Need Some Inspiration?

Select a Theme
Spa
Danmark

Intro

Spa i Danmark

Närheten till vårt underbara grannland i söder gör att det är lätt att man glömmer hur exotiskt mångskiftande det är. Det är inte endast Nordjyllands traditionella kurorter som gör Danmark så härligt avkopplande och inte heller Köpenhamns vackra spahotell i utsmyckade jugendbyggnader, eller närheten till sol, bad och strand på Bornholm och i Nykøbing, utan mångfalden och möjligheten att välja precis vilken sorts avkoppling du vill njuta av och i vilken miljö du vill avnjuta den. Boendemöjligheterna är många, utbudet av spabehandlingar är stort och oavsett vilket spahotell i Danmark du väljer väntar dig en spaweekend med avkoppling och lugn och ro. Passa på att njuta av några goda danska smørrebrød och ett riktigt gott danskt wienerbröd! I Danmark inbjuder också vackra parker och typiska lövskogar till promenader.

continued

Att resa på en spaweekend i Danmarkger dig en avkoppling i vardagen, oavsett vart du väljer att resa. Hälsotrenden har slagit rot i landet och de senaste 10 åren har antalet hotell och anläggningar för välbefinnande och avkoppling ökat stadigt. Huvudstaden Köpenhamn ligger i östra Danmark, på öarna Själland och Amager, och hit kan du ta dig med flyg, bil eller färja. Vill du kombinera avslappning med storstadsturistande i Danmarks huvudstad finns det en rad olika hotell att välja mellan. Oavsett var i Danmark du befinner dig kan det vara värt att komma ihåg de förrädiska språkliga skillnaderna. Frokost heter det mål mat som serveras mitt på dagen, det vi kallar lunch. När du vaknar på morgonen är det morgenmad du ska hålla utkik efter, men när det börjar bli dags för middag behöver du inte oroa dig längre, det heter samma sak på danska.

Top things to Do

Njutbara stunder i Danmark

Är du ute efter en riktigt lyxigspaweekend kan du boka in dig på Hotel d'Angleterre, som ligger precis vid Kongens Nytorv, Kungliga teatern och Kunsthall Charlottenborg. Hotellet har anor ända från 1755, då det var en restaurang. Sedan dess har hotellet blivit känt för sin lyx, stil och elegans. Här kan du njuta av en alldeles nyrenoverad spaavdelning (2013), med både relaxavdelning, pool och bubbelbad samt ett komplett utrustat gym, som är fritt att använda för alla hotellets gäster. I spaavdelningen, som kallas för Amazing Space, finns det relax- och poolavdelning och du kan njuta av goda drinkar, lugn musik och avslappning för alla dina sinnen. Alla behandlingar utgår från ett holistiskt synsätt och utförs uteslutande med ekologiska produkter. Du kan exempelvis välja att låta kroppen slappna av helt och hållet med en behandling som utgår från de nordiska elementen, där bland annat saltbad och massage med varma lavastenar från Island ingår. Eller varför inte skämma bort dina händer eller fötter med en riktig lyxbehandling med doft av lavendel?

Ett annat bra alternativ är Hotel Kong Arthur, som även det ligger i centrala Köpenhamn. Här är det nära till det mesta, med 15 minuters promenad till Torvehallerne, Ströget och Rundetårn, samt Tivoli och Rosenborgs slott två kilometer bort. Hotellets spaNi'Mat är Köpenhamns äldsta och största spa, med ett härligt vattentempel med bubbelpool, bastu och aromaångbad och tjänster som inkluderar massage, ansiktsbehandlingar, kroppsskrubb och kroppsbehandlingar. Detta spa är mycket populärt, särskilt på helgerna, och tar därför bara emot ett visst antal besökare åt gången. På grund av detta krävs tidsbokning till vattentemplet och massage- och spabehandlingarna, något som dock är väl värt besväret.

Lite längre ut ligger Kurhotel Skodsborg, ett hotell i romantisk stil med fullständigtspa och gratis frukost. Här är det nära till havet och mindre än fem kilometer till Köpenhamns Golfklubb, Eremitageslottet och Bellevue strandbad. Hotellets spa har tio behandlingsrum, däribland särskilda parrum, och dess tjänster inkluderar djupmassage, massage med varma stenar, reflexologi, sportmassage, gravidmassage och ansiktsbehandlingar. Förutom de många olika behandlingarna som erbjuds har besökare även tillgång till bastu, ångbastu och turkiskt bad/hamam.

Vill du istället hålla dig borta från storstaden kan du uppleva natursköna Skagen, Danmarks nordligaste stad, som är belägen på Nordjyllands spets. Här hittar du bland annat Ruths Hotel, där du ges möjlighet till en avkopplande spaweekend med vacker natur, god mat och tid för dig själv och ditt sällskap. På Ruths Hotel erbjuder man en uppsjö av olika övernattningspaket med olika fokus; mat, hälsa och ett sista-minuten paket, men det går givetvis jättebra att själv komponera sin vistelse. Alla boende på hotellet har tillgång till spafaciliteterna. Där ingår bland annat bastu, en uppvärmd terapibassäng med en vattentemperatur på 30–32 grader och olika träningsmaskiner. Utöver tillgång till spaavdelningen kan du givetvis även boka separata behandlingar. Här erbjuds särskilda behandlingar för män, såväl som klassiska behandlingar som passar alla: bl.a. massage, inpackningar och ansiktsbehandlingar. Vill du unna dig något extra erbjuds också olika aromabehandlingar och healing. Det finns också speciella behandlingar för dig som är gravid. När du har njutit av avslappning och lugn och ro en hel dag och känner att det börjar kurra i magen har Ruths Hotel två olika restauranger att besöka. Den ena erbjuder à la carte med franskinspirerade maträtter, både till lunch och till middag. Den andra är en riktig gourmetresa bland Nordens olika smaker.

Did you know that?

Visste du att...

...Danmark är världens lyckligaste land. Åtminstone enligt en professor från University of British Columbia.

...Köpenhamn utsågs dessutom år 2013 till Världens gladaste stad.

...många skandinaviska konstnärer samlades i Skagen på 1870- och 80-talen, lockade av stadens alldeles särskilda ljus. Konstnärsgruppen kom att kallas för ”Skagenmålarna”.

...H.C. Andersen bar alltid med sitt ett rep när han var på resande fot. Han ansåg att det var klokt i händelse av att han skulle hamna i ett brinnande rum på en övervåning.

...det tog 27 år att bygga den stora världsklockan i Köpenhamn. Klockan förväntas mäta tiden med precision i 570 000 år.

...Kronborg slott är det slott där Hamlet bor i Shakespears pjäs med samma namn. Slottet finns också med på UNESCO:s världsarvslista.

The local perspective

Gör som lokalbefolkningen

Besöker du Danmarkoch Köpenhamn sommartid är ett besök i Nyhavn nästan obligatoriskt. Här finns gott om restauranger, barer och caféer, många av dem med utsikt över vattnet. Vill du göra som lokalbefolkningen, köper du en öl i en av de närliggande butikerna och sätter dig direkt på kajen. I Nyhavn kan du också kika på de gamla, men omsorgsfullt nyrenoverade, husen. Det äldsta är från slutet av 1600-talet. I många av dem har också kända konstnärer bott. H.C. Andersen har bland annat huserat i hus nummer 20, 67 och 18.

Om du befinner dig i Köpenhamn under din spaweekend och blir sugen på shopping är den långa gågatan Ströget ett perfekt ställe att besöka. Här hittar du en bred variation av butiker, allt från de stora kedjorna som H&M, Zara och New Yorker till mindre och mer nischade butiker. Har du ett stort intresse för heminredning kan ett besök på Illum Bolighus göra dig nöjd. Här hittar du det senaste modet av de trendigaste designerna. Givetvis finns det mycket inredning av den populäre danske designern Georg Jensen.

Reser du med barn (eller har barnasinnet kvar) kan ett besök på nöjesparken Tivoli passa utmärkt. Här finns något för alla, både våghalsar och de som vill fortsätta sin spaweekend i lugn och ro. Här kan du känna fartvinden vina kring öronen i någon av alla åkattraktionerna eller beundra parkens blomsterprakt och arkitektoniska historia i den väl bevarade pantomimteatern från 1874. När det blir dags för mat finns här en uppsjö av ställen att äta på, välj själv bland snabbmatsställen och gourmetrestauranger belönade med Michelin-stjärnor.

Väljer du bort storstadens hets och stress till förmån för natursköna och rogivande Skagen har du naturen och havet alldeles intill dig. Ta det lilla tåget ”Sandormen” ut på Grenen och upplev den märkliga naturen där två vatten, Skagerrak och Kattegatt, möts. Eller varför inte hyra en cykel och trampa runt staden i din egen takt? På Skagens brygga kan du alltid stanna för att få dig en bit mat, en kopp kaffe eller en svalkande glass.