläggningen finns varma hällar där du kan drömma dig bort till varma klippor, även när snön ligger tät utanför fönstret. Spaet har tre olika bassänger, fotbad, varma utomhustunnor och olika sorters bastubad. Anläggningen kompletteras med ett fullt utrustat gym som även erbjuder gruppträning. Under sommaren, eller året om för den våghalsige, kan du ta dig ned till havsbadet som ligger på en minuts promenadavstånd.

Om du vill varva avkoppling med spännande upplevelser under din spaweekend i Bohuslän är Smögen platsen för dig. Smögens Hafvsbad erbjuder, förutom en rogivande omgivning, både kräftsafari och hummersafari när säsongen tillåter. Ge dig ut på äventyr och lär dig fånga kräftor och hummer tillsammans med erfarna fiskare från bygden. På hotellets spa finns olika spapaket, flera sorters bad och olika behandlingar erbjuds i en väldoftande och behaglig miljö. Förutom kropps- och ansiktsbehandlingar utför terapeuterna även mammabehandlingar, anpassade för den som går i väntans tider, samt barnbehandlingar. Missa inte hotellets tvagningsritual innan du tar dig ett dopp i det avslappnande tångbadet inomhus.

Om du har vägarna förbi vackra Strömstad får du inte missa Strömstads badanstalt. Strömstad är en gammal anrik kurort och under mitten av 1800-talet kom gäster långväga för att behandla smärtor, sjukdomar och andra besvär. Gästerna stannade ofta under en längre vistelse och det är härifrån ordet badgäster kommer. Dagens badanstalt uppfördes under tidigt 1900-tal, och var då stadens första varmbadhus. Varför inte boka ett spapaket i Bohuslän? Badhuset erbjuder olika spapaket och behandlingar som du kan njuta av, och övernattning hittar du på något av Bohusläns mysiga hotell.

Did you know that?

Visste du det här?

Visste du att landskapets namn kommer från Bohus fästning som uppfördes av norrmännen under 1300-talet för att stärka den norska gränsen?

Du kanske inte heller visste att Bohuslän under olika tidsperioder faktiskt har varit en del av tre av de fem nordiska länderna, nämligen Norge, Sverige och Danmark? Sedan fästningen grundades 1308 har den belägrats hela 14 gånger av de tre nordiska länderna, men ingen har någonsin lyckats erövra den med våld. Anledningen till att fästningen har varit ointaglig är för att man lät en hund dra fram byggets första sten. Det är i alla fall vad legenden säger.

Visste du att fisket haft en avgörande roll för området? Oavsett landstillhörighet har sillfisket genom alla tider präglat Bohusläns historia, och fortsätter än i dag att utmärka sig som en stark identitet för landskapet. Marstrands sigill från år 1330, med tre sillar som har placerats i en trekant runt en stjärna, är ett exempel på en gammal tradition som lever vidare. Här omkring har människor livnärt sig på fisket sedan långt före 1300-talet. Utgrävningar på Koön har visat att det fanns boplatser redan under den yngre stenåldern. Man tror att befolkningen drogs till platsen för dess goda fiske och jakt.

The local perspective

Gör som bohuslänningarna när du besöker Bohuslän

När du väl börjar känna dig avslappnad och har fått nya krafter, kan det vara intressant att uppleva bohuslänningarnas smultronställen. Vill du ta reda på mer om landskapets rika historia under din spaweekend i Bohuslän kan du besöka något av alla de museer som finns utspridda i trakten. I Uddevalla finner du Bohusläns museum, som är ett av Sveriges mest besökta regionala museum. I Tanums världsarvsområde kan du se Vitlyckehällen, en av Sveriges största hällristningar. Här finns även Vitlycke museum där du bjuds på en tidsresa till bronsålderns värld, en upplevelse för både stora som små. För den båtintresserade är Vikarvet ett måste. Här kan man ta del av museets samling av olika fartygsmodeller och lära sig om stenindustrins och fiskenäringens historia. Bohus fästning i Kungälv står stadigt än i dag, 700 år gammal, och du är självklart välkommen att besöka den och uppleva dess spännande historia. Om du har tur kanske du prickar in ett av alla de spännande evenemang som anordnas här.

När barnen börjar bli rastlösa under er spavistelse kan det vara en bra idé att komma ut och röra på sig. Vad passar då bättre än att utöka ert spapaket i Bohuslän med ett besök till djurparken Nordens Ark? Här hittar du skandinaviska djur och utrotningshotade arter. Parken arbetar för att rädda och bevara utrotningshotade arter från hela världen. För de allra minsta finns lantgården, där barnen får hälsa på höns och tuppar, kaniner, får och hästar.

I Fjällbacka finns nu en populär vandring där den Läckberg-frälste kan lära känna de platser och miljöer som beskrivs i böckerna. I författarens fotspår besöker man tillsammans med en guide platserna som figurerar i Läckbergs böcker och lär känna verklighetens Fjällbacka. Fiktion och verklighet blandas med betraktelser från nutid och dåtid. Vandringen ges på både svenska och engelska, men kom ihåg att förboka!

Obligatorisk gymnastik på spa i Bohuslän

Förr i tiden ordinerades gästerna på Strömstads badanstalt obligatorisk gymnastik. Även om motion idag inte är obligatoriskt för den som besöker detta eller något annat spa i Bohuslän, lever traditionen vidare och det finns ett stort utbud för den motionstörstige. Låt din spaweekend gå i hälsans tecken och varva avslappnande behandlingar med träningspass, och låt god och hälsosam mat bli pricken över i:t. Många av de spaanläggningar som nämns ovan har egna restauranger som bjuder på god mat, och menyerna är ofta specialiserade på fisk och andra läckerheter från havet. Så passa på att njuta av KRAV-märkt mat från lokala producenter i Brastad, en läcker fisk- och skaldjursfest på Marstrand eller utsökt hummersupé i Smögen under din spaweekend i Bohuslän.