Need Some Inspiration?

Select a Theme
Spa
Riga

Intro

Riga – där tiden står stilla medan du föryngras

Riga har varit en uppskattad kurort ända sedan 1500-talet, när besökare från hela Europa kom för att dricka brunn och ta hälsobad. Traditionen är i högsta grad levande och Riga välkomnar sina besökare med många inbjudande fristående spabad, stora spahotell, familjespa och till och med ekologiska spaanläggningar. I en miljö som i sin egen rätt är rogivande för kropp och själ, med vackra medeltida hus och kyrkor och storslagna byggnader i jugendstil, är det lätt att hitta moderna holistiska behandlingar som låter dig återvända från din spaweekend i Riga som en förnyad och föryngrad person. Det finns behandlingar och anläggningar i varje prisklass,

continued

från de lyxigaste hotellen där du kan få hela avdelningen för dig själv och behandlingarna ofta sker i en romantisk miljö med levande ljus och champagnebar till moderna och prisvärda dag-span där du kan ta en paus från Rigas spännande museer, vackra parker och inspirerande konstgallerier och njuta av en liten stund för dig själv.Oavsett vad du väljer kommer du att upptäcka att Riga tar sin spatradition på största allvar och ofta lyckas med konststycket att erbjuda billiga spapaket som samtidigt håller högsta internationella klass.

Top things to Do

Bland spahotell i Riga

Strosa runt i vackra Riga under din spaweekend

Rigas mångfaldiga historia har lämnat en stadsbild som lätt förvirrar. I andra städer är det ganska enkelt att avgöra vilket sorts område man befinner sig i genom att titta på byggnaderna i omgivningen, men i Riga ligger vackra jugendbyggnader sida vid sida med moderna glas- och stålbyggnader och betongmonster från sovjettiden i funkisstil.

En spadag i Riga kan alltid påbörjas med en avkopplande massage och en fruktblandning, oavsett vad du planerar för resten av dagen. När du är tillfreds med livet kan du styra stegen till den medeltida stadsdelen och flanera bland vackra gamla byggnader och blicka in bland hantverksbodar och små restauranger som serverar traditionell lettisk mat. Strax utanför den gamla staden ligger Frihetsmonumentet, ett resligt monument som står som en ständig påminnelse om Lettlands turbulenta historia. Om du vill lära dig mer om detta är ett besök på Museet om den lettiska ockupationen ett måste, där en spännande och fängslande berättelse om ockupation, motstånd och hopp framträder framför dina ögon. Om vädret är vackert är själva Riga ett museum i sin egen rätt. De ståtliga byggnaderna i jugendstil och de vackra ryskortodoxa kyrkorna, till exempel den utsökt utsmyckade Peterskyrkan, berättar om olika faser i stadens förflutna och utgör en rogivande bakgrund för en promenad i Riga.

Rigas restauranger

I centrala Riga råder det ingen brist på fina restauranger som bjuder på en riktig kulinarisk mångfald. Det lokala kökets passion för närodlade råvaror och naturinspirerade rätter är perfekt för en välgörande spaweekend för både kropp och själ. Om du vill unna dig den ultimata avkopplande upplevelsen stannar du bara kvar på ditt spahotell i Riga hela dagen, det finns så många olika sorters upplevelser att det aldrig blir långtråkigt.

Kurorten Jurmala

Om du inte kan få nog av avkopplande bad, lerinpackningar och väldoftande oljor och tvålar ska du ta tåget till Jurmala från stationen i den gamla staden. Jurmala är regionens äldsta kurort och det är bara att välja och vraka mellan klassiska anläggningar med attraktiva spapaket och mer innovativa specialiserade inrättningar som låter dig prova på etniska och ekologiska metoder. Närheten till havet gör att du kan kombinera traditionella inomhusbad med havsvattensbassänger och saltvattenterapi – en kombination som både renar och föryngrar. Glöm inte att du har tillgång till de vackra gyllene stränderna, det böljande havet och renande frisk luft alldeles gratis. Den långa strandpromenaden lockar till avkopplande spatserturer med en oförglömlig utsikt över Östersjön.

 

Did you know that?

Visste du att ...

De moderna blåjeansens fader, Jacob David, föddes i Lettland men emigrerade till USA. Han kom på idén att använda kopparnitar för att göra byxorna tåligare.

Lettland försökte bygga ett torn på sitt högsta berg Gaizinkalns för att därmed slå Estlands högsta berg Munamägi. Tornet slutfördes aldrig och Munamägi är fortfarande Baltikums högsta berg.

Restaurangen Hospitalis i Riga är en restaurang med sjukhustema. Matsalen ser ut som en operationssal, servitriserna har sjuksköterskeuniform, vinglasen är provrör och besticken ser ut som operationsverktyg.

Visste du att den berömda filmkaraktären Crocodile Dundee inspirerades av Arvids Blumentals från Lettland? Krokodiljägaren, som fångade över 10 000 krokodiler, visste mycket väl hur man tar till vara på kropp och själ med naturliga metoder.

The local perspective

En riktigt äkta spaweekend i Riga

 

Rigaborna vet förstås var de bästa spaanläggningarna går att finna men även var man kan njuta livets goda på andra sätt. En klassiker i Riga är att bryta av en kultur- eller shoppingdag på ett dagspa där du kan njuta av en kortare behandling i en stilla oas mitt i innerstaden. Du hittar dessa i de större köpcentren, till exempel Galerija Centrs.

En populär aktivitet för hela familjen är att åka på spaweekend tillsammans. Det finns ett flertal spaanläggningar som erbjuder särskilda upplevelser för barn, såväl i själva Riga som i närliggande Jurmala. Det kan röra sig om allt från roliga chokladfotbad (givetvis med en kopp rykande varm choklad i handen) till underhållande vattenaktiviteter som håller de små sysselsatta i timvis medan föräldrarna kan sjunka ner i jacuzzin och njuta av lite välbehövlig vila.

Bland det bästa med en sparesa till Riga är att det finns något för alla sorters besök. Du kan ta in på något av stadens 5- eller 4-stjärniga spahotell och njuta av obegränsad tillgång till välgörande stunder men det går minst lika bra att välja ett vandrarhem eller ett billigare hotell i Riga och besöka de doftande dag-span som ligger nära till hands när du utforskar centrum. Du kan ta del av samma källa till skönhet som skådespelerskan Ksenia Solo och njuta av en klassisk skönhetsbehandling med duktiga terapeuter och behandlingar för alla behov. Många av Rigas skönhetsspan ligger i gamla vackra jugendbyggnader eller ståtliga villor från Rigas guldålder som bidrar till känslan av att bli behandlad som en kunglighet.

Om du känner dig lite äventyrlig kan du prova på ett ekologiskt spa, till exempel Verdant Eco, som bjuder på ekologiska och experimentella behandlingar i en trendig och ungdomlig miljö. Här suddas gränsen mellan människa och natur ut innan du återföds från fotbad och lermasker som en renare och friskare person.

I Riga handlar allt om helhetskänslan, en balans mellan kropp och själ, mellan intryck och uttryck. Det är inte att undra på att några av de bästa spahotellen ligger i området omkring Centraltirgus, Europas största marknad. På dess matmarknad serveras det baltiska kökets främsta läckerheter i de gamla zeppelinarhangarernas karaktärsfulla miljö. Hälsomatstrender från världens alla hörn har hittat hit och du kan komplettera din spa-kur med spännande fruktdrycker, ekologisk mat och hälsoklassiker som sushi och sallader. För den som vill synda lite mellan behandlingarna finns det ett stort utbud av lokala vilträtter, färska fisk- och skaldjursspecialiteter och läckra ryska desserter. Här kan du dessutom köpa många av de väldoftande oljorna, krämerna och tvålarna som du har njutit av under din spavistelse i Riga.

Jämfört med att gå på spa i Sverige är sparesor till Riga billiga och du får mycket valuta för pengarna. De allra dyraste hotellen är jämförbara med svenska priser, men det ingår ofta fler behandlingar för pengarna. Du kan ofta spara pengar genom att boka ett komplett spapaket i Riga i förväg. Detta är det bästa sättet att hitta spaerbjudanden där just dina favoritbehandlingar ingår och det är ofta väl värt att jämföra flera paket innan du bestämmer dig. I allmänhet är det inte dyrt att tillbringa en weekend i Riga men det kan vara klokt att söka sig till restauranger och boenden som inte ligger i den gamla stadsdelen om man vill ha mer pengar över till lösgörande massage, fotbad och ansiktsmasker.