Need Some Inspiration?

Select a Theme
Spa
Västerås

Intro

Njut av en skön vistelse på spa i Västerås

Västerås är en stad som kan erbjuda allt och lite till för dig som längtar efter en härlig spaupplevelse. Staden ligger naturskönt vid sjön Mälarens strand och med bara en knapp timmes resväg från den svenska huvudstaden är den ett självklart turistmål både för utländska och svenska turister. Västerås är en av Sveriges äldsta städer med en charmig stadskärna som erbjuder både nöjen och en lugn småstadskänsla. Strosa runt och upptäck staden, eller kanske titta in på ett av museerna eller i saluhallen. I Västerås blandas gammaldags atmosfär med en modern livsstil, det lugna livet med stadslivets puls och närhet till olika utflyktsmål. Västerås skärgård ligger till exempel bara runt hörnet – varför inte kombinera din spavistelse med en upptäcksfärd dit? Du kan även ta båt ut på andra dagsutflykter, som till exempel till slott i närheten.

continued

För den som vill gå på spa i Västerås är utbudet stort, med allt från ekologiska behandlingar, fiskbehandlingar eller ayurvediska behandlingar till massage och hela weekendpaket. Här hittar du spapaket i både lägre och högre prisklasser, från exklusiva spabad till mer budgetvänliga span. Unna dig en hel spaweekend eller kanske en enkel eftermiddag på spa – i Västerås hittar du garanterat något som passar både dina önskemål och din budget. Om det är romantik du och din partner är ute efter kan även det gå att ordna med ett särskilt romantikpaket, eller om barnen är med kanske det passar med en avstickare till Västerås actionbad inrymt i ett gammalt ångkraftverk. Vad du än väljer kommer du garanterat att ha en avkopplande spavistelse att se fram emot i Västerås. Det svåraste är kanske att välja bland alla alternativ som erbjuds!

Top things to Do

Att gå på spa i Västerås är enkelt

Oavsett om du vill tillbringa flera dagar i Västerås eller bara några härliga timmar på ett av stadens alla span, så har du mycket att välja bland. Här finns både fristående span och spaanläggningar som ligger i eller i anslutning till hotell och konferensbyggnader. De erbjuder en mängd olika behandlingar – allt i från mer traditionella upplevelser som spabad, klassisk massage, aromamassage, oljemassage och fotmassage till ekologiska behandlingar, ansiktsbehandlingar, fiskbehandlingar, infrabastu och ljusbehandlingar. Du kan välja från allt mellan enstaka behandlingar, spapaket eller varför inte en hel spaweekend, för att riktigt skämma bort dig själv och dina kära. Västerås har ett spa för alla, och du kommer med all säkerhet hitta ett ställe som du kommer att vilja återvända till igen och igen för en lugn och härlig spaupplevelse.

Skrapan är ett höghus i centrala Västerås som rymmer lägenheter, hotell, restauranger, matbutik, med mera. Här finns även den i staden så välkända Sky bar, och allra högst upp på våning 25 ligger Harmony Plaza Spa med storslagen utsikt över Västerås och Mälaren. Här kan du njuta av en lyxig brunch, många olika spabehandlingar, relaxavdelning, jacuzzi och mycket mer. När du vill tillbringa en spaweekend i Västerås erbjuder Harmony Plaza även sådana bekvämligheter. Då får du ett paket där det ingår övernattning, måltider och valfri spabehandling – allt på ett och samma ställe. Det är bara att slå dig ned och njuta av att se staden breda ut sig från toppen av höghuset. Från Skrapan, som ligger i närheten av Västerås järnvägsstation, ligger Västerås centrum på bekvämt avstånd. Den gamla mysiga stadskärnan ser på många ställen fortfarande ut som den gjorde på medeltiden. I kvarteren norr om domkyrkan och längs Svartån finns många gamla korsvirkeshus och knuttimrade gårdar. Här kan du strosa länge upp och ned längs de gamla gatorna och längs ån, eller korsa den via en av alla broar. I centrala Västerås pågår en livlig torghandel varje dag, till exempel på Stora Torget. Handeln är som mest intensiv på sommarhalvåret, och här kan du hitta både livsmedel och andra varor.

Västerås erbjuder många olika typer av spa

När du blir trött i fötterna kan du med fördel unna dig en spabehandling på något av alla de span som ligger i centrum, till exempel City Spa som ligger i Elite Stadshotell mitt på Stora Torget. Det är ett perfekt ställe för dig som söker ett exklusivt spa i Västerås. Här erbjuds många olika spapaket och kurer som till exempel chokladbehandling och aromamassage. Man ger även ayurvediska behandlingar som massage med varm olja. Eller unna dig ”Askungekuren” – en behandling av både fötter, händer och ansikte! Du har självklart också möjlighet att välja ett ekologiskt alternativ. På Wellness Spa har man plockat upp den senaste trenden med ett ekologiskt och hållbart koncept. Det lilla familjeföretaget erbjuder en mängd olika ekologiska behandlingar. Vad sägs om fiskspa, ljusbehandling eller kanske infrabastu? Eller unna dig en ”Access Facelift”, en avslappnande ansiktsbehandling som verkar genom energiprocesser och får huden att se yngre ut utan kirurgiska ingrepp. Den mysiga spaavdelningen kan också bokas för ett paket på tu man hand, för dig som vill ge kärleken i ditt liv lite extra uppmärksamhet. Då får ni möjlighet att njuta av till exempel bubbelpool, champagne och färsk frukt i en underbar och avslappnande miljö, bara ni två.

Kombinera ditt besök på spa i Västerås med en mysig utflykt

Om du vill uppleva något av staden utöver de härliga behandlingar som erbjuds på något av stadens alla span, har Västerås många intressanta sevärdheter. Den konstintresserade får till exempel inte missa Västerås Konstmuseum som fokuserar både på svensk och nordisk samtidskonst. Vallby friluftsmuseum är ett av Sveriges största friluftsmuseer och visar miljöer från både stad och landsbygd. De äldsta husen är från 1600-talet, och här kan man till exempel även se lantbruksdjur. Det är full aktivitet både sommartid och vintertid. För den matintresserade finns den gemytliga saluhallen Slakteriet där lokalt utbud och internationella specialiteter samsas bredvid varandra. Här hittar du olika butiker med ett stort sortiment av matvaror som fisk, kött, charkuterier, fågel och vilt, frukt och grönt och mycket mer.

Om du känner för att lämna staden och ge dig ut på sjön har du också mycket att välja på. Västerås ligger vid Mälaren och har nordens största insjöhamn. Härifrån går många turer för den som längtar efter ett skärgårdsäventyr eller bara vill komma ut på vågorna en stund. Från Västerås hamn kan du välja att åka på en dagsutflykt till något av de många slott som ligger i närheten, som till exempel Strömsholm eller Engsö. I anslutning till flera av slotten ligger hotell som också erbjuder spa nära Västerås. Eller så upptäcker du någon av de många andra sevärdheter som ligger utspridda längs Mälarens stränder. Du kan besöka vikingastaden Birka, som grundlades år 750, eller huvudstaden, med sitt enorma spautbud eller helt enkelt ta en rundtur i Västerås skärgård. Båtutflykter och skärgårdstrafik anordnas av bland annat Strömma Kanalbolaget, som gör resan till en del av utflykten. Väl tillbaka i staden kan du uppsöka en trevlig restaurang eller ett mysigt kafé, innan du kommer till ro och njuter av en behandling eller av att bara sitta och ta det lugnt i poolen eller bastun på det spa som du har valt.

Did you know that?

Visste du att ...

Gurka består av 96 % vatten? Och vad vore väl ett spa utan vatten? Västeråsgurkan har anor som går långt tillbaka i tiden. Den började odlas i Västerås redan på 1700-talet. Det var en tysk trädgårdsmästare som började, och den såldes över hela landet och exporterades till och med till Europa. Västeråsgurkan odlas fortfarande på många platser och skördas under en ganska kort tid mellan juli och september. Den känns igen på sitt karaktäristiska utseende: småknottrig, grön eller gulvit och mellan 8 och 25 cm lång. Västeråsgurkan kallas inte bara västeråsgurka på svenska, den går även under benämningarna druvgurka, frilandsgurka och inläggningsgurka. Som det senare namnet antyder används den mest till inläggningar. Men det är inte bara till att äta, inlagd eller färsk, som gurkan kan användas – den är också populär som ingrediens i skönhetsbehandlingar på spa. Många span erbjuder behandlingar där gurka läggs på huden runt ögonen för att friska upp, lindra och tillföra fukt. Du kan även prova detta enkla recept hemma: bara skiva en kylskåpskall gurka och lägg en skiva över vardera öga. Vila under cirka 15 minuter, gärna samtidigt som du låter en ansiktsmask verka. Sedan kan du förhoppningsvis njuta av en frisk och sval känsla och av lugnet som kommer av att ha unnat sig en skön stund.

The local perspective

Spa och andra smultronställen i Västerås

Global Living på Smedjegatan är ett kafé som fokuserar på ekologiska och rättvisemärkta produkter. En samlingspunkt där medvetna västeråsare njuter av kaffe, te och hembakat fikabröd eller shoppar presentartiklar och inredningsprylar. Vad kan väl passa bättre efter ett besök på ett ekologiskt spa? För den mer äventyrligt lagda lockar Sveriges första actionbad Kokpunkten med en annorlunda badupplevelse. Det ligger i det 100 år gamla ångkraftverket i Västerås och är fördelat på åtta våningar i den gamla byggnaden. Actionbadet består totalt av mer än en halv kilometer vattenrutschkanor. Den omgivande miljön är förstärkt med digital projiceringsteknik. Här får du garanterat känna både pulsen och adrenalinet pumpa när du kastar dig ut i vattnet. Kokpunkten är något för den som hellre badar äventyrsbad än tar det lugnt på ett spa eller en relaxavdelning. Eller varför inte börja med ett äventyrsbad och avsluta med ett spa?