Need Some Inspiration?

Select a Theme
Spa
Halmstad

Intro

Spaweekend i Halmstad

Under de senaste decennierna har svenskarna i allt högre grad upptäckt tjusningen med spa, och det öppnar hela tiden nya spabad och spahotell runt om i landet. Vem lockas inte av tanken på varma bad, hälsosamma behandlingar och en helg med total avkoppling, full av god mat och dryck? Två av de mest kända svenska spaanläggningarna finns i Halland på västkusten, närmare bestämt Apelviken i Varberg och Tylösand i Halmstad. Båda erbjuder mängder av spabehandlingar och spabadsalternativ, och avståndet mellan dem är bara drygt sju mil. I den här artikeln ska vi fokusera på det sistnämnda resmålet, och vi ska visa att det finns mer i Halmstad än bara Tylösand! 

continued

Med sitt läge vid den svenska västkusten är Halmstad en perfekt destination för en spaweekend, och här finns gott om hotell och bad. Med alla härliga sandstränder är sommaren givetvis den mest populära årstiden för att besöka staden,men det finns flera alternativ för den som vill besöka spahotell eller spabad i Halmstad även under vinterhalvåret. Utöver möjligheterna till hälsosamma spabad och spabehandlingar är även staden i sig väl värd att utforska. Här finns shopping, kultur, restauranger, mängder av sevärdheter som passar alla i familjen, och en mysig stadskärna som är starkt präglad av Halmstads tid som dansk stad, fram till 1600-talets mitt.

Top things to Do

Halmstads bästa spaupplevelser

Det är som sagt svårt att prata om spa i Halmstad utan att nämna Hotell Tylösands stora och berömda spaanläggning. I Tylösand har lokalbefolkningen badat sedan tidigt 1900-tal, och ända sedan det första värdshuset byggdes på platsen 1915 har badsugna människor vallfärdat hit från när och fjärran. Nu ser det dock lite annorlunda ut, och sedan halmstadssönerna Per Gessle (Gyllene Tider, Roxette) och Björn Nordstrand (tidigare VD för TV4) tog över hotellet på 1990-talet har det fortsatt att växa och växa.

Beläget uppe i Tylösands böljande sanddyner, och med en fantastisk utsikt över buktens sandstränder, Kattegatt och den närliggande Tylön, finns här två våningar med allt du kan önska dig av en spaweekend i Halmstad – pooler (varav en utomhus), ångbastu, jacuzzi, gym, massor av behandlingar, Kneipp... Listan kan göras lång. Inom anläggningen finns även bland annat en frisörsalong, restauranger, nattklubbar, konferensmöjligheter, hotell och konstgalleri. Så du lär knappast få ont om saker att hitta på under din vistelse ute vid havet. Och det behöver väl inte heller påpekas att stranden nedanför spahotellet är en av Sveriges absolut bästa och mest kända? Även under vinterhalvåret rekommenderas en stärkande promenad utmed strandkanten för att se hur väder och vind format sanddynerna.

Den som vill kombinera sin spaweekend i Halmstad med en golfrunda kan knappast hitta ett bättre ställe än Tylösand. Här finns två av Sveriges bästa och mest ansedda golfbanor, och här spelades även den stora golftävlingen Solheim Cup 2007. Ett besök i S:t Olofs kapell, som ligger på klipporna alldeles intill hotellanläggningen, rekommenderas också. Kapellet har blivit populärt för vigslar under sommarhalvåret, och byggdes upp på sin nuvarande plats 1950, efter att från början stått i Lidhult, mellan Halmstad och Ljungby.

Men det finns som sagt mer än Hotell Tylösand om du vill unna dig själv en avslappnande och hälsosam helg i Halmstad. Inne i city finns det ett flertal hotell och span i olika storlekar, både för den som vill lyxa till det och för den som är mer ekonomiskt sinnad. För de som bara vill få en dag fylld med spabehandlingar och avkoppling finns det flera centrala dagspan som erbjuder spa- och skönhetsbehandlingar, exempelvis Spa Halmstad och Salong Form. De ligger båda mitt i city, med massor av shopping och historia runt hörnet. Spa Halmstad ligger alldeles i närheten av Stora torg, med vackra S:t Nicolai kyrka, Carl Milles fontän ”Europa och tjuren”, korsvirkeshuset Tre Hjärtan och livlig torghandel. Salong Form finner man på stadens stora shopping- och restauranggata, Storgatan, alldeles i närheten av den medeltida stadsporten Norre Port och den stora stadsparken Norre Katts park. En granne är det klassiska Hotell Mårtenson, vilket kommer väl till pass eftersom Salong Form inte erbjuder några övernattningsmöjligheter. Om man istället vill kunna övernatta på själva spaanläggningen finns det givetvis sådana alternativ inne i city också. På Kungsgatan, ett stenkast från centralstationen, ligger Hotell Continental, som erbjuder spapaket, men även mer skräddarsydda lösningar för exempelvis bröllop, nöjes- och golfresor.

Om du vurmar för att motionera utomhus har du flera fina ställen att besöka. Det främsta exemplet är Galgberget, som ligger centralt i Halmstad, och som en gång i tiden var stadens offentliga avrättningsplats, vilket också givit det dess namn. På åsens sluttning ligger länssjukhuset, och uppe på ”berget” finns det två motionsslingor (tre och fem kilometer), utomhusgym och många vackra promenadstigar i bokskog och med en fantastisk utsikt över staden. På Galgberget rekommenderas också ett besök på Halmstads motsvarighet till Skansen, friluftsmuséet Hallandsgården, där det på sommaren bland annat anordnas ”Allsång på Berget”.

Did you know that?

Visste du att ...

På Hotell Tylösands nattklubb Leifs Lounge finns det en stor samling av Roxette- och Gyllene Tider-prylar, som exempelvis bandens guldskivor. Per Gessle har även använt nattklubben för att smygstarta turnéer med både Roxette och Gyllene Tider.

The local perspective

Lokalbefolkningens smultronställen

Med tanke på Tylösands omåttliga popularitet under sommaren söker sig lokalbefolkningen ibland till andra stränder, även om många av stadens infödingar (och inflyttade) givetvis trivs som fisken i vattnet när det är liv och rörelse på stranden, och gillar att kunna gå upp i sanddynen för att köpa sig lite svalkande dryck eller glass eller lyssna på livemusik på utomhusscenen Solgården. Bland de mest populära stränderna i området hittar vi Ringenäs, Haverdal och Vilshärad (norr om Tylösand), och den mer centrala Östra stranden (sydost om Tylösand), som börjar bara några kilometer från Halmstads stadskärna och är en av Sveriges längsta sandstränder med sina sex kilometer. Vid Östra stranden ligger även stadens största campingplats, Hagöns camping, med ett intilliggande naturreservat, och det finns även ett flertal minigolfbanor och matställen i området.

Inte bara en vistelse på en spaanläggning kan vara avkopplande och skönt, utan även exempelvis konst. Inte långt från Tylösand, alldeles i närheten av Halmstad City Airport, ligger Mjellby Konstmuseum, som är hemvist för Halmstadsgruppens stora konstarv. De har även en stor samling modern konst av andra konstnärer från hela världen och populära tillfälliga utställningar. Någon kilometer bort ligger även Riccardos World of Icecream, som på bara några år blivit en storfavorit för halmstadsborna på sommaren. Här tillverkas det italiensk glass, och det omgivande naturreservatet Möllegård är perfekt för en fin promenad medan du avnjuter din sorbet eller glass. Mer konst kan man få sig till livs på Hallands Konstmuseum, alldeles intill fotbollsarenan Örjans Vall utmed Nissan. Även ute i det fria kan du titta på konst, till exempel Picassos höga skulptur ”Man och kvinna”, även den placerad vid Nissan, fast mer centralt mellan Slottsbron och Österskans, och redan nämnda ”Europa och tjuren” som stadens mest kända exempel. Möjligheterna att få sig en avkopplande och skön vistelse i Halmstad är med andra ord stor, även om man vill bort från de mest populära platserna.

Dagsutflykter

I Halmstads närhet finns flertalet städer inom räckhåll med bil, buss eller tåg, som exempelvis Falkenberg, Varberg, Laholm och Båstad. Om man vill göra längre utflykter är det även dagsutflyktsavstånd till Helsingborg (ca 60 minuter med tåg/bil) – med 20-minutersbåtar till Danmark och Helsingör – Malmö och Göteborg (ca 90 minuter med tåg/bil).

Utanför Varberg finns den redan omnämnda spaanläggningen Varbergs Kurort Comwell i Apelviken, som är en av landets mest kända och med anor från 1900-talets början. Här finns Sveriges enda havsvattenspa, mängder av behandlingsalternativ och de har vunnit pris som både Sveriges och Europas bästa spa. En vacker strandpromenad tar dig från Apelviken in till Varberg, med massor av shopping och sevärdheter, i synnerhet den stora medeltida fästningen med Hallands kulturhistoriska museum och den berömda Bockstensmannen. Öster om Varberg, i Tvååker, ligger Ästad Vingård, som kombinerar vingård, konferens och restaurang och dit du kan åka på spa- och äventyrsweekend.

I Falkenberg, som är Halmstads närmaste grannstad norrut, finns den stora spaanläggningen Falkenberg Strandbad, som i likhet med anläggningarna i Tylösand och Apelviken har ett stort utbud av spapaket och aktiviteter. Här finns också hotell och en stor sandstrand alldeles utanför dörren.

Halmstads närmaste granne söderut heter Laholm, och mellan Laholm och Skottorp ligger Lögnäs Gård, med spa- och konferensanläggning, hotell och restaurang. I närheten finns även Skottorps slott, med gårdsmejeri, restaurang och Sveriges bäst bevarade slott i Empire-stil. I bakgrunden syns här Hallandsåsen, som sträcker sig hela vägen ut till havet, förbi Båstad och Torekov. I just Båstad ligger det anrika Hotell Skansen, som varit en mötespunkt för stadens badgäster sedan 1920-talet. Nu är det en modern spaanläggning med eget kallbadhus, och som även erbjuder konferenser, mat och övernattning.