Need Some Inspiration?

Select a Theme
Spa
Ystad

Intro

Åk på spaweekend i Ystad

Under de senaste decennierna har svenskarna mer och mer upptäckt tjusningen med spa, och det öppnar hela tiden nya spabad och spahotell runt om i landet. Vem lockas inte av tanken på varma bad, hälsosamma behandlingar och en helgs total avkoppling med god mat och dryck?

Nästan så långt söderut du kan komma i Sverige ligger Ystad, den skånska sydkustens pärla. Det havsnära läget gör staden perfekt för en spaweekend, med ett flertal alternativ för alla typer av budgetar och önskemål. Givetvis finns det även gott om havsbad för den som hellre kopplar av utomhus.

continued

Den vackra staden, med sitt medeltida gatunät och välbevarade korsvirkeshus, erbjuder också massor av alternativ för den som vill varva spaweekenden med lite kultur och shopping. Läget i Österlens västra utkant gör även Ystad perfekt som utgångspunkt för dagsutflykter runt om i Skånes vackra sydöstra del, med allt från fornminnen och fiskelägen till äppelodlingar och natursköna, böljande landskap.

Nuförtiden är det också svårt att nämna Ystad utan att i samma mening nämna kommissarie Kurt Wallander. Författaren Henning Mankells fiktiva polis har utan tvekan satt staden på kartan, och inte bara den svenska utan även världskartan. Med tanke på polisens hektiska arbete kanske de också hade mått bra av en avkopplande spaweekend i Ystad?

Top things to Do

Ystads bästa spaupplevelser

Det finns flera olika spahotell och spapaket att boka om man siktat in sig på en spaweekend i Ystad, både för den som vill unna sig lite lyx och för den som är mer ekonomiskt sinnad. Alldeles intill havet, någon kilometer från Ystads centrum, ligger Ystad Saltsjöbad, som har ett flertal spapaket och alternativ för behandlingar och andra spaupplevelser, däribland ”The Creek Experience”, som är en prisbelönt (Årets bästa spa 2015) helkroppsbehandling i en miljö som liknar en tropisk regnskog. De har dessutom paket för konferenser och bröllop, restaurang och hotell. Då det bara ligger ett stenkast från havet finns det även goda möjligheter till sköna havsbad eller stärkande promenader utmed strandkanten om du bokar en spaweekend under vinterhalvåret. Ystad Saltsjöbad vann även Svenska Spahotells Branschpris 2015. Lite mer centralt i Ystad ligger Ystad Spa & Konferenshotell, som även det erbjuder en mängd olika behandlingar och spapaket. Det finns ingen restaurang i huset, men det centrala läget gör att det finns gott om alternativ i närheten, med allt från sushi till fine dining.

Inne i Ystad finns det massor att se, och här finns även mycket goda shoppingmöjligheter, framförallt på gågatan Stora Östergatan, som går mellan Stortorget och Österportstorg. Även Hamngatan, som går söderut från Stortorget, och Stora Östergatans parallellgata Lilla Östergatan erbjuder en hel del butiker och serviceinrättningar. Stadskärnan kryllar av gamla fina korsvirkeshus, och stadsplanen är i stort sett oförändrad sedan medeltiden. Här finns även ett av de äldsta ännu bebodda husen i Skandinavien, Apotekargården från 1400-talet. Den som gillar böckerna och filmerna om Kurt Wallander kan gå till turistbyrån vid järnvägsstationen och hämta guiden ”I Wallanders spår” och promenera runt och titta på platser i Ystad som förekommit i Henning Mankells böcker och i filmatiseringarna. Eller varför inte ladda ned Wallander-appen till din smartphone?

En dryg mil väster om Ystad, på vägen mot Trelleborg, ligger Hotell Mossbylund, som har ett flertal olika spapaket, både med och utan övernattning, och med och utan middag. Här finns även möjlighet till konferenser och de har en restaurang som erbjuder allt från lunch och brunch till middag och afternoon tea.

Om man inte tänkte övernatta i samband med spavistelsen finns det flera spasalonger som erbjuder både långa och korta behandlingar, däribland Rosenhills Fotvård & Spasalong, som ligger strax väster om centrala Ystad. Samtliga ovanstående spahotell erbjuder också tillträde till spabad och behandlingar även för de som inte väljer att övernatta på hotellet.

Did you know that?

Visste du att ...

... Henning Mankells poliskommissarie Kurt Wallander inte är den enda kända personen som har sina rötter i Ystad. Första boken om Kurt Wallander hette ”Mördare utan ansikte” och kom ut 1991. Kommissariens namn fick Mankell från en telefonkatalog.

... Andra namnkunniga personer från staden är exempelvis skådespelaren Ernst-Hugo Järegård, sångerskan Lykke Li, regissören Malik Bendjelloul (”Searching for Sugarman”), programledaren Bengt Magnusson och fotbollsspelaren Lina Nilsson. 

The local perspective

Lokalbefolkningens smultronställen

Även om man åker på spaweekend i Ystad kan det behövas lite omväxling, och då finns det flera bra tips för dig! En bit nordöst om Ystad, vid byn Glemminge, ligger Olof Viktors konditori, som 2006 blev utsett till Årets konditori i Sverige. Här kan man fika och äta lättare luncher, allt serverat på bröd som bakas i en vedeldad stenugn. Passa även på att besöka butiken där man bland annat kan köpa hem Olof Viktors bröd och marmelader, men även andra delikatesser och olika baktillbehör

En dryg mil från Ystad ligger slottet Marsvinsholm vackert i en liten insjö. Det byggdes på 1600-talets mitt av dansken Otto Marsvin, och är numera ett populärt utflyktsmål för ystadsborna. I slottsparken finns en skulpturutställning som förnyas varje år, och på sommaren spelas det teater av föreningen Marsvinsholmsteatern. För barnfamiljen rekommenderas ett besök på Ystads djurpark, som ligger strax utanför staden. Här finns djur som zebror, strutsar, lemurer, kameler, apor, surikater och antiloper, men även en badanläggning och konferensmöjligheter för den som vill åka hit med företaget.

Inne i Ystad, närmare bestämt i ett korsvirkeshus på Besökaregränd, ligger stadens första KRAV-certifierade café, Helsa På Kafé Här serveras fika och lunch, och allt är till 90 % ekologiskt och det mesta är dessutom vegetariskt. På sommaren utgår det även en cykelsafari från caféet. I priset ingår guidning, lunch och hyra av mountainbike och hjälm. Turen är cirka 3,5 mil lång, och räkna med att den tar ungefär fem timmar. Detta är ett annorlunda och trevligt sätt att utforska Ystad på!

Dagsutflykter

Ystads läge strax väster om regionen Österlen gör staden till ett ypperligt utgångsläge för utflykter i en härlig och historierik miljö. Utmed hela kustremsan mot Östersjön finns det massor av sandstränder, med Sandhammaren (i närheten av Kåseberga) som det mest kända exemplet. Där finns det även en fyr från 1862. Andra populära stränder är Vitemölla strand i närheten av Kivik, Kyhls strandbad söder om Simrishamn och Baskemölla strand i närheten av Simrishamn. Österlens ”huvudstad” brukar sägas vara Simrishamn, som ligger i regionens sydöstra del. Här finns en av Sveriges största fiskehamnar och massor av utmärkta restauranger, ofta med inriktning på just fisk och skaldjur. Simrishamn har ett mysigt centrum, med låga stenhus i olika färger, och Sankt Nicolai kyrka, med anor från medeltiden. Självklart finns det spahotell även i Simrishamn, och här är Hotel Svea ett alternativ. De har ett ”må bra-paket”, som bland annat innefattar behandling, middag, frukost och övernattning.

En bit väster om Simrishamn, mitt ute på landet, går det att välja mellan tre olika spapaket på Karlaby Krog. I samtliga ingår det övernattning och middag/frukost. Strax norr om Simrishamn, i byn Vik, ligger Recover Spa, som utöver spabehandlingar och avkoppling även erbjuder övernattning i deras gästlägenhet. 350 meter bort ligger havsbadet, och inom 1 kilometers avstånd finns det två golfbanor. I samma område ligger även byn Kivik, mest känd för Kiviks Musteri och fruktodlingarna, men även för Kiviks marknad, som går av stapeln i juli varje år, och nationalparken Stenshuvud. I Kivik ligger också Kiviks Hotell, som erbjuder ett flertal olika paket, däribland tre spapaket. Den historieintresserade kan även få sitt lystmäte stillat vid den så kallade Kungagraven, en av Skandinaviens största bronsåldersgravar.

Mer historia kan man insupa i det berömda Glimmingehus, Nordens bäst bevarade borg från medeltiden. Där kan man gå på guidade visningar under sommarhalvåret, och det finns även en restaurang och butik i byggnaderna. Missa inte heller den vackra örtagården! Även den kända skeppssättningen Ales stenar från yngre järnåldern är väl värda ett besök, om inte annat för den fantastiska utsikten över Östersjön och de mysiga fiskserveringarna i fiskeläget Kåseberga nedanför.

I Österlens näst största ort Tomelilla kan barnen få sitt på leklandet Tosselilla, medan föräldrarna får en nostalgitripp på ”världens minsta filmmuseum och världens största Hasse och Tage-museum”, som på sina 15 kvadratmeter ändå lyckas få med hela historien om detta svenska radarpar. Lite nordost om Tomelilla, i det vackra landskapet runt Brösarps backar, ligger Brösarps Gästgifveri & Spa, som erbjuder ett lyxigt spapaket där bland annat en 3-rättersmiddag, behandling, övernattning och frukost ingår. Här finns även konsthall och konferensmöjligheter. Omgivningarna lämpar sig alldeles utmärkt för lite längre vandringar (Skåneleden passerar Brösarp), och söder om Brösarps backar ligger Ravlunda kyrka, känd för författaren Fritiof Nilsson Piratens och vissångaren Olle Adolphsons gravar. I filmatiseringen av Astrid Lindgrens bok ”Bröderna Lejonhjärta” fick äppelodlingarna i Källagården, vid de södra backarna, gestalta Körsbärsdalen. Om man vill göra en längre utflykt går det endagsturer med katamaraner från Ystad till Rönne, på den danska ön Bornholm. Båtturen tar 80 minuter, och väl framme på Bornholm finns det massor av vacker natur och historia att uppleva.