Need Some Inspiration?

Select a Theme
Spa
Östergötland

Intro

Spaweekend i Östergötland bland hälsobrunnar och förtrollande natur

Östergötlands böljande slätter och täta skogar utgör en rogivande och helande miljö i sin egen rätt och det kanske är därför som landskapet förknippas så starkt med kurorter och hälsobrunnar. Redan på 1700-talet vallfärdade människor till Motala och Söderköping för att dricka brunn och njuta av hälsosamma behandlingar och traditionen har spritt sig över hela området. I Östergötland kan du välja precis den miljö du trivs bäst i för din spavistelse, från Vadstenas kullerstensbelagda gator och torg och Norrköpings industristadscharm till Borensberg vid Göta kanals strand och spaanläggningar på landsbygden i gamla herrgårdar och villor.

continued

Östergötland ligger idylliskt beläget mellan Vättern i väster och Östersjön i öster och bjuder på ett varierat landskap med slätten omkring Motala och Linköping och Kolmårdens täta urskog norr om Norrköping. Därmed råder det ingen brist på vackra miljöer där du kan koppla av i samband med eller på väg till en spavistelse i Östergötland.

Östergötland har nära till allt och passar särskilt bra för en spaweekend eller ett dagsbesök från Stockholm- eller Malmöområdet. Glöm inte bort att varva lerinpackningar och fotmassage med besök hos Östergötlands fantastiska sevärdheter, till exempel Gamla Linköping, Bergs slussar och Sankt Annas och Gryts skärgårdar.

Top things to Do

Sevärdheter som förgyller en spaweekend i Östergötland

Linköping, Östergötlands största stad, bjuder på upplevelser för alla att njuta av mellan spabesöken. Stadens populäraste sevärdhet är utan tvekan Gamla Linköping, en återskapad stadsdel dit stadens vackraste gamla hus från 1800-talet och bakåt har flyttats efter hand som staden moderniserades. Stadsdelen är ett levande utomhusmuseum med gammaldags bank, specerihandlare, handverkare och gårdsmusikanter. På gångavstånd ligger Valla friluftsområde, ett enormt fridfullt picknickområde där barnen kan leka på en naturlig lekplats och titta på hästar, getter och många andra djur, allt för att förgylla din spaweekend.

Spaanläggningar i all ära men ett tillfälle att bara vistas i naturen och njuta av vackra färgglada blommor och andas frisk luft är en välgörande upplevelse som kan komplettera vilken spabehandling som helst. Vätterns långgrunda och kristallklara vatten lockar hundratusentals besökare året runt och många av dem dras till Motala. Staden kommer till sin fulla rätt under sommaren när stränderna fylls av soldyrkare och badare –en utmärkt aktivitet under din sparesa– och stadens uteserveringar myllrar med människor som samlas för att äta och dricka i glada vänners lag. Några mil söder om Motala ligger medeltidsstaden Vadstena, den heliga Birgittas hemvist vars kullerstensbelagda gränder och medeltida hus bäddar för en perfekt reträtt från den moderna vardagens stress. Håll utkik efter Lustgården, den ljusblå byggnaden precis utanför det klosterområdet, där Ingmar Bergmans klassiska film med samma namn spelades in.

Vill du få allt ur din spahelg? Fortsätt söderut så kommer du till två av Östergötlands mest unika naturliga sevärdheter. Den som har läst Selma Lagerlöfs bok om Nils Holgersson är väl bekant med Tåkern, den unika fristaden för alla möjliga sorters flyttfåglar. Om du är mer intresserad av vackra fridlysta blommor och en svårslagen utsikt ska du fortsätta till Omberg. Hela berget är ett naturreservat och har miltals av undersköna vandringsstigar, utsiktsplatser och fornlämningar. Om lusten faller på kan du ta en båt till Rödgavels grotta och låta dig förundras av otroliga stalaktiter och stalagmiter.

En annan favorit bland internationella och svenska turister som vill njuta av den idylliska östgötska naturen under sin spaweekend är Göta Kanal. Den vackra kanalen kantas av vandringsleder och skär rakt genom landskapet. Stanna till i Bergs slussar, ett av Europas största slussystem, och sitt och titta på de pittoreska småbåtarna som slussas upp och ner. Glöm inte bort att titta in i Vreta klosters medeltida kyrka innan du fortsätter din promenad längs med vattnet. Om benen blir trötta kan du innan ditt nästa spabesök stiga ombord på en av kanalbåtarna och njuta av utsikten över Roxen och Vättern medan du smuttar på en drink eller äter en lättare måltid.

Efter du avnjutit en spahelg i lugn och ro, varför inte ta med dina barn till Kolmårdens djurpark? Djurparken som bara ligger ett stenkast från spahotellet är en favorit hos alla, stora som små. Här får du en chans att se djur från världens alla hörn i noggrant återskapade miljöer. Titta på lejonen på savannen från linbanan eller besök delfinariet där harmonin mellan delfinerna och deras skötare skapar en show som ger minnen för livet. Tiden går fort medan du betraktar de graciösa sälarna som glider förbi på andra sidan panoramafönstret eller går med skräckblandad förtjusning mellan spindlar och ödlor på tropikariet. Ett besök bäddar för en prisvärd heldag för hela familjen, särskilt om ni medtar matsäck som ni kan äta med utsikt över djuren.

Did you know that?

Visste du att…

Världens största adventsljusstake tänds varje år i Norrköping. Värmekyrkan, som inte alls är en kyrka utan en avställd fabrik, gör om sina fyra smala skorstenar till ljusstakar varje år i advent.

Världens första tåg som drivs av biogas, ”Amanda”, går mellan Linköping och Västervik. Linköping är känt för sina många framsteg inom grön energi.

Sveriges äldsta inomhustoalett ligger i Vadstena. Inte i Mårten Skinnares hus, som många guideböcker felaktigt anger, utan i det vita biskopsresidenset på andra sidan gatan. Mårten Skinnares hus har emellertid antagligen Sveriges mest fotograferade toalett.

The local perspective

Spaupplevelser i Östergötland och lokalinvånarnas favoriter

Man behöver inte leta länge för att hitta ett toppmodernt spahotell i Östergötland. Hotell Ekoxen i Linköping är en favorit bland Linköpingsborna som styr stegen hit för möhippor, företagskickoff eller bara för att unna sig en extra energikick i vardagen. Spahotellet är särskilt bra på skönhetsbehandlingar och makeuprådgivning – perfekt inför viktiga möten eller på väg till konferensen. Om du vill tillbringa en spaweekend i Östergötland med närhet till shopping och evenemang är hotell Scandic i Linköping City ett perfekt val. Det toppmoderna hotellet ligger idylliskt på Stångåns strand mitt i centrala Linköping och erbjuder massage och bastubad.

Om du vill unna dig något riktigt speciellt ska du prova African Spa and Relax på Vildmarkshotellet i Kolmården. Varje behandling har ett tydligt afrikanskt tema och kombinerar inslag från bråviken med traditionella metoder och en tydlig känsla av savann. Pricken över i är utan tvekan bastun med fönster mot delfinbassängen. Tänk dig känslan av att gå direkt från en föryngrande mineralbehandling till en het bastu och läppja på ett glas vin medan delfinerna leker mitt framför ögonen på dig. En mer förtrollande upplevelse är svår att tänka sig!

En kort bilfärd därifrån kan du njuta av en helt annan sorts miljö på Villa Fridhem. Medan African Spa and Relax bjuder på en internationell och banbrytande spaupplevelse står Villa Fridhem för en traditionell avkopplande miljö. Den vackra jugendherrgården omges av en rofylld park och hotellet bjuder på varje tänkbar bekvämlighet, från traditionella kurbad till duokurer där ni kan sitta och småprata tillsammans medan en utbildad terapeut tar hand om er.

Om du vill varva välgörande behandlingar och jacuzzibad med promenader i en äkta medeltidsmiljö och en utsikt över en av Sveriges renaste och vackraste sjöar ska du boka en spaweekend på Starby hotell i Vadstena, ett idylliskt spahotell i en lika idyllisk miljö. Med närheten till de sköna Ombergs naturreservat och Tåkerns Naturrum är det inte att undra på att många väljer Vadstena för sin avslappnande och drömska spaweekend i Östergötland.

Östergötland har flera traditionella kurorter som fortfarande lockar med hälsovatten och rogivande miljöer. Söderköpings Brunn har omvandlat den traditionella brunnen till ett modernt spa som fortfarande har en mysig gammaldags prägel. Varför inte boka ett mysigt spapaket och prova massage med heta lavastenar eller återhämta dig efter arbetsveckan i bastun. Till Medevi Brunn, en kurort som grundades 1678 av den berömda läkaren Urban Hjärne, vallfärdar fortfarande många för att unna sig lite egentid och dricka det hälsosamma mineralvattnet. Medevi Brunn är inte en spaanläggning i modern bemärkelse utan snarare ett fridfullt hotell i en vårdande miljö men du kommer ändå garanterat att känna dig utvilad och föryngrad när du återvänder efter en weekend.

Norrköping och Linköping har dessutom en mångfald av spännande fristående dagspan dit trötta östgötar går för att pigga upp vardagen. Välj mellan klassiska thailändska inrättningar som specialiserar sig på skicklig massage och moderna span där du kan njuta av en renande mineralskrubb eller en avkopplande skalpmassage.