Need Some Inspiration?

Select a Theme
Spa
Spa Romantiskt Spa

Intro

Romantisk spaweekend

I dagens hektiska samhälle kan det vara svårt att få alla pusselbitar att gå ihop. Vad kan då passa bättre än att checka ut från vardagen och alla dess måsten och uppleva en romantisk spaweekend med din partner? Att ta hand om både kropp och sinne är för många en viktig del av livet. Passa på att ge er båda lite extra romantik under en weekend. Kanske behöver spända axlar få vila, trött vinterhy få sommarlyster eller kanske ni bara behöver få lite tid tillsammans på tu man hand? Oavsett om ni väljer att åka till andra sidan jorden eller till grannstaden finns det en rad olika spaupplevelser att välja mellan – allt ifrån lenande och renande lerinpackningar till ångande bastubad och massagebehandlingar med väldoftande oljor. Även boendemöjligheterna är många med allt från budgetvänliga, pittoreska boenden till lyxiga prakthotell med havsutsikt.

continued

När du och din partner åker på en romantisk weekend med spa kan det även finnas möjlighet att uppleva en spabehandling tillsammans, en parbehandling. Sköna bad och välgörande inpackningar är både avkopplande och njutningsfulla, samtidigt som ni kan umgås. En gemensam chokladinpackning kan ge er spaweekend en extra söt touch. De allra flesta spahotell erbjuder dessutom både bubbelpool och bastu. Under vinterhalvåret kan ni kanske även få möjlighet till vinterbad – först en lång stund i en varm bastu och sedan ett dopp i en vak, sjö eller rätt ut i havet, beroende på var ni befinner er. Kontrasten mellan värme och kyla hittar ni till exempel också i så kallad hot stone massage. Då läggs varma lavastenar på utvalda ställen på kroppen under massagebehandlingen. Det största problemet ni kommer att ha är att välja bland alla alternativ!

Types

Romantiskt spa-paket på många vis

När du och din partner åker på en romantisk weekend med spa finns det kanske möjlighet för er att uppleva en spabehandling tillsammans, en parbehandling. Sköna bad och välgörande inpackningar är både avkopplande och njutningsfulla, samtidigt som ni kan umgås. En gemensam chokladinpackning kan ge er spaweekend en extra söt touch. De allra flesta spahotell erbjuder dessutom både bubbelpool och bastu. Under vinterhalvåret kan ni i Sverige och de övriga nordiska länderna kanske även få möjlighet att bada så kallat vinterbad – först en lång stund i en varm bastu och sedan ett dopp i en vak, sjö eller rätt ut i havet, beroende på var ni befinner er.

Kontrasten mellan värme och kyla hittar ni till exempel också i så kallad hot stone massage. Då läggs varma lavastenar på utvalda ställen på kroppen under massagebehandlingen. Variationen av behandlingar är nästintill oändlig och nyheter dyker hela tiden upp runtom i världen. Många spahotell erbjuder förutom avkopplande miljöer och behandlingar även träningsmöjligheter, antingen i form av gym eller träningsklasser, eller både och. Men att resa bort på en romantisk spaweekend är inte enbart att uppleva behandlingar tillsammans. Passa på att njuta av god mat, avkoppling och tid bara för varandra.

Många spahotell ger er möjlighet att skräddarsy er egen weekend med en uppsjö av valmöjligheter. Kanske vill ni känna att ni kan koppla av till fullo och inte behöver fundera på var eller vad ni ska äta? Då kan det passa med ett paket där all mat och dryck ingår, så att ni kan ägna er helt och hållet åt varandra och bara njuta av att vara tillsammans. Eller vill ni hellre varva den avkopplande, lugna stämningen med egna romantiska utflykter i omgivningarna? Boka då en vistelse som ger er möjlighet att upptäcka ert resmål även utanför hotellets lugna vrå. Vad kan passa bättre än att vara på utflykt hela dagen och sedan komma tillbaka till hotellet för att exempelvis få en massage för trötta fötter och därefter avnjuta en romantisk middag tillsammans?

Suggestions/Where

Romantisk Spaweekend runt om i världen

Möjligheterna till en romantisk spaweekend är många, oavsett vart i världen ni väljer att resa. Behandlingarna varierar något beroende på resmål och det är vanligt med behandlingar som utgår från en central del i landets kultur eller historia. I Tjeckien kan ni till exempel uppleva ölspa medan behandlingar med choklad härstammar från USA. I Nordafrika och Mellanöstern är hamam, eller turkiskt bad som det också kallas, populärt. Det är ett slags ångbad som också tjänar som ett sätt att umgås, dock är avdelningarna ofta uppdelade mellan män och kvinnor.

Massage finns i många olika former, allt från den kinesiska medicinska massagen, till så kallad aromamassage som sker med väldoftande och värmande oljor. Oljorna hjälper till att göra kroppen och sinnena avslappnade och hjälper massören att smidigt kunna massera trötta och ömma muskler. Den kinesiska medicinska massagen, även kallad tuinamassage, har praktiserats i över 4 500 år. Tekniken baseras på samma teorier som de som ligger till grunden för akupunktur, men massören använder sina händer istället för nålar.

Precis som massage är koppning, eller cupping som det också kallas, någonting som förekommit länge i vissa delar av världen. Metoden ingår bland annat i den kinesiska läkekonsten, och i Sverige har den länge använts för att behandla rygg, nacke och axlar, men förr även vid åderlåtning. Vid koppning placeras behållare av glas eller plast först över en öppen låga så att luften i behållaren värms upp. Därefter placeras behållaren mot huden och då skapas ett undertryck som sägs göra att musklerna som behandlas mjuknar och blodcirkulationen ökar.

Find things you can do

Tips

Tips för en romantisk spa-helg

Kom ihåg att kontrollera vilka tillbehör som ingår på det spahotell ni väljer. Ska ni själva ta med er handduk, tofflor och skönhetsartiklar eller finns det att tillgå på hotellet?

På många hotell finns möjlighet att boka ett litet extra romantikpaket. Det kan exempelvis vara champagne och choklad på rummet när ni checkar in, eller möjlighet att checka ut senare på avresdagen. Hör med det hotell ni väljer vad som gäller för er romantiska spaweekend.

Tänk också på att dricka mycket vatten under er spavistelse, särskilt om ni får möjlighet att njuta av en spabehandling. När kroppen vilar och slappnar av rensas slaggprodukter ut och då behöver kroppen fylla på med vätska.

Är du eller din partner gravid? Tänk på att vissa typer av spabehandlingar inte bör genomföras under pågående graviditet. Kontrollera med hotellets personal vilken behandling som fungerar för dig.

Did you know that

De romantiska spahotellens historia i världen och i Sverige

Det sägs att ordet spa är sprunget ur den belgiska orten Spa, en av de första välkända kurorterna. Det finns dock de som hävdar att så inte är fallet, utan att ordet istället är en sorts förkortning av det latinska uttrycket salus per aquam som betyder ungefär hälsa genom vatten.

Att bada tillsammans, i den meningen att badet också ska vara renande, var något människor gjorde redan så tidigt som på romartiden. När romarriket föll försvann traditionen från västvärlden, medan den levde vidare, i något förändrad form, i det Bysantiska riket. Dessa varma bad går fortfarande att uppleva på många platser i världen. Framför allt Ungerns huvudstad Budapest är känd för sina stora och vackert utsmyckade badhus. År 1930 fick Budapest utmärkelsen Europas spahuvudstad eftersom staden har flest antal varma källor i världen.

I västvärlden var det först i slutet av 1700-talet som friskvård och bad började uppmuntras. I spetsen gick filosofen Rousseau och hans tankar om att människan mår bra av naturen och också av vatten. Bad och motion var viktiga delar i att hålla sig frisk och sund. Det var också då som det blev populärt att dricka källvatten direkt från naturen och många av dagens svenska kurorter och spahotell ligger i närheten av just sådana naturliga källor.

Idag finns det ett brett utbud av behandlingar att välja mellan, allt från korta massagesessioner som du hinner göra på din lunchrast, till behandlingar som sträcker sig över längre perioder med många behandlingstillfällen. Begreppet spa omfattar idag så mycket mer än bara bad, här ingår i stort sett alla typer av behandlingar som fokuserar på avslappning och välbefinnande, både för kropp och själ.