Need Some Inspiration?

Select a Theme
Spa
Umeå

Intro

Boka en härlig spaweekend i Umeå

Varför inte passa på att unna dig att gå på spa i Umeå? Umeå är en stad med mycket att välja på för den som längtar efter en härlig och välgörande spaupplevelse lite längre norrut. Det är enkelt att boka ett spapaket eller en spaweekend i Umeå, och staden har många olika alternativ att välja på. Kombinera stadslivets nöjen med avkopplande eller uppiggande behandlingar på ditt favoritspa. Utbudet är stort! Du kan välja mellan många olika sorters spabad, från det mest exklusiva till det lite enklare. En hel weekend eller en dagsupplevelse – för dig som vill gå på spa i Umeå finns något i alla prisklasser. Eftersom Umeå ligger naturskönt nära Östersjön har du också alltid nära till kust och hav. Varför inte passa på att kombinera ett havsdopp och ett härligt bastubad med en vistelse på något av de spabad som Umeå har att erbjuda?

continued

Uppskattar du både spa och vacker natur in på knutarna kan Umeå verkligen vara staden för dig, men sina många parker och möjligheter till avkopplande promenader eller uppiggande joggingturer mellan dina spabehandlingar. Umeå är också ovanligt rikt på kultur, så det kan vara värt att kolla upp vad som händer medan du är där – det är trots allt inte bara kroppen som behöver få slappna av, den andliga spisen är nog så viktig, och här finns det ofta en hel del att välja på. Gillar du att strosa runt på museer finns här också flera alternativ, bland annat ett välbesökt friluftsmuseum. Skulle du komma till Umeå vintertid har du ännu mer att välja på, då även skidåkning, skridskoåkning och andra vinteraktiviteter står till buds. Kombinera spa, natur och kultur i Umeå – det blir inte mycket mer avkopplande än så för både kropp och själ.

Top things to Do

Spa i Umeå

Umeå kallas ofta för ”björkarnas stad” och det är inte svårt att förstå varför. Många av stadens gator är kantade av vackra alléer med björkar, som sätter sin speciella prägel på atmosfären. Umeå är en grönskande stad under sommarhalvåret, med sina björkar, parker och grönområden. Det finns till och med ett helt bevarat skogsområde mitt inne i staden. Det kallas för Stadsliden och är en populär plats bland både umebor och turister. Här kan du ta igen dig efter en dag på stan, promenera och njuta av natur och fågelsång bara ett stenkast från stadslivets puls. Den som vill röra på sig kan med fördel ta en joggingtur, eller varför inte en skidtur vintertid? I Stadsliden finns till exempel ett elljusspår, som bland annat har använts för att arrangera skid-SM. Det är helt enkelt en perfekt plats att ta igen sig på, oavsett om du har tillbringat några timmar med att ta del av stadens stora utbud av shopping och kultur, eller om du njutit på något av Umeås många span. Den som vill gå på spa i Umeå har nämligen mycket att välja på. Här finns både fristående span och span som ligger i anslutning till hotell och konferensanläggningar. I de centrala delarna av staden hittar du flera mysiga ställen som passar perfekt för en skön och lyxig eftermiddag. Eller varför inte en boka en heldag på ett spabad i Umeå? Wilma är en oas mitt i staden som erbjuder allt inom hud- och kroppsvård. Här kan du njuta av ansiktsbehandlingar, fotvård, manikyr och mycket mera. Relaxavdelningen med bubbelpool kan bokas för en romantisk afton på tu man hand. Då får du även möjlighet att njuta av uppfriskande dryck. Här erbjuds en mängd olika produkter och tjänster på ett och samma ställe – precis som det ska vara på ett spa.

Det finns många olika sorters spabehandlingar. Vissa kan få dig att känna dig riktigt avslappnad och lugn, andra kanske gör att du känner dig stärkt eller uppiggad. Du vet själv vilken typ av behandling du längtar efter och vilken effekt du vill ha. En djupgående massage kan till exempel göra underverk för trötta axlar och få dig att slappna av efter en lång arbetsvecka. Om det inte räcker med en enstaka behandling, kanske du vill boka en hel spaweekend i Umeå. Då kan du kombinera boende, måltider och spabesök med behandlingar i ett spapaket. Kanske vill du prova en ansiktsbehandling före frukost, för att sedan hinna med ett simpass i en fräsch pool innan du slår dig till ro i en skön fåtölj med en bok eller tidning. Njut av lugnet innan det är dags för nästa behandling. Kanske en välgörande massage? I västra Umeå, på Umedalen hittar du IKSU spa. Det är Sveriges första kultur-spa. Här kan du njuta av konst i alla dess former samtidigt som du unnar dig en härlig spaupplevelse med ett brett utbud av olika behandlingar. Man erbjuder till exempel olika ansiktsbehandlingar, massage och vaxning, men också behandlingar inom fysioterapi och naprapati. Det är bara att välja det som passar dig bäst.

Umeå har verkligen något för alla. Staden har både universitet och flera högskolor, och de många studenterna ger stadslivet ett pigg och ungdomlig atmosfär. Umeå är också en stad där det är enkelt att kombinera storslagna naturupplevelser och spännande friluftsaktiviteter med ett vibrerande kulturliv. De många restaurangerna och kaféerna i centrum ger storstadskänsla och på kulturfronten är det alltid något på gång. Missa inte att besöka Umedalens skulpturpark som håller öppet dygnet runt och har fritt inträde. Det är en av länets största attraktioner. Samlingarna innehåller verk av många internationellt kända namn som ofta visas på berömda museer världen över. Ett annat självklart mål för den som är intresserad av konst och kultur är Bildmuseet, som är en av de mest intressanta platserna för bild och bildkonst i hela landet. Det är en ny museibyggnad i sex våningsplan som ligger på Konstnärligt campus på Umeälvens strand. Västerbottens museum bjuder på upplevelser av många olika slag. Här finns ett friluftsmuseum, verkstäder, utställningar och ett fullspäckat aktivitetsprogram. Bland de permanenta utställningarna hittar du till exempel Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi och utställningen Textil. När du behöver ladda batterierna passar det bra med ett besök i museets kafé, som bjuder på både matiga rätter och kaffe.

Om du känner för att kombinera din vistelse på ett spa i Umeå med ett dopp i en insjö eller i Östersjön har du mycket att välja på. Bara sex kilometer från Umeå centrum ligger till exempel Nydala friluftsområde. Här hittar du bland annat hundratals campingplatser, stugor att hyra, restaurang och mycket mer. Vid Nydalasjöns stränder kan du bada i insjön. Här finns också en äventyrspark som erbjuder roliga aktiviteter för både stora och små. Runt Nydalasjön går en tolv kilometerlång vandringsled. Vad kan vara skönare än att avsluta en dag full av aktiviteter, som vandring, äventyrsgolf och friluftsbad, med en avkopplande behandling på ett spabad i Umeå? Om du besöker staden vintertid så har Nydala friluftsområde en skridskobana för långfärdsskridskor och det finns många omtyckta längdskidspår i området. Vill komma ännu längre ut i naturen finns det oändliga möjligheter. Du kan till exempel ta en tur ut i Umeå skärgård och besöka någon av de populära öarna Holmön och Norrbyskär. Eller varför inte besöka något utflyktsmål i den större Umeåregionen, som till exempel Älgens hus eller Vindelälvens forsar?

Did you know that?

Visste du att ...

Umeå är känt för sitt rika kulturliv. Här satsar man på kultur i alla dess former, året runt, och 2014 var Umeå europeisk kulturhuvudstad. Här anordnas det ett flertal festivaler varje år. Ett mycket populärt arrangemang är Umeå Kulturnatta. Det är en musik- och kulturfestival som anordnas i maj varje år och har fritt inträde.

The local perspective

Smultronställen i och runt Umeå

Vart går umeborna själva när de vill uppleva något utöver det vanliga? Ofta till en av stadens många parker. Döbelns park är Umeås första stadspark och anlades i engelsk stil på 1800-talet. Här sker många evenemang både sommar- och vintertid. Vänortsparken är en park som skapats med utrustning från Umeås sex vänorter. Som en symbol för parken finns en skulptur av ett jordklot med vänorterna utmärkta. Rådhusparken, även kallad umebornas vardagsrum, är en kulturpark som består av en äldre del och en nyanlagd del. Den ligger i centrum av staden i en sluttning ned mot älven. Den är en mycket populär samlingsplats för umeborna. Här träffas man och har picknick, solar, badar och umgås på sommaren men även på vintern är det en välbesökt och omtyckt park. Årstidernas park ligger längs älvstranden. Det är en grönskande och inbjudande park med fokus på återbruk. Sparken är en park med ramper för att åka skateboard, inlines och BMX. Broparken har en vacker utsikt över Gamla bron och älven. Här finns bland annat en amfiteater och en parkouranläggning.

Transport

Umeå når du antingen med flyg, tåg, buss, bil eller båt. Flygplatsen heter Umeå Airport och ligger bara fyra kilometer från Umeå centrum. Den trafikeras både av inrikesflyg och utrikesflyg. Merparten av trafiken har Arlanda eller Bromma i Stockholm som destination. Umeå har två tågstationer, Umeå Centralstation och Umeå Östra. Tågen kommer både norrifrån med Umeåbanan och söderifrån med Botniabanan. Järnvägen trafikeras av både godstrafik och persontrafik. SJ, Norrtåg och Veolia är några bolag som kör persontrafik till Umeå. Om du hellre tar bilen till Umeå kan du ta någon av Europavägarna E4 eller E12. E12 sammanfaller med den vackra turistvägen ”Blå vägen” som sträcker sig mellan Mo i Rana i Norge och Petrozavodsk i Ryssland. Umeå hamn trafikeras av en färjelinje mellan Umeå och Vasa i Finland. Turen tar mellan tre och fem timmar. Lokaltrafiken i Umeå är väl utbyggd med 18 busslinjer som täcker så gott som hela Umeåområdet och gör det lätt att ta sig fram.