Need Some Inspiration?

Select a Theme
Spa
Sverige

Intro

Spa i Sverige

I dagens hektiska samhälle kan det vara svårt att få alla pusselbitar i livpusslet att gå ihop. Vad kan då passa bättre än att checka ut från vardagen och alla dess måsten och smita iväg på en avkopplande spaweekend? Att ta hand om både kropp och sinne är trots allt en viktig del av livet. Varför inte passa på att låta dina spända axlar få vila eller unna din trötta vinterhy en uppfriskande behandling? Eller ta med en vän som behöver en avslappnanade paus i vardagen? Det finns en rad olika spaupplevelser att välja mellan här hemma i Sverige – allt ifrån lenande och renande lerinpackningar till ångande bastubad och massagebehandlingar med väldoftande oljor. Boendemöjligheterna är många och det finns allt från budgetvänliga, pittoreska boenden till lyxiga hotell med havsutsikt.  

continued

Det spelar inte heller någon roll om du vill kombinera din resa med en storstadsweekend, eller åka långt bort ifrån stadspulsen och vardagen – det finns nämligen spahotell runt om i vårt avlånga land. Vart i Sverige du än väljer att åka finns det ofta många olika spamöjligheter att välja mellan. Allt från mindre hotell på anrika platser som länge varit kurorter i den svenska landsbygden, till större, storstadsnära hotell som är perfekta för en spaweekend där du själv kan välja att kombinera avkoppling i hotellets spaavdelning med sightseeing, turistande och shopping. 

Top things to Do

Spahotell att besöka

I den lilla staden Ystad i Skåne ligger spahotellet Ystad Saltsjöbad, precis vid havsstranden. Hotellet vann år 2015 den svenska spabranschens pris för Sveriges Bästa Spahotell, samt fick två stycken silverutmärkelser för Bästa Nyhet och Bästa Spaupplevelse. Den ena silverutmärkelsen delades ut för hotellets spaupplevelse The Creek Experience. Det är en sparitual för både kropp och sinnen, där du vandrar genom olika miljöer med utgångspunkt i jordens fyra element. Hotellet erbjuder olika spapaket och spabehandlingar där du själv har stor möjlighet att påverka innehållet – allt från dagsbesök och enstaka behandlingar till en längre vistelse med daglig tillgång till spa och behandlingar. På våren anordnas det konstutställningar i samband med den klassiska Skånska konstrundan och vid jul har du möjlighet att efter en härlig dag i spaavdelningen njuta av julbord med musikunderhållning.

Vill du hellre kombinera din spaweekend med ett besök i Sveriges huvudstad Stockholm har du många alternativ att välja mellan. Önskar du ge din spaupplevelse en asiatisk touch ska du besöka Yasuragi, beläget på Hasseludden, bara 20 minuter från centrala Stockholm. Här omfattas hela ditt besök av lugn och ro. Vid ankomst får du, förutom handduk och tofflor, även en yukata, en sorts badrock i bomull, att bära under hela ditt besök – även vid måltiderna. Lugnet och avkopplingen återspeglas i den asiatiska matlagningen och för att verkligen kunna njuta av den tid du spenderar på dig själv har en av hotellets restauranger en kock som tillagar din mat direkt vid ditt bord i restaurangen. 

Besöker du Stockholm och vill unna dig enbart en avkopplande spabehandling är kanske anrika Centralbadet rätt plats för dig. Här finns inga boendemöjligheter, men spabadet ligger precis vid Stockholms stora shoppinggata Drottninggatan, så att ta sig hit är en lätt uppgift. Centralbadets spaavdelning erbjuder behandlingar av stor variation och du hittar allt från kroppsbehandling med kanel, till barberbartjänster och olika typer av massage. Här finns också särskilda spabehandlingar för gravida. När du bokar en behandling får du automatiskt inträde till deras välkända bad, vars vackert utsmyckade tak verkligen är något att vila ögonen på.

Vill du istället avlägga ett besök på Sveriges västkust står många kustnära spahotell och väntar på dig. I storstaden Göteborg finns bland annat hotellet Sankt Jörgen Park Resort, med en stor och härlig spaavdelning. Här har du avkoppling till fullo, bara en kort bit från storstadens hektiska sus och dus. Du som besöker ges full frihet att själv kombinera behandlingar och upplevelser i spaavdelningen. Vill du hellre ägna dig åt enbart avkoppling finns där även färdiga paket att välja inför vistelsen. 

Flertalet spahotell i Sverige har också börjat anpassa sina behandlingar efter familjens yngsta medlemmar, barnen, och på vissa håll i landet finns det möjlighet att under särskilda perioder även låta barnen följa med på spavistelsen. På Selma Spa i Sunne i Värmland, kan barnen bland annat få hand- och fotbehandlingar i blåbärssufflé och bada skumbad.

Did you know that?

Visste du att...

...västvärldens mest använda massageform är Swedish massage.

...Oxytocin, även kallat ”lugn-och-ro-hormon”, utsöndras i kroppen vid bland annat beröring, värme och när vi hör lugn musik. 

...när vi får massage uppfattar vår hjärna känslan tack vare att våra hudceller skickar nervsignaler från huden till hjärnan. Dessa nervsignaler färdas med en hastighet på 119 meter per sekund, vilket gör att vi kan känna allt på ett ögonblick.

...vår hud är det största organet på vår kropp. Det fungerar som ett skyddande lager, för överföring av värme och kyla och för att skapa energi med hjälp av solen. Detta gör att vi kan känna av effekterna av massage till fullo. 

...när vi får massage blir vi omedelbart avslappnade och stressnivån i kroppen minskar. Dessutom har 60 minuters massage samma effekt på din kropp som 7 till 8 timmars god sömn. 

...det finns cirka 5 miljoner beröringsreceptorer i huden och 3000 på fingertoppen.

The local perspective

Gör som lokalbefolkningen

Om du väljer att besöka något av spahotellen i sydligaste Sverige och känner att du vill ge dig ut på äventyr kan ett besök på Wallander-museet i Ystad kanske passa. Här hittar du allt du vill veta om Henning Mankells populära polis Kurt Wallander, som i de svenska filmerna gestaltats av bland annat Gösta Ekman och Rolf Lassgård och av Kenneth Branagh i BBC:s versioner.

Befinner du dig på något av Stockholms otaliga spahotell i februari eller mars och känner att du behöver göra ett avbrott i det nyttiga ätandet, kan du prova på en ny version av den klassiska fastlagsbullen, semlan. Under tidig vår 2015 lanserade Tössebageriet på Karlavägen 77 den så kallade wrapsemlan – enkel både att ta med sig och att äta. Ett sött tunnbröd fyllt med den klassiska fyllningen för en semla: vispgrädde och mandelmassa. Denna godbit blev en stor hype bland stockholmsborna, och spred sig snabbt även till andra platser i Sverige.

Förlägger du istället din spaweekend till Göteborg kan du ta en shoppingtur i köpcentret Nordstan, med mer än 200 olika butiker, eller besöka Göteborgs Naturhistoriska Museum, med samlingar av djur från hela världen. Där kan du bland annat vila ögonen på den enda uppstoppade blåvalen i världen. Ett annat populärt utflyktsmål i Göteborg är nöjesparken Liseberg, som har något att erbjuda för både barn och vuxna. Nöjesparken invigde 2014 sin dyraste åkattraktion hittills, berg- och dalbanan Helix. Helix är den längsta och snabbaste berg- och dalbanan i Skandinavien, upp till 100 km/h under cirka två minuter. Efter en tur med den kan det nog vara skönt att kunna bege sig tillbaka till spahotellet för lite ytterligare avkoppling.