Need Some Inspiration?

Select a Theme
Spa
Gdansk

Intro

Spa - Gdansk

Få städer har upplevt en sådan resa från krigshärjad industristad till skimrande modern kurort som Gdansk, ett av den södra östersjökustens populäraste sparesmål. Gdansk har alla de naturliga förutsättningar som krävs för den perfekta spaorten: goda förbindelser, inte minst med Sverige, ett oförglömligt läge vid havet, en dynamisk region som har något för alla smaker och en välkomnande gästfrihetskultur. Lägg till Polens låga priser och de många fantastiska kulturella sevärdheterna i Gdansk så kommer du att förstå varför Gdansk är rätt resmål för den som vill unna sig något alldeles särskilt.

continued

Gdansk är del av Trestaden, en storstadsregion som består av nöjesstaden Gdynia, strandresorten Sopot och Gdansk, områdets kulturella och historiska nav. I Gdynia hittar du välkända exklusiva spahotell med upp till 150 olika ansikts- och kroppsbehandlingar, flera varma och kalla bassänger och skickliga terapeuter. En mer holistisk upplevelse väntar i Sopot där den friska havsluften suddar ut gränsen mellan spabehandlingarna och den välgörande naturen. I centrala Gdansk finns ett flertal välutrustade spahotell. Du kan med fördel ta in på ett trivsamt vandrarhem eller budgethotell i Gdansk och besöka spahotellen under dagen och därmed komma undan med en billigare spasemester i Gdansk.

Top things to Do

Sevärdheter i Gdansk

Det är svårt att slita sig från spahotellets heta stenar, varma bad och välkylda vin men Trestaden har en mångfald av såväl spännande som fängslande sevärdheter som bjuder på trevliga små avbrott från en avkopplande sparesa i Gdansk. Styr stegen till den medeltida hamnen där den stilla floden kantas av vackert utsmyckade jugendhus och hundratals år gamla köpmansbostäder. I hamnen hittar du världens äldsta bevarade lyftkran. Blotta åsynen av den välbevarade konstruktionen från 1400-talet ger en inblick i de otroliga volymerna av varor som forslades in och ut ur den blomstrande hansestaden. Den kulturintresserade kan varva behandlingarna för kroppen på spahotellet med ett besök på ett av de många konstgallerierna och -museerna i innerstaden som stillsamt eggar fantasin medan historiefantasterna kan lära sig mer om Polens befrielse från nazismen och Sovjetunionen på Gdansks nationalmuseum. En annan stillsam oas i Gdansk är Mariakyrkan, världens största tegelkyrka, som kan mäta sig i storlek med de största tegelfästningarna i Europa. Trots sin storlek är den rödaktiga, gotiska basilikan en fridfull plats där du kan ta en paus från stadens vimmel och unna dig lite egentid medan du beundrar de vackra färgade glasen och den rikt utsmyckade orgeln.

Om du bara vill koppla av under din spasemester har du alltid stranden att vända dig till. Med ett pärlband av kilometerlånga kritvita sandstränder som för tankarna till den franska Rivieran går det alltid att hitta en plats för sig själv i solen medan havsbrisen och saltstänket kompletterar spabehandlingarna. Utsikten från Europas längsta träpir med Trestadens vackra färgglada arkitektur åt ena hållet och Östersjöns blågröna vatten åt det andra ger ett oförglömligt intryck som ger lika mycket nya krafter som vilken ansiktsbehandling som helst.

Gdynia, den nordligaste delen av Trestaden bjuder på tillfällen att använda den nyfunna energin från spabehandlingarna. Staden lockar fyndjägare med raffinerad shoppingterapi, med ett utbud som sträcker sig från alla de större internationella kedjorna till mindre polska butiker som säljer lokaltillverkade plagg och inredningsföremål. I Gdynia kan du komplettera din hälsoresa med utsökta fisk- och skaldjursrätter med purfärska råvaror som har odlats och fångats i närområdet. En heldag i Gdynia bjuder på många färgstarka upplevelser och kan vara nog så tröttande. Lyckligtvis kan du alltid koppla av dagen därpå med en avokadomask och stillsam musik i jacuzzin i ditt spahotell i Gdansk.

På sommaren överger många Gdansk och Gdynia till förmån för Sopot, regionens främsta strandstad. Trots att de andra städerna har förtrollande bländvita sandstränder som lockar många barnfamiljer och soldyrkare är det framför allt i Sopot som den verkliga Riviera-känslan blir som tydligast med pulserande nattklubbar, en myllrande strandpromenad och uteserveringar som bjuder på en blandning av polskt och internationellt. Spahotellen i Sopot är ordentligt ljusisolerade så du behöver inte vara orolig för att närheten till ett av norra Europas hetaste uteställen ska äventyra din spaupplevelse.

Did you know that?

Visste du att…

Gdansk är känt som världens bärnstenshuvudstad. Staden blev snabbt en blomstrande hansestad tack vare handeln med bärnsten, en av de mest attraktiva råvarorna under medeltiden.

Gdansk återskapades noggrant efter andra världskriget för att återställa dess unika gotiska charm. Till och med de nyaste byggnaderna måste ofta byggas i jugendstil för att inte bryta av mot stadsbilden.

Arbetarrörelsen Solidaritet grundades här 1980 och lade grunden för sovjetockupationens slut. Du kan lära dig mer om detta på European Solidarity Centre i hamnen där allt började.

Stadens främsta symbol är Neptunus-fontänen. Enligt legenden sprang gyllene vatten fram ur fontänen en dag och gav den lokala likören sitt namn, Goldwasser.

År 2013 bestämde sig ledningen för PGE Arena Gdansk-stadion för att klä ut hela stadion till en jättelik pumpa i samband med halloween. De försökte sedermera få Guinness världsrekord för världens största halloweenpumpa. Guinness har ännu inte fattat något beslut i frågan.

The local perspective

Njut av spa i Gdansk på lokalbornas vis

I Gdansk och Trestaden stavas det mesta strand och avkoppling och det finns en mängd olika sätt att njuta av detta. Om du vill satsa helt och hållet på din spaupplevelse gör du detta bäst på ett av de 4- eller 5-stjärniga hotellen i Gdansk eller Gdynia, där fri tillgång till spaanläggningen och de flesta av behandlingarna ofta ingår. Här kan du njuta av en härlig sovmorgon tills du vaknar av fiskmåsarnas stilla skri i fjärran. Dra på dig badrocken och påbörja dagen i jacuzzins masserande bubblor medan du avnjuter en detoxsmoothie. När du känner dig redo att vakna till på riktigt kan du låta en skicklig spaterapeut lägga en vitaminmask eller påbörja dagens manikyr. Om du är riktigt ambitiös kan du ägna lite tid på gymmet innan du fortsätter med en väldoftande aromainpackning, eller varför inte en klassisk helkroppsmassage? Under eftermiddagen kan du varva fler spännande behandlingar, till exempel saltvattensterapi eller massage med heta stenar, med promenader vid vattnet eller drinkar på hotellets takterrass.

Gör som många av Trestadens invånare och unna dig en spaweekend på landsbygden utanför Gdansk där ståtliga villor och herrgårdar har byggts om till påkostade oaser av lyx och avkoppling. Trots deras ståtliga utseende och vackert utsmyckade fasader är dessa spaanläggningar ofta något billigare än i innerstaden, även om innerstadens spahotell ofta har attraktiva spaerbjudanden. På dessa spagårdar kan du njuta av tystnaden som endast bryts av enstaka fåglar medan du avnjuter klassiska polska delikatesser och låter kurortens välgörande vatten rengöra dig såväl invärtes som utvärtes.

I Gdansk och området omkring Östersjökusten är priserna något högre än i övriga Polen, men fortfarande betydligt billigare än i Sverige. Kvaliteten på spaanläggningarna håller högsta internationella klass och personalen är över lag välutbildade och kan i regel erbjuda ett brett urval av behandlingar, från klassisk massage och skönhetsbehandlingar till enklare sjukgymnastik och terapeutisk massage. Om er weekend i Gdansk endast handlar om spaupplevelsen är det oftast billigast att satsa på ett spapaket där mängdrabatten låter er spara avsevärt medan det är bättre att betala separat för varje behandling om du har planerat att uppleva Gdansks många andra sidor utöver spabehandlingarna.

Men om du frågar någon av invånarna vad som är bäst med att bo i Gdansk är svaret nästan alltid detsamma: närheten till de andra samhällena i området och allt som de har att erbjuda. Med tåg- och bussförbindelser som är så billiga att de nästan är gratis kan man befinna sig i en Monte Carlo-liknande miljö i Gdynia ena ögonblicket, på franska Rivieran i Sopot ögonblicket därpå för att strax därefter sitta på en uteservering och folkskåda i den internationella strandstaden Gdansk. En kort resa inåt landet leder till mindre byar som Oliwa där en genuint traditionell polsk upplevelse väntar. För sparesan till Gdansk innebär detta inte bara att du aldrig behöver sakna något under din resa utan att det finns en mångfald av olika sorters anläggningar och behandlingar som du kan prova under en och samma resa, med allt från lyxhotellens takpooler till innovativa behandlingar som saltvattensterapi vid havet.