Need Some Inspiration?

Select a Theme
Spa
Polen

Intro

Spa i Polen

I dagens hektiska samhälle kan det vara svårt att få alla pusselbitar att gå ihop. Vad kan då passa bättre än att checka ut från vardagen och alla dess måsten och smita iväg på en avkopplande spaweekend? Att ta hand om både kropp och sinne är trots allt en viktig del av livet. Varför inte passa på att låta dina spända axlar få vila eller unna din trötta vinterhy en uppfriskande behandling? Det finns en rad olika spaupplevelser att välja mellan i Polen – allt ifrån lenande och renande lerinpackningar till ångande bastubad och massagebehandlingar med väldoftande oljor. Boendemöjligheterna är många, och eftersom förhållandet mellan den svenska kronan och Polens valuta zloty är till fördel för den som växlar från SEK till PLN är det alltid relativt billigt att bo, äta och utnyttja de olika spafaciliteternas behandlingar. Utbudet av prisvärda spabehandlingar är stort: oavsett vilket spahotell i Polen du väljer väntar dig en spaweekend med avkoppling och lugn och ro.

continued

Att resa på en spaweekend i Polen är billigt och prisvärt, oavsett vart du väljer att resa. En spaweekend i Polen kan se ut på många olika sätt. Väljer du att resa med flyg och stanna i Polen ett par nätter finns det många olika städer och hotell att välja mellan. Med flyg tar du dig enkelt till bl.a. Gdansk, Krakow, Lodz och självklart också till huvudstaden Warszava. Oavsett om du vill ha nära till stadspuls och shopping, bergsnära natur eller härliga stränder kan säkert något av Polens över 200 spahotell passa dina önskemål.

Top things to Do

Spahotell att besöka

Är du ute efter riktigt lyxiga behandlingar kan du bege dig till Jelenia Struga Spa Resort en bit utanför Kowar, eller till Villa Park i Ciechocinek. På Jelenia Struga Spa Resort ges du möjlighet att uppleva total avkoppling uppe i de polska bergen, där luften är ren och fri från storstadens alla föroreningar. Här erbjuds en mängd olika behandlingar, allt från skön ansiktspeeling med mandel och renande bad i en hamam till body detox och massage för trötta, ömma muskler. Även dina händer och fötter kan bli ordentligt ompysslade, exempelvis i ett lenande och läkande parafinbad.

På Jelenia Struga Spa Resort ges stor möjlighet att sätta ihop sitt eget paket inför vistelsen, med gott om förmånliga kombinationer som inkluderar boende, mat och behandlingar. Åker du tillsammans med din partner för en spaweekend på tu man hand erbjuder hotellet ett särskilt romantikpaket, där bland annat frukt och vin på rummet ingår. Dessutom erbjuds ni under er vistelse bland annat en romantisk utomhusmiddag, med vin samt hamambad. Hotellet har även familjepaket, där tillgång till jaccuzzi och ångbastu ingår, med 10 % rabatt på alla bokade behandlingar. Familjer erbjuds också möjlighet att vandra i bergen och få lära sig mer om det vackra landskapet och dess bebyggelse.

Villa Park ligger alldeles intill Zdrojowy-parken i Ciechocinek. Här är atmosfären lugn och rogivande och utbudet av behandlingar stort. Du har bland annat tillgång till en saltvattenpool där saltet hämtas upp från över en kilometers djup, i marken under hotellet. Salthalten i poolen är så hög att du flyter utan svårighet och bara kan slappna av och njuta av lugnet.

Utöver att flyta i salthaltigt vatten kan du givetvis också välja mellan en rad olika klassiska spabehandlingar: olika former av massage, inklusive koppning, särskild sportmassage, saltpeeling och olika ansiktsbehandlingar. Här erbjuds också så kallade serier, vilka innefattar behandlingar för två personer samtidigt (de erbjuds givetvis också enbart för en person). Reser du med din partner passar kanske en choklad- och apelsinbaserad parbehandling med ångbastu och massage? Är sällskapet din mor eller väninna kan ni njuta av varsin ansiktsbehandling utformad för era respektive hudtyper, samt varsin hand- och fotbehandling. Villa Park erbjuder också olika typer av medicinska behandlingar, de flesta baserade på KMI.

Är spa och avkoppling i storstan mer din grej erbjuder Hotel Regent Warsaw i huvudstaden Warszawa det bästa av två världar: lyx och avkoppling inomhus och storstadens puls utomhus. Gör du inte av med tillräckligt med kalorier under dina stadsutflykter finns ett gym med toppmodern utrustning såväl som aerobicsklasser. Hotellets läge, precis intill Royal Łazienki Park, gör det också enkelt att ge sig ut på en joggingunda.

Känner du att du hellre enbart ägnar dig åt avkoppling finns det säkert något som passar i hotellets över 1 200 kvadratmeter stora wellnessdel. Här finns bland annat pool, jacuzzi, bastu och ångbad. Självklart erbjuds också en mängd olika spabehandlingar att skämma bort dig själv med. I utbudet hittar du både klassiska ansikts- och massagebehandlingar, men också aroma- och detoxbehandlingar. Även behandlingar särskilt anpassade för män erbjuds.

Did you know that?

Visste du att...

...Polen är det sjätte största landet i EU - både vad det gäller yta och invånare (312 685 kvadratkilometer respektive 38 miljoner invånare).

...Krakow var Polens huvudstad från år 1038 fram till år 1596, då Warszawa tog över titeln.

...det bor ungefär 37 miljoner polacker i Polen och uppskattningsvis 21 miljoner polacker utomlands. 36 % av polackerna bor med andra ord utanför Polens gränser. Även om uppgifter om det totala antalet polacker i världen varierar från källa till källa så beräknas de till cirka 60 miljoner människor totalt.

...Polen har den lägsta genomsnittliga äktenskapsåldern i EU. Medelåldern för kvinnor är 25,6 år medan den för män är 27,5 år. Det totala genomsnittet är alltså 26,6 år.

...man i Polen traditionellt firar namnsdagen mer än födelsedagen.

...pizza i Polen görs utan tomatsås. Kyparen serverar istället tomatsåsen vid sidan av (vanligtvis i en burk), så att du kan hälla den på pizzan.

The local perspective

Gör som lokalbefolkningen

Vill du följa den polska matrytmen under din spaweekend gör du rätt i att äta en rejäl frukost, Śniadanie. Bröd, korv, kvarg och ägg ska mätta ända fram till middagen, som äts på eftermiddagen. Behövs det påfyllning däremellan, vad som kallas för en extra frukost, blir det några smörgåsar. Middagen består inte sällan av tre rätter: soppa, huvudrätt och efterrätt, och framåt kvällen äts en bit kvällsmat, som ofta består av sallad och kallskuret. Lunch är ett relativt nytt begrepp i Polen, men har mer och mer börjat ersätta den så kallade extra frukosten. Att syra kål, gurkor och betor är mycket vanligt och dessa är vardagsinslag i det polska köket. Även charkuterier och kött ingår i vardagsmaten. Till maten dricks ofta öl, men då och då även vodka. Det polska ölet håller generellt god kvalitet.

Besöker du något av spahotellen i Warszawa och är intresserad av historia finns det många olika möjligheter att förkovra sig. Polen drabbades hårt under andra världskriget och idag finns en mängd olika monument, museer och minnesplatser att besöka, bland annat Gestapos huvudkontor och Pawiak-fängelset. Du kan även ta en rundtur i de gamla gettokvarteren. Reser du med barn som gillar att ta reda på saker kan du besöka Copernicus Science Center, med en mängd olika interaktiva utställningar. Vill du uppleva Warszawas kulturarv, men föredrar att fortsätta i spavistelsens avkopplande anda, kan du besöka Chopinmuseet. Här får du en enastående inblick i hur den världsberömde kompositören arbetade och levde och du kan bland annat vila ögonen på hans sista piano.

Förlägger du istället din spaweekend till medeltidsstaden Krakow kan du fördjupa dig i det kulinariska Polen, då Krakow anses vara Polens mathuvudstad. Wierzynek Restaurant, som ligger i kanten av Stora torget, är känd som en av landets bästa och lyxigaste restauranger. För att ta del av stadens medeltidshistoria kan du göra ett besök vid Florianporten. Det är en av de få bevarade delarna av stadens medeltida försvarssystem, som bl.a. bestod av åtta torn. Även i Krakow kan du se spår av andra världskriget i form av koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, som ligger cirka en och en halv timmes resväg från staden med buss. Många resebyråer ordnar guidade gruppturer till platsen.